daha güzel, daha akıcı, okunabilir yazabilmem için neler yapmam lazım? okumam lazım biliyorum da özellikle önerebileceğiniz yazarlar, kitaplar var mı?




 

Yazarak geliştirebilirsin. Ama bu alana el atmış bir sürü 'kişisel gelişim' eseri vardır: İyi yazma yeteneğine sahip kimsenin umursamadığı kitaplar. Bunun dışında sözcük ve cümle kurma kalitesini geliştirmek için klasikleri(hem Türk hem de Dünya) okuman lazım.

Çocukluğu düşün; dil ve yazma kabiliyeti imitasyon ve tecrübe ile gelişir.

protector

Klasikler ile başlayabilirsin ama çeviriye dikkat etmen gerekiyor. İletişim, Can, İş Bankası, Yky dışına pek çıkma.

mutlusismankedi2015

İyi çeviri okumak iyidir, iyi Türkçe edebiyat okumak bana kalırsa daha da iyidir. Ben kitap çevirmeniyim; güzel, akıcı ve okunabilir yazmak işin önemli bir parçası elbette. Şahsen sevdiğim, kendimce iyi ve Türkçeyi kullanma şekillerini beğendiğim yazarları belirli aralıklarla döndürür döndürür okurum. Ne bileyim, Sevgi Soysal, Sabahattin Ali, Yaşar Kemal gibi.

Bir de güzel ve akıcı yazabilmek için çevirmenlerin kullandığı başka bir taktik de şiir okumak. İyi şiir dil esnekliği kazandırır, imgesel düşünmeyi öğretir. Çevirmen arkadaşlarımdan, kitap çevirdikleri sırada, sabah akşam Turgut Uyar okuyanlar biliyorum mesela.

idyl
1

mobil görünümden çık