(2) 

Mobimatter e-sim sorunu?

cockiness #1583659 
daha önceden buradan alıp kullanmıştım. yarın yurt dışına çıkacağım. çıkmadan yeni paket aldım. daha önceden vardı, onu kullanabilirsin gibi bi seçenek vardı onu seçtim. qr falan okutunca bu kond geçerli değil diyor. silmemiştim telefondan e-sim duruyor daha önce kaydettiğim.
şimdi iphone'da bu e-sim'i etkinleştir diyorum. ama istanbul'da internete bağlanamıyorum. uluslararası dolaşım'ı falan da açtım. yurt dışına çıkınca bağlanabilir miyim? aktif oldu mu olmadı mı anlayamadım. yanlış yaptığım bi yer mi var acaba?
(4) 

Kötü ruhsal durum ve ilişki (psikolog tavsiye)

cockiness #1570163 
Merhabalar,

Son aylarda neden olduğunu bilmediğim bir şekilde hiç bir şey yapasım gelmiyor. Evden çalışıyorum zaten. Nerdeyse tüm gün evdeyim. Enerjisi düşük biriydim hep zaten. Ama iyice sıfırlardayım. Arkadaşlarımla bile görüşmüyorum artık. Muhtemelen depresyondayım.

Evliyim ve yaklaşık 2 yaşında bir bebeğimiz var. Bu durum evliliğimizi de etkiledi. Öncesinde doğumdan sonra eşim psikolojik olarak kötüydü. Destek almasını istedim ama o istemedi. Sonrasında şehir değiştirip memleketine gittik. Bir süredir orda yaşıyoruz. Bebeğimize başından beri eşim bakıyor. Bende evde olduğum için yardım etmeye çalışıyorum. Ama bebek galiba tüm enerjimizi alıyor. Şehir değiştirmek ona bi nebze iyi geldi. Spora vs. başladı ama bende bi değişiklik olmadı.

Benim durumumdan ötürü bana sevgisinin azaldığını vs. söyledi. Muhtemel boşanmaya aday bir çiftiz gibi şu an için. En son evde bi öfke nöbeti geçirdim. O günden sonra ben İstanbul'daki evimize geldim. Sonrasında konuştuk. Beraber çabalayalım vs. diye. Ama onda bana karşı sevgi kalmamış gibi hissediyorum.

Eşimin şu anki kararı da bebeğimiz küçük olduğu için aynı evde yaşayalım, bebeğimize beraber bakalım. Akışına bırakalım oldu.

Bende akışına bırakarak çözülemeyeceğini düşünüyorum. En azından benim ya da ikimizin terapi vs. gibi bi destek almasını istiyorum.

Önerebileceğiniz ilişki terapisti ya da depresyon tedavisi için psikolog tavsiyesi istiyorum. Online görüşme olursa sevinirim. İstanbul'da olamıyoruz her zaman.

Ya da sizin başka tavsiyeleriniz varsa onları da dinlemek isterim.
(1) 

Gib'ten gelen e-tebligat ve borç

cockiness #1559232 
2017 yılında iş değişikliği yapmıştım. 2019 ya da 2020 yılındaydı galiba tebligat gelmişti eve. Vergi dairesine gitmiştim. Yeni iş yerimde gelir vergisi oranı %15'ten başlatıldığı için sorun olduğunu. Aslında eski iş yerinde girmiş olduğum vergi diliminden devam etmesi gerektiğini söylemişti.

Sonrasında ben eski iş yerim teknopark'ta, vergiden muaf falan deyince dilekçe gibi bişey isteyip göndermişlerdi.

Aradan 3 yıl kadar geçtikten sonra bugün e-tebligat geldi diye bir sms aldım. Girip baktığımda direk VERGİ / CEZA İHBARNAMESİ şeklinde bir belge ve 2750 tl ceza tutarı yazmakta.

Bunu ödemezsen ne olur? Teknopark çalışanı olduğum için ödememem gerekiyor desem tekrar?

Başına benzer olay gelip yol gösteren olursa sevinirim.
Gelen belgeyi de ekliyorum buraya.

www.hizliresim.com
(10) 

Gelmeyen Pasaport?

cockiness #1550688 
30 aralık'ta yeni pasaport için başvurdum ama hala "Başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır." şeklinde yazıyor.

Yakın zamanda bir seyahatim yok ama planlamayı düşünüyorum. Fakat ne zaman geleceğini bilemediğim için erteliyorum. Çabuk gelmesi için yapmamız gereken bişey var mı? Yoksa hiçbir şey yapmadan mecbur bekleyecek miyiz?
(3) 

gezmelik yer - aktivite [istanbul - anadolu]

cockiness #1549038 
bu havalarda avm'ye gitmek dışında ne yapılabilir?
sahile gidelim diyoruz ama 1 yaşında bir çocuğumuz var sahil esiyordur diye çıkamıyoruz.
anadolu yakasında şunu yapın dediğiniz şeyler ya da gezmelik yerler varsa çok makbule geçer.
(15) 

kedileri ne yapmalı?

cockiness #1545559 
merhabalar, evde 2 kedimiz var. bi tanesi(dişi) yaklaşık 5, diğeri (erkek) de 2,5 yaşlarında. ikisi de kısır.

ikisini de sokaktan bulan kişilerden sahiplendik. daha önceleri evi pislettiğine dair eşimin söylenmeleri oluyordu ama çok da üstelemiyordu. bu arada ilk kediyi kendisi istediği için sahiplendik. ikinci kediyi ben bulmuştum, o çok istemiyordu ama sonradan kabul etti. ikisi de yavruydu, biz büyüttük, alıştırdık birbirlerine.

ama ne olduysa eşim doğum yaptıktan sonra oldu.
kedilerin tüyleri, kumları, mama kırıntıları, yere döktükleri sular vs. iyice kendisine batmaya başladı. devamlı bana bu kedileri göndereceksin deyip duruyor.

bu aralar nerdeyse iki güne bir bu sebepten tartışma çıkıyor. kendisi çalışmıyor ve evde bebeğe bakıyor, bende evden çalışıyorum. her gün bu konu açılıyor temizlik yaparken. bende madem bu kadar titizdin niye aldın eve diyorum. işte tek kedi varken böyle değildi falan diyor.
bebek emeklerken üstü başı tüy oluyor falan diyor. bazen kediler evde oynarken falan çocuğu uyandırabiliyor nadir de olsa, bu zaman iyice deliriyor kendisi.

sabahları kalktığımda o uyanmadan koltuklardaki tüyleri falan alıyorum. öğle aramda evi süpürmeye çalışıyorum, kedilerin kumunu temizliyorum, dökülen kumları süpürüyorum. sırf bu sebepten robot süpürge, dyson falan da aldık. ama ona göre ev her türlü pis, çünkü kediler batırıyor. kedisiz arkadaşlarının evleri 2 gün süpürülmese de temiz, bizim ev her gün süpürsek bile pis oluyor.

ben kedileri göndermek istemiyorum ama artık bu muhabbetten de sıkıldım açıkçası. ne yapabilirim? bana bir yol gösteren olur mu? dedemlerin köyü var oraya mı götürsem diyorum. mama falan da yollarım zaten hep, aç kalmazlar. ama dışarda yapabilirler mi tam da emin olamıyorum. önümüz de kış zaten.

kediler de cins kedi değil, bildiğiniz tekir. sahibinden'de ilan vereyim dedim ama bi sürü ilan var. kimse de gelip bizim kedileri almaz diye düşündüm açıkçası. yavru falan olsa belki o zaman belki bulabilirdim.

açıkçası işin içinden çıkamıyorum :( vicdanım el vermiyor ama evimizin içinde de huzur kalmadı bu yüzden.
(7) 

Online psikolog?

cockiness #1541596 
bebeğimiz doğalı 9 ay kadar oldu. bu süreç eşim için oldukça zor geçti. bir psikoloğa gitmenin faydası olabilir gibi geldi.

ama bebekle ancak online seanslar olabilecek malesef. çocuğumuz anneye aşırı bağımlı.

online psikolog nerden bulabiliriz? online olunca performans düşer mi? illa yüz yüze mi olmalı size?
(10) 

hamilelik düşünürken covid aşısı yaptırmak?

cockiness #1482883 
Eşime aşı sırası geldi, şu an hamile değil fakat hamile kalmak için doktora gidiyoruz. Hatta bugün Ovitrelle isimli yumurta çatlatma iğnesinden yapıldı. Yarın için de aşı sırası almıştık. Açıkçası biz aşıyı yaptırmak istiyoruz. Biraz araştırdım ama aşılar henüz yeni olduğu için kesin bişey diyemiyorlar tabi.

Eğer hamile kalırsa aşı olduğu taktirde covid riski daha az olacak diye düşünüyoruz.

Sizce aşıyı yaptırmak mantıklı mı? (Aşı olarak da biontech seçtik bu arada)

edit: bu arada yaklaşık 1 yıldır çocuk yapmak için uğraşıyoruz. 1 yılın sonunda olmayınca son 1 aydır doktor kontrolünde ilerliyoruz. yumurta, sperm testleri falan yaptırdık. yani hamile kalmak aşının önünde bizim için şu anda. doktor tercihi bize bıraktı gibi aşı konusunda. net bi çalışma olmadığını, istersek olabileceğimizi ama aşıyı erteleyebilirsek daha iyi olacağını iletti. biz sadece eğer olur da hamile kalırsa hamilelik sürecinde covid geçirmek daha ağır olduğunu duyduğumuz için şimdi aşı yaptıralım diyoruz. yani hamile kalacağı da kesin değil belki 5-6 ay daha uğraşacağız. en azından bu süreçte covid riski de azalmış olur.
(19) 

nasıl çocuk yapılır?

cockiness #1471865 
evet soru başlıkta :)

yaklaşık 6-7 aydır eşimle çocuk yapmaya uğraşıyoruz. bi kaç aydır ovülasyon testi de kullanıyor eşim. ovülasyon testleri mi bozuk anlayamadık. ama yumurtladıktan sonra 2 gün içinde sevişildiğinde yumurtayı dölleyebildiğini okudum. bu yüzden 2-3 günde bir de sevişiyoruz nerdeyse. ama bi türlü olmuyor. eşim öncesinde kadın doğum doktoruna gitmişti, görünürde bi sıkıntısı olmadığını söylemişti. benim de er kişisi olarak doktora gitmem gerekiyor mu şimdi? bir kaç yerde okuduğuma göre 1 yıl kadar uğraştıktan sonra eğer olmuyorsa doktora gitmek gerekiyor diyorlar. doktorlar da bu şekilde diyormuş diye okudum internet ortamında.

sizce ne yapmalıyız? tavsiyelerinize açığız.

edit: yaşları eklemeyi unutmuşum. e:32, k:28

teşekkürler.
(1) 

arabaya lastik?

cockiness #1350259 
şimdi benim 2 lastiğim farklı zamanlarda yolda patlamıştı, bu yüzden ikinci el lastik taktırtmıştım. şimdi önlerde arabanın mevcut 2 lastiği var ama arkadaki 2 lastiğin markası falan birbirinden farklı, hatta biri kış lastiği diğer yaz. bu durum arabaya zarar verir mi?

arabanın kendisindeki orjinal lastikleri de 60 bin km yaptı ama 4 lastiği birden değiştirmek çok masraflı olacağı için şimdilik 2 lastik alsam bu ikinci el takılanların yerine taktırsam bi sıkıntı olur mu?

ayrıca şu an arabanın üzerindekiler continental, ben michelin crossclimate almak istiyorum, yeni alınanları öne mi taktırmak makbulü?

ayrıca michelin crossclimate internette daha uygun fiyata var ama bunu internetten aldım diyelim, herhangi bir lastikçiye gidip bu lastikleri takın desem bi sorun olmuyor değil mi? adam lastiği bizden almadın diye kıllık yapar mı?
(1) 

wordpress'ten anlayanlara

cockiness #1260452 
şimdi dün buraya sormuştum, sağolsun arkadaşlar yol gösterdi. kendi ismim soyismimle bi blog sitesi açtım. bi tane tema indirdim, düzenledim.

ama şimdi şöyle bişey istiyorum;
-diyelim sitenin ismi abc.com olsun. abc.com/blog olursa şu an oluşturduğum temadaki blog'a gitsin.

-abc.com/photos deyince gotoğraflara gitsin ama bunun teması farklı olsun.

-abc.com deyince de anasayfa açılsın. bunun da teması farklı olabilir.

yani kısaca sitede 3 sayfa olacak. bir tanesi anasayfa, altsayfalar ise blog ve photos şeklinde. her sayfanın teması da farklı olacak.

böyle bir şey mümkün mü? çünkü şu na oluşturduğum temada fotoğraflarımı paylaşsam pek iyi durmayacak. çünkü direk blog yazısı olarak tasarlanmış tema.
(3) 

Sıfırdan site yapmak

cockiness #1260278 
kişisel portfolyo gibi ve öğrendiğim şeyleri daha düzenli tutmak için ve ilerde unuttuğumda açıp bakmak için bi site yapmak istiyorum.

programlama biliyorum ama sıfırdan nasıl kurulacak onu tam bilemedim. bilmediklerimi de öğrenirim, hem yaparken de pratik yapmış olurum diyorum o yüzden wordpress yerine kendim kodlayayım istiyorum, önyüz tarafını beceremeyebilirim belki. ama wordpress çok kolay hiç uğraşma derseniz onunla ilgili araştırma yapacağım.

1) hazır tema alıp mı yapmak gerekir? nereden alınır?

2) db ile bağlantısını nasıl yaparız? diyelim local'de mysql kurduk,siteyi bitirdik. bunu sunucuya nasıl taşıyoruz?

3) hosting'i, domain'i nereden alacağız?
(7) 

haftasonu istanbul aktivite?

cockiness #1231709 
napıcaksınız? (cuma akşamda dahil)

belki bana da ilham verirsiniz.
(4) 

hollanda vize?

cockiness #1214042 
eşimle amsterdam'a gideceğiz turist olarak. ben daha önce 2 defa hollanda vizesi aldım benim için sorun olmaz heralde ama kendisi daha önce yurt dışına hiç çıkmadı ve şu anda çalışmıyor. uçak biletlerini falan aldık ama vize çıkmama korkusu var açıkçası.

ben çalıştığım şirketten evrakları alıp veriyorum ama vize için gerekli belgelere baktığımda çalışmayanlar için "Geçiminizi sağlayan kişinin evrakları" şeklinde bir ibare girilmiş. Yani benim evraklardan onun içinde mi bastırmak gerekiyor yoksa dilekçe falan mı yazmak lazım masraflarını ben karşılıyorum diye?

ya da ona ait banka hesabında yüklü miktar para var (50k TL yaklaşık). bu parayla gidecek desek?

var mı daha önce bu durumu yaşayan bi yol gösterirse sevinirim.

teşekkürler.
(8) 

iş görüşmesi kılık kıyafet

cockiness #1212735 
merhabalar,

hali hazırda orta ölçekli bir şirkette yazılımcıyım. bi bankayla(teb) ilk görüşmeye gittim ve şimdi ik görüşmeye çağırdı.

ilk görüşmeye kirli sakallı, gömlek, kot pantolon, spor ayakkabı falan gitmiştim. görüşme yaptığım teknik personelde bu şekilde spor giyinmişti. ik ile görüşmede bu tarz giyinmek olur mu olmaz mı bilemedim? ik genel müdürlükte olduğu için olmaz gibime geldi. kurumsal bir yerle görüşmeye gitmediğimden kararsız kaldım. hep küçük yazılım firmalarına gitmiştim sıkıntı olmuyordu.

ne giymeli? takım elbise mi? sakalları kesmeli mi? biraz kısaltsam sakalı olur mu?

çok istediğim bi iş olduğu için benim için önemli.

teşekkürler.
(5) 

Farklı tarzda mobilya?

cockiness #1178147 
böyle klasik istikbal, bellona modelleri değil de biraz daha modern tarzda mobilyalara bakıyoruz. yeni evlneceğimiz için evin hepsini baştan aşağı döşeyeceğiz.

loda mobilya fena gelmedi ama tam da karar veremedik, beğendiğimiz koltuk takımı + yemek masa-sandalye + tv ünitesi + yatak odasına 28 bin lira fiyat verdiler. pazarlık falan oluyor mu bilmiyorum ama pazarlığa oturmadık, çok net karar veremediğimiz için.

bu tarzda başka bildiğiniz mobilyacı var mıdır? bu tarza ne deniyor bilmiyorum ama biraz daha spor ve modern diyebilirim belki. bir de fiyatı biraz daha uygun olabilse daha iyi olur. (20-25 bin aralığında hepsini halletsek mesela)

link de vereyim;
www.loda.com.tr
www.loda.com.tr
www.loda.com.tr
(1) 

4.levent ösym bürosu

cockiness #1174253 
kpss'ye gireceğim. internetten başvuru yapacaktım ama fotoğrafımın güncel olmadığı yazıyor.

4.levent'teki ösym bürosunda yeni fotoğraf işlemi yapılabiliyor mu?

bir de çalışma saatleri nedir? ona göre şirketten izin almam gerekiyor?

teşekkürler.
(3) 

yurtdışında yaşayabilecek ingilizce?

cockiness #1166533 
merhabalar,

ingilizce konuşulanları anlayabiliyorum ama konuşamıyorum. direk tıkanıp kalıyorum, çok zorlanıyorum ingilizce konuşmakta.

yurtdışında en azından başlarda az buçuk yaşayacak kadar ingilizce konuşmayı nasıl öğrenirim.

sopcast falan dinliyorum ingilizce, onlar anlamamı kolaylaştırdı ama konuşma için herhangi bir pratik yapamıyorum.

ingilize pratiği yapacak birini tanımıyorum. bütçe de ayıramam bunun için. farklı yöntemler varsa önerebilir misiniz?
(4) 

yazılımcı için kariyer yolu

cockiness #1158770 
selamlar,

4-5 senedir yazılımcıyım, daha çok oracle üzerinde pl sql kod geliştiriyorum. fakat gelecekle ilgili çekincelerim var.

bundan 5-10 sene sonra istanbul'da herhangi bir şirkette hala kod yazarak hayatımı devam ettirme düşüncesi beni kötü yapıyor.

aslında istediğim küçük bi yere yerleşeyim orada yaşayayım ama başka meslek yapamam diye düşünüyorum. istanbul ve ankara dışında şu an yaptığım işe benzer bi iş yapmam da zor görünüyor.

bu yüzden web development işine başlasam diyorum. belki 3-5 seneye biraz yol katedersem freelance çalışabilecek duruma gelirim diye düşünmeye başladım. böylelikle istanbuldan da gidebilirim diye düşünüyorum.

az buçuk bilgim var ama basic düzeyde. kendimi biraz geliştirip, en azından kendim bi
proje yapıp, bu yarz bi
oızisyonda başlasam. sonra da kendi işimi yaparım diye bi fikir geçiyo.

sizden ricam web development için hangi yoldan ilerlemek lazım? aklımda yapabileceğim bi kaç proje var amanerden başlayacağımı bilemiyorum.( java, jsp falan biliyorum biraz, node.js falan da öğrenmeye çalışıyorum)

teşekkürler.
(1) 

kız arkadaşla gidilebilecek yer önerisi?

cockiness #1135828 
bu mevsimde nerelere gidilebilir yurt içinde? kapadokya'ya giden baya var ama balon falan çok pahalıymış.

uygun fiyatlarda nerelere gidilip neler yapılabilir?

Teşekkürler.
(1) 

java developer

cockiness #1099364 
hali hazırda database'le ilgili bi işte çalışıyorum ama çok sıkıldım bi şekilde java olayını kapıp başka bi işe geçmem lazım. az buçuk object-oriented mantığını biliyorum. böyle core java'dan ziyade başka neler öğreneyim mesela(tabi ki öncesine core java'da öğrenmek lazım). jsf, primefaces falan mı öğrenmek lazım? var mı yeni trend öğrenmemiz gereken?

google'dan bulurum kaynak ama şurası çok iyi, şurdan bakarak iyi öğrenirsin dediğiniz yer var mıdır? kurs falan da olabilir.
(9) 

Hangi ceket?

cockiness #1081691 
spor ağırlıklı giyiniyorum, erkeğim. karasız kalıyorum çoğu zaman kıyafet seçiminde. Bu yüzden yardımınıza ihtiyacım var. yaş:28

mevsimlik ceket almak istiyorum. internetten pull&bear, zara, h&m, gap'e falan baktım aşağıdaki ceketleri buldum. siz olsaydanız hangisini alırdınız?

bunların dışında şu markaya da bak dediğiniz varsa o da kabuldür.

1- www.pullandbear.com

2- www.pullandbear.com

3- gap.com.tr

4- gap.com.tr
(5) 

ekşi sözlük kullanıcısı olarak duyuruya giriş yapabiliyo musunuz?

cockiness #1079328 
giremiyorum bi türlü. Ekteki gibi bi uyarı veriyor.
(4) 

şizoid kişilik bozukluğu?

cockiness #956308 
aşağıdaki entry'de yazanlar direk bana uyuyor aslında.

eksisozluk.com

Napmak lazım? kendisinde ya da çevresinde bu durumdan olan varsa ne yapıyolar?

Bunun tanısı için psikologa mı görünmem lazım?
(4) 

diksiyon kursu?

cockiness #709124 
bu tip kurslara gidenelere sorum, gerçekten faydası oluyor mu?

insanlarla karşılıklı konuşurken düzgün konuşamıyorum. söyleyeceklerimi iyi ifade edemiyorum. konuşma bozukluğu yok ama daha akıcı daha düzgün konuşmak istiyorum açıkçası.

istanbulda var mı bildiğiniz kurs?
(5) 

cuma gecesi?

cockiness #694708 
evet güzel insanlar,

sabahtan beri sıkıntıdan ölmek üzereyim. cuma gecesi neler yapıyosunuz? bana ne önerirsiniz? film, dizi olayını bitirdim malesef sabahtan beri izliyorum.
(6) 

sizce hangisi?

cockiness #674710 
www.zizigo.com

www.zizigo.com

www.zizigo.com

yukardaki 3 ayakkabıdan hangisini seçerdiniz? hiçbiri derseniz başka önerilere de açığım. bu tarz konularda çok kararsızım malesef. yardımcı olun lütfen.

bir de internetten almayacağım ben tommy mağazası var mı istanbulda? gidip bi deneyeyim diyorum.
1

mobil görünümden çık