(10) 

Matematiği "bu neden var" bilerek öğrenmek istiyorum

yedigimiztavuk #1585475 
selam

ben bir sözelciyim. matematiğim öteden beri kötüdür. ancak matematik içimde ukde kaldı. ben bir şeyleri onun ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını, gerçek hayatla bağlantısını, en azından ne zaman neden nasıl ortaya çıktığını anlamadan öğrenemiyorum. bilgiler havada kalıyor. matematikte hep bu şekilde anlamsızlıklar hissetmiştim. lise 1'den itibaren böylece matematikten uzaklaştım.

şimdi en azından lise matematiğini öğrenip anlayacak seviyeye gelmek istiyorum. bunu biraz daha sözel arkaplanıyla anlatacak, ileride nerede kullanılacağını 2-3 cümleyle bile söyleyerek heyecan ve merak uyandıracak birinin anlatımıyla öğrenmek istiyorum. matematiği böyle anlatan kimse var mı tavsiye edebileceğiniz?
(4) 

hukuk mezunlarının YL için sahip olması gereken ortalama ve ales

yedigimiztavuk #1585417 
selamlar

İstanbul'daki devlet okullarında tezli yüksek lisans için tahminen 4 üzerinden en az kaç ortalama gerekir?
yine kabul almak için en az aleste kaç puan gerekir?


kafanızda canlanan en az ortalama minimumu soruyorum. "abi bunu alamazsan hayatta olmaz" ya da "abi en az bunu alman lazım ki" türü.

teşekkürler.
(7) 

Robot süpürgemin paspas suyu

yedigimiztavuk #1583990 
Selam

Bir robot süpürge aldım. İstastonda temiz su haznesi var. Robot sanırım suyu buradan alacak. Buraya dolduracağım su saf su mu olmalı? Musluktan doldurursam cihaza zarar verir mi?

Bu haznede, çamaşır kurutma makinemin su haznesinde biriken suyu kullanabilir miyim? O da saf su sayılır mı? Robotumu bozar mı?

klozet almak (pis duyuru)

yedigimiztavuk #1583899 
merhaba

minimum fırçalama gerektiren yani az yapışan, rezervuarı tazyikli, tasarımı atığı kanalizasyona yönlendirmeye yönelik bir klozet arıyorum. marka veya ürün tavsiyeniz varsa veya yönlendirirseniz çok mutlu olurum.
(7) 

Depremlerde enkazdaki dolarlar altınlar

yedigimiztavuk #1583351 
Bunlar ne oluyor? Evde saklanan maddi değerli eşya enkazda da aranıyor mu? Bulunması mümkün mü? Sahibi veya mirasçıları enkazı birilerine bir bedel karşılığı satıp al sen ara senin olsun diyorlar mı? Yoksa hiç bulunamıyor mu? “Kötü insanlar konvoylarla gelip yağmalıyor, bilek parmak kesip çalıyor”un ötesinde cevaplar bekliyorum ama gerçekten böyle oluyorsa onu da yazabilirsiniz tabii ki.
(13) 

türkiye'de a ve b segment araç kıtlığı

yedigimiztavuk #1583225 
selamlar

yalnız yaşayan biriyim. ilk aracımı almayı düşünüyorum. küçük bir araba almak istiyorum. bu segmentlerdeki sıfır araçlara bakıyorum ama bazıları şu dönemde ya satılmıyor ya da özellikleri kısıtlı. neden? satılmıyor mu? başka bir sebebi mi var?

örnek:
citroen c1
toyota yaris
nissan micra
fiat 500'in otomatik viteslisi
renault zoe
audi a1
(8) 

Çocukları mutlu etmek

yedigimiztavuk #1583115 
Sanırım hayırseverlik türü bür şey kastediyorum. En kısa (ve belki bencilce gelecek ki zorunlu da değil ama… mümkünse gözle görülür) yoldan nasıl yapılır? Çevremde hiç çocuk yok ve sevinen çocukları görünce çok heyecanlanıp duygulanıyorum. Şu haber yine beni bir tuhaf etti www.diken.com.tr
(15) 

incel midir nedir...

yedigimiztavuk #1582305 
özellikle twitter'da rastladığım bir grup insan var. sürekli kendi kafasında kurduğu "ezikliğinden" (kendine yakıştırdığı fakirlik, kısalık, çirkinlik gibi özellikler) bahsediyor. bunlar yüzünden kadınlar tarafından tercih edilmediğini,
kadınların ancak belli erkekleri tercih ettiğini vurguluyıor.
pasif agresif, saldırganımsı arabesk bir dilleri var.
kadınlara ve biraz da gıcık olduklerı erkeklere kısık sesli nefret, öfke saçıyorlar.

genç erkekler olduklarını düşünüyorum. bu insanlar neden böyleler?
neden bu hallerini kabullenmiş gibiler? bir konuda uzmanlaşıp o alanda iyi olmak için çabalasalar belki de mutlu olacaklarını, hayatın böyle saçmalıklara üzülmek için kısa, sağlığın kırılgan olduğunu bilmiyorlar mı?
(2) 

kapağını kapatınca macbook çalışmaya devam etsin

yedigimiztavuk #1582216 
ayrıca ekran da kapansın. ama cihaz kapanmasın.

tam istediğim bu. bunun ayarı yöntemi var mı acaba?
(5) 

abd'ye meksika'dan kaçak giren türkler

yedigimiztavuk #1582034 
bunu turist vizesi alamadıkları için yapıyorlar değil mi? yani insan gibi uçağa binip sonra kaçak olarak kalsalar yine aynı sonuca varmıyorlar mı? ya da bu işin ayrı bir getirisi mi var? örneğin tamamen kayıtsız, tanınmayan biri olmak için mi bu yolu seçiyorlar?
(1) 

gta 5 ve dualsense sorusu

yedigimiztavuk #1579778 
selamlar

yenilerde bir ps5 aldım. içimde yıllardır ukte kalan gta v indirimde 200 tl gibi bi şey olmuş, alıverdim.

ben psp zamanında (2005-2010 arası) çok gta oynamıştım. vcs, lcs bunları oynarken ps controller kas hafızam oluşmuş. psp'de tek analog vardı ve l2, r2, l3 falan yoktu.

gta v alınca kafam elim birbirine karıştı. 2. görevde drive by mı denir öyle bir şey vardı. motordaki adama ateş etmek gerekiyor. ben aynı anda arabayı sürerken bir de hedef alma işini beceremedim. mouse ile çok kolay oluyordu. dualsense ile akla karayı seçtim ve canım sıkıldı.

siz bu oyunda araba sürerken l1 l2 r1 r2 için her biri için ayrı parmak mı kullanıyorsunuz? bir tutorial'ı var mı bu işlerin...
(2) 

Schengen başka ülkeden giriş

yedigimiztavuk #1578787 
Selam

A ülkesinden şengen aldım. Girdim çıktım seyahat tamamlandı tr’ye geri döndüm.

Vize multi 3 aylık. Bu sefer Gidip B şengen ülkesine girmek için bilet aldım. A ülkesine girmeden doğrudan B ülkesine sorunsuzca girebilirim değil mi?

İkinci seyahat için:
A ülkesine de gideceğime dair elimde rezervasyon otel vs olmalı mı?
Tekrar seyahat sigortası gerekiyor mu?
(6) 

yetişkine klasik roman tavsiyeleriniz

yedigimiztavuk #1578519 
selamlar

35'e yaklaşmış, edebiyata çok da uzak olmayan, yabancı dillere ilgisi olan, az çok kültürlü sayılabilecek şehirli bir erkeğe insan ilişkileri, kadın erkek ilişkileri, hayatın anlamı, yaşamın amacı gibi temel konulara dair düşündürme özelliği olan, zamandan bağımsız, klasik kitaplar önerebilir misiniz?

hani 20 yaşında okuduğunuz şeyi 30 yaşında okuyunca farklı bir şeyler bulursunuz, o hissi yaratanlar da olabilir.

roman, hikaye olur. aslında şiir de olur.
(2) 

schengen ile kısa süreli gidilebilecek yerler

yedigimiztavuk #1578518 
selamlar

başvurum sonucu multi giriş 3 aylık schengen vizesi verdiler. bununla önüümzdeki aylarda sağa sola 2-3 günlük ufak tefek geziler yapsam diyorum. bol uçuşu olan havalimanlarına yakın, kısa zamanda gezilip görülesi nereyi tavsiye edersiniz?


önceden gezdiğim yerler:
lyon, strasbourg harici fransayı gezdim. amsterdama, utrechte, brüksele gittim. roma, venedik floransaya gittim. ispanyada sadece endülüs'e gittim.
(1) 

ps5 için en mantıklı üyelik

yedigimiztavuk #1578325 
selam

yeni ps5 aldım. gamer değilim ama eski oyunculardanım. arada kafa dağıtayım diye aldım.

3 farklı tier var bildiğiniz gibi

ben çok meşgul biri olduğumdan sadece rdr 2 oynarım diye onu aldım. üyeliklere girişmedim. ama en düşük tier alsam bir sürü oyun birikebilir diye düşündüm. sizce değer mi? alsam mı? yoksa boş ver senede 3-4 oyun oynayacaksan indirimden al geç mi dersiniz?
(1) 

Linkteki airfryer alınır mı, uygun mu

yedigimiztavuk #1578180 
Selam

Philips HD9243/90 3000 Serisi Airfryer Large, Rapid Air Teknolojisi 4,1l
www.hepsiburada.com

Evde bu cihazdan yok. Fiyatı uygun geldi. Değer mi? Daha iyi alternatiflere bakmalı mıyım?
(3) 

vize pazarlığı

yedigimiztavuk #1578087 
selamlar

gitmem gereken bir iş için 5 günlük şengen vizesi almam lazım. ben isterim ki 6 aylık, 1 yıllık falan versinler. ben dilekçemde durumu anlatıp "ilerde de sık sık turist olarak ziyaret etmek istiyorum, bana olabilecek en uzun süreli vermenizi rica ederim. ama olmazsa da en azından ihtiyacım kadar verin" vs. diyebiliyor muyum? böyle ya da bunun daha kibar versiyonunu dedim diye talebim reddedilebilir mi? daha önce de gidip geldiğim bir ülke. yoksa kaç gün kalmam gerekiyorsa o kadar mı istemeliyim (yani otel ve uçak rezervasyonu kadar)?
(1) 

Şengen vizesine aynı fotoyla başvurmak.

yedigimiztavuk #1577956 
Kasım gibi avusturayadan tueistik vize almıştım. Yine randevum var. 6 ay olmadı. Geçen sefer çektirdiğim foroğrafları tekrar kullanabilir miyim?
(3) 

Domain alımı nereden

yedigimiztavuk #1577818 
Selamlar

Peofesyonel amaçlı, basit bir site için bir domain alacağım. Sayfamda sadece bir görsel ve bir tür cv (önceki işler) olacak.

Sitenin 12 harfli, benzersiz bir ismi olacak. Google’da çıkan namecheap, squarespace (bu hosting vs de veriyor), godaddy gibi sitelerde çeşitli öneriler, fırsata benzeyen seçenekler var. Senede 7-12 dolar arası bir şeyler istiyorlar.

Daha önce hiç web tasarım yapmadım ama öğrenirim diye düşünüyorum.

Sizce nereden alayım?

Bir de, Hetzner’de Bir tane ARM ubuntu serverım var. Herhalde onda host edebilirim değil mi?
(1) 

Fakir LCD Cleaner Ekran Temizleyici 225 ml nerede satılır

yedigimiztavuk #1577524 
perakende almak istiyorum. internetten değil de gidip elimle.

istanbul'da merkezi bir zincir adı veya satıcı önermeniz yeterli olur.
(5) 

türkiye'deki yabancılar

yedigimiztavuk #1577419 
selamlar

ülkemizde, istanbul'da son yıllarda, özellikle suriye savaşı, göçmen krizi, yabancı öğrencilerin artışı ve gayrimenkul alanların vatandaşlık alabilmesi sonrası çok yabancı var (bunun sebeplerine dair bir şeyler yazmayacağım, bu eleştirel bir duyuru değil).

ben ortalama bir özel üniversitede öğrenciyim. burada arap, afrikalı, iranlı ve benzer ülkelerden (ab, japonya, abd, kanada ve avustralya dışındakiler yani) çok öğrenci var.

bu öğrencilerin türklerle muhabbeti hiç yok gibi. türkçeyle de ilgileri yok gibi. hep kendi aralarında takılıyorlar. ama istisna olabilir benim deneyimim.

türkiye'deki çeşitli türden yabancıların (yani sadece kaçak göçmen afganlardan bahsetmiyorum) yerli kültürle ilişkisi nasıl? türkiye'de kendilerini nasıl hissediyorlar? burada türklerle etkileşimleri onlara ne düşündürüyor? buraya dair neler düşünüyorlar? neyi sevip neyi garipsiyorlar?

bununla ilgili detaylı bir belgesel, makale veya kitap biliyor musunuz?
(6) 

Mahfi hocanın bahsettiği yatırım fonları

yedigimiztavuk #1577366 
Mahfi eğilmez yatırım tavsiyesi vermiyor. ancak paranın değerini korumak isteyenler için yatırım fonlarına bir bakın diyor.

kaynak: x.com

bu yatırım fonları hangileri olabilir?
(5) 

istanbul'da kaliteli sırt çantası deneyebileceğim yer

yedigimiztavuk #1577259 
eastpak, thule benzeri markaların günlük kullanım için uygun çantalarını satan bir veya birkaç dükkan arıyorum.


mahalle aralarındaki çantacılarda bilinen markalar olmuyor.

eskilerin büyük beşiktaş çarşısı çantacısı da eskisi gibi değildi geçen uğradım. hayal kırıklığı.

internetten de boyu tasarımı tam kestiremiyorum.

istanbul'un beşiktaş şişli beyoğlu fatih bölgesinde olması daha uygun olur.
(2) 

ps5 kimden alınır?

yedigimiztavuk #1577223 
ps5 slim disksiz dijital versiyon alacağım. ancak nereye baksam ithalatçı garantili ürünlerle dolu. satıcıların çoğu da biraderler kuruyemiş, gülümcan kozmetik, megapazar batman türü yerler.

bana doğru düzgün servisi olan, garantisinin işe yarayacağından emin olduğum kurumsal bir satıcı gerekiyor. aradaki fiyat farkını da kabul ediyorum. bana bu ps5'i satacak olan kimdir? hangi siteye girmem gerekiyor?
(1) 

macbook pro m2 vs macbook pro m3 (base)

yedigimiztavuk #1577220 
selam özellikle şu 2 konfigürasyon için soruyorum (öğrenci indirimim var):

pro m2, 1 tb ssd, 24 gb ram - peşin 58k lira
www.pt.com.tr

pro m3 base, 512 gb ssd, 16 gb ram - peşin 54k lira
www.pt.com.tr


kabaca m2'nin artısı hem yüksek işlemci performansı hem de yüksek konfigürasyon
m3'ün artısı yeni olması ve ekranının daha kaliteli ve geniş olması


siz ne tavsiye edersiniz?

bu arada 8 gb m2'den upgrade edeceğim. bu bilgisayarın 2-3 sene sonra ram yüzünden çöpe dönüşeceğini düşünüyorum ancak pro'ların kalınlığı ve ağırlığı da biraz kafama takılmıyor değil.
(5) 

Bulaşıksızlık fantezim

yedigimiztavuk #1576462 
Makineye atılamayacaklar:
çizilen, hassas teflonlar ve benzeri tavalar
Plastik ürünleri içeren kap, bıçak, mutfak aletleri, çizilmezlik sağlayan tahta kaşıklar

Üşengeçlikten lavaboda birikiyorlar. Eşşek kadarım napim sevmiyorum işte. Olmuyor yıkamak istemiyorum. Makine yanda duruyor ama bunları atamıyorum.

Bu ürünlerin aynı işlevde olup sağlık bozmayan ve makineye atılabilen muadilleri var mı?

Özellikle çizilmez tava
Sapı tahta ya da plastik olmayan bıçak
Çizmeyen, sıcağa dayanıklı yemek karıştırma kaşığı (tahta olmayacak)
(7) 

1 milyon tl nakit

yedigimiztavuk #1576360 
Olsa nasıl yatırım yaparsınız?

Ev araba almayacaksınız.
(9) 

hangi konsolu almalıyım

yedigimiztavuk #1576306 
selamlar

elime bir miktar para geçti. konsol almayı düşündüm. konsoldan çok anlamam. eskiden de hiç konsolum olmadı. ezelden beri pc oyuncusuyum. onu da yaş ilerlediği için daha az oynayıp git gide daha az zevk alıyorum.

amacım evdeki 2017 samsung 4k tv'de düzgün çalışacak, arada girip rdr 2 vb oyunlar oynayacağım, çıkınca gta 6'yı da es geçmeyecek bir konsol almak.

xbox oyun fiyatları çok iyi görünüyor. series x alsam diye düşündüm. doğru mu düşünmüşüm? ps5 veya başka bi şeyler de var mı almaya değecek ve neden?

teşekkürler.
(7) 

macbook m2 chrome'da kasıyor

yedigimiztavuk #1576236 
selamlar

kullananlar bilir son aylarda chrome çeşitli güncellemelerle biraz değişti. bundan sonra da iyice cozuttu :) bende m2 8 gb macbook air var. birkaç tab açtıktan sonra cidden chrome'da zorlanmaya başlıyor. eskiden canavar gibiydi. 8 gb ram 1 senede eskidi galiba. sorun ram mi dersiniz, chrome macos uyumsuzluğu mu yoksa ikisi veya hiçbiri mi? geleceğimi düşünüyorsam bir an önce elimdekini satıp 16 gb bir modele geçmeli miyim?
(12) 

Almanların çok sade giyinmesi

yedigimiztavuk #1574186 
Belki biraz da gösterişsiz ama kesinlikle göze batan çirkin bir şey yok. Yılbaşında viyanaya gidince gördüm. Belki bir şehirle bu genelleme aaçma olmuştur ama anladınız. Herkesi hm basicsten giydirmiş gibiler. Bu bir kültür mü? Bana mı böyle geldi? İstanbulda viyanadan daha çok vücut saran giysi ve dekolte görüyorum.
(5) 

ilişki ve zaman

yedigimiztavuk #1571742 
selamlar

ben erkeğim. hem çalışıyorum hem de yeni bir lisansı okula giderek okuyorum. işimi hafta içi evden hafta sonu işyerinden yaptığım için zaman konusunu sevgili yapana kadar bir şekilde idare ediyordum.

sevgilimle 1 yıldır birlikteyiz. kendisinden yaşça biraz büyüğüm. o da çalışıyor ve uzak bir semtte oturuyor. ben uzun zamandır yalnız yaşıyorum. boş günüm olduğunu duyar duymaz koşarak yanıma gelme arzusunda. beraberken genelde evde vakit geçiriyoruz. beraberken aramız iyi fakat aynı yerde olmadığımızda sorunlar başlıyor.

ilgi ve zaman konusu en büyük derdimiz. ben genellikle akşam arayıp yarım saat sohbet etmeyi seviyorum. o ise gün içinde sürekli mesajlaşmayı, fotoğraf göndermemi bekliyor. hatta mesajlarda emoji olmayınca da geriliyormuş. ancak benim gün içinde bunlara ne isteğim, ne hevesim ne de ayıracak dikkatim var.

sevgilimle boş vaktimin çoğunu geçiriyorum. az olan zamanımı arada sırada kendime veya başka arkadaşlarıma da harcamak istiyorum. bazen görüşemeyebileceğimizi, başka planlarım olabileceğini, başka insanlarla da sosyal sorumluluklarım olabileceğini açıklamaya çalışıyorum ve ondan en azından "üzülüyorum ama anlıyorum sevgilim, sen de haklısın" türü destekleyici bir anlayış bekliyorum. özellikle iş ders sınav gibi yoğunlukların birleştiği haftalarda sevgilimle ciddi sorunlar yaşıyoruz. ben kısaca "ilgilenemeyebilirim bir süre" diyorum. bunu dediğimde küplere biniyor.

sözlerime sinirlenip kızıyor. hayatında benden başka kimse yok neredeyse, belki de bu yüzden üzerime çok düştüğünü düşünüyorum. bunalıyorum ve alıştığım özgürlüğü yitirdiğimi hissediyorum. bazen ayrılmayı düşünüyorum. ama benden başka pek kimsesi olmadığı ve amiyane tabirle "kafayı çizmeye" biraz müsait olduğu için ayrılmaya da çekiniyorum. napacağımı bilemiyorum.

özetle, sevgilimi seviyorum ama ilişkimiz beni çok zorluyor. yardımınıza ve tavsiyelerinize açığım.
1

mobil görünümden çık