çünkü ivmeleri az. yani daha uzun sürede hızlanıp yavaşlıyolar.
ivmeden korunma sistemi diye bir şey yok. ama harekete başlarken ve dururken yolcuları savurmayacak ve sarsmayacak şekilde hareket etmeye "konfor ivmesi" deniyor.Genellikle raylı araçlarda durma ve kalkma bilgisayar kontrollü olarak konfor ivmesi dikkate alınarak yapılıyor.
En fazla 80 yapmıyor Dünya'daki tüm metrolar aynı hızla ilerler 60 o da galiba. Kaynak Marmaray'da çalışan elektrik Mühendisi
Newton'ın hareket yasaları ne diyor? Bir cisme bir kuvvet etki ediyorsa, cisimden kuvvete doğru eşit büyüklükte ve zıt bir kuvvet oluşur. Metroda bunlar olmuyor. Yani oluyor da bunu çok şiddetli şekilde hissedeceğimiz kadar olmuyor. Zira ortada keskin bir viraj yok, bu viraja hızlı bir şekilde girmiyorlar, haliyle sağa sola savrulmuyorlar; ya da aniden yavaşlalamıyorlar, bu da ön tarafa yapışmayacakları anlamına geliyor. Bunların hepsi çok yavaş şekilde olduğu için karşı tepki de yavaş oluyor.
@Mcfly marmaray bir metro sistemi değil yer altından giden demiryolu sistemi.İkisi farklı şeyler.
Arabada 10 saniyede ciktigin hiz metrodaki 10 saniyede ciktigin hic ayni degil. Arabada metroya gore cok cabuk hiz arttirimi oldugu icin etkileri daha sert oluyor.
Hatta metrolar durmaya calisirken en son kapilar acilmadan once sert bi fren yapiyolar. Orda gozlemleyebilirsin savrulma seysini.
ankaray'da viraj var ve savruluyorum
Bu olayı metronun hızına bağlamak doğru değil. Yani 60'la veya 80'le gitmesi bir şey değiştirmez. Düz bir çizgide gidiyorsa eğer isterse 10 bin km/s ile gitsin, savrulmasına neden olacak bir dış kuvvet uygulanmadığı sürece aynı şekilde gider araç hiçbir yere savrulmazsın.
Tramvaylarda ani fren yapılıca millet nasıl öne doğru uçuşa geçiyor yaşayan bilir :) Metrolarda da ani fren yapacak bir durum olurssa en arkadaki eleman en ön vagona kadar uçar emin ol.
Güzergahlara bağlı olarak hızı değişmekle beraber ortalama metro 60 ile,tramvay ise 40 ile gitmektedir.metrolar 240 tonluk araçlar ve içinin ful insan dolu hali ile 40 tonda oradan eklersek 280,300 tonluk bi aracın bir istastondan ayrılması ile diğer istasyona varması arasında ATP dediğimiz otomatik hız kontrolü ile makinistler metroyu kullanırlar.bu güzergah içinde virajlı yerlere ya da diğer istasyona yaklaştığında atp hız limitini 40 ya da 30 a kadar çekebilir,virajı geçince ATP hız limitini artırabilir,makinist de ivmesiyle hızını ona göre değiştirir. hız limitinin düşmesi gereken yerde makinist hızını düşürmezse ne olur ?,metro kumanda paneli alarm sesi gibi ses verir,daha sonra makinist hala hızını düşürmediyse metro kendisini durdurmak için yavaş yavaş hızını sıfırlar ve durur,bu mesafe yaklaşık olarak 40 metre civarındadır. metro ve tramvay fren sistemleri farklı çalışır,tramvaylarda metrolardan farklı olarak mekanik,elektrik ve elektromekanik frenlerin yanında ray frenleri var ve tramvayı anında zank diye durdurmaya yarar.nedeni de tabiki trafikte seyahat ettikleri içindir.