(1) 

İstanbul'da bina inşaat izni

dunal #1577527 
Fatih'te, Beyoğlu'nda 20m2 30 m2 gibi küçük tabanlı çok sayıda eski bina var biliyorsunuz. Baktığınızda bunlar kaçak da değil, imarlı gözüküyor. Bu gibi bir binayı sahibi yeniden yapmak istediğinde belediyeden inşaat izni veriyorlar mı? Hiç yeni yapılan küçük, örneğin 30m2 tabanlı bir bina gördünüz mü? Belediyelerde inşaat için zorunlu tuttukları minimum bir arsa m2'si var mı? Teşekkürler.
(4) 

yabancının aidat ödememesi

dunal #1570401 
Aidat ödemeyen yabancı uyruklu ev sahipleri olan bir apartmanın yönetimi bu konuda neler yapabilir? Yönetici bu kişilere yabancı oldukları için icra takibi başlatamadığını söylüyor.
(3) 

-sı -si kullanımı (Türkçesi çok iyi olanlara)

dunal #1568651 
Merhaba,

1) "Televizyon izleyici" mi doğru kullanım "televizyon izleyicisi" mi?
2) Sözkonusu ek ne ekidir? Kullanım kurallarına yönelik itibarlı bir açıklama biliyor musunuz?
3) Çiçek toplayan bir makinem olsa, bu makine için "çiçek toplayıcısı gidiyor" mu doğru olur "çiçek toplayıcı gidiyor" mu?

Teşekkür ederim.
(4) 

Bir şarkının coverları

dunal #1550519 
Aklıma bir şarkı takıldı. Şarkıyı sözlerinden bulabildim ancak aklıma takılan müzik bu şarkının farklı bir yorumu. Bir şarkının cover'larını gösteren bir site var mı?
Şarkı, Salt in Our Wounds; aradığım yorum daha sert ve gotik idi. Teşekkürler.
(1) 

Bina analizi raporu okuma

dunal #1550225 
Bina analizinde degerleri belirtilen, beton dayanimi, zemin sinif degeri, yatak katsayisi, emniyet gerilimi, moment kapasite siniri, 2019 tebligi risk siniflandirmalari gibi kavramlari dogru yorumlayabilmek icin kavramlari anlatan bir kaynak onerebilir misiniz? Tesekkurler.
(3) 

Yıkımın boyutu?

dunal #1549350 
Kaç bina yıkıldığına dair kaynaklar nelerdir? Afad en son dün akşam 8. bülteninde 5.606 adet olarak bahsetmiş ve sonraki iki bültenine bu konuyu dahil etmemiş. İnternette bugün için bambaşka rakamlar da görülüyor fakat nereden geliyor tespit edemedim.
(5) 

daire vs dukkan kirasi

dunal #1548779 
Standart mutevazi bir mahalle dusunelim. Bu mahallenin ana bir caddesinde market, tekel, bufe, firin, petshop, noter gibi tipik dukkanlar var. Bu mahallede, cadde ustu bitisik nizam eski tipik bir bina olsun. Bu binadaki ara kat 70-80m2 kucuk bir 2+1 dairenin kirasi ile bu binanin zeminindeki benzer metrekaredeki kucuk bir dukkanin kirasinin orani sizce kac olur?

Terim belgeseli butcesi

dunal #1535731 
Ne kadar olabilir bilen duyan tahmini olan var mi? Ozellikle pazarlama butcesini merak ediyorum. Tesekkurler.
(2) 

Baston / asa

dunal #1528011 
Merhaba,
Gunluk kullanim icin modern bir baston/asa modeli biliyor musunuz? Temel amac bir taraftaki ameliyatli dize binen yuku hafifletmek. Yoksa alternatif olarak baton olabilir diye dusunuyorum.
(3) 

Isi iyi yapmak - isten kazanc saglamak

dunal #1520684 
Merhaba,
Ticari bir isin yapilmasindaki gelisimin o isin gercekestirilmesinden elde edilen kazanca her zaman (monoton) pozitif artis sagladigi bir is kolu dusunebiliyor musunuz? Yani, ne kadar iyi yapilirsa o kadar cok kazandiran bir is akliniza geliyor mu? Genelde iste gelisim bir yere kadar kazanci arttirirken bir yerden sonra kazanci arttirmiyor ya da kazanca gercekte zarar veriyor, aksi ornekler ariyorum.
Tesekkurler.
(3) 

Beyan için amortisman hesabı

dunal #1517509 
Merhaba,
Gelir vergisi hesabında gerçek gider seçiminde amortisman hesabı nasıl yapılıyor? Yani %2'si alınacak emsal hesabında tapu değeri, rayiç bedel, maliyet bedeli ve benzeri hangi temeli kullanmamız bekleniyor ya da kullanmak sorun çıkarmaz? Vergi ve uygulama esaslarına kadar okudum fakat onların da kafası karışık gibi duruyor.
Teşekkür ederim.

Turkiye'de 5g

dunal #1515075 
Merhaba,
Turkiye'de 5g kapsamini, yapilan testleri ve genel olarak hakkinda bilgiyi nerelerden edinebilirim? Tesekkurler.
(2) 

Ev satisi gelir vergisi tahakkuku

dunal #1506502 
Merhaba
Evin alim ve satim fiyatlarindan olusan gelir vergisi ne zaman tahakkuk ediyor? Satis aninda mi yoksa bir sonraki beyanname doneminde mi? Tahakkuk ettikten ne kadar sonra odenmesi gerekiyor?
Tesekkurler
(1) 

Ihracat ithalat nedir?

dunal #1505626 
Merhaba,
Varsayalim ki Microsoft'un Turkiye sitesine internetten kayit oldum, sepetime urun ekledim, alisverisi tamamlamak icin Microsoft'un Ziraat hesabina 100 lira attim, ofis lisansi satin aldim, Microsoft'un Turkiye'de mukim %100 yabanci ortakli Turk sirketi bana 100 liralik e-fatura atti. Ofisimi kurdum ve cok mutluyum.

Ben ithalat yaptim mi? Microsoft ABD ihracat yapti mi? Bu veri ithalat ihracak istatistiklerine ne zaman nasil yansir?

Kesin bilgi lazimdir. Tesekkur ederim.
(3) 

Bu hangi dil?

dunal #1497247 
Afgan oldugu soylenen bu kizin konustugu dil nedir acaba? Net olarak cevap verebilecek biri var mi?
twitter.com
(4) 

Başkalarında siz

dunal #1493956 
Diğer insanlarda kendinizden buluyor musunuz? Herkeste? Tesekkurler.
(1) 

Taze ihlamur ile cay yapilir mi?

dunal #1484549 
Merhaba,
Kurutulmamis, taze koparilan ihlamur icilir mi? Tesekkurler.
(9) 

Karinca

dunal #1478430 
Koylerde yasayanlar ev icinde karinca problemini nasil cozuyor?
(1) 

Fox Haber'i takip edenlere

dunal #1478197 
Fox Tv, ana haberde bugunku Sedat Peker'in videosunu haberlestirdi mi? Tesekkurler.
(1) 

Eksisozluk yazarina ulasmak

dunal #1474907 
Merhaba,
akanabe rumuzlu eksisozluk yazarina ulasmama yardimci olabilir misiniz? Kendisine son yazdigi giri ile ilgili danismak istedigim bazi konular var. Tesekkurler.
(3) 

Gunes sistemimizde hangi gezegenlerin halkasi var?

dunal #1474241 
Mevcut bilginizle, internette arastirma yapmadan cevap verebilirseniz sevinirim. Tesekkurler.
(6) 

Marilyn Monroe beni

dunal #1473003 
Yasini almis ya da nostaljiseverlere hafiza sorusu: Marilyn Monroe'nun beni yuzunun neresindeydi? Arastirip bakmadan aklinizdan cevap verebilirseniz sevinirim.
(9) 

Uzayseverler

dunal #1468689 
Uzayi buyuleyici bulan arkadaslar, bu tutkunuz ne zaman nasil baslamisti hatirliyor musunuz? Tesekkurler.
(2) 

Türkçe sorusu

dunal #1467444 
Fiilden isim oluşturan şu ekler arasındaki anlam farkını nasıl açıklarsınız: -me, -im, -iş
Örneğin, gerilme, gerilim, geriliş. Kazanma, kazanım, kazanış.
Başka bu işe yarayan benzer anlamlı ekimiz var mı? (kazanç?) Teşekkürler.
(5) 

Queen - We are the champions

dunal #1466812 
Sarkiyi acmadan bu sarkinin en sonda bitisini hatirlayan var mi? Varsa bu sarki hangi sozlerle bitiyordu yazabilir mi? Sarkiyi acip bakmamak onemli. Tesekkurler.
(9) 

Bang bang

dunal #1466021 
Bang bang sarkisinin bir versiyonunu ariyorum. Kadin vokal, dusuk tempo ve duru bir versiyondu. Ozel bir versiyon oldugunu sanmiyorum ancak nedense youtube'da aratarak bulamadim. Cikan sonuclara bakilirsa bulabilecek gibi de durmuyorum. Nancy Sinatra'ninki oldugunu ummustum ama o da tam degil. Buldurabilecek var mi? Tesekkurler.
(3) 

Lineage OS

dunal #1463461 
Turkiye'de kullanmak uzere telefona Lineage OS yuklerken ek olarak dikkat edecegimiz neler var? Telefonu kurcalarken simdi basimiza durduk yere IMEI kayit ucreti vs. cikarmayalim. Ek soru, hangi banka uygulamalari calisiyor hangileri calismiyor deneyen oldu mu?
(4) 

Oyuncakci veya oyuncak tavsiyesi

dunal #1459590 
Merhaba,
Internette okul oncesi cagda birine hediye bakiyorum ama her sey satan buyuk sitelerdeki plastik oyuncaklarin otesine gecemedim. Guzel ve kaliteli oyuncaklar satan yerler uzerine tavsiye verebilir misiniz? Egitici, gelistirici, boyaliysa boyasina dikkat edilen tarz oyuncaklar satan yerler ariyorum. Ya da bildiginiz ozel oyuncaklar da olabilir. Ozel oyuncak derken hani olur ya belki bir seyi cok iyi ogreten, belki guncel yetiler kazandirmaya yonelik, belki modul modul gelistirmeye acik, belki uzun sure kullanabilecegi, tutulan oyuncaklari kastediyorum.
Tesekkurler.
(14) 

Bir donem herkesin bildigi

dunal #1454296 
Bir donem herkesin bildigi fakat sonra hic olmamiscasina unutulan seyler ariyorum. Bermuda seytan ucgeni, ozon tabakasindaki delik gibi o donem duyulmamasi mumkun olmayan, kamuya mal olmus genergecer bilgi sayilan fakat daha sonra birden unutulan konular. Akliniza gelen var mi? Tesekkurler.
(5) 

E-arsiv portal ile ilgili

dunal #1451889 
Zorunlu dediler bu sene tamamen bu sisteme gectik ama sistemle ilgili iki sey aklima takildi.
1) Sistemin arayuzu cok kotu. Daha once kesilmis faturalari "taslaklar"dan buluyorum. 5000/30000tl fatura olustur diyor. Ama biz bunun altini da ustunu de tum faturalari buradan kesiyoruz.
2) Kesilen faturalarin üzerine sifirdan baslatip birer birer arttirdigi GIB2020 ile baslayan bir numara atiyor kendisi. Ama ben kestigim fatura sayisini musterim gorsun istemiyorum.

Hic zorunlu, yuzbinlerce kisinin kullandigi bir sistemi kullaniyormusum gibi gelmiyor bana. Bir seyleri yanlis mi yapiyoruz acaba? Tesekkurler.
(2) 

Laptop olayi

dunal #1450296 
Abd secimleri ile ilgili laptop olayini duydunuz mu? Haber olarak nereleri takip ediyorsunuz? Bu olayin sizce haber degeri var mi? Tesekkurler.
(2) 

Turk Twitter kullanicilari profili

dunal #1447336 
Turkiye'de twitter kullananlarin yas ve egitim durumuna gore yuzdesi ile ilgili bildiginiz bir arastirma var mi? Tersi de olabilir. Yani belirli yas ve egitim durumundakilerin sosyal medya kullanimlarina gore dagilimi gibi bir arastirma. Tesekkurler.
(1) 

Teknik alanlarda gercek icerik saglayan yerli olusumlar

dunal #1445103 
Merhaba,
Bilim ve yeni teknolojiler ile ilgilenen, yeni cikan telefon veya akilli saaterle ilgilenmeyen, yalandan medya sitesi olmayan fakat yaptigi is medya sayilabilecek yerli olusumlar ariyorum. Tam anlatamamis olabilirim ancak ornek vermek gerekirse acikbilim gibi podcast, evrim agaci gibi bir platform ya da muyendis gibi nis bir alanda teknik odakli bir websitesi olabilir. Yayin formatlari onemli degil, olusumun bilim, teknoloji ya da muhendislik ile gercek ve teknik anlamda ilgilenmesi onemli. Kisisel blog degil topluluk ya da medya ariyorum. Tesekkur ederim.
(8) 

Nikah - dugun duzenlemesi

dunal #1441735 
Merhaba Arkadaslar,
Merak ettigim konu su. Nikahlar uzerine guncel duzenleme sizi rahatsiz ediyor mu, neden? Genel gorusu merak ettigim icin soruyorum. Tesekkurler.

Aa'ya gore duzenleme su sekilde:

" Genelgeyle, 14 ilde izin verilmeyen sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikler cumadan itibaren ülke genelinde uygulanacak.

Nikahlarda oyun oynanması ve dans edilmesine, toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı yapılmasına izin verilmeyecek.

Düğünler nikah merasimi şeklinde yapılabilecek, düğün ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak.

Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzerindekilerle 15 yaş altı çocuklar düğünlere ve nikah törenlerine katılamayacak.

Nikah merasimi şeklinde yapılacak törenlerde en az bir kamu görevlisinin görevlendirilmesi sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek."

twitter.com
(1) 

Orman muhendisi bir arkadas var mi?

dunal #1441503 
Bir orman mh'ne danismak istedigim bazi konular var, kendisi ne hk oldugunu tahmin edebilir sanirim. Odayi aramadan once buradan biri olursa neden olmasin diye sormak istedim. Iletisim bilgisini ozel mesajla iletebilirseniz yarin aramak istiyorum. Tesekkurler.
(2) 

Itu maslak kampusu

dunal #1434277 
Misafir arac girisi nasil oluyor? Kisa bir is icin otopark ariyorum. Tesekkurler.
(2) 

Istanbul - Izmir otoyolu

dunal #1433459 
Istanbul - Izmir otoyolu uzerinde konaklama var miydi?
(1) 

Fizik - Elektromanyetizm 101

dunal #1431689 
Elektromanyetizm ile ilgili bildiginiz iyi kaynaklar var mi? 101 seviyesinden baslayarak ileri seviyeye dogru Ingilizce kaynaklar ariyorum. Ornegin okuldaki derslerinizde kullanilan temel kaynaklar, online ders veya bu konuda ozellesmis web siteleri gibi kaynaklar olabilir. Tesekkurler.
(6) 

Kendimi bildim bileli

dunal #1422668 
"Kendimi bildim bileli" dediginizde sizin icin bu tarih kac yasinizdan itibaren basliyor?
(14) 

Para ile girilen market

dunal #1419028 
Akliniza hic para ile girilen bir pazar yeri ornegi geliyor mu? Mesela giriste ucret alan gece kulupleri gibi, az ya da cok bir para verip girdiginiz ve icerisinde alisveris donen bir yer. Dunyanin herhangi bir yerinde ya da dijital ortamdan bir ornek olabilir. Tesekkurler.
(4) 

Tek yon araba kiralama

dunal #1406100 
Istanbul'dan tek yon araba kiralamada deneyimlediginiz firmalar var mi, her sey olmasi gerektigi gibi calisiyor mu? Tesekkurler.
(6) 

Roma tavsiyesi

dunal #1400321 
Merhaba arkadaşlar,
Roma'da kış vakti gezebilecek yaklaşık 4 günüm olacak. Herhangi bir konuda, özellikle hangi bölgede kalınıp kalınamayacağı, nerelere gidilebileceği ve ulaşım imkanları konusunda tavsiyelere açığım. Araştırma yapma fırsatı bulamadım, bu yüzden temel konuları bildiğimi varsaymayın.
Teşekkürler.
(3) 

Javascript'te CORS islerinden anlayan biri var mi?

dunal #1398580 
Lokal bir html dosyasindan yine lokal bir veri dosyasina erisirken CORS ile ilgili soyle bir hata aliyorum:

"SecurityError: Permission denied to access property "document" on cross-origin object"

Her sey lokalde oldugu icin boyle bir hatanin mevzubahis olmamasi gerektigini dolayisiyla normal bir CORS'a gore kolay bir cozumu olacagini saniyorum ama bu konuda acemi biri olarak saatlerdir cozemedim sorunu. Yardimci olabilecek biri varsa olay acik kaynak kodlu kucuk bir projenin bir iki satirinda donuyor, gonderip sormak isterim.

Tesekkurler.
(2) 

SGK'dan emekli olmamak mumkun mu?

dunal #1396623 
Insanoglu bir noktada SGK'ya kendisinden emekli olmak istemedigini, o gune kadar adina odenmis primlerin saglik hizmetine denk gelmeyen kisimlarini kendisine iade etmesini soyleyebiliyor mu?
(1) 

elektronik cihazlar icin alet takımı

dunal #1393745 
Bir laptopu sokmek icin gerekli alet takimi onerisi verebilir misiniz? Su anda sadece ekrani cikarmak istiyorum fakat almisken kullanisli bir alet takimi alabilirim. Tesekkurler.
(2) 

Yine yeniden akrabalık tanımları sorusu

dunal #1391795 
Hukuki dilde şu akrabalık tanımları tam olarak kimleri kapsar, kimleri kapsamaz? Teşekkür ederim.

- Kişinin altsoyu
- Kişinin üstsoyu
- Kişinin kayın hısımları
- Kişinin üçüncü derece dahil yansoy hısımları
(3) 

Muavin defterleri ne zaman denetleyelim?

dunal #1389748 
Muavin defterleri yilin hangi donemi incelemek uygundur? Ve tam olarak neleri kontrol etmeyi onerirsiniz?
(3) 

Migros ve akbil?

dunal #1388397 
Migros'ta akbil ile hangi islem yapiliyor? Ve ne zamandan beri yapiliyor olabilir?
(4) 

Kediler ne zaman guruldar?

dunal #1375161 
Niçin?
(3) 

Trekking

dunal #1368462 
Istanbul'da katilima acik bildiginiz trekking grubu var mi?
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık