(3) 

İş / Sektör Değiştirmek ve Bazı Özel Mevzular

norek #1589547 
Selamlar,
İş, kariyer, gelecek gibi mevzularında kafam çok karışık ve iş dünyası dahilinde, bu postta bahsedeceğim konularda pek deneyimli değilim. O yüzden sizden görüş ve fikir rica ediyorum.
Bazı özel detaylar vereceğim, bunun için şimdiden özür dilerim. Zaten bu postu da çok uzun süre tutmak istemiyorum.

Ben hayatımda hiç iş aramadım. Okul biter bitmez arkadaşlarımla bir startup kurduk, 2 yıl kadar onun belini doğrultmaya uğraşıp orayı kapattık. Kapattığımız gibi de o sıra az sayıda olan müşterilerimizden birisi benimle görüşmek istedi ve direkt olarak işe aldı beni.
Orada proje yöneticiliği yaptım (halen yapıyorum). Organizasyon yönetmek konusunda tecrübeliyim yani.
Bu güne kadar da sadece orada çalıştım.
Aslında burada çok rahatım. İstediğim zaman evden çalışıyorum, ofisim bomboş ve tamamen bana ait bir plaza katı yani doğal olarak dress code falan yok. Şirket 14 kişinin çalıştığı, yüzünü kurumsallığa dönmeye çalışsa da beceremeyen ve asla beceremeyecek çok klasik bir patron şirketi (artıları da var eksileri de var) ve şu ana kadar hep artılarının tadını çıkardım. 2022 yılı Kasım ayında şirkete 1/3 oranda ortak oldum ve koyduğum parayı da çıkardım.
Lakin şimdi iş değiştirmek istiyorum çünkü öncelikle şirketteki diğer çalışanlarla kesinlikle anlaşamadığım gibi bu sektörün geleceğini hiç parlak görmüyorum ve çok da geç olmadan kurumsal bi yerde çalışmayı en azından denemek istiyorum. Zaten bizim bu şirket de sektörün çöküşünü göremeyecek. Çok kötü yönetiliyor ve en geç bir kaç seneye komple kapanacağını çok rahat öngörebiliyorum.

Şimdi özel bazı mevzulara gireceğim müsaadenizle:

32 yaşındayım. Ana dil seviyesinde İngilizce biliyorum ve işim haricinde de serbest çevirmenlik yapıyorum.
Ortalama altı bir okuldan IIBF mezunuyum.
Geçim sıkıntım yok. Bu işten çok alakasız bir yerden (emlak) ayda 40-45 bin TL kadar pasif gelirim var. Kendi evim ve arabam var, yalnız yaşıyorum.
Bunları şu yüzden anlatıyorum; aslında maaşımın çok dolgun olmasına da gerek yok. Şu an işlere göre (azalma eğilimi gösterse de) 50-80 arası kazanıyorum ama 30-50 arasına bile okeyim diyebilirim. Hatta kafam atarsa markete bile girip çalışabilirim, hiç gocunmam (kalıcı olmaz tabii).
Çalışkan ve emeğini optimum verimlilikle kullanmayı becerebilen, disiplinli bir insanım.

Bu sene sonuna kadar şu anki çalıştığım yerden çıkma niyetimdeyim ama bu kadar yazmamın da esas sebebi; hiçbir şekilde B planım yok. Neyi nasıl yapacağımı bilmiyorum. "En kötü bir süre evde oturup çevirmenlik yaparım" diye düşünüyorum ama son çare artık o da.
Sorduğum şeyler saçma geliyorsa tekrar özür diliyorum, dediğim gibi sıfır tecrübeye sahibim. Çalıştığım yerden çıktığım gibi sudan çıkmış balığa döneceğim diye tahmin ediyorum.

Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız? Alım yapan şirketleri nereden takip etmeliyim?
Bunlar gibi detaylar hakkında bilgisini veya fikrini paylaşmak isteyen olursa müteşekkir olurum.

Şimdiden teşekkürler.

Not: Öğrenciyken Avrupa'da (Polonya) Erasmus yaptım, ABD'de de bir sene kadar yaşadım ve dönüş yaptım. Yurtdışına tekrar yerleşmeyi düşünmüyorum.
(3) 

Twitter'daki Clickbait Postlar / Hesaplar (Capsli)

norek #1582691 
Selamlar!
Son zamanlarda Twitterda mavi tik alıp da etkileşim kasmak için provokatif veya amaçsız soru / yorum paylaşan random tiplerin saçma sapan twitlerinin önüme çok fazla çıkmasından muzdaribim.
Eskiden beridir vardı bunlar biliyorum lakin artık bu şaklabanlıktan başka hiçbir şey göremez oldum timelineda.
O postlardan bi kuple şöyle bırakıyorum derdimi daha iyi anlatabilmek için: i.hizliresim.com

Yani tamam bunlar da ekmeğinde, anlayabiliyorum ama Twitterın ya da X her neyse, bana artık bunları göstermemesi için yapabileceğim herhangi bir şey var mı?
Karşıma her çıktığında blokluyorum hesabı ama sayfayı ne zaman refresh etsem yenisi geliyor.
"Size özel" tabını kullanıyorum ama önceden bu kadar sık gelmezdi artık cidden sinirlerim bozuluyor.

Fikirlerinize açığım. Şimdiden teşekkürler.
(11) 

Akli Dengesini Kaybetmeye Başlayan Yaşlı Komşu

norek #1582250 
Selamlar.
Oturduğum 4 katlı apartmanın yöneticisi ve 1. kat mukimiyim. Yöneticilik bizde dönüşümlü olarak (2 yılda bir değişecek şekilde) yapılıyor, o yüzden itiraz etmeden sıram gelince vazifeyi aldım.
En üst katta 80'li yaşlarda, yalnız bir hanımefendi oturuyor. Kendisi Türkiye'nin ilk kadın nüfus müdürlerinden birisi. Çok iyi eğitimli ve akıllı bir teyze. Herkes onu çok seviyor. Bu hanımefendi hem kanser hastası, hem sol tarafı felçli, hem de geçen sene beyin kanaması geçirdi. Yani sağlığı hiç iyi değil. Bununla beraber son zamanlarda zihinsel olarak da sıkıntı yaşamaya başladı.
Uzun yıllar önce bu teyzenin alt katında oturan ailenin Tayfun adında genç bir oğlu varmış. Tayfun ve ailesi sonradan taşınıp gitseler de bu teyzem Tayfun'un oradan hiç taşımadığını, hemen altlarındaki dairede sonradan oturan komşularımızın hepsi tarafından saklandığını ve gece kendisini korkutarak, uyumasını engelleyerek ve hatta alt kattan yatağına elektrik vererek kendisine eziyet ettiğini iddia ediyor.
Gece kafasını camdan çıkarıp "Yeter artık 10 numaradaki hayvan" falan diye bağırıyor.
Alt katta da yine yalnız yaşayan 40lı yaşlarında bir edebiyat öğretmeni beyefendi vardı. Kendisi bu sıkıntıları bir süre çektikten sonra taşındı gitti. Şu an o daire boş, fakat bizim teyzeye göre Tayfun hala orada saklanıyor.
En son taşınıp giden bu edebiyat öğretmeninin kapısına gece polis göndermişti bu teyze. Öğretmen Bey, yönetici olduğum için benden bu durumun tutanağını yazmamı istedi.
"Şu tarihte, şu kişinin şikayeti üzerine apartmanınıza polis intikal etmiş olup işlem yapmadan ayrılmıştır" falan yazıp karar defterine koydum. Şimdi de daire boş olmasına rağmen yine polis gönderiyor, "polise de kapıyı açmıyorlar" diye bana söyleniyor.
Ben bu teyzeye çok üzülüyorum. Bir şekilde bir yakınının telefonuna erişebilsem arayıp konuşacağım durumu ama cesaret edemiyorum kendisinden istemeye (sebebini aşağıya yazdım). Anlattığına göre yeğenleri doktormuş zaten, durumu anlayacaklardır.
Muhtara gidip istesem acaba erişebilir miyim bir yakınının telefonuna, bu size ilk sorum.
Bir diğer sıkıntı, bu teyze bu durumu mahallenin esnafına da anlatıyormuş. Marketlere ve eczanelere gidip anlattığını duymuş diğer komşular. Yarın bir gün başına bi şey gelse esnaf da "kadını el birliğiyle öldürdüler" falan diye düşünür mazallah çok o yüzden karışmak istemiyorum ama ben de yöneticiyim aksi gibi.
Teyzeyi rahatsız olduğuna ikna etmek de bir yol, lakin ona da yeltenmedim daha. Bir keresinde yine bana bunları anlatırken "bunlar gerçek, paranoya değil" falan dediği bir an "nereden biliyorsunuz" diye sormuş bulundum, sesini yükseltti, kızdı bana. İkna olacağını sanmıyorum. İkna edebilsem belki hastaneye gidip, örneğin ilaç alıp sakinleşecek. Gece boş daireden sesler gelmediğini fark edecek, o duyduğu sesler kesilecek ve kendisi de rahatlayacak.
Bu durumda ben çok kendimi de ortaya atmadan ne yapabilirim, fikirlerinize açığım.

Okuduğunuz için teşekkürler.
(1) 

Ferritin Değeri Hk. (Capsli)

norek #1581364 
Selamlar.

Ocak ayında baktırdığımda kanımdaki ferritin değeri biraz yüksek çıkmıştı, doktor 3 ay sonra kontrol istedi. Bu ay tekrar aynı hastanede baktırdım, biraz daha yükselmiş.
Bazı kötü huylu hastalıklar sebebiyle yükselebildiği gibi malum, doğal olarak da yüksek olabilir. Lakin testlerini yaptırmadan bu bilinemiyor. O testlere başlanacak yakında.
Annem bu konuda biraz hassas, aşırı tepki verdi.
Ben de farklı bir hastanede bir test daha yaptırmaya karar verdim ve sonucu buraya ekliyorum: i.hizliresim.com

Şimdi mevzu şu; bu son testte ferritin düşmüş görünüyor ama hem değerin birimi hem de referans aralığı ilk 2 testten çok farklı.
Birim çok önemli değil, 100'le çarpınca ikisi de eşitleniyor hani hacim ve ağırlık birimleri sonuçta da, referans değerlerinin bu şekilde farklılık göstermesinden şunu mu anlamalıyım: aslında düşmemiş, çünkü referansın minimum ve maksimum değerlerinin ortalamasına bakınca aslında yüksek bile görünüyor önceki testlerden. Diğer yandan hacimsel olarak sonuç birimi ikisinde de aynı yani kanın miligramında görülen ferritin proteini miktarına baktığımızda düştüğü bariz olarak ortada.
Yarın zaten sonuç göstermeye gideceğim ama annemin üzüntüsü cidden canımı sıkıyor, bir an önce açıklık getirmek istedim.

Anlayan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
Herkese çok teşekkürler şimdiden.

SIFU Oynayan Arkadaşlara Oyunun Mekanikleri Hk Sorularım

norek #1550447 
Selamlar.
Redditte doğru düzgün bilgi edinemedim, bir iki spesifik sorum olacak;

Soru 1. Gördüğüm kadarıyla oyunda bir "blok kırma tuşu" yok ve ağır saldırılar da blok yapan düşmanlara karşı işlevsiz. Her vurduğumu bloklayan düşmanlara karşı bana vurmalarını bekleyip perry yapmak dışında yapabileceğim bir şey var mı? Bloklarını nasıl kırabilirim?

Soru 2. Bazen sıradan moblar finisher hareketimi bloklayıp parlamaya başlıyorlar, can barları artıyor ve yeniden combata dahil oluyorlar. Bu durum tamamen rastgele mi acaba?

Soru 3. Yere yıktığım düşmanlara vuramadığımı fark ettim. Yerdeki düşmana vurmaya çalıştığımda karakterim havaya yumruk ve tekme savuruyor. Yerdeki düşmanları dövmek için ne yapabilirim?

İlgilenen herkese teşekkürler.

Devren Satılık Cambly Hesabı

norek #1536881 
Selamlar.

Yakın arkadaşım "altı buçuk aylık" Cambly üyeliğini/hesabını devretmek istiyor.

Haftada iki gün yarımşar saat kullanım sunuyor hesap.

Şu an aylık fiyatı indirimle 1250 lira, arkadaşım 6 buçuk aylığı 3000 liraya bırakacağını iletti yani oldukça iyi bir fırsat almak isteyenler için.

İlgilenen kişiler mesaj yoluyla bana ulaşabilir, ben iletirim.

Teşekkürler.

Edit: Değerli arkadaşlarım 300 değil 3000 TL olacaktı, ilgilenen herkesten özür diliyorum yanlış yazmışım. Lütfen kusura bakmayın.
(3) 

Şunları kapatabiliyor muyuz - Capsli (Youtube)

norek #1514854 
Selamlar.

Videolar sona yaklaşırken çıkan önerileri kapatabiliyor muyuz acaba?

Bi tahminde bulunacak olsam, "bunlar video sahibi tarafından özellikle gösteriliyor, o yüzden kapatılamaz" derdim ama belki bir yolu vardır diye sormak istedim.

Teşekkürler.
(1) 

Gmail için tüm inbox'ı okundu olarak işaretlemek (capslı)

norek #1423026 
Selamlar!
Şirketin eposta adresi an itibariyle aşağıda gördüğünüz durumda ve ben bu durumdan oldukça rahatsızım.
Saufa sayfa eposta içinde gezip her seferinde 10 mail yerine tüm postaları tek seferde okundu yapmak istiyorum.

Bunun bilinen bir metodu var mıdır acaba?

Teşekkürler.
(3) 

Star Wars Jedi: Fallen Order / Ön Sipariş Mantıklı Mı?

norek #1389331 
Selamlar.

Ps4 ve PC platformlarında oyun oynuyorum. Güncel oyunları kaçırmıyorum, piyasayı çok sıkı takip ediyorum ama daha önce hiç ön sipariş yapmadım.

Bitmemiş, çıkmamış oyuna para vermenin mantığını kavramış değilim açıkçası. Ön siparişin herhangi bir artısı var mı yani oyun sanıyorum ayın 15'inde çıkıyor, ben neden 10 gün öncesinde almalıyım? Daha mı ucuz bu şekilde?

Bazı oyunlar ön yükleme yapıyor, çıkış tarihinde beklemeden girebiliyoruz ama bu ön sipariş olayının standart bir durumu mu?

Teşekkürler.
(5) 

Youtube Buton Silüetlerinin Ekranda Kalması (Capsli)

norek #1361457 
Selamlar o/
Üç gün önce bilgisayarıma (laptop) format attım ve o günden beri capste gördüğünüz bu görsel problemi yaşıyorum.

Konu hakkında fikirleriniz varsa duymak isterim.
Şimdiden teşekkürler!

Bu görmüş olduğunuz örnekteki dakika ve saniye anlık değil. Yani çubuğun transparanlığını azaltıp kalıcı olduğu yok. Fareyi oynatınca görülüyor ki dakika ve saniye o görünen değil. Bir anda atlama yapıyor güncel dakika ve saniyeye.

Ekşiup: eksiup.com
(2) 

Ofis paspasına yuvalanan güvercin (Capsli)

norek #1361393 
Selamlar.
Ankara'nın OSTİM bölgesinde bir plazanın en üst katındaki ofisimiz bayram tatili nedeniyle 10 gündür kapalıydı.
Bu sabah geldiğimde kapının önüne yuvalanmış bir güvercin buldum. Binanın içine nereden ve nasıl girdi çıktı tatil boyunca bilemiyorum ama paspasın üzerine de yumurtlamış.
Ne yapacağımı bilemedim, yumurtaya dokunmadan paspası aynen yan tarafa, kimsenin dokunmayacağı bir yere koydum.
Güvercin yumurtasına geri gelir mi? Ne yapabilirim kendisine yardımcı olmak adına? Yumurtaya dokunmadım ama alıp terasa koysam daha mı iyiydi ve bu durumda dışarıdan dolanarak tekrar yumurtasını bulabilir mi?

Kafam karışık dostlar. Yol gösterirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

Ekşiup: eksiup.com

Edit:

Önce kenara yaptığım yere güvercinin gelip gidebildiğini, yuvayı gördüğüne emin oldum.
Ekşiup: eksiup.com

Sonra da dışarıya güzel bir yere yerleştirdim yuvasını. Artık umarım oraya gelebilir.
Ekşiup: eksiup.com
(2) 

Yabancı Çeviri Şirketleri İle Kontağı Olan Arkadaşlar...

norek #1357906 
Selamlar!
Ankara merkezli bir yazılım firmasının kurucu ortağıyım.

Çeviri işletmeleri özelinde hizmet veren bir proje yönetim sistemimiz var (ödeme entegrasyonları vs. tüm modüler ihtiyaçlarını kurup veriyoruz ve şimdilik yalnızca çeviri sektörü dikeyinde hizmet veriyoruz).

Sisteme yeni bir arayüz güncellemesi getireceğiz ve bunun için feedback ihtiyacı duyuyoruz. Yerli çeviri sektöründe ne kadar rahat hareket edebilsem de yabancılara ulaşma konusunda sıkıntı yaşıyorum. Proz gibi platformlardan aktif çalışan işletmelere e-posta gönderiyorum ama direkt bir kontak bulabilsem harika olur.

Dünyanın Türkiye hariç herhangi bir yerinde hizmet veren çeviri şirketleri ile kontaklarınız varsa benimle paylaşmanızı rica ediyorum. Özelden de tanışabiliriz, tek yapacağım şey 2,5 sayfalık bir briefing belgesi ile iletişim adreslerimi iletmek olacak.

Karşılığında da ürünü ücretsiz kullanmaları için süresiz olarak açabiliriz.

Şimdiden yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.
(11) 

Kitap Tavsiyesi İsteyeceğim (Önceliğim Fantastik Seriler)

norek #1356493 
Selamlar. Başlığı bu şekilde yazdığım için özür diliyorum. Neden fantastik seri istediğimi açıklayacağım.

Ofise giderken araba yerine toplu taşıma kullanmaya karar verdim. Tamamen olmasa da çoğunlukla toplu taşıma kullanacağım çünkü araba kullanmak özellikle sabahları zihnen çok yoruyor insanı.

Fırsatını bulmuşken de bir şeyler okumak istedim ve lisedeki gibi olacağı aklıma düşünce sevinçten tüylerim diken diken oldu.
Bazı belli başlı fantastik serileri lisede bu şekilde okudum ve aynı lezzeti alır mıyım bilmem ama tekrar bi denemek istiyorum.

Tabi ki sırf o zamanları yad edeceğiz diye sırf fantastik seri önermenizi de istemeyeceğim ama "şunu mutlaka oku" dediğiniz seri tavsiyelerinize talibim. Hatta seri olmasa bile kesinlikle okumamı önerdiğiniz kitaplar varsa belirtiniz.

Dediğim gibi önceliğim fantastik serilerdir ya da en azından kurgu olmaları önemlidir.

Not: Harry Potter, LOTR, Witcher gibi mainstream şeyleri okudum.

Not 2: Biliyorum internette "en iyi fantastik seriler" falan gibi konulardan mutlaka bilgi alınır fakat ben yine de direkt sizden yani bloggerlar yerine okuyup beğenmiş insanlardan duymak istiyorum ve oralarda okuma sırası gibi bazı kilit bilgiler atlanıyor, bu gibi durumlarda da soru sorabileceğim kişiler olsun istiyorum.

Şimdiden Teşekkürler.
(4) 

Bu laptop ile ne yapılır?

norek #1344371 
Selamlar. Sizi okurken biraz yoracağım, özür diliyorum.

Dün akşam evde eski bilgisayarımı buldum. Aklımda açılmıyor diye kalmış ama kabloyla oynaya oynaya açmayı başardım (sabitleyip ellemeyince çalışıyormuş).

Eski resimlerimin yedeklerini aldım ve geri kalan her şeyi silip format atmayı da başardım.

Bir kaç sorunu var aletin, yazayım kısaca:

E tuşunun altındaki soket eğilmiş. E tuşu basmıyor. Ben de günlük hayatta çok az işim düşüyor diye X tuşuna E harfini atamıştım, o şekilde alışmıştım kullanmaya.

Anakartta elektrik kaçağı olduğunu düşünüyorum. Batarya da adaptör de dayanmıyor makineye. Bir iki ayda bozuluyor ve yeniden kabloyu oynatınca kapanır hale geliyor. Yandaki fan çıkışına dokunduğunuzda da elektrik çarpıyor (acıtmıyor ama az çarpıyor).

Packard Bell Easynote TS44-HR
8 GB Ram
Nvidia Gt540m 128 bit Ekran kartı
500 GB HDD
Intel(R) Core (Tm) i7-2670QM @ 2.20GHz İşlemci

Şimdi gelelim asıl sorumuza.
Ben bu bilgisayar ile ne yapabilirim?

1. HDD'yi alıp harici olarak kullanabilir miyim USB girişi ayarlayabilir miyiz (çok cahilce bi soru olmuş olabilir ama idare ediniz.)

2. Komple tamir ettirsem ne kadar tutar acaba?

3. Bu haliyle satabilir miyim, ne kadar verirler?

4. İhtiyacı olan birisi çıkıp isterse işini görebileceğini sanmıyorum çünkü kimse bu arızalara bu sistem için katlanmaz. Ama olur da birisi çıkarsa seve seve vermek isterim ama yaptırıp da verebilirsem daha mutlu eder bu beni o yüzden bu seçeğin de var olduğunu belirterek tekrar 2. soruya yönlendirmek isterim.

Bu seçenekler dışında aklınıza gelen başka bir tavsiye varsa ona da talibim.

Şimdiden teşekkürler.
Edit: İşlemciyi unutmuşum, ekledim.
(7) 

Solo RPG Tavsiyesi!

norek #1340614 
Selamlar!
Daha önce hiç izometrik RPG oynamadım ama sözlükte Pillars of Eternity'nin bu kadar sevildiğini görünce denemeye karar verdim.
Oyunu sevdim aslında ama başlar başlamaz oyunun parti kurup da "şimdi grup olarak oynayacaksınız" dayatmasını görünce soğudum. "Lootu kime vereceğim, kimi kime saldırtacağım, kime heal basacağım..." endişesi taşımak istemiyorum açıkçası.

Şöyle yalnız kurdu oynayabileceğim, hikayesi tatmin edici izometrik RPG'lerden varsa önerilerinizi rica ediyorum.

Not: Fallout 1 ve 2'yi oynayacağım. Bunları tavsiyelerimizin dışında bırakabiliriz.

Şimdiden teşekkürler!
(9) 

Yakın arkadaşımızın eski sevgilisi babasını kaybetmiş

norek #1289886 
Selamlar. Başlıktaki durum yaşanmış, Allah rahmet eylesin. Valar morghulis...

Bunu bi şekilde biz (2 arkadaş) öğrendik ama o arkadaşımız bilmiyor. Hatta şu an şimidiki kız arkadaşıyla birlikte kalıyor.

"Tez haber verilmesi lazım böyle şeylerin" dedi diğer arkadaş ama hiç emin değilim şimdi pat diye kız arkadaşının yanında arayıp söylemek ya da mesaj atıp söylemek doğru olur mu, üzerimize vazife mi, nasıl söylenir hiç bilemedim.

Ayrılıkları da çok olaylı olmuştu, bu arkadaşımızın aniden çıkan bi sağlık sorunundan dolayı nişan atmışlardı. Arkadaşımız çok uğraştı ama kız dönmek istemedi.

Nasıl yapsak, fikri olan varsa dinlemek isterim. Teşekkürler.
(1) 

Mobil cihaz için code editor

norek #1289458 
Selamlar!

Android ve/veya IOS için tavsiye edebileceğiniz kullanışlı bir code editor varsa tavsiyelerinizi rica edeceğim.

PC başında Sublime Text kullanıyorum ve gerçekten çok memnunum. Hem renk desteğine hem de otomatik komut tamamlayıcılarına çok alıştım. yani "if" yazıp TAB yapınca;

if (condition) {
# code...
}

çıkarması gerçekten harika.
Baktım biraz fakat benzer şekilde çalışacak mobil bir kod editörü ben bulamadım.

Tavsiyelerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var.
Şimdiden teşekkürler!
(5) 

Birinin ölüp ölmediğini öğrenmek istiyorum

norek #1252975 
Selamlar.
Başlıkta belirttiğim gibi bir durum söz konusu. Yakınlarıyla ya da ortak tanıdıklarla kontağımızın olmadığı birisi vefat ettiyse bunu nasıl öğrenebiliriz acaba?
Sorgusunu yapacağımız bir platform olduğunu sanmıyorum ama aklınıza gelen bi yolu varsa paylaşabilirsiniz. Örneğin; mezarlıkların veri tabanlarına ulaşabiliyor muyuz bilmiyorum. Birazdan deneyeceğim

Şimdiden teşekkürler.

Edit: Ankara'da oturuyorum, İzmir'deki sistemin aynısı Ankara için de varmış, fakat çalışmıyor. Şaşırmadan devam ediyorum.
(2) 

İki ortaklı limited şirketin maaş muhasebesi

norek #1245351 
Selamlar. Sormak istediğim bir soru var.

Elimizde iki ortaklı bir limited şirketimiz olacak. Bu ortaklar kendi maaşlarını düzenlerken diğer işçilerinin maaş hesaplamaları gibi mi yapacaklar yani
"Net Maaş + (SGK İşçi Primi + İşsizlik Primi) + Gelir Vergisi + Damga Vergisi + SGK İşveren Payı" diye yoksa şirket ortağının maaşında farklı bir durum var mı?

Şimdiden teşekkürler.
(4) 

Mikrofiber bez yıkanır mı?

norek #1218084 
Selamlar. Bilgisayarı ve kullandığım zamanlarda gözlüğümü sildiğim mikrofiber bezim vardı çekmecede, geçenlerde iki paket vanilyalı puro hediye edildi bana ve aynı çekmeceye koydum onları. Beze ne biçim kokusu sinmiş şimdi başımı döndürüyor her elime aldığımda. Zaten hastayım, iyice tepemi attırdı bu durum. Çamaşırlarla birlikte atacağım ama küçük marketlerde satılanlar gibi değil, ayıptır söylemesi 45 lira gibi bi fiyatı vardı (Koçtaş). Şimdi mikrofiberliği giderse (var mı böyle bi ihtimal hiç bilmiyorum) ona da fena bozulurum yani zaten asabım bozuk. Atayım mı makineye?
Teşekkürler.
(2) 

Terrarium üzerine kafama takılanlar

norek #1199306 
Selamlar. 70'lik akvaryum vardı bizde eskiden. Ben taşınırken kayboldu sanıyordum ya da attık, birine verdik falan ama babamın evinin kömürlüğünde buldum geçenlerde.
Heves ettim, dedim güzel bir terrarium kurayım.
Kaplumbağa alabilirim bi kaç tane ya da iguana olabilir.
Boa ya da piton çok mu pahalı olur daha araştırmadım onu;
Yoksa düz hamster mı yapsam ne diyosunuz?
Kafamda net bir şey olmadığı için her türlü yorum ve tavsiye işime yarayabilir.
Teşekkürler.
(3) 

One Piece izleyen arkadaşlar varsa bir sorum olacak

norek #1198351 
Selamlar. Cevap geleceğine dair umudum çok zayıf ama izleyen arkadaşlar varsa ben bir süre ara vermiştim, şimdi kaçıncı bölümde olduğumu unuttum da onu soracaktım.
Tayfa Marineford savaşından sonra tekrar buluşup gemiyi kaplatarak balıkadam adasına gittiler, oradaki arktan sonra tekrar yüzeye çıktılar ve büyüyüp küçülebilen bir kız buldular. Kız bunlardan babasıyla ilgili bir şey rica etti (babasını bi yerden kurtarmak mı yoksa bir yere götürmek mi tam hatırlayamadım) Luffy de kabul etti. Tam olarak kaçıncı bölümler bunlar acaba bilen olur mu kaçta kalmışım ben?
Teşekkürler.
(8) 

Davulcular ve Davulculara Bahşiş Verilmesi Konusu

norek #1195601 
Geçen konusu açıldı arkadaşlarla otururken; yanımızda bize göre daha muhafazakar, gelenekçi kalan bi arkadaşımız var, sert bi şekilde atladı "abi lütfen bir kuruş vermeyin bak rica ediyorum" diye. Şaşırdım açıkçası çünkü şakayla karışık şekilde "ne var lan tabi ki vereceksiniz adamın parasını" gibi bi şey beklerdim ondan yani benzeri konularda bu şekilde davranır normalde. Bu kadar canhıraş bi şekilde karşı duruş göstermesi şaşırttı beni.
Sormak istediğim (hem de konusu bi açılmış olsun, ne düşündüğünüzü öğreneyim) aranızda ya da etrafınızda davulcuların gerekliliğini savunan, tartışan var mı?
Davulcuya para verecek misiniz, verecekseniz ne kadar vereceksiniz merak ediyorum.
Teşekkürler.
(4) 

Ben de ifşa

norek #1192218 
Çocukluğum harikaydı.

i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
(4) 

Visual Basic arayan birini sormuştum geçen

norek #1147553 
Sağolsun "cusi" kardeşim yardımcı olmuştu, bir sornum daha var aynı konuyla ilgili ama şimdi kendisine ulaşamadım. Visual Basic bilen içinizden bir şanslı kişiye çok çok çok temel ve basit bir işim düşecek. Lütfeeen lütfen bana yardımcı olun, zahmet olmazsa bir mesaj atınız, ben hemen dönerim size ve konuyu aktarırım.
Şimdiden çok teşekkürler!!!

Konu bu arkadaşım. Grafik konusunda yardıma ihtiyacım var:
www.eksiduyuru.com

Konuyu, eski konuyu göstererek bu şekilde özetlemek hiç aklıma gelmedi, uzun uzun anlatmak da bilgi kirliliği yaratır diye düşünmüştüm ama evet haklısınız.
(2) 

Visual Basic bilen arkadaşlar bi yardımcı olabilirler mi acaba

norek #1146962 
Selamlar! Çok yakın bi arkadaşımın ricası, hemen bi bakabilir miyiz lütfen.

prntscr.com -> formülün capsi.

Formül bu. Bizim yazılımda bu değerleri giricez. Sonucunda bu Re sayısı bulacak. Sonra bu Re sayısı 2300'den büyükse tribülanslı. 2300'den küçükse laminer olduğu sonucunu verecek.

Bunu halledebilirsek çok memnun oluruz.
Şimdiden teşekkürler!

Örneği de şurada: prntscr.com
(3) 

Behçet hastaları ile görüşmek istiyoruz (Ankara)

norek #1138750 
Selamlar!
Dünyada en sık Türkiye'de görülen Behçet Hastalığına sahip hastaların yaşadıkları güçlüklerin ve sosyal hizmet gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yakın arkadaşım (Başkent Üniv. Sosyal Hizmet Bölümünden Arş. Gör. Merve Deniz PAK) bir yüksek lisans tezi hazırlamaktadır.
Bu amaçla Behçet Hastalarına yönelik bir anket mevcuttur. Aynı zamanda görüşmeyi kabul eden Ankara'daki katılımcılarla yüz yüze görüşme yapılmak istenmektedir. Behçet Hastalarının desteklerini bekliyoruz millet. Umarım bir kaç görüşme buradan ayarlayabiliriz. Her türlü sorunuzu çekinmeden iletiniz.

İletişim: mdpak@baskent.edu.tr

Bana da yazabilirsiniz, ben hocama ulaştırırım.
Şimdiden teşekkürler.
(1) 

Arduino ve android yazılımı bilen var mı

norek #1076300 
5 voltluk 6 motorlu ve bluetooth kumandali bir araba yapacagiz. Biraz yardima ihtiyacimiz var. Bu konulardan anlayan arkadaşlar bana ulaşabilirler mi.
Teşekkürler.
(3) 

Eskiden telefonlarımızda oynadığımız bir oyun vardı

norek #1075950 
Selamlar duyuru ahalisi!

Çok meşhur bi oyun vardı ya mavi bir mecha'ya binip düşmanın askeri tesislerini ya da üslerini dağıtıyorduk.
Küçük silahımızla sınırsız süre ateş edebiliyorduk ama büyük silahımızla sınırlı sayıda roket atabiliyorduk.
Markalaşmış bir oyundu. Bir çok versiyonu vardı eminim ama bu anlattığım kadarı hepsinde aynıydı. Çok meşhur bir ismi vardı. Zamanında herkes bilirdi duyar duymaz.
Bi bulalım mı size zahmet.

Şimdiden teşekkürler.
(2) 

Bi film vardı...

norek #1070000 
Sevgili duyurucular hatırlayamadım ismini falan.
Bi dövüşlü aksiyon filmi bu. Amerkan yapımı.

Sokakları mesken tutmuş fakir ama karizmatik, Amerikalı bi abi vardı. Bu abimiz Asyalı, kel bi rahip ile tanışıyordu. Bi de yine sokaklardan mı ne bulduğu bi kız vardı. Kıza aşık oluyordu, ama kız zengin birilerinin kızı çıkıyordu.
Hatta o rahip ile birlikte gizlice kızın evine girme sahneleri vardı. Kızın evinde çok lüks dekorlar, egzotik hayvanlar vardı.

Rahibin vücudunun bir kısmında dövmeler vardı ve bu dövmelerin peşinde olan bi örgüt bu üçlüyü kovalıyordu.
Hatta bir yerde rahibi yakalayıp vücudundaki dövmeleri scan ediyorlardı bilgisayara da dövmeler eksik çıkıyordu, sonradan anlaşılıyordu ki o kodun bir kısmı adamın aklında. Filmin sonunda da Asyalı adamımız o aklındaki kısmı bu kadınla adama söyleyip gidiyordu.

Bi bulduralım mı. Şimdiden teşekkürler.
(6) 

Babanın gizlice operasyon geçirmesi

norek #1065429 
Selamlar herkese.
Son sınavlara girip çıkıyorum, sınav haftasındayım. Cumartesi günü Ankara'ya gidecektim ailemin yanına.
Annem (babamdan ayrı) bugün yurt dışına çıktı bazı sebeplerden ve iki hafta kadar yok. Babam da fıtık ameliyatı olacaktı ama ne zaman olacağı belli değildi. Geçenlerde (epey oldu) konuştuk, yanımda kim kalacak falan dedi, biraz daha erteliyorum dedi. Dedim babam ben kalırım, sorun değil. Benim Ankara'da olduğum bi gün sen ayarla ameliyatını (hastane müdürü, rahat ayarlar).
Dün telefonda konuştuk annemle, gel de dedi, "önümüzdeki hafta baban ameliyat olabilir. Bakarsın babana, yanında olursun falan." Tamam dedim iyi olur ben kalacaktım yanında zaten.
Akşam otururken bi de ne göreyim, babam beni beklemeyi bırak arayıp haber bile vermeye tenezzül etmeden operasyon geçirmiş ve ben bunu amcamın facebook'a koyduğu fotoğraflardan gördüm.
İnanılmaz kötü hissettim kendimi. Ulan aramız kötü falan de değil biz çok severiz birbirimizi, her gün konuşuruz... Elim ayağım titredi yani o kadar kötü hissettim babamın fotoğraflarını görünce.
Neden bana haber vermedi neden konuştuğumuzda söylemedi. Neden ben canımın ciğerimin babamın geçirdiği operasyonu böyle öğreniyorum. Ayıp olmadı mı şimdi bana? Tepki gösteriym mi? Yoksa göstermeyim mi ne diyim yani neden söylemedin bana diyim değil mi?
Neden kimse bi şey demedi bana?

Taşındıktan sonra suyu açtıramama ve sonrasında olanlar

norek #1036868 
Selamlar herkese.
Şimdi anlatacaklarım aşırı derecede üşengeçlik ve geri zekalılık içerir.

Önceki ev arkadaşım geçen sene Mayıs ayında yanımdan taşınırken evin suyunu kapattırmıştı. O gittikten sonra şimdiki ev arkadaşım yerleşti. Yaz tatili başlıyordu ve suyu tekrar açtırmadık. Önemsemedik yani.
Eylül ayının sonunda geri geldik eve, bir de baktık ki suyumuz kesilmemiş. Ödememiz gereken çok fazla şey vardı. Yüzlerce dolar yakıt ödedik o ilk 4 ay falan, belediyeye gidip bir türlü açtıramadık suyu. Su da kesilmiyor ya, hiç oralı olmadık.
Ev arkadaşımın kız arkadaşı eve çıktı o sıra, onların suyunu açtırmaya gittik beraber, gördük ki sistem şöyle işliyor: Bir kiracı çıkarken suyu kapatıyor, diğer kiracı gelip açtırana kadar su harcanırsa, su ikinci kiracı tarafından açılırken ne kadar su kullanılmışsa o ara dönem borcu çıkıyor ortaya, onu da ev sahibi ödüyor. İşte biz de o ev sahibinin ödemesi gereken kısmı kendimiz ödeyecektik.
Bu ay tam da açtıracaktık suyu, kapı çalındı az önce, yan komşumuz (kapıcımız olur aynı zamanda) gelmiş. Dedi ki "az önce belediyeden adamlar geldi, bizim su saatimizi sökmeye gelmişler. Size fatura geliyor mu?" Dedim "abi yalan olmasın bi süredir gelmiyor."
İddia ettiğine göre belediye bizim su hattını da kendininkine bağlamış, bir süredir bizim dairenin faturasını da kendisi ödüyormuş. Bize son faturalar hep 7 ila 10 lira arası gelirdi. Son faturası 37 lira gelmiş mesela adamın. Bu açıdan düşünürsek mantıklı. Emin misiniz diye sordum, gelen adamla birlikte gittiğini, dosyaları incelediklerini ve durumun böyle olduğunu söyledi. Kendisi belediyeye gideceğini, bu durumu düzelttireceğini belirtti, ortaya çıktığı takdirde da ödediği bana ait olan faturaları benden alacağını söyledi. Tabi dedim, benim payıma düşen kısmı neyse öderim size. Kendisi belediyeye gitti...
Az önce telefonda görüştük, söylediğine göre benim eski ev arkadaşım çıkarken yanlışlıkla bu komşumun suyunu kapattırmış.

Şimdi ben istiyorum ki biz ceza falan ödemeyelim, o 8 aylık sürede ne kadar su kullandıysak, ne kadar gelemeyen fatura borcumuz varsa onları ödeyelim. Ama adamlar işi saat sökmeye falan getirmişler. Kimsenin saati falan sökülmesin. Gördüğünüz gibi de çok tuhaf karışıklıklar olmuş.
Nasıl çözülür bu iş acaba?
Teşekkürler.
(2) 

Şu müziği bulana veya getirene..!

norek #1022760 
www.youtube.com
burada 0.00'dan 2.40'a kadar olan kısımdaki şarkıyı arıyorum. çok güzel bir fon.
şimdiden teşekkürler.
(5) 

Android son sürümde bildirimleri görememe -capsli-

norek #941423 
Selamlar. Şu capslediğim problemi nasıl çözebiliriz acaba?
Teşekkürler.
(1) 

Bu şov tam olarak nasıl yapılmış? (Capsli)

norek #939925 
(7) 

Mantarlı ne yemek yapayım

norek #932763 
Selamlar.
İki gündür mantar istiyordu canım, az önce eve yürürken semt pazarının içinden geçtim, görür görmez mantar aldım.
Kendisiyle daha yeni ayrıldığımız kız arkadaşım giderken evi komple yanında götürdüğü için çok fazla mutfak eşyam ve araç gerecim yok fakat basit bir yemek için gerekli malzemeyi çıkarabilirim heralde.
Var mı mantarlı ve kolay yemekleriniz?
Teşekkürler.
(1) 

Bugünkü debe listesinndeki şu entry...

norek #932682 
Anlayamadım ne demek istediğini, neden insanların bu kadar şukuladığını. Bi şakayı falan mı kaçırdım acaba?
eksisozluk.com
(9) 

Mezuniyet sonrası askerlik.

norek #932283 
Selamlar.
Okuldan Haziran ayında mezun olacağım, Ağustos celbinde asker olup kısa dönem askerlik yapmak istiyorum. Fakat son sınavlarıma daha girmediğim için okuldan geçici mezuniyet belgesi alamadım ve işlemlerimi halledemedim.
Ağustos celbinde gitmek için son başvuru tarihi 15 Mayıs.
Bunu nasıl halledebilirim acaba? Kesin olarak Ağustos'ta gitmem gerekiyor.
Teşekkürler.
Not: Bilkent.
(6) 

Aşti'den Macunköy'e taksi...

norek #932258 
...ne kadar tutar acaba?
teşekkürler.
(1) 

Video arıyorum(Capsli)

norek #930366 
Selamlar herkese.
Elli tane falan videoyu derleyip toplamışlar işte gelmiş geçmiş en iyi videolar diye. Birini izleyemedim kaldırılmış youtube'dan. Merak ettim bilen var mı capsteki videoyu?
Teşekkürler
(5) 

Dondurulmuş pizza

norek #926411 
Selamlar.
Dondurulmuş ürünleri düşünürken aklıma geldi de akşam pizzaya düşeyim dedim. Sınava giderken migros'a girip baktım çıkınca gelirim diye, farklı markalar vardı. Size sorayım dedim.
Yedikleriniz arasında hangisi daha iyiydi? Tavsiyeniz var mı?
Teşekkürler
(2) 

Şu filmi bulabilir miyiz:

norek #925937 
Selamlar.
After Earth filminin entrylerine bakarken darth nihilus nickli yazarın entrysine denk geldim. Entrysinin sonuna şunu yazmış:
"ayrıca aklıma adını hatırlamadığım benzer bir filmi getirdi. filmde insanoğlu ve başka bir ırk savaş içinde. insan pilot ve öbür ırktan bir pilot bilinmeyen bir gezegene düşüp hayatta kalma mücadelesi veriyordu."

Bu filmi bilen var mı?
Teşekkürler.
(4) 

Bugünkü adliye baskınıyla ilgili anlam veremediğim şeyler

norek #924645 
Selamlar. Olabildiğince basitleştirerek bir kaç şey sormak istiyorum:
Soru 1.
"Berkin Elvan sokakta polis tarafından vurularak öldürüldü ve üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen şüpheli bir tek polis bile bulunamadı, şüpheli (!) diye ismi dosyalarda geçen polislerden ifade dahi alınmadı. Burada bir adaletsizlik var mı ve bu durum sizi rahatsız ediyor mu?" (Cevabı hayır olanlar okumayı kesebilirler ama cevabı EVET olanlar 2. soruya geçebilirler)
Soru 2.
Bu durumda adalet nasıl aranır? Şahsen siz adalet aradınız mı? Nasıl aradınız?
Bonus soru:
Niğde'de "durduk yere" asker öldüren işidciye (kendisini hastaneye getiren polisler linç edilmesinler diye canlı kalkan olmuşlardı) mi daha çok küfrettiniz yoksa bugünkü eylemi gerçekleştiren kişilere (kendilerinin rehin aldığı savcıyı kurtarmaya gelen polisler yaylım ateşi açarak savcıyı dahi vurdular) mi?
-Burada seviyesiz abuk subuk bir şey yazıyordu, uyarılınca kaldırdım, haklısınız olmamış. gerçi bi şeyleri sorgulatmam yeter.-
(1) 

(Capsli) Şuna benzer yapımlar

norek #924172 
Selamlar.
Şu örnekteki gibi, yüksek dozda hayal gücü içeren bu tür yapımlar izlemek istiyorum ki kafam güzel olsun. Var mı örneğiniz?
Teşekkürler.
capsli örneğim: 9gag.com
(2) 

Borcama yapışan plastik

norek #920114 
Selamlar iyi akşamlar.
Fırın torbasının plastik mavi kapama klipsi eriyip borcama yapışmış. Onu çıkarmanın bir yolu var mı acaba?
Teşekkürler.
(3) 

Restoranda hesap ödeyememe

norek #915966 
Selam duyuru ahalisi. Bir şeyi merak ettim;
Şöyle karikatürize edilen bi durum vardır ya: restoranda yemek yenir, hesap ödenecektir ama ödenemez işte para çıkmaz falan, bir sonraki karede karakterin üzerinde önlük, bulaşık yıkamaktadır.
Şimdi ciddi ciddi bu durumda kalırsak ne oluyor? Böyle bir şey yaşayan var mı? Nasıl tepki aldınız?
(13) 

yavru köpek konusu

norek #913728 
Selamlar.
Dün sabaha karşı penceremin önünde ağlayan küçücük bir köpek olduğunu fark ettim. Ama nasıl bir ağlama! Titreye titreye ağlıyor, üşümüş. Bir miktar süt bıraktım önüne, içti. Akşam oldu hala ağlıyor hayvan, ne geleni var ne gideni.
Aldım onu içeriye hav hav havlasın diye, salona yerleştirdim önce (salon boş, iki tane kanepe var sadece), doyurdum karnını, baktım üzerinde böcekler geziyor tüylerinin arasında, hiç telaş yapmadım; götürdüm yıkadım, kuruladım, ısıttım. Üzerinden böcekleri ayıkladım, gittim bir de pire ilacı aldım. Keyfi yerine geldi oynamaya başladı fakat bir haftalık falan heralde çok küçük çok bebek. Parmaklarımı emiyor her dokunuşumda. Deli gibi süt içiyor ve deli gibi boşaltım yapıyor. Elimde ıslak mendil, peşinde geziyorum.
Öğrenciyim, güçlükle geçiniyorum yani oyuncaklar, iyi bir bakım için gereken ürünler vs alamam ama evimde ne varsa önüne koyarım, ne yiyorsam bölerim tabağımı ikiye, yeter ki bu hayvancığın sağlığı bozulmasın.
Daha önce kedilerim oldu, kedileri çok severim, evde beslemek için ideal hayvanlar olduğunu düşünürüm ama aynı zamanda da köpeklerin apartman dairelerinde beslenmesine çok karşı çıkarım, çıkardım daha doğrusu ama bu hayvan daha bebek ve muhtaç durumda. Elimden geldiği kadar rahat ettirmek istiyorum fakat dediğim gibi çok küçük, tuvaletini nasıl yapacağını bile bilmiyor.
Hayvan barınağını arayıp durumu anlatmayı düşündüm ama şimdi oradaki koşullar... iyi bakılacak mı bu hayvana... Bilmiyorum şu an ne yapacağımı.
Lütfen bir şeyler söyleyin. Ne yedirip ne içirebilirim, nasıl tuvaletini uygun yerlere yapmasını sağlayabilirim, pire ilacı yeterli olur mu, barınak konusunu değerlendirmeli miyim ve şu an aklıma gelmeyen onlarca sorun yani genel olarak bu konuda tavsiyelerinize açığım.
Teşekkürler.
not: caps ekledim.
(2) 

Capsteki sahne hangi dizi/filmden?

norek #912083 
SB
hugelol.com

teşekkürler.
(3) 

Entry linkleri

norek #895638 
Selamlar duyuru insanları.
Geçen hafta gelen güncellemeden sonra entry linklerinin eskisi gibi görülemediğini fark ettim.
Diyelim ki arkadaşıma link olarak bir entry atacağım, önceden entry'nin altındaki paylaş butonuna basınca açılan küçük pencerenin en üstünde link vardı. Şimdi yok. Nereden çıkarıyoruz entrylerin linklerin?
Teşekkürler.
(6) 

Gore anime tavsiyesi

norek #890533 
İyi akşamlar duyuru sakinleri.
Gördüğünüz, duyduğunuz, bildiğiniz en gore animeleri tavsiye etmenizizi rica ediyorum.
Terra formars'a başladım, çok sıkıldım gore sahneler bekleneni vermedi. Zaten Türkçe bulamadım sansürlüydü hep.
Ha bu arada Türkçe şart değil, İngilizce de izlerim. Alabildiğine gore olsun yeter.
Teşekkürler.
123  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık