olaya dini yönden değil de sosyolojik açıdan bakalım lütfen.
dini yönden bakarsak doğrudan ilahi sebeplerle olduğunu söyleriz ilk insandan (hz. adem'den) bu yana. ama buna "safsata" diyenlerden bilhassa duymak istiyorum. bilimsel cevabı nedir? cidden ilk insan figürlerinin cinsel bölgeleri kapalı mıydı yoksa şu an çırılçıplak tasvirler uygunsuz olduğu için sonradan mı eklenmiş?

neden bir arkadaşınızı, özellikle hemcinsinizi çıplak görmeniz rahatsız ediyor sizi? ateist olmanıza rağmen utanır mısınız?


ama başlıktaki sorumu cevaplayın, önceliğim o :)

 

Koruma ihtiyaci da duyuyor olabiliriz. Bu benim gorusum. Cinselligin Tarihi adli kitabi okudugumda (bence madem merak ediyoraun sen de oku) Aristo tarafindan kisilerin kadin ve erkek olarak siniflandirildiklari, Antik Yunanistan'da once asiri cinsel birlesmenin zararli oldugu inanisinin basladigini, ardindan kilisenin bu gorusleri kurallastirdigi soyleniyor. Yuzyillar icinde cinsellik tabu haline getiriliyor ve bugun ailenin onemi, duz iliski(!), evlilik gibi kavramlar toplumda en temel gereklilikler gibi gorulmeye baslaniyor.

Traveller

Usuyoruz

baldur2

ben sadece mecbur olduğumdan değilim, ne rahatsız olurum ne de utanırım...

ucan spagetticanavari

kim giyinik? dünya ne kadar büyük? dünya üzerinde kaç farklı toplum yaşıyor? sen kaçına baktın da giyiniğiz dedin? adamlar sadece penisini kapatan kabuklar takıp geziyorlar kadınlar tamamen çırıl çıplak, onlar toplum/topluluk değil mi?

selam

Ciplagim. Evde durdugum surenin %90 kisminda belki cirilciplak olurum. Disarda neden degilim. Kizarlar ya. Birde vucudum sekilsiz.

stevie

sadece üşüme değil, sıcak korunmak da giyinmeyi zorunlu kılıyor.
zaten din vs. gibi üst etkenler olmadığında veya az etkili olduğunda, giyim tarzının o bölgenin iklim koşullarına en uygun şekle göre belirlendiği görülebilir.
ayrıca bazı kıyafet parçaları da, sadece iklimin ötesinde kolaylıklar sağlıyor. en basit örneği ayakkabı. yine bir erkek için, üzerinde bir boxer olmadan evde oturmak bile o kadar rahat bir şey değil. kadınlar için de benzer durumlar vardır muhtemelen, örneğin biraz büyük meme söz konusu olduğunda, bir iş yaparken memelerin sürekli oraya buraya girmesi çok eğlenceli olmazdı gibi.
sonuçta tropik bir adada, sahil kenarında yaşamıyoruz, ki orada bile sıcak kuma oturacaksan poponda bir şey olsun istersin.
bu tür zorunluluklar ve kolaylıklar dışında kültürel olarak bastırılan şeyleri çok anlamlı bulmuyorum. ister dinin kapatmaya çalışması olsun, ister moda vs. ile gelen anlamsız giyinme şekilleri olsun.
birini çıplak görmek, kafanızda başka takıntılar yoksa çok kısa sürede alışılan bir şey, uyarıcı olmaktan çıkıyor kısa sürede. basit bir örnek olarak sporcuları verebilirsin, beraber duşa girmeleri onlar için o kadar rahatsız edici değil.
ayrıca, iş erotizme gelirse, çoğu zaman farklı kıyafetler açık bir şekilde daha erotik oluyor. giyinik bir insandan etkilenme olasılığın tamamen çıplak birine göre daha fazla.

yalnux

yemek yaparken ciplak olsak heryerimizi yakar, keseriz. en temel ornegi bu hrld.

mayeskuel

@zeth +1 şu anda çıplak yaşayan bir sürü kabile mevcut. bizim hemcinsimizi çıplak gördüğümüzde bile garipsememiz tamamen içinde yetiştiğimiz kültürden kaynaklanıyor. çıplak görmeyi geçtim, tişörtle iş görüşmesine gelen bir hemcinsimi görsem yine garipserim. çünkü günlük hayatımızda çıplaklık asla var olmayan bir kavram & tüm kıyafetler kodlanmış durumda.

ama şimdi denize sadece çıplak gerilen bir sahile gitsem, yaklaşık on dakika sonra duruma alışırım, kimsenin çıplaklığı da beni etkilemez. ki herkesin sürekli her yerini kapatmaya çalıştığı bir toplumdan geliyor olmama rağmen.

başlıktaki soruya gelirsek neden çıplak değiliz;
1 - ilkim şartları
2 - din ve içinde yetiştiğin kültürün iç içe geçmesi
3 - kıyafetle sınıf belirtme, takı + makyaj + saç şekli de dahil.
a. neden makyaj yapıyoruz? gözümüzü siyaha boyamak bizi neden ve nasıl daha güzel gösteriyor? daha güzel mi oluyoruz yoksa kültürel olarak o şekilde daha güzel olduğumuz mu dayatılmış? yüzlerini siyaha bulayan atalarımızdan kalma bir alışkanlık mı modern zaman dayatması mı?
b. takı ne işe yarar? değerli olduğu iddia edilen -değerli olmasının tek sebebi az bulunması- bir taşı üzerimize iliştirince ne kazanıyoruz? dinle bile alakası yok bu takı hayatımıza nasıl girdi? yine atalarımızın çeşitli işlere yaradıklarını düşündükleri bir şeyleri takıştırmalarından miras mı, modern zaman pazar oluşturma çabası mı?
c. şu anda herhangi bir kafamızı koruma ihtiyacımız kalmadığı halde neden saçımızı uzatıyoruz, özellikle kadınlar, uzun saçla ne yapıyoruz? yıkaması kurutması şekle sokması dertken neden kuaförlerde ömür geçiriyoruz? sıfır işlevi olan bir tüy yumağına nasıl bu kadar önem verebiliyoruz?

neden çıplak dolaşmıyoruz derken bence yukarıdaki soruları da bir gözden geçirmek lazım.

freya

ciplak yuruyus etkinligi duydum. kadinlar erkekler tamamen ciplak trekking yapiyor. bir arastirin belki ilginc bilgiler bulursunuz.

bir varmis bir yokmus
1

mobil görünümden çık