vegan yaşam şekli, vejeteryan diet.
hayır. vejetaryanlık da bir yaşam şekli. ayrıca sorumun cevabı yok.
kişi etik kaygılardan bağımsız olarak sadece etten tiksindiği için de vejetaryen beslenebilir.
kavramları kendi kafasına göre kurgulayıp insanları yargılamak falan... bir insan kendini böyle rezil etmemeli bence.
hayvandan yararlanmak olarak düşünme.. hayvana bi zararın yok boş yumurtladığı yumurtayı altından alınca. ya da koyunları kırpmazsan ağırlıktan yürüyemeyecek hale geliyorlar. veganlar bildiğim kadarıyla hayvandan gelen her tür şeye karşı. yani deri ceket çanta almamayı anlayabilirim de yün bir şey aldığında hayvana bir zararın olmuyor bence..
Veganlık yemek dışında koyun yunune falan da karşı diye biliyorum. O yüzden arkadaş doğru olabilir. Diyet demek geçici alışkanlık demek değil yemek düzeni.
vegan olup da hayvanların yaşam alanlarının tahrip edilerek kurulduğu şehirlerde yaşamak, aynı şeye sebep olan tarım ürünlerini kullanmak, teknolojik hiçbir ürünü kullanmaktan da geri kalmamak ikiyüzlülük olarak değerlendirilebilir. demek ki vegan olunca ikiyüzlülükten sıyrılamıyorsun.
vegan olmak kolay degil. o yuzden. vejetaryen olup hayatin normal akisinda yasanabilir ama vegan oldugunuz zaman bu hayatinizi cok degistirir. zorlugundan yani. ikiyuzlu demek de biraz fazla kaciyor. sonucta bir adim atilmis oyle degil mi?
Ideal bir dunyada vejetaryenlik, herkes icin veganliktan bir onceki adimdir, -gerekli- bir gecis fazi olarak goruyorum ben.
Kendi icinde bir mantigi yok, et icin hayvanlarin oldurulmesine karsi olan birisi, sut icin ineklere tecavuz edilmesine, kurk icin vahsi hayvanlarin oldurulmesine, cinlilerin kedi-kopek derisinden "gercek deri" canta-kemer yapmasina da karsidir(inek derisinden yapsinlar demiyorum), Bunlarin da ayni derece yanlis oldugunun bilincindedir.
Vejetaryenlerin biraz vicdan azabi cekerek sut/peynir tukettiklerini dusunuyorum. Cunku ne olup bittigini gorece ogrenmis oluyorlar o noktada. Ama bu kafesten ciksinlar diye semsiyeyle durtmeyi gerektirmez, dogru yola ciktiklari icin kendi baslarina hedefe ulasacaklardir -cogu-.
bir adım atılıyor ama gerçekten hayvanları düşünüyorsan bunun için neyi göze alabilirsin? soru bu.
@zgrdyn kavramları kendi kafama göre kurgulamıyorum, yukardaki ayrımını yaptığım tanım doğrudur. sadece etten tiksinen, etten tiksinmiş olur, ona vejetaryan denmez.
ayrıca her şeyi geçtiniz de yününe mi takıldınız ahahaha
vejetaryenlik et yemenin yanlış olduğu düşüncesi değildir, et yememe durumudur. et yemenin yanlış olduğu düşüncesi, vejetaryenliği seçme sebeplerinden sadece biridir.
veganizm etik bir duruştur. veganlar içinde de bir sürü ayrım yaşanıyor. cevaplara bir göz gezdirdim, ben de kendi kabullerimden yola çıkarak birkaç laf edeceğim.
vegan olmak hayvansal hiçbir "ürün"ü kullanmamaktır. bugün endüstri ürününe dönüşmüş hayvanın yününü kullanmak da kabul edilemez. belki türkiye'de durum hala köylerde devam ettiğinden bir nebze daha kabul edilebilir olsa da endüstrileşmiş alanda koyun kırkmak böyle bir şey www.youtube.com
yumurta için şunu diyebiliriz: doğadaki her yumurta bir canlıya dönüşmek zorunda değil. insanlar da eşey hücrelerini boşa harcıyor(!) ama bunun kararını biz veriyoruz ve kimse bizi küçücük bir kafeste sürekli yumurta üretmeye zorlamıyor. erkek yavrumuzu boşa masraf olarak görüp birkaç saat içinde yok etmiyor.
süt ineğin fazla üretimi gibi görülüyor. gerçek ise şu: inek en verimli sperm ile insan tarafından dölleniyor (elbette ineğin rızasını soran olmadığına göre tecavüz bu yaşatılan) ve inek süt verebilmesi için bu döngüyü süt verimi azalana kadar yaşıyor. (doğum yapmayan kadının sütü olmadığı gibi doğum yapmayan ineğin de sütü olmuyor)
vegan hayvan testlerinden geçirilmiş ürünler kullanmaz, sigara tüketmez (kimi kendi bedenine zarar vermeye da hak bulmadığından kimi de sigara deneylerinde hayvan kullanıldığından), gereksiz tüketimden kaçınır, dönüştürülebilir şeyleri tercih eder. bana göre vegan duruş uzun ve kötü çalışma şartları altında bir insan tarafından üretilen bir ürünü satın almayı da reddetmelidir. bir vegan olarak yıllar önce alınmış deri ayakkabımı ve yün kazağımı kulllanmaya devam ediyorum çünkü onların yerine yenisi koymak için yapacağım tüketim hem doğaya hem de başka insanların sömürülmesine destek verecektir.
vejetaryenle vegan arasında yukarıda sıraladığım durumların kabulünde bu konularda eksik okumalar ya da pek kafa yormamaktan kaynaklanmaktadır. "kurban bayramında kesilen hayvan gördüm et yiyemiyorum"u vejetaryenlikten de başka yere koymak gerek. bir vejetaryen grup da lezzet nedeniyle vazgeçemeyenlerdir ve bunun fazlasıyla bencilce olduğunu düşünüyorum. bu durumdan bahseden vejetaryenlerin duyarlılıklarını ikiyüzlü buluyorum. (vazgeçmek için çabalayanlarınkini değil)
veganizmi daha yakından tanımak isteyenler "Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi"ni okuyabilir. diyalog şeklinde ilerlediğinden okuması kolay, veganizmin temelini anlatmakta oldukça iyidir.
@zgrydn kişisel tanımlarınız sizi bağlar.
siz öyle inanmaya devam edin.
@madarch teşekkür ederim, fazlasıyla geniş bir açıdan bakıp mantıklı yaklaştığınız için.
@yetkili birine benzeyen abi rica ederim. kendi "veganizm" anlayışımı paylaştım.
@zgrydn adınız geçince yazdıklarınızı okudum. cevap niteliğinde birkaç şey yazma ihtiyacı duydum. yine kendi kabullerim üzerinden devam edeceğim. sadece hayvanların değil tüm canlılığın yaşam alanlarını yok ettiğini düşüyorum kentleşmenin ancak bugün üretimi durdurup hep birlikte toplayıcılığa geri dönelim dememizin hiçbir mantıklı yanı yok. en temel sorun nereye dönüp ne toplayıp yaşayabileceğimiz. bunun yerine sürekli yapılaşmayı, genişleyen kentleri eleştirmeyi, tüketim ve üretim kentleri oluşturmayı eleştiriyorum. hatta çok sevdiğim mesleğimi bu nedenle yapmayı reddediyorum. bugün teknolojinin içine doğmuş insanlarız ve şehir yaşamı içinde bağlarımızı koruyabilmek için dünyanın bir ucundaki alf eyleminden, x'teki vahşetten, y'deki çevre katliamında, z'deki alternetif yaşam arayışından, doğa direnişinden haberdar olmak için teknolojiyi kullanmak ikiyüzlülük değil. aldığım ürünü tamir edilemez hale gelene kadar kullanıyorum. birçok insanın yapmadığı/yapamayacağı/yapmayı tercih etmediği şeyleri yaparak yaşıyorum/uz. mesela arkadaşımın elbisesini satın almak yerine birlikte ürettik. mesela bozulan musluğu tesisatçı çağırıp değiştirtmek yerine contasını değiştirek kullanıyorum. asgari ücretle sömürülen insanların üretmek zorunda kaldığı faydasız yiyeceklere harcama yapmak yerine kendi hazırladıklarımı, meyvemi, kuruyemişimi yanımda taşıyorum. bir şişe pet suyun kaynağından bana gelene kadar oluşturduğu çevre kirliliğine katkı sağlamamak için yanımda "suluk" taşıyorum. bunun gibi birçok daha detay sayabilirim. elbette bugün çevreye zarar vermeden yaşadığımı iddia etmem imkansız. farkında olduğum her noktada özen göstermeye çalışıyorum. fark etmediklerimi öğrendiğimde dikkat ediyorum. elektirk ve internet kullanarak büyük İKİYÜZLÜLÜK yapıyorum!
(bir süredir sözlükte bu konuda duyduğum saçma sapan şeyler nedeniyle biraz uzun oldu, konu saptı kusura bakmayın.)
Bazıları sağlık vs sorunlarından, bazılarıysa o kıvılcımı yapamadığından olsa da, çoğu vicdanını rahatlamanını en düşük seviyesi olarak (geziye gidip bir daha gitmemek gibi) görülebilir.
Ya da kendisine bir isim , bir kimlik bulma çabaları. Çümkü en kolay şey et yememek.
soruyu soran arkadaşın üslubu ve cevaplara karşı yaptıgı yorumlar neden veganların sevilmediginin kanıtı.
adam direkt kavga etmeye ve kendi düşüncelerini dayatmaya gelmiş.
tamam tüm sözlük olarak sana sesleniyoruz: en dogruyu sen söylüyorsun bravo.