Evimizin bireyleri arasında bol tüylü bir sibirya kedisi mevcut. 3 yıldır beraberiz. Fakat son zamanlarda kendisinin tüyleriyle baş edemez olduk.
6-7 ay öncesine kadar büyük bir evimiz vardı. Evdeki tüy yoğunluğu çok göze batmıyordu. Mesela geniş bir salonumuz vardı. Oraya pek girmezdi. Orası genelde temiz ve tüysüz kalırdı. Salon geniş olduğundan temizlemesi de kolay oluyordu zaten. Evin diğer kısımlarının temizliğiyle de başaçıkabiliyorduk bir şekilde.
Fakat şimdi küçücük bir evimiz var. 2 oda 1 salon... Odalar küçücük... Haliyle kendisine pek kısıtlama koyamıyoruz. Eşim de ben de çalışan insanlar olduğumuz için çok sık temizlik yapamıyoruz.(Ev küçük eşyalar da büyük olunca temizlik yapmak da ayrı bir dert oluyor zaten) Yapsak bile 3 gün içinde ev eski haline dönüyor. Beni de en çok bu sıkıntıya sokuyor. Sanki gün aşırı temizlik yapsak bile yetmeyecekmiş gibi.
Koltuklar, koltuların altları, halılar, kıyafetlerimiz hep tüy! Tabi bir de kedi kumu derdi var. Kum balkonda ve kapalı, yani koku problemi yok ama kedimiz iri -baya iri- olduğu için patilerinde hep kum kalıyor. O kumları da hep eve saçıyor. Eve misafir çağıramaz olduk. Bu durum iyice canımı sıkmaya başladı :(
Siz bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz ey kedi sahipleri? Kedi olan bir evin temizlik ve hijyeni nasıl sağlanır? Bu işin püf noktaları, trikleri nelerdir? Bu dertten muzdarip eminim başkaları da vardır, onlarda istifade etsinler, kedi severler bi el atın...
Şimdiden teşekkürler...
Tüyler için hergün 5 dakika ayırıp tüyleri fırçalarsanız, dökülmek üzere olan tüylerin çoğu fırçada kalır. furminator markayı tavsiye ederim.
bizde de uzun tüylü scottish kedi var. alıp giyicem bakıyorum yıkanmış ütülenmiş kıyafetlerimiz bile kendisinin tüyleriyle dolu o_O roll'lar varmış bu problem için, kullanışlıymış bayağı ama denemedim henüz ben.
temizlik için yapacak bir şey yok. kumlar için, tüyleri için 2-3 günde bir temizlik gerekiyor. tarıyorum facia tüy çıkıyor, yine de bitmiyo bitmiyo! bizimki ortalığı dağıtıyor bir de, sizinkinde bu yokmuş en azından :p
çözüm: sık temizlik
bol bol furminator ile fircalamak lazim.
topaklanan kumlari deneyin.
rolla gerek yok koli bandi ile tertemiz oluyor butun kiyafetler :D
haftada bir pismis yumurta sarisini mamasina karistirin ve suyuna ya da mamasina da bi kasik elma sirkesi koyarsaniz tuy dokumu azalir. elektrikli supurge oncesi halilarinizi ve koltuklarinizdaki tuyleri ameliyat eldiveni ile toplayin. hem kedisi hem de kopegi olan biri olarak tuy sorununu bu sekilde minumuma indirdim.
ortalağı bulaşan kumlar için biz şöyle bir çözüm bulduk www.ikea.com.tr bu paspası kum plastiğinin önüne ya da büyük kısmı önünde kalacak şekilde altına koyarsanız tırtıklı yapısı gereği tüm kum paspasta kalıyor. etrafa bulaşmıyor. paspası da bir kaç haftada bir silkelerseniz kum sorunu çözülür sanıyorum.
cevaplar için teşekkürler. şöyle bir değerlendirecek olursak;
@innerbliss, @chaotic good furminator'ü ben de duydum. hatta geçenlerde internetten aldım. fiyat çok uygundu. kıllanmama rağmen deneme maksatlı aldım. gelen ürün orjinal değildi tabi ama çok kalitesiz de durmuyordu. denedik. bir poşet tüy çıktı kediden. sonra endişelendim zarar verir tüylerine diye. 80 lira verip orjinal furminatör almalı mıyım sizce? yani olay alette mi, markada mı? ayrıca hep topaklanan kum kullanıyoruz. kalın taneli, ince taneli fark etmiyor patileri çok büyük. paspası deneyeceğim.
@sayns roll kullanıyoruz her daim. hatta bazen bütün evi o rolllarla temizleyesim geliyor :) evden çıkarken kullanıyoruz rollu. kumaş pantalonu giyiyorum bi sürtünüyor bizim haylaz, paçam kople tüy! :) roll bu işler için iyi. @chaotic good koli bandı da iyidir ama kıyafete zarar verebilir. roll bulamazsam kullanıyorum ama :)
@a a ne dedi, @all i know is pickle yöntemleri deneyeceğim
@krem peynir
koltuk örtüsü mantıklı. benim de aklıma gelmişti aslında. kurutma makinam da var. yıkayıp kuruturum tertemiz olur. rollları ben de ikeadan alıyorum. dediğiniz gibi hem ucuz hem kaliteli. zaten paspas da alıcam. bu ara bi ikeaya gitmem gerek :)
aslında hayat tarzımı başkalarına göre şekillendirmekten ziyade "acaba ben mi birşeyleri eksik yapıyorum"a cevap arıyorum. gözden kaçırdığım, bilmediğim şeyler olabilir. yaşam alanım daha temiz olabilecekse neden olmasın? biz bir kediyle yaşamayı seçmekle pek çok şeyi göze aldık. bizim misafirlerimiz de almalı. yemeğinden tüy çıkmasını göze alamayacaksa evimizde yemek yemeyebilir örneğin. ben o ihtimali azaltmaya çalışıyorum sadece. sonuçta o evde en çok biz yaşıyoruz ve yaşam alanımızın temizliği ve hijyeni en çok bizi etkiliyor.
bizimki o kadar tüy dökmüyor ama ben çareyi sık süpürmekte buldum. hafta içi iki gün, haftasonu bir gün şeklinde mutlaka haftada üç kez süpürüyorum. tabii elektrik süpürgesi de önemli tüyleri toplayan iyi bir tane edinin mutlaka. yoksa yapılan bütün iş boşa gidiyor.
salonun koltuklarını ve halısını örtüyle örtüyorum mutlaka eşyalar beyaz olduğu için kedinin tüyleri direk göze batıyor yoksa. hem tırnakladığı zaman zararda veremiyor böylece. bursa kumaş pazarı tarzı dükkandan aldım örtüleri sadece neleri örteceğinizi söylüyorsunuz onlar kaç metre kumaş gider biliyor zaten. misafir geleceği zaman kaldırıveriyorum örtüleri. tertemiz oluyor bi toz alıyorum tamam.
kumunun önüne şu bir milyoncularda satılan delikli kaydırmaz örtülerden koyuyorum. patisinde kalanların büyük çoğunluğunu tutuyor. patinin arasında kalan tek tükler ise sık süpürge açtığım için sorun olmuyor.
tüm cevaplar için teşekkürler! toparlayacak olursak;
-evimizden rulo yapışkanlı tüy toplayıcıyı eksik etmiyoruz. şöyle bişey; (git: www.ikea.com.tr)
-kedimizi düzenli olarak tarıyoruz. bunun yanında -özellikle kedimiz uzun tüylüyse- furminatör kullanıyoruz. furminator için de şöyle alalım; (git: www.google.com.tr
-koltuklar için tüy tutmayan kumaştan örtü kullanılabilir.
-kedimizin tuvalet kabının önüne, patileri arasında kalan kumları toplayacak biçimde tırtıklı yapıda paspas koyuyoruz. bir örnek; (git: www.ikea.com.tr) başka alternatifler de olabilir...
-kedimizin tüy sağlığı için kaliteli mama kullanmaya özen gösteriyoruz. vitamin takviyesi yapmayı ihmal etmiyoruz.
-mümkünse hayvan dostu bir elektrik süpürgesi ile evimizi haftada en az 3 kez süpürüyoruz.
-tüm bunlar yeterli olmazsa son çare olarak, yaz aylarının başında kedimizi tıraş ettiriyoruz. (bazı veterinerler ve pet kuaförleri -belki de çoğu- bu işlemi yaparken hayvanı narkozla uyuttuklarından bu yöntemi ben çok tavsiye etmiyorum. en azından her sene uygulanacak bir yöntem olarak görmüyorum. belki 2-3 yılda bir yapılmalı. ya da narkoz kullanmadan halledebilen birilerini bulmalı. bilginize...)
olabildiğince tüysüz günler :)
Merhaba,
Bence tıraş son çare değil, yaz aylarının başına yapılması şart değil, narkozla uyutmayan yer bol, her sene uygulanmasında da bir sakınca yok bence.
Dört kedimiz var, kapıdan arabayla alıyorlar, tıraş edip kapıya getiriyorlar, mis. Sadece yıkatmamanızı tavsiye ederim. Tıraş yeterli oluyor zaten, su stresine girmese de olur.
Tıraş olmaması hayvana da yazık bence. Kendini temizlerken yaşadığı mücadele, onca tüyü yutması, yediği mamanın canına değil tüyüne gitmesi...
Bizimkiler geçen hafta tıraş oldular, cıbıl ve mutlular :) Bilginize.
en son toparladığın bilgi yığını için bir ek yapayım bende, kedinin çıkmasını istemediğiniz yerler için çift taraflı bant alıp yapıştırıyorsunuz, kedi oraya çıkıp oturmuyor tüyleri yapıştığı için.
evinde bilgisayar ile çalışanlar için ise bilgisayarın yanına bir karton kutu koyduğunuzda (pizza kutusu falan) gidip ona yatıyor, siz rahat ediyorsunuz.
lütfen bu duyuruyu silme :) öneriler harika. @selam'ınkinde olduğu gibi bizimki de kağıt, kutu nerede varsa oraya gidip yatıyo :)
@garip bir melek
kediyi tıraş etmek tamamen size bize faydası olan bir şey. yoksa bahsettiğiniz gibi normalde kedi ne sıcaktan bunalır ne de kendini temizlerken yuttuğu tüyler kendisine zarar verir. zira doğal ortamında kedileri tıraş eden yok ve bu şekilde çölde dahi yaşayabilmektedirler.
doğal ortamına bıraktığınızda kedi ağaca, duvara vs. yerlere sürtünerek üzerindeki fazla tüyü atabilir. kendini temizlediğinde yuttukları tüyleri kusarak çıkartabilir. sindirim sorunu yaşadıklarında çim gibi bitkiler yiyerek kendi dertlerine derman olabilirler. bu nedenle ev ortamındaki kediyi taramak, tırnaklarını kesmek doğaldır çünkü evde ağaç gibi sürtünüp tüylerini atabileceği,tırnaklarını törpüleyeceği bir obje bulunmayabilir. siz bu doğal sürecin bir parçası haline gelirsiniz. ama tıraş kediniz için doğal bir süreç değildir. bilakis kedinizin mutsuz olmasına, utanmasına hatta depresyona girmesine sebep olabilir. yani mutlu olan sizsiniz kediniz değil.
sağlık sorunu olmadığı takdirde kedilerin tıraş edilmesini doğru bulmuyorum.
edit: şu yazıya bir göz atabilirsiniz (git: sevgilikopegim.com) ayrıca (bkz: kedi tıraşı)