bu sistem suistimal edilmeye çok açık, iş kanunları önce çalışanı koruru ama işvereni de koruması gerekmez mi, adam 2 sene çalışsın adapte olsun iş öğrensin sonra kafasına göre 2 haftalık ihbar süresi ile işten ayrılsın üstüne tazminat alsın.
muhtemelen kaçırdığım bir yer var, aydınlatır mısınız?
aslında birisi açıklasa da öğrensek: bu kişi tekrar işe girdiğinde zaten 2. girdiği yerde kaçsene çalıştıysa ona göre kıdem mi alıyor? SGKdan tekrar aynı yazıyı mı alıyor? (bu 15 sene/3600 şartı bir kere sağlandıktan sonra hep sağlanıyor malum:)
öte yandan 15 yıl 3600 güne göre emekli olabilmek için bile ( bu şartı yeni sağlamış birisi için) 60 yaşından önce emekli olamamak gibi bir durum var. 21 yaşında işe girdi 36 yaşında doldurdu gününü
ne yapsın ki bu insan 25 sene çalışmasın mı? sizin dediğiniz duruma göre çalışmasın evde otursun. -ki SGKdan birinden yararlanabilenler çalışmıyor zaten ya da kaçak çalışıyor prim yatırmıyor.
hukukçu olmayarak kendi bildiğim: Yargıtayın bu konuda farklı farklı içtihatları var. önceden tekrar işe girdiğinde kıdem iadesi kararı çıkıyormuş: artık çalışma hakkı diye kıdem iadesi kararı çıkmıyor. ancak bildiğim, işçinin kötü niyetli olduğu tespiti yapılırsa, kıdem iptal edilebiliyor.
bi adam 2- 3 kere aynı haktan yararlanmaya kalksa herhalde kötü niyet kararı çıkar.
@niye ama, 15 yıl ve 3600 gün şartı 1999 senesi öncesinde sigortaya ilk girişi yapılanlar için. onlar zaten yaş olarak da erken emekli olacaklar 60ı beklemeleri gerekmiyor. giriş yılına göre sene ve gün fark ediyor.
muhasebecimin dediği aynen dediğin gibi sonraki girdiği işte kaç sene çalıştıysa o kadar senelik tazminat alıyor. aynı şekilde ilk tazminatı aldığı firmada da kaç sene çalıştıysa o kadar tazminat alıyor. 15 yıl bir fiil aynı firma olmak zorunda değil farklı firmalarda çalışarak da 15 yılını doldurmuş olabilir.
tabi ki çalışsın niye evde otursun. zaten emekli maaşı vs bağlanmayacak, ama sistemde bir gariplik var. sensini gününü dolduran kafasına göre işten çıkıp her seferinde tazminat alması garip gibi. tazminatını aldıktan sonra tekrar sigortalı çalışabiliyor.
söylediklerinizin hepsini (1 kere kıdemi aldıktan sonra tekrar çalışabilme, farklı işyerlerinde bu sayıları tamamlayabilme, 99 öncesi girişlilerde yaşın daha az olması vs biliyorum. ancak benim tadığım 99 öncesi girişli ve benim yaş grubum arkdaşların hemen hepsi meslek liseli çıkışlı insanlar 15-16-17 yaşında olmuş sigorta girişi yani 15 sene dolmuş taşmış çoktan (35 yaş civarında 20 senedir çalışıyor) fakat yaş dolmasına daha 20 sene var :)
neyse soruyu ilgilendirnen kısımda kendi kendimi güncelliyorum:
bununla ilgili bir karar okudum geçenlerde; bu haktan en fazla 2 kere yararlanılıyormuş bu yönde Yargıtay içtihadı varmış her seferinde diye bişey yokmuş.bilginize.