(8) 

AB oturum izni ile TR'de ucuz tatil

cek #1591704 
Sevgili Romalılar,

Bir AB ülkesinde oturum izni ile Türkiye'deki her şey dahil otellerde AB fiyatından konaklama satın alındığında, otele giriş yaparken son 1 yılın kaç günü Türkiye dışında kalındığına bakıyorlar mı? Ona göre milliyet farkı istenebilir mi? Böyle yapılabiliyorsa, misal 5 yıllık oturum izni olan biri 5 yıl boyunca yazları yarı fiyatına tatil yapabilir diyebilir miyiz? Kafamda deli sorular
(6) 

Aktarmalı uçuş vesilesiyle birkaç günlük gezi

cek #1587958 
Sevgili Evliya Çelebiler,

Türkiye'den Almanya'ya doğrudan uçuşların çok pahalı olduğu bir tarihte aktarmalı bir şekilde uçmak istiyorum ama aktarma yapılacak şehirde birkaç gün konaklamak da istiyorum. İki uçuş arasında birkaç gün olmasına izin veren ve bu şekilde uzun süre aktarmalı en ucuz uçak biletini bulan bir arama motoru var mıdır?
(1) 

Goethe B2 kelime listesi

cek #1584530 
Sevgili Romalılar, Goethe Institut'un sitesinde A1, A2, B1 seviyeleri için kelime listesi bulunuyor ama B2 için göremedim. Böyle bir kelime listesi mevcut değil mi? Varsa nasıl ulaşabilirim?
(2) 

Maddi hasarlı trafik kazası sonrası kusur oranı öğrenme

cek #1576042 
Yaklaşık 10 gün önce bir trafik kazası yaptık, kendi aramızda tutanak tuttuk. Aracın sigortası ve kaskosu vardı; biz de doğrudan servise verdik. Daha sonra yurt dışına çıktık. Bir dosya numarası oluşturuldu. Geçtiğimiz gün servisten aracın tamirinin tamamlandığı ve teslim planlaması yapılacağına dair mesaj geldi.

SBM'nin "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz Etme" sayfasından plaka ve tc kimlik no ile sorguladığımda kayıt bulunamadı hatası alıyorum. Tamam araç tamir oldu ama kim kusurlu bulundu bunu nasıl öğreneceğim? Edevletten de tüm sorguları yaptım ama bir bilgiye ulaşmadım. Sigortamın olduğu şirketin (AXA) internet sayfasından dosya no ile sorguladığımda da bulunamadı hatası veriyor.
(1) 

Araba kapısının altına denk gelen plastik parça

cek #1571963 
Sevgili Romalılar, arabada fotoğrafını koyduğum parça binip inerken sürekli çıkıyor (tırnağı kırılmış). Yapıştırılır mı? Yapıştırılırsa oto sanayide ne ustasına gitmek lazım? Yapıştırılmazsa yenisini alırken ne diye aramam gerekiyor?

Foto: hizliresim.com
(2) 

Berlin'de kreş

cek #1568586 
Ocak ayında 1 yıllığına Berlin'e yerleşeceğiz. 3.5 yaşındaki çocuğumuzu da kreşe vermek istiyoruz. Zaman kazanmak adına ocak ayına kadar yapabileceğimiz bir şey var mıdır? Aylarca sıra beklediğini söyleyenler var, şimdiden Türkiye'deyken sıraya girmek mümkün mü?
(3) 

Sıfırdan Almanca ile nasıl çalışarak YDS'den 50 alınır?

cek #1554646 
Sıfır Almanca bilgisi olduğunu varsayalım. Almanca'dan 50 YDS alabilecek konuma mümkünse yaklaşık 6 ayda gelebilmek için nasıl bir strateji izlenmelidir? Yaza kadar günlük 4 saat, yazın 8 saate kadar vakit ayrılabilir.
Goethe'nin kurs tarihlerine bakınca 6 ayda B2 seviyesine kadar gelme imkanı matematiksel olarak mümkün değil.

Not: Öğrencilen Almanca iletişim amaçlı kullanılmayacak olup, sadece YDS skoru kullanılacak. Bu nedenle telaffuz, akıcı cümle kurmak, dinlediğini anlamak gibi meziyetlerin hesapta bir kıymeti yok, yalnızca YDS 50 skoru gerekiyor.
(2) 

2015 model Toyota Yaris far lambası ampulü

cek #1552058 
Merhabalar, 2015 model Toyota Yaris'in far lambalarından biri söndü. Nasıl bir şey almam gerekiyor?
(6) 

Bu böceğin adı ne?

cek #1550807 
www.hizliresim.com

Yıllardır mutfakta ve banyoda bu böceklerden var. Bu böceğin adı nedir ve nasıl mücadele edebiliriz? Hamamböceği yemi koyduk, hiçbir işe yaramadı.
(2) 

YKS uzmanlarına sorular

cek #1546919 
Öncelikle yaşım 40'a dayandı. Liseden mezun olalı 20 küsur sene geçti.

Bu sene TYT'ye ve gelecek sene AYT'ye girmeyi planlıyorum. Çünkü TYT puanı iki sene geçerli oluyor diye okudum.

Hedefim sayısalda ilk 5 bine girmek ve seneye bu doğrultuda tercih yapmak.

Matematik konusunda herhangi bir sıkıntım yok (geçen yıl iki sınavda da 40/40 yaptım).

Bu sene TYT'de 10 bin sıralamam oldu. AYT'de ise eşit ağıtlık çözdüm 2 bin sıralama yaptım. Sayısal yapsaydım 25-30 bin sıralamam olurdu zira fen bilgisi müfredatı 20 yılda çok değişmiş, hiç görmediğim konular var. Hatırladığım kadarı ile ancak bu kadar oluyor.

Rahat bir işte çalıştığım için çalışmak için bolca zamanım var. Hem 20 yılda unuttuklarımı hatırlamam hem de yeni konuları öğrenmem gerekiyor. TYT için nasıl bir çalışma stratejisi izlemeliyim? Ücretsiz/ücretli online hangi kaynakları tavsiye edersiniz?
(3) 

Çift açılım pencere arızası

cek #1536276 
Üstten (vasistas) ve yandan (normal) açılabilen pimapen pencerelerimde bir arıza oluştu. normal açılım yaptığımda üstteki menteşesinden tutmuyor. böylece hem normal hem vasistas açılmış sadece alttaki menteşenin tuttuğu bir durum oluşuyor.

Nedeni: Kolu çevirince rayın içine girip vasistası kitlemesi gereken parça yükseklik farkından dolayı raya giremiyor ve vasistası kitleyemiyor. Aşağıdaki videoda durumu gösterdim.

streamable.com

Nasıl çözebilirim bir fikriniz var mı?
(2) 

Astroloji ile ilgili bir soru

cek #1535075 
Şimdi gezegenlerin ve yıldızların birbirine göre konumuna göre astroloji yorumu yapılıyor ya, sonuçta Kepler kanununa göre hangi gezegenin hangisiyle kaç derece açı yapacağı günbegün dakika dakika belli. Dolayısı ile ömrümüzün sonuna kadar hangi gun hangi burcun ne olacağı şimdiden belli değil mi? Bu durumda şimdiden 100 yıllık bir astroloji yorumu kitabı oluşturulabilir mi? Önümüzdeki sene şansın çok daha açık olacak ey yengeç burcu diyebilmeliyiz diye düşünüyorum.
(1) 

YKS tercih yardım

cek #1529986 
Yaşı 40'a dayanmış ve DİL'de 500 küsur, EA'da 1200 küsur sıralaması olan ve derslere gitme imkanı olmayan birine okul+bölüm önerilerinizi bekliyorum. Halihazırda mesleğinden memnun, ama zorlanmadan ekstra bir meslek elde etmeye de hayır demiyor (örneğin ingilizce öğretmenliği gibi).
(1) 

Huawei yazılımcı maaşları

cek #1524796 
Çok az tecrübeli ya da tecrübesiz bir yazılımcıya Huawei'nin verdiği maaş hangi skaladadır?
(1) 

Covid sonrası akciğer röntgeni (2 yaş)

cek #1516658 
Günde 5-10 kere öksürüyor, bunun dışında görünürde bir sıkıntısı yok. Ciğerlere inmiş diyebilir miyiz?
(2) 

Çetrefilli bir emlak satış sorusu

cek #1514241 
Bir daire var. Geçtiğimiz senelerde sahibi vefat etti. İki varisi var: engelli bir çocuk ve çocuğun vasisi olan kadın (sanırım üvey anne). Vasi olan kadın daireyi satmak istiyor, ama devlet diyor ki engelli çocuğun hakkının yenmemesi için bu işe mahkeme kanalı ile yapılmalı. Mahkeme süreci devam ediyor. Sanırım rayiç bedel vs. belirlenecek.

Bu tip durumlarda sürecin nasıl işlediğini öğrenmek istiyorum. Rayiç bedel belli olduktan sonra kadın rayiç bedelin üstünde olmak şartıyla istediğine satabilir mi? Yoksa açık artırmaya mı çıkacak? Açık artırma ise teklifler kapalı zarf usulü mü veriliyor? Kafamda deli sorular.
(1) 

Sitenin kentsel dönüşüme girmesi

cek #1513659 
6 apartmandan oluşan bir site var. Her bir apartmanın parseli ayrı görünüyor. Apartmanların arasında yer alan alanlar (otopark, yeşillik vb) parsel sorgu sitesinde herhangi bir yere ait görünmüyor. Bu site kentsel dönüşüme giderse nasıl olur, apartman aralarındaki alanlar da siteye katılır mı? Ya da böyle bir siteden ev almak büyük hata mı olur?
(2) 

SMA tarama testi

cek #1512648 
Sanırım SMA tarama testi halihazırda evliler için de ücretsiz yapılıyormuş. Bunu yaptırmak için prosedür hakkında bilgisi olan var mı? Doğrudan aile hekimine gidip SMA tarama testi istiyoruz mu diyebilir miyiz?

Sintigrafi sonucu ne demek oluyor?

cek #1502943 
Hastaya Bruce protokolüne göre maksimum kalp kızının minimum %85'ine ulaşıldığında 8 mCi Tc 99 m- MIBI IV takiben 30 dk. sonra yapılan stres GATED SPECT ve 3 saat sonra 24mCl Tc99m- MIBI'nin IV verilmesinden 45 dk sonra yapılan rest miyokard perfüzyon SPECT çalışmasında;

Kalbin kısa eksen, horizontal ve vertikal uzun eksen tomografik kesitlerinin incelenmesinde; Stres görüntülerinde apeks, apikalden bazale uzanan kesitlerde inferolateral duvarda orta şiddette izlenen perfüzyon defektinin rest görüntülerinde perfüze olduğu incelenmiştir.

Sol ventrikül diğer duvarlarında perfüzyon ve sol ventrikül kavite genişliği normal sınırlardadır.

GATED SPECT analizinde: EF:%65 olarak hesaplanmıştır.

YORUM: Apeks, apikalden bazale uzanan kesitlerde inferolateral duvarda orta şiddette iskemi ile uyumlu sintigrafik bulgular izlenmiştir.
(3) 

Bebeklerde Covid19 belirtileri?

cek #1493432 
Merhabalar,

- 1.5 yaşındaki bebeğimizin Çarşamba günü ateşi 38-39'a kadar çıktı ve ateş düşürücü sonrası normale döndü.Bir daha hiç çıkmadı.
- Perşembe günü çocuk doktoruna götürdük, kulağında ve boğazında enfeksiyon olduğunu söyleyerek "inşallah covid değildir" dedi, test yaptırmadı ve antibiyotik verdi, kullanmaya başladık.
- Cumartesi (dün) sabah öksürmeye başladı. Bugün de dünkünden biraz daha fazla öksürüyor. Ayrıca bugün burnu da akıyor.

Genel durumu: gözler hafif kısık ama çok keyifsiz de değil. Zaten olmayan iştahı daha da azaldı.

Covid olma ihtimali nedir? Acile gitmeli miyiz? Bebeklere özel bir covid tedavisi var mıdır? Yoksa eve gidin zaten bebekler atlatır mı derler?
(2) 

Bulgaristan'a gidiş PCR testi

cek #1486109 
Değerli Romalılar,

Haftasonu arabayla Bulgaristan'a gideceğiz (oturma iznimiz vs. var). Sanırım PCR negatif belgesi ile gidebiliyoruz. Bunun için özel bir laboratuvardan (örneğin Birun) alacağımız belge yeterli midir? Yoksa illa ki devlet hastanesi mi olması gerekiyor? Mesela Biruniden alsak ıslak imza vs. gerekiyor mu? 1.5 yaşında bebeğimiz var ona da PCR testi gerekiyor mu?

Eşim 2 doz biontech oldu üzerinden de 1 ay geçti. QR kodlu aşı kartı yetiyor mu yoksa ıslak imza vs. onaylatmamız lazım mı?
(3) 

Bayilerdeki sıfır araba stokları

cek #1443460 
Bayilerinin stoklarında olan bir marka/model biliyor musunuz? Sıraya girip 3 ay sonra siparişi verip 6 ay sonrasına teslim almak istemiyorum.
(1) 

Aile hekimi randevu hatası

cek #1442460 
MHRS üzerinden aile hekimi randevusu almak istediğimde başka bir semtte ismi aynı ama soyismi farklı (çok benzer) bir doktordan randevu veriyor. Sizde de durum benzer mi, yoksa problem bizim doktora mı özel?
(1) 

Renkli lazer yazıcı tavsiyesi

cek #1393855 
Muadil toneri ve kendisi uygun fiyatlı bir lazer yazıcı tavsiyelerine açığım. Ayda 350 sayfa kadar çıktı almayı planlıyorum.
(1) 

Greenpeace ve Unicef sokak elemanlarının kazancı

cek #1393053 
Greenpeace ve Unicef adına sokakta durdurup para isteyen elemanların gelir modeli nedir? Yüzde mi alıyorlar? asgari ücret mi alıyorlar?
(2) 

Vatan bilgisayar garanti

cek #1374319 
Yaklaşık 2 ay önce monitörümü vatan bilgisayara servis için bırakmıştım. Durumu hala "yetkili servis kontrolünde" olarak görünüyor.

20 iş gününü geçtiği için para iadesi ya da değişim hakkım olduğunu biliyorum.

Monitörü aldığımda 750 lira civarı bir fiyatı varken şimdi piyasada 1300 lira gibi bir fiyata satılmakta. Ayrıca vatan bilgisayarın stoklarında bulunmamakta.

Şimdi paramı geri verin desem, 750 liramı verseler üzerine 550 de benim koymam gerekecek. Değiştirin yenisini verin desem stoklarımızda yok diyecekler. Değiştiremiyorsanız bir üst modelini verin desem kabul etmeyecekler diye düşünüyorum.

Beklemeye devam mı? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
(4) 

İspirto nerede satılır

cek #1371106 
Böcekle mücadelede kullanmak üzere tuvalet ispirtosu arıyorum (mor renkli olandan). Cumartesi günü nereden bulup alabilirim?

Edit: istanbul kadikoy
(5) 

Devam zorunluluğu olmayan bölümler

cek #1369013 
İkinci üniversite olarak okuyacağım bir bölüm arıyorum. Yurt dışında da işe yarayabilecek bir bölüm olursa tadından yenmez. Devam zorunluluğunun olmaması en önemli noktası.

Not: DİL, SAY, EA fark etmez.
(5) 

Romanya'ya para transferi

cek #1365370 
Değerli Romalılar,

Romanya'da bir konferansa katılacağım ve katılım ücretini konferansın Romanya'daki banka hesaplarına göndermem gerekiyor. Bu para transferini en uygun şekilde nasıl yapabilirim?

Swift ile yaptığımda karşı tarafın eline ulaşacak net miktar belli olmuyor, eksik göndermişsiniz deme ihtimalleri olur. Ayrıca swift işlemleri genelde birkaç gün sürüyor ve ücreti yüksek. Bir tek aktifbank aynı gün ve ücretsiz yolluyor ama onun da internet bankacılığını kullanmak için hesap açtıktan sonra birkaç gün beklemek gerekiyor. Benim pazartesi günü parayı ulaştırmış olmam gerekiyor. Western Union bildiğim kadarıyla banka hesabına değil doğrudan bir kişiye gönderiliyor.

Transferwise benzeri sistemler de Türkiye'den para gönderimi kabul etmemeye başlamış diye duydum. Ne yapmak lazım?
(1) 

Hamile kalmadan önce diş tedavisi

cek #1364517 
Merhabalar, hamile kalmadan 1 hafta önce dişe küretaj işlemi yapmak için lokal anestezi yapıldı. Bu anestezinin kadındaki olgunlaşan yumurtaya zararı var mıdır? Yani şimdi çocuk yapmak istesek, yapılmış anestezinin yumurtaya bir etkisi olmuş mudur?
(3) 

ışık geçirmeyen yapışkanlı folyo

cek #1299983 
camı kapladığımda mümkün olduğunca (mümkünse tamamen) güneş ışığını engelleyen yapışkanlı folyo arıyorum. kalın olmasının zararı yok ancak uygun fiyatlı olması tercih sebebim olacaktır. acaba nasıl bir şey almalıyım?
(6) 

Tüvtürk plakada delik (ağır kusur)

cek #1291068 
Sevgili Romalılar,

Bugün arabamı götürdüğüm muayenede plakada delik nedeniyle ağır kusurlu olduğu söylendi ve etiket verilmedi.

Plaka değiştirmek diye googleda aradığımda önce trafik şubeye gidip oradan Türkiye Şöförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalara müracaat edin diyor. Ancak emniyetin sitesinde, muayeneden kaldıysak araç muayene raporu ve tescil belgesi ile doğrudan Türkiye Şöförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalara müracaat edin diyor. Trafik şubeye gitmeme gerek var mıdır? Tecrübelerinize açığım :)
(2) 

Letter boyutunda kağıt satan yer

cek #1252290 
Malumunuz ABD'de standart olarak A4 boyutu değil Letter boyutları kullanılmakta. İstanbul'da bu boyutta kağıt satan bir yer var mı acaba? Teşekkürler
(6) 

Çifte vatandaş ile evlilik

cek #1099812 
Türkiye ve Bulgaristan vatandaşlığı olan birisi ile evlendiğimizde (çifte vatantaş), Türkiye'de yaşayarak Bulgaristan vatandaşlığını da alabilme imkanımız var mıdır?
(1) 

Tüvtürk muayene tekrarı

cek #796301 
Frenlerle alakalı bir sorundan dolayı araç ağır kusurlu olarak muayeneyi geçemedi. Başka bir sıkıntı yok rapora göre. Frenleri yaptırıp gidersem, sıfırdan herşeye bakacaklar mı, yoksa sadece frenlere mi bakarlar?
(1) 

hatalı park - araç çekildi

cek #754534 
hatalı park nedeniyle aracım çekildi. çekildiği otoparktan 10tl otopark + 70tl çekici parası olmak üzere 80tl ödeyerek aynı gün aracı aldım. Ama internetten plakaya bakarak ceza sorguladığımda ceza görünmüyor (araç çekileli 1 hafta oldu). Ekstra bir trafik cezası olmayacak mı?
1

mobil görünümden çık