(2) 

eşcinsel olduğu için askerlikten muaf olan var mı?

knight of cydonia #1585447 
sb. aynı nedenden ötürü muafiyet almaya çalışan bir arkadaşım var, süreç sizin için nasıl işledi merak ediyoruz.
(2) 

fırınlar sahur için kaçta açılıyor?

knight of cydonia #1578774 
istanbul'da merkezi bir yerde en az 10 fırın gezdim 4 gibi, hiçbiri açık değildi. acaba daha geç mi açılıyorlar yoksa bu ramazan bir değişiklik var da gece çalışmıyorlar mı?
(1) 

sessiz saç kurutma makinesi önerisi

knight of cydonia #1574096 
olan var mı? az sesli de olabilir. gece duş alıyorum ve saç makinesi gürültüsünün komşulara gitmesinden endişe ediyorum.
(1) 

askerlik erteleme ve yoklama kaçağı para cezası

knight of cydonia #1568665 
selamlar,

bu senenin başında tecilim sona erdi. eylül'ün 15'inde kilodan ötürü bir yıl erteleme aldım. erteleme almış olmama rağmen 1 ocak ile 15 eylül arası yoklama kaçağı göründüğüm için 5000 küsur tl para cezası çıkmış, dün adresime bilgilendirme gönderildi. internette bakındım biraz ama askerliğe elverişli olmama durumunda cezanın ödenmediği yazıyor. ben teknik olarak henüz elverişsiz raporu alamadım, erteleme sürecindeyim.

bu cezayı ödemekle yükümlü müyüm? erteleme işlemlerini yaparken yetkili kişi ceza çıkarsa ödemene gerek yok, zaten iptal edilecek demişti ama sonrasında böyle bir şey gelince afalladım.

bir de belge elime dün ulaştı (9 ekim) ama üzerinde tebliğ tarihi 27 eylül yazıyor. tebliğ tarihi mantıken belgeyi teslim aldığım tarih değil mi? (direkt ptt'den gelip teslim ettiler, imzalayıp teslim aldım. geç gördüm gibi bir durum yok yani). tebliğ tarihinden itibaren itiraz için 15 gün süreniz bulunmaktadır diyor, hangi tarihi ele almam lazım burada? bir de niye 2023 türkiye'sinde bir postanın iki adres arasındaki yolculuğu neredeyse iki hafta sürüyor? (son sorum ptt'ye gelsin).
(1) 

seçimden sonra dövizle alışveriş yapma

knight of cydonia #1557336 
almak istediğim iki switch oyunu var. iş güç nedeniyle temmuza kadar oynayamayacağım için henüz almak istemiyorum. seçimden sonra kim seçilirse seçilsin tl inanılmaz bir değer kaybı yaşar mı sizce? ona göre bugün alıp temmuza kadar içim içimi yese de kenarda tutabilirim.

oyunları japon mağazasından japon yeni ile alıyorum bu arada.
(4) 

kanca/tırnak şeklinde bitki adı

knight of cydonia #1552930 
çıldıracam duyuru ahalisi.

2000'lerin başında çocukken manisa'da çok olurdu bu bitkiden. yerde yetişiyordu ve kanca şeklinde etli bir yaprağı olurdu. tırnak derdik diye hatırlıyorum hatta ama hafızam yanıltıyor olabilir. bu etli yaprağını koparıp düello yapardık karşılıklı. iki kişi kanca şeklindeki yaprağı iç içe geçirir ve kendimize doğru çekerdik, kiminki kırılırsa o kaybederdi.

bu bitkinin halk arasındaki ismi, görseli, bilimsel adı falan ne olursa artık varlığına dair herhangi bir ipucu verirseniz şimdiden çok teşekkürler.
(2) 

malatya'dan istanbul'a nasıl gelinebilir?

knight of cydonia #1549429 
sb.

depremde evi yıkılan bir tanıdığımızı bölgeden tahliye etmek istiyoruz ancak uçak veya otobüs bulamıyoruz. belediyelerin vs. en azından belirli bir kısma kadar tahliye amaçlı uygulamaları var mı? veya nasıl bir yol izleyebiliriz?

edit: benzer durumda olan biri ile görüştük, bir şirket ile anlaşmışlar zar zor, 16 kişilik araç ankara'dan malatya'ya, oradan da istanbul'a hareket edecek şekilde. 20 bin istenmiş toplamda. şu anda 6 yakınımız var gelecek, 10 kişi daha bulabilirsek en azından ücret paylaşabilir ve başka kişilerin de tahliyesini sağlayabiliriz.

trendyol'da üçlü satış kampanyası gibi bir şey

knight of cydonia #1542116 
rüyamda mı gördüm yoksa gerçek miydi diye merak ettim.

dün bir şeyler ararken bir üründe böyle bir kampanya belirdi pop-up şeklinde. tanesi 150 liralık üründen üç ayrı kişi sipariş edersek kişi başına ürünün fiyatı 50 liraya düşüyordu. (150x3=450 yerine 50x3=150 şeklinde) üç tane alana indirim gibi değildi ama, iki arkadaşınla paylaş, onlar da alsınlar şeklindeydi. bu sabah aynı ürüne baktığımda böyle bir kampanya göremedim.

acaba ben mi uydurdum bunu? dün de psikoloji testi çözmüştüm, yüzde yetmiş şizofreni çıkmıştı. tövbe estağfurullah. *
(2) 

+18 illüstrasyonlar nerede bastırılabilir

knight of cydonia #1537848 
sb. çıplaklık ve pornografi içeren bazı illüstrasyonları bastırmak istiyoruz, ozalitçiye gidip de haliyle laf işitmek istemiyoruz.

yer: istanbul.
(3) 

metroda reklamı dönen pahalı casper laptop

knight of cydonia #1537429 
yanlış mı gördüm emin olamadım ama az önce istanbul metrosunda bir casper excalibur laptop reklamı gördüm, fiyatı 148 bin tl küsurdu. bu hangi model, niye bu kadar pahalı ve casper niye bu fiyatın reklamını veriyor?

boyası çıkmayan küpe

knight of cydonia #1531800 
görseldeki tarz halka küpe takıyorum yıllardır. eskiden paypal türkiye'den henüz çekilmemişken ebay'den ucuza aldığım kıytırık bir çift küpeydi, tahmini 10 yıldır kullanıyorum diyebiliriz. 10 yıl boyunca üzerinde ufak tefek lekeler falan oluştu ama boyası asla soyulmadı küpelerin. lakin çeşitli bijuterilerden, online mağazalardan veya aliexpress'teki mağazalardan aldığım bu tarz küpelerin hepsi haftasını doldurmadan tamamen soyulup gümüş rengine dönüyor.

bu şekilde düz, siyah ve boyası çıkmayacak kalitede (veya direkt metali kendinden renkli) küpe nereden bulabilirim?

reklam panolarındaki posterleri almak

knight of cydonia #1528772 
mümkün mü? bu posterler işi bitince atılıyordur muhtemelen yani. bazı sinemaların astıkları posterleri sattığını/verdiğini biliyorum ama bayağı metrodaki falan panolardaki posterleri söküldükten sonra bu ajanslardan falan almış olan var mı aramızda hiç?
(4) 

deniz sulu/tuzlu kozmetik ürün

knight of cydonia #1525692 
sevgilimde hafif dermatit var, saç ve yüzde. denize girdiğimde çok iyi geliyor diyor. bu termal su spreyleri var ya, bunların deniz sulu olanları ya da deniz sulu saç bakım spreyi falan var mıdır bildiğiniz? amacım tedavi amaçlı kullanması değil, tedavi için cildiyeciye görünmesi gerektiğini biliyorum. maksat arada sıksın, placebo iyi hisseder belki. gerçekten iyi gelirse de cabası.
(1) 

grafik tasarımcı için saat ücreti

knight of cydonia #1523047 
ambalaj tasarımı üzerine çalışacak bir grafik tasarımcı arkadaşım var. iş görüşmesi esnasında kendisinden saatlik ücret teklif etmesi istenmiş. piyasadan bihaberiz. ortalama ne fiyat söylese?

ek: grafik tasarımcılar kendi saatlik ücretlerini de yazabilirler.
(2) 

istanbul'da butik pasta yaptırmalık yer

knight of cydonia #1520281 
arıyorum. mümkün mertebe şeker hamuruyla değil de kremayla çalışan bir yer olsa çok sevinirim. instagram'dan üç beş pastacı buldum ama başka yerlerde görüntü güzel, lezzet kötü gibi yorumlarını okudum, özellikle o yüzden daha önce denediğiniz bildiğiniz yerleri öğrenmek adına buraya sorayım dedim.
(3) 

büyük suratı olanlar için maske önerisi olan?

knight of cydonia #1507859 
sb.
(3) 

gıdayla temas eden porselen ürünler kırılınca nasıl tamir edilir?

knight of cydonia #1504536 
sb. dekoratif ürünler için japon, silikon vs. bir çözüm bulabiliyorum ama gıdayla, özellikle de sıcakla temas edecek porselenlere ne yapabilirim bilmiyorum.
(3) 

kişiye özel pelüş hayvan nereden yaptırabilirim?

knight of cydonia #1478018 
sb. bir oyun karakterinin pelüşünü veya amigurumisini yaptırmak istiyorum. böyle siparişler alan bir tanıdığınız vs. var mıdır?
(8) 

kullanılmayan giysileri nereye verebilirim?

knight of cydonia #1474631 
şişli'de oturuyorum. gardırobumu ayıkladım ve iyi durumda olan ancak kullanmayacağım iki orta boy poşet giysi ayıkladım. bunları ihtiyaç sahiplerine en iyi biçimde nasıl ulaştırabilirim, fikri olan var mı? normalde komşuya falan sorulur böyle şeyler ama çevrede kimseyi tanımıyorum. esnafa gidip de pat diye giysi ihtiyacı olan birilerini tanıyor musunuz diye sormak biraz abes geldi.

giysiler genç erkek, l-xl bandındalar ve genellikle pantolon, gömlek, uzun kollu üst.

eğer mümkünse ihtiyacı olan lgbtqi+ gençlere ulaştırabilirsem çok daha makbule geçer.
(3) 

salgın döneminde diş taşı temizliği

knight of cydonia #1433155 
yapıyor mu diş hekimleri? başlarda yapmıyorlardı ama şu anki durum nedir merak ettim.
(3) 

3 yaşında dişi kedimi sahiplendirmek istiyorum

knight of cydonia #1427644 
bu ilanı zar zor yazıyorum ama kızımın ve kendimin iyiliği için buna mecbur kaldık.

kedim liz 3 yaşında, norveç orman kırması, kısırlaştırılmış, dünya tatlısı bir hanım. iki sene önce evde geçirdiği bir kaza sonrası stres altındaki durumlarda saldırganlaşmaya başladı, bundan önce böyle bir sorunumuz zerre yoktu, hatta hep köpek gibi kedi der öyle severdik insanları çok sevdiği için.

iki yıldır birkaç farklı veteriner hekime gittik ve tedavi gördü. şu anda da antidepresan kullanıyor. oldukça ilerleme kaydettik ancak bu corona döneminde mecburiyetten ailemin yanına gidip gelmem gerektiği için bu ilerlemenin tamamına yakınını kaybetmiş durumdayız. lakin şöyle ümit verici bir durum oldu, ailemin yanındayken kedimi bıraktığım bakıcıya karşı hiçbir saldırganlık durumu yaşamamış. muhtemelen ya benim evde bir sorun var (kaza geçirdiği ev onu geriyor olabilir) ya da bende bir sorun var. kedimin sağlığı ve mutluluğu için veteriner hekimimizle de görüştükten sonra sahiplendirmenin iyi bir çözüm olabileceğinde kanaat kıldık.

şimdi ben bunları anlatmayıp gizleyerek kedime daha kolay bir şekilde yeni bir yuva bulabilirdim ama elimden geldiğince dürüst olmak istiyorum, hem kızım hem de sahiplenecek kişiler için. dediğim gibi normalde mizacı inanılmaz canayakın ve sevgi dolu olan bir kedi, sadece stresli durumlara girdiği ve tehdit algıladığı zaman saldırganlaşma eğilimi var ki bunu da başkasının yanındayken yaşamamış. kullandığı antidepresan ucuz bir ilaç, masrafı yok o konuda ve ağzını açıp yutturabiliyorsunuz, alıştırdım. onun dışında klasik kedi ihtiyaçları işte, maması kumu vs. onlardan da bende bir miktar yedek bulunuyor, liz ile birlikte vereceğim (böylelikle normalde kullandığımız ve alışık olduğu markaları da görmüş olursunuz, orta halli şeyler.)

biz istanbul'da, şişli'de yaşıyoruz ancak civar ilçelere, hatta illere bile getirebiliriz. yeter ki kızım onu sevecek ve mutlu olabileceği yeni bir yuvaya kavuşsun.

iki tane fotoğrafını ekliyorum buraya. daha fazla bilgi almak isterseniz buraya yazabilir veya mesaj atabilirsiniz. eğer yakınlarınızda ilgilenebileceğini düşündüğünüz birileri olursa da bu ilanı gösterirseniz çok minnettar olurum.

ek: ilk fotoda çok dobiş çıkmış ama tüy yumağı olduğu için öyle, kilosunda hiçbir problem yok, fit bir hanımefendidir.
(2) 

papağanın tüylerinde dökülmenin nedeni ne olabilir?

knight of cydonia #1413521 
merhaba,

arkadaşımın 12 yaşındaki cennet papağanının göğsündeki tüylerde dökülme başlamış. sanırım bugün fark etmişler, dünden itibaren olan bir gelişme. herhangi bir yara ya da iltihap görünmüyor dedi, papağanın kendi tüylerini yolduğunu da görmemiş. evde tek değişen şey, normalde kuşun kaldığı salon akşama kadar boş kalırdı, şimdi hep evde olduğumuz için salon dolu oluyor dedi.

fotoğrafları da ekledim aşağıya. bilgisi olan var mıdır acaba bunun neden olabileceğine dair?
(2) 

güzel performanslı notebook

knight of cydonia #1185165 
beş yıldır toshiba satellite kullanıyorum. ilk günden beridir aşırı (ve aşırı derken gerçekten aşırı) ısınma problemi var, bu yüzden hiç adam gibi performans alamadım kendisinden. bir iki senedir de resmen pamuk ipliğine bağlı yaşıyor (arada gidip geldi önemli bir sunum öncesi şerefsiz).

bu yaz gibi yeni bir notebook almayı düşünüyorum. ısınma problemi minimumda, performansı iyi (arada sırada oyun/mütemadiyen tasarım ve render), en önemlisi de hafif ve rahat taşınabilir bir notebook olarak ne önerirsiniz? fiyat limiti koymuyorum özellikle ki aklınızda ne varsa söyleyin efendim, sonra ayrıca filtrelerim ben onları.
(5) 

2008-12 arası meşhur bir şarkı bulmaca

knight of cydonia #1150958 
doneleri veriyorum:

- şarkıyı 20'li yaşların ortalarında, beyaz bir ağabeyimiz söylüyordu.
- ağabeyimizin sesi görece kalındı.
- klibi siyah beyazdı veya soluk renklere sahipti.
- klipte evinden çıkan ağabeyimiz konsere gidiyor, burada şarkısını söylüyordu.
- şarkıda öpücük, öpme gibi bir tema işleniyordu, şarkı bunun üzerinden dönüyordu.
- şarkı 2008-2012 yılları arasında bir yılda meşhur olmuştu. radyolarda çalıyor, tv'de yayınlanıyordu.
- bu ağabeyimizin muhtemelen aynı veya benzer başarıya sahip bir parçası, bu parçanın öncesinde veya sonrasında hiç olmadı.

not: donelerden bir veya birkaçı hatalı, eksik veya yanıltıcı niteliğe sahip olabilir.
(4) 

ufak akvaryumda beta beslemek

knight of cydonia #1148141 
www.hepsiburada.com

şu boyutlarda bir akvaryumda (ki akvaryum da denmez artık buna) beta beslemek istiyorum. akvaryumumsu şey 2l kapasiteliymiş. sorular:

1- internette bayağı araştırdım ama kesin bir karar edinemedim. kimi çok küçük, balık sıkılır diyor; kimi de betalar küçük alanları daha çok sever diyor. bana da canilik gibi gelirdi bu ufak kavanozlarda balık besleme olayı ama küçük yerleri sevdikleri ile alakalı bir yazı görünce aklıma düştü zaten. ne diyorsunuz, balık arkadaşımız için sorunlu bir durum oluşur mu?

2- haftada bir suyun bir kısmını yenileyin, yeterli olur diyorlar. oksijeni öyle ayarladık diyelim, sıcaklığı ayarlamak için bir şeyler koymak gerekmez mi içine?

3- zaten ufacık akvaryum, ben bunun dibini tamamen çakıl doldursam kötü mü olur?

not: 1. soruya "evet" cevabı verenlerin diğer iki soruyu yanıtlamasına gerek yok.
(5) 

ahşap almalık dükkan

knight of cydonia #1144620 
başlık olmadı pek ama yapacak bir şey yok.

pinterest'te gördüğüm ve "ulan yapılır bu ya." dediğim bir iki diy projeyi hayata geçirmek istiyorum. bunun için belirli ölçülerde kesilmiş ahşaplara ihtiyacım var. şimdi soru burada başlıyor. amerika'da falan home depot tarzı süpermarketlerde ahşap kısımları oluyor, gidip kestiriyorsunuz istediğiniz cinsten istediğiniz ölçülerde. heh, bizdeki bauhaus, koçtaş falan böyle bir imkan sunuyor mu? daha önce hiç denk gelmedim ama belki de ufak mağazalarına gittiğim içindir.

veyahutta bir marangoza gidip sadece şu şu ölçülerde ahşap kesilecek desem yürü git işine der mi?
(1) 

blog oluşturmak

knight of cydonia #1143492 
uzun süredir kafamda olan bir fikir ve sonunda bu işe girişmeye karar verdim.

amacım adsense falan için hit alacak bir blog yazmak değil, haşa. kafamdakileri dökeceğim işte, belki aralarda kısa hikayeler, denemeler falan yazarım. o kısmı tamam da, bunu okuyucuya nasıl ulaştırıyorum? yani yazdım yazacağımı da, insanlar bu blog'dan nasıl haberdar oluyor?

blog yaz, denize at olmasın sonra. zaten bu aralar her şeye karşı hevesim kırılıyor, bir de blog kırmasın beni.
(5) 

kontrat bitmeden evden çıkmak

knight of cydonia #1142281 
daha önceki duyurularımı okuduysanız bitmek bilmeyen bir fare problemi ile boğuştuğumu biliyorsunuzdur. bilmiyorsanız da öğrendiniz.

en son çekvalf takıldı binaya ama ona rağmen az önce klozeti açtığımda 3-4 aylık bir kedi boyutunda bir fare ile karşılaştım. fare de değil, sıçan yani bildiğin. splinter usta gibi bir şey.

ne yaparsam yapayım bu evin fare sorununun bitmeyeceğine karar verdim ve evden taşınmak istiyorum. kontratım önümüzdeki ağustos ayında bitiyor. ev sahibim anlayışlı ve tatlı bir kadın ama sonuçta ev boş kaldığı sürece zarara uğrayacak, çıksam da evi kiraya verene kadar para almayı talep edebilir. böyle bir durumda, yasal olarak kendimi koruma şansım var mıdır?

iki farklı ilaçlama şirketinden aldığım fare ilaçlamasına ait faturalar var elimde. karşı komşum da durumun ne kadar uzun sürdüğünden haberdar. fareyi ilk gördüğümde kendisine de haber vermiştim çünkü, devamlı olarak da konu hakkında konuşuyoruz.
(3) 

mini anket - ist. levent avm'leri

knight of cydonia #1142040 
sırf meraktan şöyle ufak bir anket düzenlemek istiyorum.

soru: levent'e yolunuz düşerse, aşağıda belirtilen eylemlerin her biri için ayrı ayrı, levent metro durağına bağlantısı olan üç avm'nin hangisini tercih ediyorsunuz?

kanyon için "k"
metrocity için "m"
özdilek için "ö"

market alışverişi:
giysi-aksesuar-kozmetik alışverişi:
sinema:
yeme içme:
(genel) vakit geçirme:
(1) 

bulgaristan çifte vatandaşlık

knight of cydonia #1141948 
türk vatandaşıyım, göçmen değilim. bulgaristan'da doğdum ve dört yıl boyunca burada yaşadım. duyduğum kadarıyla çifte vatandaşlık almak için hakkım oluyormuş bu durumda ancak bulgaristan konsolosluğu'nun sitesinin altını üstüne getirmeme rağmen böyle bir ibare bulamadım.

bilgisi olan varsa böyle bir olanağımın olup olmadığını anlatabilir mi?
(7) 

tırnak kenarlarını koparma ile savaşmak

knight of cydonia #1141635 
tırnaklarımın kenarlarındaki etleri koparıyorum devamlı olarak. yapmayacağım diyorum ama kendimi yaparken yakalıyorum. bilinçli olmaya çalıştıkça en azından yakalayınca bırakmaya başladım ama yine de bir türlü durduramıyorum bu olayı.

hani tırnak yiyenler için acı ojeler var falan ya, bu et koparma olayı için önerebileceğiniz bir ürün/yöntem falan var mı? dudağımı da yoluyordum mesela, artık sürekli krem sürüyorum, böylelikle dudağıma dokunasım gelmiyor. eldiven falan mı giyeyim 7/24?*
(1) 

sokağa bırakılan ev kedisini sahiplenmek isteyen? - İstanbul

knight of cydonia #1140973 
teyzemin yaşadığı apartmanın otoparkına sığınmış kedi. muhitte çok fazla köpek olduğu için dışarı da çıkamıyor yazıcak. teyzem de alıp veterinere götürmüş.

kendisinin bir kedisi olduğu için eve alamıyor. veterinerde de çok uzun süre durması mümkün değil. var mı bu minik arkadaşa evini açmak isteyen birileri aramızda?

ekleme: kedimiz hakkında yeni bilgiler gelmeye başladı.

isim: benek (öyle sesleniyorlarmış)
cinsiyet: dişi
yaş: 2 yaş civarında olduğu tahmin ediliyor
aşıları veteriner tarafından yapılmış. ameliyat izlerinden anlaşıldığı kadarıyla öncesinde kısırlaştırılmış da.
oldukça uysal, insan seven bir kediymiş. gördüğünün bacağına yapışıyormuş, sırnaşıyormuş.
şu anda veterinerde, bir kutunun içerisinde kalıyor ne yazık ki. kısa bir süre içerisinde sahip bulunamazsa gidebileceği hiçbir yer de yok. yakınlarınıza falan bir soruşturursanız seviniriz evini bu arkadaşa açabilecek olan var mı diye. malum, evde büyümüş bir kedinin sokakta yaşama şansı hiç yok.

ek: modlardan ricam kısa bir süreliğine de olsa sabitlenebilirse sevinirim.
(1) 

çeviri yaparak para kazanmak istiyorum

knight of cydonia #1140890 
tavsiye edebileceğiniz site/platform var mıdır?

şu anda kullandığım site kelime başına iyi ödüyor ancak çok az iş düşüyor. daha yoğun olsa veya daha uzun işler olsa da elim biraz para görse diye geçiriyorum içimden.

ek: ingilizce-türkçe. az biraz isveççe de var, isveççeye çeviremeyecek ancak isveççeden çevirebilecek kadar.
(18) 

dili düzgün kullanmak bu kadar mı zor?

knight of cydonia #1140277 
bağlaçların ve eklerin yanlış yazılmasına o kadar çok şahit oluyorum ki sinirden çıldırıyorum sözlüğü okudukça.

gerçekten bu kadar zor mu geliyor insanlara "ki" ve "de" yazmak? "aceleyle yazdım, dikkat etmedim." diyor mesela sorduklarım. özellikle dikkat gerektiriyor mu bağlaçları ve ekleri doğru yazmanız?
(6) 

boş beleş entryler

knight of cydonia #1139562 
gördüğünüzde ne yapıyorsunuz? böyle şeyleri şikayet edebileceğimiz bir merci bulunuyor mu?

mesela az önce denk geldim. arkadaş üstüne alınmasın diyecektim ama alınsın ulan, biraz da onlar alınsınlar üzerlerine. bu ne ya, böyle o kadar çok entry görüyorum ki başlıklarda...

eksisozluk.com

aha şu mesela. başlığa bir katkısı yok, format yıkılmış. sırf yazayım diye yazılmış entryler.

neyse işte cevap aradığım da yok da sinirimi bir nebze olsun paylaşayım dedim.
(2) 

starbucks müdavimi duyurucular

knight of cydonia #1139041 
iki sorum var.

1- şu berry hibiscus refresha'ya bayılıyorum. sanırım bunun karışımını kutuda da satıyorlarmış evde yapmak için. daha önce gittiğim şubelerde çeşitli meyve çayları görmüştüm kutularda ama bunu görmedim hiç. satılıyor mu acaba, bilen var mı? bir kutusu ne kadardır, bilen?

2- soğuk kahve seven biriyim ve şu bağıra bağıra reklamını yaptıkları cold brew da allah kahretsin ki çok hoşuma gitti. bunu evde yapmanın bir yolu var mı? yani var da, yüzlerce lira harcamadan var mı, onu merak ediyorum. soğuk demleme aletlerinin maşallahı var çünkü.
(2) 

new nintendo 3ds - 100 dolar?

knight of cydonia #1138350 
www.nintendo.com

şöyle bir haber geçiyor her yerde ancak bu fiyat nerede olacak anlayabilen var mı acaba? genel olarak tüm retaillerde mi 100 dolara satılacakmış?

eğer öyleyse, bunu ülkeye getirtmeye çalışsak gümrükte el koyarlar herhalde, değil mi?
(2) 

izmir'de reyhan pastanesi'nin vitrininde asılı kağıt

knight of cydonia #1138221 
alsancak reyhan diye hatırlıyorum, lozan veya sevinç de olabilir düşük bir ihtimalle.

çocukluğumdan bu yana o kağıtlar orada hep asılıydı. üstünde benim için o zamanlar anlam ifade etmeyen şeyler yazıyordu, yanından her geçişimde okuyup şaşırıyordum.

işte o kağıtlardan birinin üstünde "rokoko geldi" tarzı bir şey yazılıydı. "rokoko bulunur" falan da olabilir. bir iki tane daha kağıt vardı ama, onlarda yazan tatlıların isimleri neydi acaba, hatırlayabilen var mı?

not: gece gece hatırlayamadığım için sinir krizi geçiriyorum. izmirli hemşehrilerim, bir el atın gözünüzü seveyim.
(13) 

öğrenilmiş çaresizlik (ya da değil)

knight of cydonia #1136058 
son zamanlarda şu olayla çok karşılaşıyorum:

bankanın önünde üç tane atm var. ikisinin önünde insanlar kuyruk olmuş durumdalar, üçüncünün önündeyse kimse yok. aynı olay akbil doldurma cihazlarında da yaşanabiliyor.

ne zaman o boş olana yönelsem, hiçbir sorun olmadan işimi halledip gidebiliyorum. şu ana kadar, özellikle de son birkaç aydır belki on, belki yirmi kere başıma geldi bu olay ve bir iki dakika sırada bekledikten sonra "bir deneyeyim yahu." deyip kullandığım bu önü boş makinelerin tamamı çalışıyordu.

soru şu: niye? gerçekten soruyorum, bu olay niye oluyor? milletçe kuyruk mu seviyoruz? makineler bozuluyor da ben kullanayım derken düzeliveriyor mu? mübarek biri olduğum için bana ek atm kontenjanı mı açıyor tanrı?
(5) 

online satış için site önerisi

knight of cydonia #1135630 
el yapımı hede satışı için (türkiye içi) önerebileceğiniz bir online mağaza oluşturma sitesi var mıdır?

instagram üzerinden mağaza açmayı düşünmüştüm ama hem sayfanın kişiselleştirilmesi mümkün olmayacak, hem de milletle fazla haşır neşir olmak istemiyorum (kendilerini güvende hissetmeleri adına).

not: gittigidiyor, sahibinden vs. yerine direkt kendi mağazamızı açabileceğimiz bir sistem olursa şükela olur.
(9) 

hazır köfte bozulmuş mudur?

knight of cydonia #1135308 
ısıl işlem görmüş bir ürün değil, bayağı kırmızı etten çiğ köfte. alınca buzluğa atmıştım, iki üç gün önce pişireyim diye çıkarıp buzdolabına koydum. orada kalmış. skt'si 5 ekim.

direkt buzluktan çıkarıyor olsam endişe etmem de verilen koşuldaki köfte, herhangi bir koku ve görüntü bozulmasının da olmadığı göz önünde bulundurulduğunda atılmalı mı yoksa pişirilebilir mi?
(5) 

interneti aşırı yavaşlayan var mı?

knight of cydonia #1134106 
sb.
(4) 

aşırı hızlı kirlenen ev

knight of cydonia #1133412 
mutfaktan geliyorum. adeta önce ıslak terlikle tüylü bir halının üzerinde dakikalarca tepinmişim, sonra terliğin altındakileri mutfağın zeminine serpmişim gibi pis şu anda yerler. halbuki iki üç gün önce süpürüldü. işin garibi, evin diğer odalarında bu problem hiç olmuyor. bir kere temizleyince makul bir sürede kirlenmeye başlıyor yerler. mutfakta da tezgahlarda falan sorun yok, tek sorun yerde.

evde terliksiz dolaşmıyorum, dolaşamıyorum şu yerdekiler ayağıma değecek diye. giydiğim terlik de lastik. acaba yerdeki toz kir, mutfak zemini ıslanıyor ve sonra da lastik terlikle eziliyor diye mi birleşip kire dönüşüyor? eğer bu teorim doğruysa, ne tür bir terlik almalıyım ki bu hedeyi yapmasın? süpürgem de kocaman bir şey, iki günde bir ortaya çıkarıp evi süpürmekten gına geldi artık.
(4) 

kan aldırıp kanı almak

knight of cydonia #1133146 
garip bir soru olacak ama evet, soru başlıktaki gibi. hastaneye gitsem, şöyle 100ml falan kan aldırsam, o kanı alıp eve götürebiliyor muyum?
(4) 

buharlı pişiricinin içinden gelen kahverengi sıvı

knight of cydonia #1132320 
ulan ne iğrenç bir başlık oldu be. neyse, olaya geçeyim.

eskiden alınmış, artık piyasada olmayan bir beko marka buharlı pişiricim var. şu resimdeki: mcdn01.gittigidiyor.net

pişirme işleminin ardından o alttaki haznenin dışını deterjanlı süngerle siliyorum, sonra da içine bol su doldurup iki üç kere çalkalamak suretiyle duruluyorum. bir iki hafta önce yemek hazırladıktan sonra, yıkama esnasında aletin içindeki su aksın diye ters çevirdiğimde kahverengi bir sıvı aktığını gördüm bir miktar. böyle hafif sulandırılmış soya sosu gibi rengi. pis bir kokusu da yok. bu olduğunda pişirdiğim şeyler: tavuk, brokoli, bezelye, mısır, pirinç. onlarca kez yıkadım, çalkaladım, artık sıvıdan eser kalmadı, aleti kullanmaya devam ettim.

az önce yıkarken aynı sıvının yine geldiğini fark ettim. pişirilen şeyler: patates, pirinç.

bu sıvının nedeni ne olabilir acaba? iki seferdeki tek ortak şey pirinç ama o da öyle koyu renkli bir sıvıya niye neden olsun ki?
(3) 

budo hala kabataş'ı mı kullanıyor?

knight of cydonia #1130489 
sb.
(3) 

türkçede to property

knight of cydonia #1124050 
çeviri yaparken şöyle bir cümleyle karşılaştım:

you must supply a to property.

şimdi buradaki to property benim google'dan bulduğum "test object property" ile aynı şey midir acaba, yoksa farklı mıdır? bir de türkçeye nasıl çevirebilirim?
(1) 

iki adamın kadın karakterleri oynadığı türk dizisi

knight of cydonia #1122306 
sanırım. dizi yani sanırım, film de olabilir. tv8'de (muhtemelen) beş on dakika izlemiştim. iki erkek oyuncu var, kadın karakterleri oynuyorlar. köyden şehre gelmişler, kocaları da bunları aldatıyordu onların peşinde koşuyorlardı. bu başrol oyunculardan biri hatta türk telekom reklamlarından birinde de oynadı.

şunu buluverin be duyuru ahalisi.
(4) 

eve giren fare ile alakalı sorular

knight of cydonia #1116258 
sevgili duyuru halkı, dün gece hayatımın en berbat gecesiydi net olarak. yatakta uzanmış dizi izliyorken, bir anda kapının yanından fıyttırarak geçen bir karaltı ile başlayan hikayem,.. oğlum ne birikmiş içimde ya, nasıl bir giriştir bu allasen. her neyse, evime fare girmiş. üstelik bir değil, iki de değil, tam üç tane! bahçeden girmiş olmaları olası, açık buldukları bir anda herhalde içeri intikal edip kanepenin altında falan saklandılar, gece de ortaya çıktılar deyyuslar. böyle minnak şeyler, sıçan falan değil yani.

tabii her türlü haşerattan fazlasıyla korkan ben, fareyi gördüğüm andan itibaren iptal oldum. alelacele bir ilaçlama şirketini aradım, gecenin bir yarısı gelip ilaçladılar evi. istasyon falan da kurmuşlar, bayağı fare zehri koymaya denkmiş o da anladığım kadarıyla. bir de bahçede, yan tarafta hafif harabemsi bir ev var eski püskü, orada da yuvası olduğunu tespit ettiklerini ve evin içindekiler hallolunca oradaki yuvayı kurutmak için bir kez daha ilaçlama yapılması gerektiğini söylediler. ben tabii donla dışarı fırlamış, panikten eli ayağı titrer bir vaziyette olduğum için fırsattan istifade 400 lira alarak beni bir de güzel söğüşlediler. mal mısın diyeceksiniz ama kusura bakmayın, panik atak geçirirken pazarlık yapamıyorsunuz.

TL;DR: bahçe kat evime fare girdi, haşerat fobim var, ilaçlamacılar kazıkladı.

neyse, şimdi sorularıma geçeyim. bu sorular, yukarıdaki metin göz önüne alınarak cevaplanacaktır.

1. önceliğim evdeki fare leşleri. panik halinde adamlara soramadım bile fareler yakalandı mı diye ama anladığım kadarıyla yakalamadılar. şimdi 48 saat eve girme dediler, ben iki gün sonra eve gittiğimde orada burada (veya kuytu köşede, zoolog değilim) fare ölüleri olacak. benim onları almam asla mümkün değil. bir temizlik şirketini falan arasam, hem evi temizletsem ilaçtan falan dedim de, eve gelecek kadın da ölü fare temizler mi acaba diye düşünüyorum. ne yapmalıyım, ne etmeliyim? (korkma, faraşla al, bir şey olmaz diyeceklere peşinen not: yardımcı olmuyorsunuz.)

2. fare girip orada burada takıldı ya şimdi, her yer mikrop oldu haliyle. ortalıktaki tava, tencere gibi eşyalar, veya ne bileyim işte koltuktu giysiydi, bunları nasıl temizlemeli? ekstra bir şey yapmaya gerek var mı?

3. uzun süredir kedi beslemek istiyordum, bu olayla birlikte bu işi hızlandırayım dedim. bir kedi sahiplensem fare sorununa çözüm olur mu? şirketin bahsettiğine göre çünkü bir müddet sürermiş o yuvanın kurutulması. en azından bu süre içerisinde eve girmesini önler mi kedi?

4. eve üç dört yere istasyon kurmuş adamlar, bir de sıvı ile ilaçlama yaptık, farelerin bıraktığı ve diğer fareleri çeken kokuyu kırar ve dezenfektasyon sağlar dediler. gece yarısı çağırılmış bir ilaçlama şirketi de olduğunu düşünürsek, bu uygulamalar için 400 lira uçuk bir rakam mıdır, yoksa çok abartılı değil midir?

5. elektronik cihazlar varmış fareleri ve böcekleri uzak tutan, düşük frekansta mı ne ses yayımlıyorlarmış. bu aletler işe yarar mı harbiden? fiyatları da tuzlu çünkü, alıp bir kenara atılacak cinsten değil yani.

herkese şimdiden teşekkür ederim. faresiz günler sizin olsun.
(3) 

windows güncelleştirmeleri yapılandırılamadı

knight of cydonia #1063052 
kendi bilgisayarımın ıskartaya çıkmasının akabinde akrabadan ödünç aldığım ve en azından bir yıldır açılmamış olan, win 7 işletim sistemli bir laptopu kullanıyorum iki üç gündür.

şimdi bu alet kendi kendine hırs yapmış ve illa güncelleştirme yapacağım demiş. yapmaya çalıştı da garibim ama bir yerden sonra şu hatayı verdi:

"Aşama 3/3
Windows güncelleştitmeleri yapılandırılamadı
Değişiklikler geri alınıyor...
Bilgisayarınızı kapatmayın."

saatlerdir böyle bilgisayar. düğmesinden kapattım ben de (çünkü tam bir asiyim), güvenli modda açtım ancak güvenli modun başında da aynı şekilde takılıyor. anladığım kadarıyla uzun süre boyunca güncelleme yapılmayan bilgisayarların başına gelebilen bir problemmiş. internette bulduğum tüm çözüm yöntemleri en kötü ihtimalle güvenli modun açıldığını varsayıyorlar ancak bir türlü ulaşamıyorum içeriye.

ne yapmam gerek, fikri olan?
1234  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık