Arkadaşlar kafama takılan bi soru var ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. sorum şu: şimdi dünya dışı yaşam ararken su arıyoruz ya insanlar olarak neden kendimiz gibi formatta bişey arıyoruz yani belki de atıyorum civa içip civayla yaşayan bi format düşünmüyoruz da su da su diye tutturuyoruz. aradığım cevap sanırım organik-inorganik bişeye dayanıyo ve biyoloji bilimiyle ilgili diye düşünüyorum gene de sormak istedim.




 

su bize lazım. eğer su varsa gidip orada yaşarız.
uzaylı falan değil, yeni dünya aranıyor bence.

sutlu nescafe

Suyu kendimiz için arıyoruz. Yani alternatif bir gezegende su varsa, oksijene kadar her şeyi üretebilirsin o suyla. Su o yüzden önemli. Dünya dışı yaşamla suyun bir ilgisi yok.

angelus

stephen hawking'in böyle bir röportajı vardı. amonyağı kullanabilen canlı türleri gayet olabilir diyordu. bakabilirsin google'dan bulursam editlerim.

kayan kayin

Gayet mümkün.

Frederick Co

Asıl olması gereken şey su değil, bir sıvı. İçinde maddelerin çözünmesi lazım ki canlılık oluşabilsin. Dökme demirden hareket edebilen bir şey çıkmaz. Ki hareket etmeyi bırak binlerce kat küçük yapılara da sahip olmalı ki enzimsel bir şeyler olsun. E rastgele oluşan bileşiklerden de dipropil eter mi daha kolay oluşur su mu?

O değil de random bir sıvı ararken niye benim aklımda dipropil eter geldi lan? Sonuçta en kolay oluşan sıvı su. En azından daha kolayı varsa da ben bilmiyorum. İmkansız olsa da biraz da kendimiz için evet. Sudan oksijen bile elde edersin ya la süfer bişi. Daya elektriği suya, yüzeye de burnunu daya mis gibi okşijen.

gunde 3 litre kola icen adam

Su diye tutturulmuyor ki onu nereden cikardiniz? Zaten belirli bir formatta yasam aranmiyor ki. Benim kafama takilan konu da evrende yalniz olma ihtimalimizi kimsenin dikkate almamasi, inanmak istememesi. Tamam yine arayalim ama bu ihtimali de kabul edelim.

stavro

öncelikle su bizim için gerekli. hem solumak için hem de terraforming yapmak için oksijen gerek. aynı zamanda sudaki hidrojeni ayrıştırarak uzay araçlarına yakıt olarak kullanabilirsiniz. bu da uzay yolculukları için önemli bir avantaj.

cekilmis gayfe

suyun ideal bir çözücü olmasının yanı sıra elimizde yaşam örneği bulunan tek gezegen dünyamız ve belirgin özelliği de üzerindeki su kütlesi ve kalın atmosferi. doğal olarak diğer gezegenlerde de öncelikle bu özelliklere bakılıyor. ama daha kendi güneş sistemimizi doğru düzgün keşfedilmiş değiliz öyle bilmem kaç ışıkyılı uzaktaki gezegende yaşayan organizma var mı söylemek mümkün değil. bizimkine benzediğini öngörebildiğimiz gezegen bulunca seviniyoruz.

yoksa arsenikte yaşayan bakteriler tespit edilmiştir. ha bunlar da suda gelişen bakterilerin torunlarıdır muhtemelen ama bugünkü bilgimizle su olmadan hayat gelişmez denemez.

thalamus

eksiduyu.ru

cilgin fantezilerin adami

benim de aklima $u geldi merak ettim

simdi bunlar genel olarak su ariyor ise eger buzul ile kapli veya buzul kusaklari oldugu kesfedilen gezegenlerde neden su bulunca yapmak istedigi seyi yapmiyor. oradaki buzdan yasamini surdirebilecek bir ortam yaratmayi cozmek sikintili bir surec mi. boyle calismalar yapiyorlar mi acaba

jack n brooks

@jack n brooks, biz daha güneş sistemindeki gezegenleri tam çözemedik. mesela saturn uydusu var dione diye. komple su buzu. daha o uyduya bile bir sonda gönderemedik. daha titan var, europa var, ganymede var. sırf jupiter ve saturn uydularına sonda yollanabilse neler neler çıkar (bilgi olarak)

cekilmis gayfe

@jack n brooks
Su bulunca yasami surdurebilecek ortami yaratmanin onu acilmis olmuyor, sadece su bulunmasi yasami surdurmeye yetmiyor ki? Ornegin su olsun, hatta oksijen de olsun, atmosfer basincinin buradakinden - salliyorum - 10 kat daha fazla oldugu bir gezegende yasayamazsin. Ya da -100 derecede hayatta kalamazsin. Ya da solunabilecek atmosfer yoksa. Bu ornekler daha arttirilir da arttirilir.

stavro

Şöyle bir örnek vereyim: Biliyorsunuz oksijen esasında son derece yakıcı ve zararlı bir gaz türü insan biyolojisi için. Fakat bundan 2 milyon yıl önce nasıl olduysa bir şekilde bakterilerde mitokondri dediğimiz enerji santralleri oluştu, daha sonra bu mitokondri dediğimiz enerji santralleri yine bir şekilde atalarımızın dna'sına geçti ve bu yakıcı bir gaz türü olan oksijeni enerji çevriminde yakıt olarak kullanmak için aerobik metabolizmayı oluşturarak oksijenin zararları etkilerinden bizi bir şekilde kurtardı. Tabii bu gelişmenin nasıl olduğunu bilmiyoruz: Evrim. Milyonlarca yıl sürdü. Şimdi bir gezegende su bulunması esasında çok şeyi değiştirmez. Evet su şart, sudan oksijen de üretilebilir ama az önce saydığım gibi insan metabolizması için zararları gazlar ve diğer unsurlardan korunmak bugünün teknolojisiyle mümkün değil. Ha bundan 100 bin yıl sonra gen teknolojisi gelişir de insan dna'sı başka gezegenlerdeki mevcut ortama adapte olacak şekilde tekrar ayarlanırsa olabilir ama bugün ve yakın gelecekte böyle bir şey olacak gibi gözükmüyor. Yani oksijene adaptasyon bile milyonlarca yıllık bir evrimi kapsadığına göre nasıl bir durum içinde olduğumuzu rahatlık hesap edebiliriz gibime geliyor.

angelus

peki oradaki suyu sadece bir enerji yaratma araci olarak kullansalar; oranin atmosfer yapisini ve iklimini bozarak bize uygun hale getirecek teknolojilerden ne kadar uzagiz.

jack n brooks

Ne kadar uzak oldugumuzu bilemeyecek kadar uzagiz.

stavro

Hayal dahilinde bile değil öyle bir teknoloji.

angelus

:O

jack n brooks

@jack n brooks, bu konuda çalışmalar var buna terraforming deniyor. şu an en uygun gezegen mars. kütle çekimi az olduğu için atmosfer tutamıyor. atmosfer tutamadığı için sera etkisi yaratıp ısısını arttıramıyor. zararlı ışınları engelleyemiyor vs.
google dan araştırabilirsin.

cekilmis gayfe

www.evrimagaci.org

loser blueser

alternatif canlı yaşam kaynakları konusunda henüz bir bilgimiz yok. o kadar çok seçenek var ki hangisini araştıracaklar. tek bildiğimiz; ortamda su varsa organik bileşik ve canlı olma ihtimali de vardır, bildiğimiz şey üzerine yoğunlaşıyoruz basitçe.

peggy
1

mobil görünümden çık