(2) 

yeni çıkan madeni 5 lira nereden temin edilebilir

sarızeybek #1570295 
cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle basılan ve tedavüle sokulduğu açıklanan madeni 5 tl'yi nereden nasıl temin edebilirim?

hiçbir yerde 1 kuruş yokken migros jet kasalarda bulabilmiştim geçmişte ama artık o kasalar da ağırlıkla kart ödemesine geçmiş. yine bankamatiklerden fatura ödeyeyim, madeni para üstü alırım diye düşündüm ama orada da para üstünü karta aktar seçeneği ile karşılaştım. nasıl bir yöntemle erişirim bu paraya?

haritalardaki panoramik görüntüleri indirmek mümkün mü?

sarızeybek #1564817 
Bir bölgenin Google Street View, Yandex Maps, İBB Şehir Haritası gibi uygulamalarda çekilen panoramik görüntülerini bilgisayara indirmenin bir yolu var mı?
(1) 

yazı fontu satın alımı

sarızeybek #1564743 
bir yazı fontu nasıl satın alınır ve ayrıca satın alınan bir yazı fontunun satın alındığına dair kontrol nasıl sağlanabilir?
(1) 

sürekli anıları hatırlamak

sarızeybek #1542135 
ayrılık sürecimin üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçti, 1.5 yıla yaklaşıyorum artık. dışarıda ilişkilerle ilgili bir şeye tanıklık ettiğimde ve kalabalıkta ya da sosyal medyada vakit geçirirken güzel bir anın içinde olduğumda dahi aklım direkt eski kız arkadaşımla olan anılarıma gidiyor ve geçmişteki o anıların benzerine, yenisine sahip olamamak moralimi bozuyor. bu aralar bu durum çok arttı, moral düşüklüğüm günümü de olumsuz etkiliyor. ne yapmalıyım?
(7) 

penceredeki bu parçanın adı nedir

sarızeybek #1523921 
merhaba,
ev penceresinde camın açılıp kapanırken demirinin girdiği parça yerinden çıktı. bu parçanın adı nedir?

duyuruyu açarken görseli upload edemediğim için link veriyorum: prnt.sc
(4) 

günlük hayatta bi sistemi olan şeylerin bilgisini elde ederken yaşadıklarım

sarızeybek #1520451 
günlük hayatta, daha önce hiç deneyiminiz olmayan bir şeyi yapmanız gerekiyor olsun, bu şey kendi içinde komplike bir sürü adım ve yazılı olmayan kurallar dizisi gerektirsin. mesela emlakçı aracılığıyla ev tutmak, yeni inşa edilen sıfır bir evde faturaları üstüne almak, bir hastaneye gidip tedavi süreçleri içinde olmak, şirket kurmak, sigorta problemleriyle uğraşmak, muhasebeciyle avukatla çalışma gerektiren süreçler içinde olmak vs vs. bunlarla ilgili pratikte işimize yarayacak, neyin nasıl yapılacağını anlatan bilgileri okullar öğretmiyor, aile bireylerinin de bilgisi olmayabiliyor. bir deneyimin bilgisini keşfetmek için internete bakabiliyoruz, bu platformda başlık açabiliyoruz, forumlarda ya da ekşi sözlük'teki "yeni başlayanlar için bla bla" başlıklarında deneyim aktarımları olabiliyor, youtube'ta videolar olabiliyor. daha önce deneyimi olan bir bilene sormak çözüm olabilir ya da hizmet aldığınız yer neresiyse oradan muhattap bulup sorularınıza cevap almak bir yöntem olabilir. aklıma gelen öğrenme şekilleri bunlar. çevrimiçi araştırma şekilleri okay ama her zaman tam aranılan bilgiyi nokta atışı bulamayabiliyorsunuz bu mecralarda. biraz kontrolcü bir yapım var ve içinde olduğum bir sürecin en başında "ama ya şöyle olursa bu nasıl ilerler" sorusunun cevabını bilerek her adımımı atmak istiyorum, öylesi beni güvende hissettiriyor. ama artık insanlarla muhattap olup sürekli yeni bir şeylerin nasıl yapılacağını çözmeye çalışmaktan da ciddi anlamda sıkılmaya başladım çünkü sorularım uzun oluyor. mesela bir muhattaba yazılı ulaşmaya çalışıyorsam o soruları açıklamam, yazıya dökmem bile dev vakit alıyor, karşı taraf da en sonunda ya tam bilgi sahibi çıkmıyor ya da benim kadar ilgili olmuyor ve ben o konuya dair bilgimi allah ne verdiyse deneyimleyerek tecrübe ediyorum. ben çok control freak birisiyim de işlerin akışını sahaya mı bırakmalıyım? yoksa eğitim sistemi zaten bizi hayatın pratiklerinden mahrum bıraktı, içinde bulunduğumuz toplumda da herkes her işi gelişi güzel yapıyor ve kişilerde/kurumlarda know-how birikmiyor ve bunlarla karşılaşmam doğal mı?
(16) 

özel sağlık sigortası gerçekten faydalı mı?

sarızeybek #1520061 
çalıştığım şirket benim adıma allianz şirketinden özel sağlık sigortası sağlıyor 3 yıldır. şu an aylık 519 lira ödeniyor. 3 yıl önce benden istenen talep formunda kronik hastalıklarım sorulmuştu. hayatımda ilk kez sigorta yaptırdığım için çok naif bir şekilde "a demek ki bu alanlarda daha detaylı hizmet verecekler" diye düşünüp miyop ve astım hastalığımla ilgili detayları girmiştim. sonra hastaneye ne zaman herhangi bir göz rahatsızlığı ya da grip türevi bir hastalıkla ilgili anlaşmalı özel hastaneye gitsem (bu miyop ve astım gibi alt hastalıklarla ilişkili olmasa dahi)sağlık sigortasından yararlanamadım. hasta halimle uzun süre ödeme onayı için hastane koridorunda beklediğim ve parayı kendi cebimden ödemek zorunda kaldığım durumlar oldu. göz ve grip dışında birkaç kez özel hastane aciline gittiğim durumlarda da hep veznede katkı payı ödedim 50 lira vs gibi bir tutarda. geçenlerde de anlaşmalı bir laboratuvara giderek bir test yaptırdım (kovid testi değil).

Burada da ödeme çıkmadı ve gerekçesi şöyle: "Teminat Dışında Kalan Haller/Belirli aralıklarla ve/veya kontrol amacıyla yapılan muayeneler, tetkikler ve check-up teminatlarımızın dışındadır."

Şimdi bütün bu deneyimleri alt alta koyduğumda özel sağlık sigortasının bana ne faydası olduğunu sorguluyorum. şirketler çalışanına maaş haricinde özel sağlık sigortası vaat ediyor ancak karşılaştığım manzara bu.

şu an aklımda şu sorular var: "hayatımın herhangi bir döneminde neden özel sağlık sigortasına sahip olmalıyım? bunun bana olası ne tür bir faydası olabilir?"
(5) 

sabahları uyanma sorunsalı

sarızeybek #1515211 
sabahları 6 gibi bir saate alarm kurduğumda rahat bir şekilde gözümü açıyorum, kendimi dinç hissediyorum ancak dışarıda hava henüz aydınlanmadığı için psikolojik olarak yataktan dışarı çıkacak moda giremeyip tekrar uyuyorum. bu sefer 10-11'e kadar uyuyorum ve çok zor uyanıyorum. uyanma teşebbüslerimi uyku hali bastırıyor, kurduğum tüm alarmları ertelemiş oluyorum. bu neden kaynaklanabilir, saat 6'daki gibi enerjik neden uyanamıyorum? ne yaparsam rahat uyanırım?

belki cevap için faydalı olabilir:
-sigara çok az tüketiyorum, 2-3 günde bir 1-2 tane gibi bir ortalama.
-spor yapmıyorum ama yine 2-3 günde bir düzenli tempolu yürüyüş yapıyorum, her yürüyüşte 50 ila 90 arası değişen kardiyo puanları kazandığımı görüyorum google fit uygulamasına baktığımda.
-uyumadan önce telefonu maalesef bırakamıyorum ama uyumak üzereyken telefonun internetini kapatıyorum bildirim almamak için.
-uyku kokusu dediğimiz şey var, odanın uyandığımda havalandırılmaya ihtiyacı oluyor, zaten güne başlarken ilk iş odayı havalandırmak oluyor.
-gece uyku saatim değişmekle beraber 12 ila 3 arasında bir saatlerde oluyor. genelde 12
-oda bazen kapkaranlık, bazen bir masa lambası açık uyuyorum.
(3) 

eski filmlerde aynı kişinin 2 farklı karakteri canlandırdığı çekimler

sarızeybek #1511889 
eski türk filmlerinde aynı kişi 2 farklı karakteri canlandırdığında, bu iki karakterin karşılıklı sahneleri nasıl çekiliyordu? eklediğim fotoğraf, kemal sunal'ın kanlı nigar filminden. o dönemki teknolojiyle nasıl mümkün oluyor bu tür karşılıklı çekimler?
(1) 

muz ağacı saksısı taşıma

sarızeybek #1511340 
ofiste baktığımız muz ağacını arkadaşımın evine taşıyacağız; saksı tek kişinin kaldıramayacağı ağırlıkta ve muz ağacı da bir insan boyundan büyük. bu ağacı taşımak için armut'tan bulduğumuz kişi, ağacı yatırarak getireceklerini belirtiyor. bu yöntem doğru ve ağaç için sağlıklı mı? ayrıca streç filmle vs sarılması gerekir mi? taşınacak mesafe de beyoğlu'ndan kartal'a bu arada.
(5) 

kahve makinesi satın alma tercihi

sarızeybek #1508958 
Starbucks lezzetinde evde kahve yapabilmek icin hangi kahve makinesinden satin almak gerekir? (latte, filtre vb)
(3) 

canon eos r netlik sorunu

sarızeybek #1507788 
Canon EOS R kamera ile çekim yapıyorum. AF ayarında face ve eye tracking açık olmasına ve çekim esnasında da gözü takip etmesine rağmen dosyayı bilgisayara attığımda hiçbir yerini netlemediğini görüyorum. kadrajda net olan tek bir kare yok. Netliği sağlamaya yönelik çözüm ne olabilir?
(lens 24-105)
(9) 

apartmanların en alt katının boş bırakılması

sarızeybek #1506831 
İstanbul'da daha çok Caddebostan ve Feneryolu semtlerinde gördüm bunu ama belki başka semtlerde de vardır. Yüksek katlı apartmanların ilk katı boş bırakılıyor. Apartman hizasının biraz gerisindeki apartman kapısı dışında da bir fonksiyon da olmayabiliyor. Neden bu katlar boş bırakılıyor, üstelik bu kadar zengin semtlerde bir kat neden işlevlendirilmiyor? Mimari ya da pratikteki farklı bir gerekçe ile mi yapılıyor? Kastettiğim yapı tipinin bir örneği için google streetview linki buldum: goo.gl
(4) 

filtre kahve makinesinin cam demliği

sarızeybek #1506366 
evimdeki filtre kahve makinesinin cam demliği kırıldı. modeli tchibo tcm 265642 olarak geçiyor. bu cam hazneyi nereden alabilirim ya da sıradan bir cam hazne alsam uyar mı?
(3) 

yeni evlerin risk ve dezavantajları neler

sarızeybek #1491227 
eski evlerin dezavantajlarını biliyoruz. deprem riski, tadilat ihtiyaçları, evdeki temel unsurların yıpranmışlığı vs. peki yeni yapılan evlerde yani bina yaşı olarak genç evlerde ne tür risk ya da dezavantajlar var?

birçoğu fransız balkon gibi bir çirkinlik içeriyor. seneler önce yeni yapılan bir apartmanda duşakabin camlarının ardı ardına kırıldığını duymuştum. bu tür ya da başka, yeni evlerin risk ve dezavantajları neler? taşınma sürecimde yeni evlere bu gözle bakmak istiyorum.
(2) 

airpodsun macbook pro'da tek kulaklık çalışması

sarızeybek #1487562 
merhaba, 2 ayrı airpods'a sahibim. kulaklıklar apple cep telefonlarında sorunsuz çalışıyor. ancak macbook pro'da sadece birer kulaklık çalışıyor, sağ ya da sol. işin ilginci, macbook pro'da zoom programını kullanıyorsam bu sefer her iki kulaklık da sorunsuz çalışıyor zoom görüşmelerinde. her iki airpods'ta da bu sorunlar yaşanıyor. biri 1. nesil, diğeri 2. nesil. cihaz bilgileri şu şekilde:

macos big sur sürüm 11

MacBook Pro (13-inch, M1, 2020)

sizce ben bunu nasıl çözebilirim?
(7) 

şekersiz ve tatlandırıcısız içecekler

sarızeybek #1480181 
içinde şeker de tatlandırıcı da olmayan ne tür içecekler var?
(1) 

instagram takeover

sarızeybek #1260032 
instagram takeover tam olarak nedir?
(1) 

iphone'da favori fotoğraflar hariç silme

sarızeybek #1193759 
ipone'da ve ipad'te bazı fotoğrafları favorilere aldım. telefonda yer açmak için fotoğrafları sileceğim ancak favorilerdeki fotoğraflar bana gerekiyor. onları hariç tutarak fotoğrafları silebilir miyim?
(3) 

türkçeden ingilizceye çeviride " "

sarızeybek #947941 
İngilizce yazılan bir akademik ödevde Türkçe kaynaklardan yararlanıyorum. Türkçe cümleleri kendimce İngilizceye çevirip veriyorum çalışmada. Bu yaptığım paraphrase sayılır mı, sonuçta oradaki Türkçe kelimelerin İngilizce karşılığını belirleyen benim. Yoksa alıntı olarak " " kullanayım mı?
(1) 

Refah Partisi'nin şarkısının yılı

sarızeybek #937672 
Refahta birleşelim şarkısı hangi yıldaki seçimde ya da seçimlerde kullanıldı?

www.youtube.com
(3) 

pınar süt iç kapak

sarızeybek #908849 
peynir ürünleri satan bir yerden pınar 1 litre süt aldım ve evde dış beyaz kapağı açtıktan sonra içeride gri folyöye benzer bir 2.kapak yoktu. pınar ürünlerinde bu şekilde koruyucu kapak yok mu yoksa aldığım süt önceden açılmış mı?
(3) 

iskan etmek

sarızeybek #880692 
vikisözlükê göre türkçe anlamı: boş bir yere insan yerleştirmek

ingilizce çevirisinde settle uyuyor mu?

Tam olarak kurmak istediğim cümle "Devlet yetkilileri, 1453'ten sonra İstanbul'u iskan etti."

Ne diyeyim?
(1) 

star gazetesi manşeti hikayesi?

sarızeybek #840357 
eksisozluk.com başlığı ve capsverlan.com var, 2 gündür her sosyal platformda bu konuşuluyor ama gazete.netgazete.com linkinden arşive baktığımda (hem dün hem bugün) böyle bir gazete yok.

resim.ihlassondakika.com

Bu nasıl iş, hiç kimse mi yaptığı haberin, attığı tweetteki bilginin doğrulamasını yapmıyor, gerçekten böyle bir manşet yapmışlar mı diye? yoksa star gazetesinin farklı bir yerdeki basımına (örneğin taşra ya da varsa yurtdışı) dair mi bu görsel?

içerik hakkında değil, gerçekten böyle bir manşet var mı, yok mu sorum.
(1) 

kuzey ormanları basın açıklamasındaki şarkı

sarızeybek #836272 
Linkteki soundcloud.com arka planda çalan müziğin adı nedir?
(2) 

duvar boyama etkinlikleri

sarızeybek #776483 
Genelde üniversite öğrencileri ya da sosyal sorumluluk projelerinde küçük çocuklarla beraber duvar boyama etkinlikleri yapılır bilirsiniz. www.google.com.tr

Bu etkinliklerde kullanılan boyanın türü nedir ve nalbur haricinde nerelerden temin edilebilir?

haziran'da bosna hersek'teki bir etkinlikte yapacağız bunu, uçağa da boya sokamayacağımıza göre sanırım oradan temin etmemiz gerekecek boyayı. uluslararası boya firmalarından sponsorluk vb. istenebilir mi sizce?
(4) 

usb çamaşır makinesinden çıktı

sarızeybek #775954 
Evde montun cebinde unutulup yıkanmış. Şimdi ne yapmak lazım?Saç kurutma makinesi ve pirinçle yapılacak bir şey var mı yoksa direkt çalışıyor mu diye bilgisayara takalım mı?
(3) 

pasaport yenileme cüzdan bedeli

sarızeybek #772977 
Pasaportun süresi bitti ve uzatacağım.
Öğrenciyim, okuldan belgeyle harçsız pasaport alacağım.
Pasaportu uzatırken de cüzdan bedeli ödeyecek miyim? öyleyse ne kadardır?
çünkü başvuru yaparkenki ekranda gerekli evraklar arasında "Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı" diyor da.
(4) 

pasaport yenileme işlemi kaç günde yenisi gelir

sarızeybek #766688 
Pasaportu geçen yıl ilk kez aldığımda 1 yıllık çıkmıştı, bu yıl süresi bitiyor yeniden çıkartmak/uzatmak için yenisi tahminen kaç günde gelir?
(3) 

il meclisi için nasıl sandık oy zarf olacak

sarızeybek #752636 
chp'nin twitter'da paylaştığı bir resim var. peki il meclisi için de 3.bir sandık ya da 2.sandığa 4.bir zarf olması gerekmiyor mu?

yani büyükşehir belediye meclisi.

yoksa bunun için oy kullanmıyor muyuz?

iyi de ödp, bazı hdp'liler falan meclis üyeliğinde oylar bize kampanyaları yapıyor
(3) 

saat kaç

sarızeybek #681941 
Başlat menüsündeki saat değişti mi değişmedi mi anlamadım,şimdi tıkladığımda geriye gitti yazıyor ama saat 03:59'dan sonra 4 diye devam etti. Şu anda da 04:23 gösteriyor. android telefonum da aynı,aldı mı almadı mı anlamadım. saat 7'de birisiyle buluşmam lazım. saat kaç :)
(1) 

gelecek bir haftaki gündem

sarızeybek #611553 
herkese merhaba,

bir yardım projesi kapsamında önceden verilmiş olan sözler ve sorumluluklarım nedeniyle bosna hersek'e gitmek durumundayım. 1 haftaya yakın orada olacağım ve internet kullanımım mümkün olmayabilir dolayısıyla istanbul'daki direnişten, desteklemekten ve bilgi sahibi olmaktan uzak kalacağım ne yazık ki.

döndüğümde takip ettiğim twitter hesaplarına zaten bakacağım ancak ekşi sözlükte yazar değilim. bildiğiniz gibi sitede sol üstte gündem butonu var, son 24 saatte en çok entry girilen başlıkları sıralıyor. şu 1 hafta boyunca aranızdan birileri buraya, 24 saatte bir, o gündem başlıklarını kopyalıyabilir mi, benim de döndüğümde geriye dönük bilgi sahibi olmam, ne oldu bitti öğrenmem kolaylaşır.

örneğin 04.06.2013 saat 16.45 gündem:

28 mayıs 2013 taksim gezi parkı direnişi 1055
4 haziran 2013 bülent arınç basın toplantısı 602
ali ihsan varol 485
başbakanın evinde zor tuttuğu %50 402
garanti bankası 379
recep tayyip erdoğan 373
akp'li arkadaşı facebook'tan silmek 370
abdullah cömert 330
türk polisi 241
3 haziran 2013 ankara eylemleri 241
nihat doğan 226
fatih altaylı'nın 04.06.2013 tarihli köşe yazısı 214
rte'nin uzlaşmaz tutumunun nedeni 213
izmir'den gezi parkı'na destek 187
twitter 186
mutlu musunuz 1 milyar dolar kaybettik 182
#evedönüyoruz 176
biber gazından kaçarken akıldan geçen düşünceler 173
polisin kask numaralarını boyaması 172
herkes eylem sebebini yazsın kampanyası 167
4 haziran 2013 ntv'nin özür dilemesi 153
bülent arınç için alternatif kask yanıtları 145
garanti bankası'nın medya açıklaması 143
bjk çarşı 141
rte yerine seçilecek başbakan 134
murat boz 133
zonguldak'ta eylemciyle tartışan akp'li 131
kürtlerin gezi direnişine olan desteğini kesmesi 127
garanti bank hesaplarımızı kapatıyoruz kampanyası 126
her olayda mizahını da gösteren halk 122
kelime oyunu 113
melih gökçek'in twitter'ı bırakması 112
bülent arınç 111
oğlum süpersiniz lan 111
cnn türk 111
gezi parkı direnişi polis mağdurları 109
istesek interneti kapatırdık ama kapatmıyoruz 109
erdoğan'ı kimseye yedirtmeyiz 108
eylemler yüzünden ailesiyle takışan sözlükçüler 107
game of thrones 106
camilerde içmek 105
3 haziran 2013 borsanın çakılması 100
4 haziran 2013 ankara eylemleri 99
direnişin lideri kim 93
tencere tava gürültüsü 91
zarar verici nitelikte dezenformasyon 87
tayyip dönmeden ülkeyi saklıyoruz beyler 83
ferit şahenk 81
camiye ayakkabı ile girmek 79
chp'ye oy vermeme kampanyası
(1) 

vlc player da sürekli çalması

sarızeybek #596374 
vlc player'da videolar bittiğinde kendiliğinden otomatik başlaması için ne yapmak lazım? loop denilen olay yani...

VLC media player 2.0.5
(1) 

akademik alıntılama nasıl-acil

sarızeybek #568007 
Eski bir seyahatnamenin çevirisinden alıntı yapıyorum.

Yazar (çevirmen ve yorumlayan) bir şeyler anlatmış, ama o anlattıklarını da bir kitaptan alıntı yapmış. ben o alıntı cümleyi kendi metnimde kullanırken Kaynakça/Bibliyografya kısmına hangi yazarın adını koyacağım? Kitap yazarının mı, alıntı sahibinin mi? İkisinin de mi?

İkinci sorum seyahathanemeyi çeviren kişinin seyahatnameyle ilgili yorumlamalarını alıntılarken seyahatname yazarının mı adını kullanmak gerekir bibliyografyada, yoksa yorumcu-çevirmenin mi? (kitabın adının yanına)
(1) 

farklı hesaptaki eski e-postaları yeni tek bir hesaba aktarma

sarızeybek #555549 
hotmail uzantılı birkaç tane mail hesabım var ve bunlardaki eski e-postaları tek bir hesapta toplamak istiyorum. sayıları fazla, o yüzden mailleri tek tek o hesaba forward'lamak gibi bir işle uğraşamam. bunun için mail servislerinin içe aktarma seçenekleri var, biliyorum.tercihim gmail ama gmail hesabına mailleri aktartığımda harfler/karakterler bozuk çıkıyor, soru işaretleriyle dolu, dolayısıyla mail okunmuyor.

gmailde bunu düzeltme olanağı var mı?
ya da hotmailde bir yolu var mı bir hesaptaki mailleri toplu olarak diğer hesaba aktarmanın?
gmail olmazsa outlook.com ya da yandex hesabı mı açayım? onlarda da harf hatası olur mu?
(2) 

istanbulda trafiği kapalı yolları öğrenme

sarızeybek #553052 
istanbulda miting vb. sebeplerle trafiğe kapatılan caddeleri nereden öğrenebilirim? valilik anasayfasında göremedim ama çok önceden bir kez o sitede baktığımı hatırlıyorum.
(1) 

speaking sorusu

sarızeybek #541410 
yarın sözlü sınavım var. şu ifadede ne diyor?

what do you usually do when you don't get your way?
(6) 

The Vampire Diaries yapımcıları Julie Plec-Kevin Williamson'a ulaşma

sarızeybek #479296 
Elimde The Vampire Diaries dizisinin yapımcıları olan bu ikilinin gerçekten dikkatini çekeceğini düşündüğüm müthiş bir proje var. Bu konuda bu ikiliden herhangi birinden görüş almak ve eğer mümkün olursa bir gün beraber çalışma fırsat bulmak amacıyla herhangi bir yolla görüşme ihtiyacı hissediyorum.

Julie Plec ya da Kevin Williamson'a nasıl ulaşabileceğim konusunda herhangi bir fikri olan var mı?
(3) 

birkaç sorunun açıklaması

sarızeybek #473197 
1. anyone who has ever pulled weeds from a garden ....... roots firmly anchor plants to the soil.

boşluk yerine "is well aware that" gelir diye düşündüm, testin cevap anahtarı "well aware" diyor.

2. A person of ...... age may suffer from defects of vision.

başta "every" diye düşündüm, sonra "certain" dedim. cevap anahtarı "any" diyor.

3. a major concern among archaeologists today is the preservation of archaeological sites, ..... are threatened by development.

"many of which" dedim, anahtar "which many" diyor.

bu 3 soruyu açıklamaca
(6) 

istanbul siluetindeki camiler

sarızeybek #461401 
bu iki resimdeki camilerin isimlerini sırasıyla yazabilir misiniz?
(5) 

ing bilenler ufak bir yardım ve soru

sarızeybek #398624 
yardımcı olabilirseniz sevinirim, bir türlü doğru kelimeleri seçemiyorum.

hazırlık öğrencisiyim, advantages-disadvantages essay (konusu workplace monitoring) yazıyorum, hocaya daha önce 2 taslak verdim ve yarına 3.taslağı vereceğim, yani hocaya tekrar kontrol ettirme şanşım olmayacak. dejavantajlardan bir örneği açıklayamıyorum ve avantajlar kısmında doğru kelimeyi bulamadım.

ilki; çalışanlar izleniyor bu yüzden işverenler onların hatalarını biliyorlar ve kendi isteklerini yaptırmak için koz olarak kullanıyorlar. eğer çalışanlar işten atılmak istemiyorsa,bu istekleri yapmak zorundalar.

şöyle dedim: The employees are monitored so the employers know their mistakes and they use them to be done their requests. If the employees don’t want to get the axe, they must make these requests.

Hoca "be done their requests" kısmına soru işareti koymuş. ne yazabilirim bunun yerine?

ikincisi, en önemlisi çalışanların iş yerine bağlılığı artıyor. eğer işveren çalışanların mahremiyetine saygı duyuyorsa, çalışanlar, işverenin onlara karşı bu duyarlılığını/hassasiyetini beğeniyorlar ve şirketin geleceğini beğenmeye başlıyorlar.

şöyle dedim: ...the loyalty of the employees to the workplace increases. If the employers respect the employees’ privacy, they like susceptibility of the employer to them and they start to care about the future of the workplace.

Burada da susceptibility kelimesine wrong word diyor.

bir de sorum var. essay yazarken türkçe düşünüp bunu çevirisini yazıyorum, belki de ondan bu tarz hatalar yapıyorum. bu şekilde yapmam ne kadar doğru? nasıl düşünmeliyim?
(2) 

videolarda sesin takılması

sarızeybek #392592 
internetten izlediğim videolarda seste zaman zaman saniyelik kesintiler oluyor, 1 hafta öncesine kadar herhangi bir sorun yoktu. şimdi youtube, facebook vs.de anlık kesintilerle karşılaşıyorum. hoparlörle mi alakalı bir sorun var, ama öyle olsa bilgisayardaki dosyalarda da karşılaşırım sorunla... nedir bu?
(1) 

Burak Aksak ile Leyla ile Mecnun Zirvesi

sarızeybek #381905 
www.eksisozluk.com

bu zirveye ekşi sözlük yazarı olmayan ama ekşi duyuru kullanıcısı olan insanlar katılabilir mi?
(1) 

hazırlık öğrencisi-kpds

sarızeybek #380236 
Bir üniversitenin hazırlık sınıfına giden birisi kpds'ye başvurabiliyor mu, yoksa illa üniversite mezunu olmak mı gerekiyor?
(5) 

leyla ile mecnun benjamin

sarızeybek #367068 
spoiler içerir.

anlamadığım bir nokta var son bölümde. benjamin gelecekten gelmiş.

benjamin bu zamana kadar dedeye beni geçmişe gönder ihtiyar diyordu, birlikte mecnuna karşı oynadıkları oyunda da bunun için iddiaya girmişlerdi hatta. mecnun 1 yıl boyunca konuşmamış, benjamin sahilde onu bulunca da geçmişe gitme fikrini aklına sokmuştu, dedenin tepkisini görmek için.

şimdi benjamin gelecekten geliyorsa bu sahnelere ne diyeceğiz? benjamin geçmişe gidip sevdiği leylayı son bir kez görmek istiyordu, ortada bir mantık hatası mı var?
(3) 

kyk burs/geri ödeme

sarızeybek #351509 
www.kyk.gov.tr

kyk'tan burs almaya başladım ama bu yukarıdaki sayfadan kyk burs sorgulaması yaptığımda bilgilerim arasında geri ödeme tarihi de çıkıyor.
Kredi Bitiş Tarihi: 30/06/2016
Geri Ödeme Başlangıç Tarihi: 01/10/2018

en altta kredi tipi burs diyor ama bu geri ödeme başlangıç tarihi yazısı kafamı karıştırdı. burs alan herkeste var mı böyle bir yazı, yoksa bir yanlışlık mı yapılmış?

acaba en başta imzalanan 1 liralık senet mi kastediliyor ya da herhangi bir sebepten burs, öğrenim kredisine çevrilirse onun ödenmesi mi kastediliyor?
(1) 

nedir bu

sarızeybek #351471 
www.eksisozluk.com

nedir bu 5 yılda 270 makale yazan akademisyen meselesi? birisi özet geçebilir mi?
(2) 

tev sınavı

sarızeybek #317278 
Türk Eğitim Vakfı'nın üstün başarı bursu için kompozisyon sınavına geçen yıllarda giren var mı aranızda? konu nedir, ne yazdırıyorlar, ipucu, öğüt verebilecek olan var mıdır
(3) 

özel mesajlar

sarızeybek #315399 
Gelen kutum ve gönderilmişte mesajlarım vardı fakat şimdi bakıyorum hiç mesajınız yok yazısı çıkıyor. belli bir zamandır duran ve silinmeyen mesajlar kendiliğinden mi siliniyor ekşi duyuruda yoksa başka bi'şey mi var?
(6) 

kyk ilk 100 bursu sorunsalı

sarızeybek #300711 
Bir seneliğine kyk'dan burs ya da kredi almış biri, sonraki sene için, tekrar sınava girip ham puanda ilk 100'e girerse ilk 100 bursunu alabiliyor mu?

yani hali hazırda lisans eğitimine devam eden bir öğrenci yeniden tercih yapmasa da alabilir mi bu bursu? yoksa burstan yararlanmak için yeniden tercih yapıp bir yere yerleşmek mi (yeni bir lisans programına giriş mi) gerekiyor? ne yapılması gerekiyor bunun için?

edit: www.eksiduyuru.com
bu başlıkta bu meseleyi daha detaylı ele aldık
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık