(1) 

Kiracıyla ihtiyari arabulucuda anlaşma yapmak

fobfilm #1587388 
Kiracımla para karşılığı çıkması konusunda anlaştık. Ben ona bir miktar para vereceğim ve karşılığında 15 ağustos'ta boşaltacak. Ama işi garantiye almak için ihtiyari arabulucuda resmi bir şekilde anlaşma imzalamamız gerekiyor sanırım. Bunun için de hem onun hem benim avukatımın imzasının olması gerekiyormuş. Bu süreç hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba? Ben direkt kendim uyap'tan ihtiyari arabulucu başvurusu yapıp öyle çözmeyi düşünüyordum ama bu şekilde olmuyor gibi. Onun avukatı bile yok sanırım, ben de avukata ekstra para vermeyi planlamıyordum, zaten orta yolu bulduğumuz için.
(2) 

İhtiyaçtan tahliye davası arabulucu süreci

fobfilm #1586589 
2 şubat 2024 tarihinde bir ev alıp kiracıya ihtarname çektim. İhtarname eline ulaştı. 2 Ağustos 2024 tarihinde 6 aylık süreç doluyor ve dava açabiliyorum. Şuan para konusunda anlaşıp çıkartma ihtimalim var ama eğer uzlaşamazsak mecbur dava açacağım. Yeni gelen arabulucuk şartı için süreci 2 ağustos 2024 tarihinden itibaren mi başlatabiliyorum acaba? Yoksa zaten o arabulucuk sürecinin 2-3 hafta sürme ihtimalinden dolayı şimdiden başlatabilir miyim? Normal davayı avukatla sürdüreceğim ama arabulucuda anlaşma ihtimalimizden dolayı ilk etapta arabulucuk sürecini avukatsız başlatabilir miyim?

Bilgisi/tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Evlendikten sonra kızlık soyadı kullanımına devam etmek

fobfilm #1582711 
Kız arkadaşımla yakın bir zamanda evleneceğiz. Anayasa mahkemesinin evlendikten sonra kızlık soyadı kullanımının devamına dair kararı şuan uygulanmıyormuş araştırdığımıza göre. Bu yüzden dava açmak gerekiyormuş. Ama kısa vadede bizim schengen vizesi, greencard süreci gibi bir çok pasaportluk işlerimiz olacak bu yüzden mahkeme sonucunu bekleyecek zamanımız yok. Yakın zamanda evlenen veya sürece hakim biri var mı aramızda acaba?

Yüksek lisans tezi anketi için yardımcı olabilir misiniz?

fobfilm #1581942 
Kız arkadaşımın tezinde ilerleyebilmesi için belli sayıda kişinin anketi doldurması gerekiyor ama maalesef bir türlü bu sayıya ulaşamadı. Yaklaşık 50 kişiye daha ihtiyacı var. Bu sayıya ulaşamadığı için de tezi durma noktasına geldi ne yazık ki. Aramızda vakit ayırabilecek arkadaşlar bu anketi doldurarak yardımcı olabilirse çook seviniriz:

docs.google.com
(1) 

Bot kullanma

fobfilm #1580816 
Bu sitede paylaşılan kodlarla bir bot kurmam gerekiyor ama hiç bilgi sahibi olmadığım için tam olarak nasıl ilerlemem gerektiğini bilmiyorum. Bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

github.com
(1) 

Abd vize randevusu için ödenen parayı geri alabilmek

fobfilm #1579915 
Diyelim ki randevu profili oluştururken "Son 24 ay içinde vize başvurunuz reddedildi mi?" sorusuna yanlışlıkla evet'i işaretledik. Bu durumda çok zor randevu bulunuyor maalesef. Ödemeyi geri alıp yeni bir profil oluşturma imkanı var mı acaba? Ne yapmamız gerekiyor bu durumda?
(5) 

Yabancı borsalardan düşük komisyonla hisse alabilmek

fobfilm #1577626 
Nasdaq gibi Amerikan borsalarından hisse almak istiyorum. Ama Türk bankalarının komisyon oranı çok yüksek. Mesela garanti bankası'nda binde 3 ama min tutar 15 dolar diyor. Ben 1000 dolarlık farklı hisselerden sepet yapmayı planladığım için bana % 1,5 olacak ve sadece al sat yaptığımda sırf komisyona % 3 vereceğim.
Daha düşük komisyonlu güvenilir seçenekler nelerdir?
(6) 

Kiracıya ihtiyaçtan tahliye ihtarnamesi çekmek

fobfilm #1576195 
Geçen hafta kiracılı bir ev aldım. Kiracıya çıkması için fiyatta anlaşırsak para verebileceğimi söyledim. O düşünüp bana dönecek ama bu süre zarfında olur da iş davaya giderse diye ihtarname çekmem gerekiyor. Bu ev tek sahip olduğum ev, şuan kiradayım. İhtiyaçtan tahliye ihtarnamesini kendim avukatsız internetteki örnekleri baz alarak yapsam nasıl olur? İş ciddiye binince elbette avukatla ilerleteceğim süreci ama şuan formaliteden bir ihtarname olacağı için kendim mi yapsam acaba diyorum.
(2) 

Konut fiyatları dolar bazında daha ne kadar düşer?

fobfilm #1575260 
Yakın zamanda Istanbul'da bir daire almayı planlıyorum, param dolarda, bir yandan uzak bir ihtimal de olsa yurtdışına çıkma planım var. Bugün 120 bin dolara bir daire alsam, 2 sene sonra satıp yurtdışına çıkmaya karar versem bu 120 bin dolar erir mi? Konut piyasası bir süredir dolar bazında düşüşte, bir miktar daha düşeceğe benziyor, gelecekte yapılacak faiz indirimi veya kredi kampanyalarıyla tekrar bir canlanma olması ve fiyatların dolar bazında yukarı yönlü seyretme ihtimali var mıdır?
(4) 

Vadeli dolar hesabı

fobfilm #1571732 
Elimizdeki dolar birikimini vadeli hesapta tutarak fed'in belirlediği oranlara yakın bir oranda faiz almamız Türkiye'de mümkün değil mi? Türk bankalarının dolar faiz oranları yok seviyesinde.
(1) 

Mac'e Half life yüklemek

fobfilm #1570279 
Deneyen, başarılı olan var mı? Ne yapmak gerekiyor, bir bilen yardımcı olsa süper olur.

Yarınki Killers Of The Flower Moon filmi ön gösterimi için 5 bilet

fobfilm #1568752 
Scorsese'nin son filmi Killers Of The Flower Moon'ın Uniqhall'de yapılacak ön gösterimi için 5 kişilik grup arkadaş bilet aldık. Maalesef hepimizin işi çıktı. Biletler 200 tl'den satılıyordu, ben de aldığım fiyat olan 200 tl'den satacağım. Burada almak isteyip de alamayan arkadaşlar bana ulaşabilir.

Koltuk numaraları: C3, C4, C5, C6, C7

Tarih: 12/10/2023 Saat: 20:00

Klllers Of The Flower Moon filmi ön gösterimi için bilet

fobfilm #1568597 
Scorsese'nin son filmi Killers Of The Flower Moon'ın Uniqhall'de yapılacak ön gösterimi için kız arkadaşım ve 2 arkadaşım için bilet almıştım. Bu 2 arkadaşım işleri çıktığı için gelemiyor. Biletleri iade etmeyi denedim ama kabul edilmedi. Biletler 200 tl'den satılıyordu, ben de aldığım fiyat olan 200 tl'den satacağım. Burada almak isteyip de alamayan arkadaşlar bana ulaşabilir.
(1) 

Kan tahlili sonuçları yorumlayabilecek biri var mı?

fobfilm #1568544 
Hemoglobin A1c: 4.9
İnsülin Direnci (Homa-IR): 1.19
Glukoz: 114
İnsülin: 4.24

Tüm değerler normal gözükürken açlık şekerim yüksek. Evde yaptığım ölçümlerde de sürekli açlık kan şekerim 110 mg 114 mg civarı çıkıyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Edit: Hba1c nisan ayında yaptığımda 5.6 gibi çıkmıştı bu arada. Beslenmeme bir süredir dikkat ediyorum, 4.9'lara düşmüş. Açlık kan şekerim hala aynı ama.
(1) 

İcra borçları silinmemiş miydi?

fobfilm #1563009 
Yavuz Sultan Selim köprüsü olmayan bir borç yüzünden beni icraya vermiş 1 aralık 2022'de. (Hiç ödeme yapmadan geçtiğimi hatırlamıyorum) Toplam tutar 660 lira civarı gözüküyor.
Bin liranın altında olan icra borçları silinmeyecek miydi? Bir işlem mi yapmak gerekiyor bunun için?

Elimde ücretsiz 2 kişilik Orsay Müzesi (Paris) bileti var

fobfilm #1561768 
11 temmuz salı günü için. İhtiyacı olan arkadaşlar ulaşabilir.
(2) 

Noterde yapılmayan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi

fobfilm #1561733 
Evin sahibi vazgeçerse tazminat hükümleri yerine getirilmek zorunda mıdır? Mahkemede geçerliliği olur mu acaba? Sözleşme emlakçıda yapıldı.

Gayrimenkul satış sözleşmesi cayma tazminatı

fobfilm #1561672 
Bir evim var. Bunu satarak yerine aynı fiyata yeni bir yer satın alacaktım. Emlakçılar aracılığıyla hem kendi evimin alıcısıyla, hem de satın alacağım yerin sahibiyle satış sözleşmesi imzaladık. Cayma durumunda her iki sözleşmenin de tazminat oranları eşit olsun diye satan tarafın emlakçısıyla konuştuk, öyle olduğunu iddia etti ama maalesef öyle değilmiş. Şimdi bir aksilik olması durumunda ben karşı taraftan % 4 gibi bir rakam talep edebilecekken, benim alıcı tarafım benden % 7 gibi bir rakam talep edebiliyormuş. Ne yazıkki emlakçıların baskısıyla biraz aceleye geldi ve ben de sözleşmeleri sağlıklı bir şekilde yorumlayamadım.
Satışların iptal olma sebebi tamamen satın alacağım tarafın kiracısından kaynaklı. Kiracıdan 2 ay sonraya tahliye sözleşmesi alacaklarını vaat edip sözleşmeye de eklediler ancak şuan alamama ihtimalleri var.
Bu sözleşmeler noter huzurunda yapılmadı. Beni biraz yanlış bilgilendirdiler ve aceleye getirdiler.

Hukuki olarak haklarım nedir, sizce süreç nasıl ilerler?
(3) 

Paris'ten alınan ürünün vergi iadesi Amsterdam havalimanından alınır mı?

fobfilm #1559544 
Paris'te alışveriş yapıp tax free ile vergi iadesi almak istiyorum ama kara yoluyla Amsterdam'a geçeceğim ve Amsterdam havalimanından uçakla Türkiye'ye dönüş yapacağım. Tax free formunu Paris'te alıp Amsterdam'da işletmek mümkün mü acaba? Daha önce Schengen bölgesinde bu şekilde deneyen var mı aramızda?
(5) 

Hpv aşısı

fobfilm #1557836 
Yetişkin erkeğim. 2 doz Gardasil 4 oldum. Şimdi Gardasil 9 çıkmış. Daha kapsamlı olması açısından onu da vurulmak istiyorum ama sağlıklı olup olmadığını ve kaç doz vurulmam gerektiğini bilmiyorum. Bilgisi olan var mı?
(2) 

Kiracıyı yasal yolla çıkarma

fobfilm #1556763 
2017 yılında Annem'e ait evin kiracısıydı. Annem 2021'de evi bana devretti. Bu kiracı o saatten sonra benim hesabıma eft yaptı. Kira sözleşmemiz yok, annem de yapmamıştı. Bu kiracıya 1 sene önce evi satacağımı ve temmuza kadar boşaltmasını söyledim. Kendim de kiradayım ve ev sahibime temmuzda çıkacağımı söyledim. Aralık ayında evi satışa koyduk ama içinde kiracı olduğu için evi satamıyoruz ne yazıkki. Ben bu kişiye evi temmuzda boşaltacağına dair söz verdiğini, tahliye sözleşmesi imzalatmak istediğimi söyledim. Tüm çabalarıma rağmen tahliye sözleşmesini imzalamayı reddetti. Emlakçının söylediğine göre "ihtiyaçtan tahliye" davası için ihtar çektikten sonra 6 ay beklemem gerekiyor dava için. Internetteki araştırmalar da ise ihtardan 1 ay sonra açabileceğime dair bazı kaynaklara ulaştım. Dava süreci de 1.5 yıl sürebilir diyor. Bu durum beni ekonomik olarak bayağı zora sokacak çünkü çok komik bir rakama oturuyor arkadaş.

Bu meseleyi en kolay yolla nasıl halledebilirim acaba? Bir miktar para teklif etmeyi de düşünüyorum ama kabul etmezse ne yapabilirim acaba?
Not: Bir kiracınız varsa hemen dava açın arkadaşlar. "Güvenilir insan, sözünü tutar çıkar." demeyin. Uğraşırsınız.
(5) 

Hukukçulara soru

fobfilm #1555709 
Bir kişi otel odasında dışarıdan gelen birisi tarafından silahlı saldırıya uğruyor ve odadan bir şekilde çıkmayı başarıp dışarıya koşuyor. Saldırgan onu koşarak takip ediyor bu sırada kurşun sıkmaya devam ediyor ama isabet ettiremiyor. En son dışarda bir yerlerde saldırıya uğrayan taraf fırsatını bulup ruhsatsız silahını çıkartıp saldırgana ateş ediyor ve öldürüyor.
Bu kişinin cezası tahmini ne olur? Nefs-i müdaafa'nın sınırları nedir?
(1) 

Bir telefon numarasının son arama yaptığı konumun tespiti?

fobfilm #1555539 
Bunu hangi kurum yapar? Mesela cinayet işleyip, polis tarafından aranan biri var diyelim. Hata yapıp bir telefon hattından bir arkadaşını arıyor. Arkadaşı da bu numarayı ihbar ediyor. "Bu numara en son x konumundaymış" ya da "Arkadaşını aradığında x konumundaymış" tespitini yapan kurum hangisi? Emniyet direkt tespit edebiliyor bunları diye tahmin ediyorum :)
(2) 

Açlık kan şekeri düşmüyor

fobfilm #1554995 
Bundan 2 ay kadar önce hastanede kan tahlili yaptırdım ve açlık kan şekerim 119 çıktı. O hastanede referans aralığı 74-109 idi. Diğer sonuçlarım idrar tahlili dahil temizdi. Devlet hastanesi olduğu için daha sonra uygun bir tarihe bir türlü randevu alamadım. 2 ayın sonunda alabildim ve doktora gösterdiğimde yüzüme bile bakmadı, sonuçlara hızlıca göz gezdirip "iyi" dedi gönderdi.

Bu 2 aylık zaman zarfında glisemik yükü düşük şeyler tüketmeye özen gösterdim. Bir özel kuruluşta Hba1c testi yaptırdım ve sonuç 5.6 çıktı. Contour plus şeker ölçer cihaz aldım. 3-4 gündür ölçüm yapıyorum. Açlık kan şekerim hep 114, 116 gibi değerler çıkıyor. Tokluk ölçümlerimde bir sorun yok gibi. Birkaç istisna dışında 2 saatin sonundaki ölçümlerim 135, 126, 120, 115 gibi değerler. Hatta birkaç kere açlık kan şekerimden daha düşük olan 110 değeri çıktı.

Ben şimdi beslenme alışkanlığımı iyice değiştirip spor yapmaya karar verdim ama yine de burada uzman arkadaşlar varsa fikrini almak istedim.
Ne yapmam gerekir bu durumda?
(3) 

İtalya'ya vize başvurusuyla alakalı sorular

fobfilm #1553980 
Kız arkadaşımla Istanbul > Roma (3 gün) > Paris (3 gün) > Berlin (3 gün) > Istanbul şeklinde bir seyahat planı yaptık. Ancak Roma-Paris ve Paris Berlin arası iptal seçenekli uçak bileti bulamadık bir türlü.

Vize çıkmama ihtimalini düşünerek bilet ve rezervasyonları minimumda tutmak istiyoruz. Bu yüzden vizeye başvururken seyahat planını sadece Roma'ya gidiş dönüş olarak yapıp göstermeyi düşünüyoruz. Vize çıktıktan sonra diğer biletleri ve otel rezervasyonlarını alacağız.

Bu şekilde yapmamız aklımıza gelmeyen herhangi bir problem yaratır mı acaba?
(2) 

Schengen Vizesi için sponsor dilekçesi

fobfilm #1553345 
Finansal yeterliliğini kanıtlayan birisinin schengen vizesi alırken sponsor dilekçesi de göstermesi şart mı? Mesela kız arkadaşım yüksek lisans öğrencisi. Bir haftalık seyahat planı olacak. Günlük 100 euro gibi bir para olması gerekiyormuş sanırım, kız arkadaşımın hesabında 1500 euro olacak. Buna rağmen sponsor dilekçesi göstermeli mi?
(6) 

İtalya vizesi için sponsor dilekçesi

fobfilm #1552855 
Hem öğrenci hem de çalışmayan için istenen belgelerde sponsor dilekçesi de var. Ben freelance çalışanım, kız arkadaşım yüksek lisans öğrencisi. İkimizin de banka hesabında yeteri kadar para var. Buna rağmen ayrıca birini sponsor olarak göstermemiz zorunlu mu?
(3) 

Internet sağlayıcı tavsiyesi

fobfilm #1545520 
Daha yeni ttnet'ten turknet'e geçtim "ttnet'den daha kötü olamaz" düşüncesiyle. Çok daha kötü çıktı. İlk bir hafta iyiydi ama sonrasında yavaşladı ve şuanda resmen yavaşlıktan bir şey yapamaz hale geldim. Müşteri hizmetlerini aradım ekip göndereceklerini söylediler, dört gündür ne gelen var ne giden. Tekrar aradığımda müşteri hizmetlerine bağlamıyor bile artık. "Ne halin varsa gör" diyorlar galiba :) Ttnet dışında hangi sağlayıcıyı kullanabiliriz?
(8) 

Hesaptaki dolar ve euro'nun değer kaybını önlemek

fobfilm #1539060 
TL değer kaybediyor diye tüm parayı dolar ve euro'ya çevirdik ama onlar da kendi enflasyonlarından dolayı değer kaybına uğruyor. Türk bankaları dövize neredeyse hiç faiz vermiyor. Bu paraların değer kaybını engellemek için ne yapmak gerekir?
(3) 

Batı ülkelerinde tc vatandaşı bir psikologun çalışabilmesi için ne gerekir?

fobfilm #1535226 
Türkiye'de Pdr lisans, klinik psikoloji yüksek lisans mezunu birinin, Almanya veya İngiltere'de çalışabilmesi için ne gibi gereklilikleri yerine getirmesi gerekir? (Dil sınavları haricinde)
(1) 

İstinaf mahkemesi ne zaman sonuçlanır?

fobfilm #1535092 
Kız arkadaşıma yok yere siyasi bir dava açıldı ve yurtdışı yasağı kondu. Bu ocak ayında beraat etti ve yurtdışı yasağı kaldırıldı. Fakat dosya istinafa gönderilmiş ve 9 aydır bu sebeple pasaport alamıyor, yurtdışı yasağı hala aktif görünüyor. Bunun çözümü nedir? Yok yere aylardır bekletiliyor ve yapacağı bir sürü şeyi bu saçmalık yüzünden ertelemek zorunda kalıyor.
(9) 

Köpek öpmek

fobfilm #1533125 
Her gün tuvalet için günde bir kere dışarı çıkardığımız, haftada ortalama bir kere de köpek parkında oyun için çıkardığımız bir köpeğimiz var. Gün içinde ara sıra sarılıp yanağından falan öpüyorum, ağzına vs temas etmiyorum hiç. Bir sağlık sorununa yol açabilir mi?
(5) 

Sevgiliye doğum günü hediyesi

fobfilm #1532408 
14 ayar altın kolye almak istiyorum. Nereden almamı önerirsiniz? Altın kolye dışında önerilere de açığım.
(1) 

Osmangazi köprüsü cezası (hesabıma bloke konmuş)

fobfilm #1529596 
Geçen sene ödemeyi unuttuğum bir borç yüzünden 250tl civarı olan ödeme 1250 tl olmuş ve daha sonra ödemediğim için avukat vs. masrafıyla hesabıma 2600 tl civarı bir bloke konmuş.

1- Bana bu dava açılmasıyla ilgili hiçbir şey tebliğ edilmedi her şey benim bilgim dışında gerçekleşmiş, hukuki olarak şimdi ne yapabilirim?

2-Bu 2600 Tl'lik borç yalnızca dosya masrafı mıdır yoksa osmangazi köprüsüne olan borcum da buna dahil midir? Zira vergi sisteminde 1250 tl civarı bir borç hala ayrı olarak gözükmekte.
(7) 

Osmangazi Köprüsü cezası, hesaba bloke konmuş

fobfilm #1526061 
Geçen sene geçişten sonra 15 gün içinde ödeme yapmadığım için 5 kat ceza kesilmişti. Bu da 1300 tl falan yapıyordu. İnat ettim hükümet değişene kadar ödeme yapmayacağım diye. Dava falan açmışlar sanırım şimdi mahkeme masrafı vs. 2700 tl civarı olmuş ceza. Bununla ilgili de hesabıma bloke konmuş. Bana tebligat vs. gönderilmedi.
Sizce ne yapmalıyım? İtiraz etsem falan bir sonuç çıkar mı? Hesaba konulan 2700'lik dilim dışındaki parayı kullanıp hükümet değişene kadar ödememe hedefine devam etsem ne olur?
(1) 

Instagram arama geçmişini temizleme

fobfilm #1525297 
Arama geçmişini temizledim, arama butonuna tıkladığımda hiçbir şey gözükmüyor ama örneğin s harfini girdiğimde s ile başlayan daha önce aratıp girdiğim sayfalar otomatik gözüküyor. Tüm verileri temizlemenin bir türlü yolunu bulamadım. Nasıl yapılır acaba?
(4) 

Kredi için en düşük faiz isteyen bankalar

fobfilm #1523003 
Devlet bankaları en düşük faizden veriyor ama sigorta girişi en az 6 aylık olmalı şartını karşılayamıyorum. Diğer bankaların da 36 aylık ihtiyaç kredisi faizi aylık % 2.30 civarında. Merkez bankasının belirlediği faiz boşuna mı oluyor yahu? Madem % 26 civarı faiz koyacaklar yıllık, bu belirlenen % 14'ün ne anlamı var? RTE yok yere mi tl yi pula çeviriyor?
(4) 

Corona testim negatif çıktı, pozitif olma ihtimalim nedir

fobfilm #1509164 
Bundan 2 hafta kadar önce burun akıntısı ve boğaz ağrısı şikayetiyle test oldum ve negatif çıktı. Çift doz biontech aşılıyım. Burun akıntısı 1 hafta sürdü. Omicron'un en yaygın semptomları burun akıntısı ve boğaz ağrısı.
Şimdi üçüncü doz biontech olmayı düşünüyorum ama bir yandan da korkuyorum acaba covid'liydim de üstüne bir daha aşı olma ihtimalim var mı diye.

Pcr testinin hatalı sonuç verme ihtimali nedir?
(6) 

Yakın kız arkadaşa doğum günü hediyesi

fobfilm #1492221 
Sevgili değiliz. 2 gün sonra işe başlıyor, öğretmen. Yarın akşama kadar halletmem gerekiyor. Bütçe 150-200 TL. Ne tavsiye edersiniz :) Bir kitapla birlikte hediye edeceğim. Kitabı aldım.
(6) 

Biontech 2. doz sonrası alkol

fobfilm #1488992 
Bugün 2. dozu oldum. İlk dozu olduğumda kol ağrısı dışında bir yan etki hissetmemiştim. Kronik hastalığım yok. Alkol içilmemesi gerektiği söyleniyor biliyorum ama bugün bir arkadaşımla dışarı çıkacağız, iki kadeh şarap içmek büyük risk oluşturur mu?
(3) 

It's Tuesday, and you’re beautiful, And it'll be exactly the same tomorrow.

fobfilm #1483796 
"It's Tuesday, and you’re beautiful, And it'll be exactly the same tomorrow... only Wednesday"

Buradaki inceliği anlamadım. Telaffuzdan kaynaklı harmonik bir şey mi var? Nedir burada ki olay?
(1) 

Google ana sayfada yanlış biyografi fotoğrafı göstermesi

fobfilm #1483437 
Bir yazarın, sinemacının vs adını google'da arattığınızda sağ tarafta doğum tarihinin, fotoğrafının çıktığı küçük bir bölüm var ya, google orada otomatik olarak görsellerde birinci sırada çıkan başka birinin fotoğrafını linklemiş. Bu yüzden biyografisi çıkan kişi farklı bir fotoğrafla gösteriliyor. Bu nasıl düzeltilir acaba?
(4) 

Bitcoin'in diğer yükselişi nereden olacak?

fobfilm #1480554 
Bitcoin 2017-2018 yıllarında 3 bin dolardan 20 bin dolara kadar yükselip tekrar 3 bin dolarlara düşmüştü. daha sonra uzun bir süre 3 bin - 11 bin dolar arasında git geller yaparak birden 65 bin dolara kadar fırladı. Buna benzer bir süreç 2013 yılında da olmuş sanırım. Bu sürecin bir benzerinin yine yaşanacağı konuşuluyordu ve şuanki düşüş bu sürecin geldiğini hissettiriyor.
Sizce öyle bir dönemeçte miyiz? Bitcoin nereye kadar düşebilir, tekrar sert yükselişi için taban fiyat neresidir?
(6) 

Tavan yapacak hisseye alış emri fiyatı nasıl verilmeli?

fobfilm #1479475 
Mesela bir şirketle ilgili çok olumlu bir haber olduğunda ardarda % 10 artışlar oluyor. Pazar akşamı açılış için değeri 4 lira olan bir hissenin alış emrini kaç tl olarak girersek satın alabiliriz?
Bunun tam tersi de mümkün tabi. 4 tl hisse değeri olan şirket taban yapacaksa elden çıkartabilmek için satış emrini kaçtan girmek gerekir?

Naci Ağbal'ın görevden alındığı haftasonu elimdeki hisselere o anki değerlerinden satış emri vermiştim ama sabahtan taban yaptığı için hepsi elimde patladı mesela.
(3) 

Sebepsiz yüksek elektrik faturası

fobfilm #1478024 
Aboneliğin yeni başladığı bir daireye 15 günlük fatura 500 Tl geldi. Sonraki 1 aylık fatura ise 90 tl. 500 tl ile ilgili hem Ck Enerji'ye, hem de genel elektrik idaresine itiraz ettik. İkisi de ekip gönderdi, inceledi ve sayaç vs. ile ilgili bir sorun olmadığını söylediler. Bu 500 tl'nin içinde abonelik ücreti falan da yokmuş, yalnızca kullanım ücreti diyorlar.

Yani hiçbir sebep ortada yokken 15 günlük kullanım bedelinin 500 tl olduğunu söylüyorlar. Halbuki 1 aylık kullanım bir sonraki ay 90 tl. Tüm şartlar aynı.

Bir avukat tutup dava mı açmalıyım? Avukat benden bir ücret almadan, masraflarını ck enerjiden almak kaydıyla bu davayı üstlenir mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
(11) 

Thodex'in dogecoin'i değerinin % 30 altına satması

fobfilm #1476023 
Neden böyle bir şey yapmış? Coin'i hızlıca nakite çevirebilmek için mi? Neden % 10 altında satmamış mesela? Öyle yapsaydı hedefliği şeye ulaşamayacak mıydı? Tam olarak mantığını bilen biri varsa anlatabilir mi?
(2) 

Çavdar Tarlasında Çocuklar (Spoiler)

fobfilm #1474751 
Sorum J. D. Salinger'ın Catcher in the rye kitabını okuyanlara. Ana karakterin kardeşi Phoebe'yle arasında geçen, kitaba ismini de veren şöyle bir konuşma var.

"Hep, büyük bir çavdar tarlasında oyun oynayan çocuklar getiriyorum gözümün önüne. Binlerce çocuk, başka kimse yok ortalıkta, yetişkin hiç kimse, yani benden başka. Ve çılgın bir uçurumun kenarında durmuşum. Ne yapıyorum,
uçuruma yaklaşan herkesi yakalıyorum; nereye gittiklerine hiç bakmadan koşarlarken, ben bir yerlerden çıkıyor, onları yakalıyorum. Bütün gün yalnızca bu işi yapıyorum. Ben, çavdar tarlasında çocukları yakalayan biri olmak isterdim. Çılgın bir şey bu, biliyorum, ama ben yalnızca böyle biri
olmak isterdim. Biliyorum, bu çılgın bir şey."

Burada sizce bir alegori/metafor vs. var mı? Varsa nedir?
(2) 

18. ve 19. yüzyılda Rusya'da Aristokrasi, kölelik, sınıf ayrımı

fobfilm #1472849 
O dönemde Rusya'nın toplum yapısını derinlikli bir şekilde anlamak için ne okumak lazım? O dönemde yazılan romanları okuyorum, o yüzden roman tavsiyesi vermeyin lütfen. Zaten o dönem yazılan hikaye ve romanları okuduğum için böyle bir merak duydum. Aradığım daha çok sosyolojik araştırma gibi bir şey. Bu konuda bilgili arkadaşlar varsa kısaca burada da bir şeyler yazabilirler. Mesela o dönem bir köylü otomatik olarak köle olarak mı görülürdü? Aristokratlar bu köleleri kimden, nasıl satın alırdı? Toplumun en alt tabakası doğuştan alınıp/satılabilir bir mal gibi miydi? 19. yy'daki reformdan sonra bu ilişkinin seyri nasıl değişti?
(6) 

Yavru güvercinlerin annesi nerede?

fobfilm #1471892 
Camın kenarına bir güvercin yuva yapmış ve yumurtlamıştı. Sürekli yumurtaların üstüne oturup beklediğini görürdüm. Bugün iki tane yavrunun yuvada olduğunu ve güvercinin olmadığını fark ettim. Yaklaşık 2 saattir de ortada yok.

1- Yemek aramaya çıkmış olabilir ama güvercinlerin iç dünyasını çok bilmediğim için sorayım dedim. Belki bazılarında yavru doğurduktan sonra yuvayı terk etmek gibi bir davranış şekilleri vardır. Böyle bir şey söz konusu mu acaba?

2- Hem yavrular için hem de eğer dönerse anneleri için yuvanın önüne yemek koyacağım. Bulgur döktüm ama annenin yiyip yemeyeceğinden emin değilim. Ne koymalıyım? Eğer annesi dönmezse bu bebeleri elden birinin beslemesi gerekecek sanırım. Bu konularda hiç becerekli değilimdir. Ne yapmam lazım?
(1) 

Borsanın akıbeti

fobfilm #1471703 
Kısa ve orta vadede sizce ne olur?
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık