Hızlı özet; 11 yaşımdan 26 yaşıma kadar bir köpekle aynı evi paylaştık. Gece beraber uyudum, sokakta beraber koştum. Yaşlandığından altını sildim, kucağımda taşıdım, gözlerini temizledim. (Son zamanları çok acı doluydu :( )Köpeksiz ev şu an garip geliyor.
Artık bu köpeksiz geçen yıllara eşimin de "ya yalvarırım bir köpek alalım artık" nidaları eklendi. Kendisi köpek delisi ve aşığı..
Ama yazdığım gibi, köpeğin eve ilk gelişinin üstünden 20 sene geçti. Yeni bi köpek nasıl sahiplenilir, ne kontroller yapmak lazım, veterinerde aşı işi nasıl, nasıl bir masraf altına giriyorum fikrim yok. Eve alacağım o yuvasız yavruyu zora sokacaksam kafamı duvara vururum daha iyi..
Yavru köpek sahiplenmeyle ilgili genel bir bilgi verirseniz hakikatten çok mutlu olurum. (Bu arada İstanbul / Avrupa yakasında duyduğunuz ilanlar varsa haberinizi de beklerim.)
Mama: 100-150 TL (aylık)
Veteriner: 100-200 TL (Tek sefer)
Veteriner: 50 TL (Aylık)
Günlük en az 2 defa dışarıda gezdirmeyi göze almalısınız. Bu en önemli faktör sanırım. Fırtına, yağmur, kar demeden çıkartmanız gerekiyor.
Ve şu video, yavru köpek seçiminde bir çok arkadaşımın işine yaramıştı: www.youtube.com
@teknik: Çok şükür 15 yıl boyunca günde 2 değil nerdeyse 4 sefer gezdirmek gereken bir köpekle beraber yaşadım. Karda beraber yuvarlanıp silkelenirdik.. Sokakta onunla koşmanın keyfini hakikatten çok az şeyde var. Şu an yaşadığım site çim alana ve geniş yerlere sahip, bu konuda sorun olacağını sanmıyorum.
Masraf konusu içinse teşekkürler, tam aklıma takılacak kısımlara cevap oldu.
Videoyu izliyorum.
Neyse ki deneyimlisiniz. Golden retriever cinsi köpekleri bir hevesle alıp hareketli olduğunu görünce 6-7 aylık bebeleri sokağa atan zihniyeti içimizde barındırdığımız için temkinliyim.
Masrafları üst limitte tuttum. Bizim hayvana yavruyken kaliteli mama alıyorduk, şu an temizmama'dan alıyorum. 1,5 ay gidiyor ve 75 TL ödüyorum. Yavruyken naturayı sağlam yapmakta fayda var :)
Veterinerin aylık masrafı yaz ayları için geçerli. Onun dışında iç paraziti her ay, dış paraziti 3 ayda bir yapılıyor. İstanbul soğuk memleket olduğundan dış parazite bu kadar yüklenmeye gerekte yok gerçi.
Maalesef benim de çevremde "ya buna evde bakılmıyormuş" diye köpek bırakanlar var. Deliriyorum.
Bizim rahmetli Cleo, Dalmaçyalı-Pointer kırmasıydı. Hayvan sanki oksijenle çalışan motor gibiydi. Yemek masası etrafında 10 tur döner sonra diğer tarafa koşmaya başlardı. Ufak tefek birşey de olmadığından evde at geziyor gibiydi.
Biz hep ev yemeği verirdik bizimkine, mama konusunu pek bilmiyorum. Veteriner ne tavsiye ederse artık.
Bir de tam yazdığınıza karşılık, kime sorsam golden alın bebeklerle arası çok iyidir diyor.
Şimdi bizim hanım çocuk fikrine uzak ama, 3-4 yıl sonra bir ufaklık geldiğinde hakikatten köpekle iyi olsun isterim. Sizin videoda da "bebek-çocuk varsa golden" diyor veteriner, bu kadar kesin birşey mi bu?
evde gündüz kimse olmuyorsa yavru köpek yetiştirmeniz çok zor, yavruya yazık. yavruyu günde 4 kere beslemeniz gerekecek. 3-4 aydan 6-7 aylığa kadar da 3 kere besleyip tuvalet eğitimi vermeniz gerekecek. gündüz bu işleri halledecek biri yoksa evde çok sorun yaşayabilirsiniz. (sıkıntıdan eşyaları kemirmesinden her yere çiş kaka yapmasına, tüm gün ağlayıp komşularla sorunlara kadar) bu durumda 1 yaş üzeri bir can sahiplenirseniz daha rahat edersiniz. yaşam tarzınıza uygun bir cins tercih ederseniz siz de köpek de mutlu olur. her gün uzun yürüyüş yapmayacak biri labrador sahiplenirse evde sürekli sorun yaşar. www.evcilkopekler.com bu kısa testi yaparak belirleyebilirsiniz. bunun bir cins seçmek değil uyumlu ev arkadaşı belirlemek için yapılması gerektiğine inanıyorum.
nereden sahiplenebilirsiniz? barınakları dolaşabilirsiniz. minikpati.com www.petarkadas.com gibi sitelere, facebook üzerinden sahiplendirme gruplarına bakabilirsiniz.
zaten sahiplendiğiniz köpeği ilk olarak veterinere götürmeniz gerekecek. yavruların ilk 6 ay yoğun bir aşı takvimi var. her aşıyı 50 tl olarak düşünün. sonra yılda temel olarak 2 aşısı var kuduz ve karma. yazın 1.5 ayda bir iç-dış parazit, kışın 2 ayda iç parazit (dış parazit yaptırmıyorum kışın) yapmak şart. mama çok değişken bir masraf ama 30 kg'lık bir köpeğin aylık 12-15 kg mama tüketimi var.
barınaktan/sokaktan bir can kurtarırsanız çok güzel olur.
@madarch: Homeoffice çalışıyorum. Sürekli evdeyim. Eşim ise akademisyen, istediği zaman evde durabiliyor.
Bakalım, bu haftasonu çekmeköydeki barınağa gidip hem yavrulara mama bağışı yapıp biraz karınlarını doyuracağız hem de kafalarını okşayıp moral bulacağız.
Hiçbirini evlat edinmeye karar vermesek dahi en azından birkaç gün daha tok gezmelerini sağlamış oluruz..