Benim merak ettiğim şey, iş ilanlarında bu iki ifadenin aynı anlamda kullanılıp kullanılmadığı. Bu ikisinin çalışma şartları ne kadar benzer birbirine?




 

sanırım biri alaylı biri mektepli oluyor.

pomolilik

stajyer'de ; almakta oldugu egitimle ilgili olarak, birey'in okul'dan kalan zamanların'da yada okul yönetiminin istedigi takdirde, kişinin iş hayatın'da almış oldugu egitim, yada çalışma.

yetiştirilmek üzere ; temalı iş ilanlarında ise, o işi daha önce'den bilmeyen vasıfsız bireyi, iş ögreterek işveren'nin istihdam işçiye istihdam saglaması.

aralarındaki en büyük ve en belirgin fark, stajyer ; işi hem işyerinde, hem okulda ögrenir. digeri ise, cogunlukla bir meslege sahip olmadıgı icin, iş'le ilgili bütün herşeyi işyerinde ögrenir.

biraz karışık oldu :)

claimer

Yok, aslında açıklayıcı oldu bence, teşekkürler ikinize de. Bir de: Stajyer, işi öğrenirken maaş almaz. -değil mi?- Yetiştirilmek üzere alınan eleman da mı ücretsiz çalışır peki?

merlina

tek anlamı baya bi sure para vermeyeckeler oluyor.

bryan fury

yetiştirilmek üzere olan karın tokluğuna çalışır stajyere ise onu bile reva görmezler çoğu zaman.

anonim

"Yetiştirilmek üzere" ilanındaki insanlara genelde çırak muamelesi yapılır -normal olarak- eğitim verilir bolca veya tecrübeli çalışanın yanında işi öğrenmesi sağlanır. Dolayısı ile az para verilir yani. Buna çok takmayın derim, en geç 6 ay içinde zaten işi kaparsınız ve daha fazla ücret isteme & farklı firmalara geçme şansınız olur. Ücretsiz çalışma diye bir durum söz konusu olamaz, "asgari ücret" diye bir kavram var bunun için. Ha firma 1-2 ay "deneme" kavramı altında çalışana para vermeyebilir, baktınız kıvırıyorlar 3-5 kuruş için, ilişiğinizi kesersiniz. Bu tip firmalardan da uzak durmakta fayda var kanımca.

Stajyerde durum daha farklı. Ben yaptığım stajlardan maaş aldım. Firmaya bağlı, vermeyebilir de. 1-2 aylık staj ise çok büyük ihtimalle ücret ödenmez. Daha uzun süreli veya yarı-zamanlı çalışma şeklinde ise -öğrenim devam ederken- ücret ödenmesi muhtemeldir, stajyer de ücret isteyebilir böyle bir durumda. Madem uzun dönem çalışacaksınız, çekinmeyin ücret isteyin.

Lethe

1) "Yetiştirilmek üzere" bence vasıfsız kişiler için değildir, örneğin fakülte mezunu ve iş tecrübesi olmamış biri de yetiştirilebilir.

2) "Stajyer" ise, ücret ödenmeyecekse ilanlarda belirtiliyor gördüğüm kadarıyla.

3) Deneme süresi, kesinlikle ücret ödenmemesi anlamına gelmez. Ücret de ödenir, sigorta da yapılır. Sadece bu deneme süresi sonunda olumsuz karar verilebileceği olasılığı vurgulanmaktadır. (Aksi yönde hareket eden işveren, işgöreni keklemeye çalışıyor demektir.)

4) Her iki nitelemeye konu görev de, ücretin düşüklüğüne işaret eder. Ancak iş bulma ve tecrübe problemi varsa bir yıl kadar sabredilmeli, bence.

uyuklayankedi

@merlina : stajyer ögrenci oldugundan mütevellit, iş yaşamında belli bir sorumlulugu yoktur. cogunluk olarak aileleri masraflarını karşılar, harclık, yol parası gibi.. alacagı yada aldıgı parayı gözünden büyütmez.

yetiştirilmek üzere olan eleman, kendisinden bilgi ve birikim yüksek olan, ustaları ve amirleri, yada işyerinn diger calısan elemanları maaş alırkeni kendisi harçlık alır :)
işi ögrenip, belli bir bilgi ve birikime sahip olana kadar.

claimer

yetiştirilmek üzere kadroludur. fasulyeden çalışandır (kadrolu çalışan olarak). stajer kadrolu değildir.

concon denetci

bazı firmalar (sektörde o işi yapan çok az firma varsa) yetiştirdiği elemanın başka bir fimada çalışmasını (elemanı kaptırmamak için) önlemek için (şirket sırları, gizliliğin korunması, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla) çeşitli sözleşmeler (5 yıl aynı sektörde çalışamaz gibi) de yaparlar

vincenzo
1

mobil görünümden çık