Not: Bu baslik bir sorudur. Sadece soruyu cevaplamaniz ya da hicbir sey yapmamaniz rica olunur, sevgiler.
İnsanların islama göre yaşaması gerektiğini düşünen kesime derim islamcı.
Başkalarının hayatına karışan, başka insanların da islami yönden yaşamasını isteyen kişiye derim.
Mesela başkalarının kürtajına karşıysa, eşcinselliğe ya da ateizmin anlatıldığı yayınlara vs karşıysa. Müslüman olsun olmasın, tüm halkın bir müslüman tarafından, özellikle islami kurallara ya da bir kısmına göre yönetilmesini istiyorsa.
En özetle, "sana ne benim ne yapacağımdan" dediğimde "dinimiz böyle emretmiyor" diyorsa islamcıdır. Kendi dininin kurallarını başkalarına da uygulatmak istiyorsa islamcıdır.
Kendisi Musluman oldugu icin herkesin Islam'a gore yasamasi gerektigini savunan kisidir.
Kendi gorusu disinda yer alan her seye karsidir. Yenilik kotudur. 1000 yil onceki yasama geri donulmesi gerektigine inanandir.
islam dinine inanan herkes benim gözümde islamcıdır, radikalizm ayrı.
Meslek haline gelmişse, ya da para, yarar, mevki, statü kazandırıyorsa müslümanlığın islamcısındır.
siyasal islamı savunan, dini öğretilerden siyasi bir ideoloji çıkartmaya çalışan pragmatist bir yaklaşımdır. dinden ayrı yorumlanmalıdır.
İslam ilkelerine uygun bir devlet kurma amacındaki kişiye islamcı denir. Siyasi bir akımdır. Dincilikten, müslümanlıktan farklı bir sıfattır. Her zaman kafa kesme yahut içene sevişene karışma manasına gelmez. Kökü 19. Yüzyılın ortalarına dayanır. Batı medeniyeti karşısındaki yenilmişlik ve ezilmişliği islami değerlerin yitirilmesine bağlayan bir tarafı da olan ideolojinin dağılıp giden Osmanlıda bir işe yaramadığı anlaşılınca milliyetçi laik iktidar sırasında bir süre piyasada görünmez. Daha çok Mehmet akif, necip fazıl gibi isimlerin üzerine titrenir. 20. Yüzyılda Arap ve iranlı teorisyenlerden çok söz edilir örn hasan el benna, seyid kutup, ali şeriati. Müslüman kardeşler bu ideoloji çerçevesinde kurulmuş bir örgüttür. İslamcılık adına çalışan yahut savaşan pek çok siyasi grup kurulmuştur. türkiyede refah partisi geleneği ve akp islamcı unsurlar barındırsa da tam olarak islamcı sayılamaz. Ana nedeni de allahın koyduğu kanunlara göre değil insanın koyduğu kanunlara yani anayasaya göre yönetmeleridir ki bu kimi kesimler için şirk yani allaha ortak koşmadır.
İslamcılık henüz tam olarak hayata geçirilebilmiş değildir. Nasıl hayata geçirileceği ve nasıl uygulanacağı konusunda uzun tartışmalar vardır. Özellikle batı karşısındaki 300 yıllık dağılmışlığın ve yenilmişliğin katlanarak sürmesi ve islam dünyasının otoriter, barbar ve keyfi rejimlerin eline düşmesi ve en kötüsü islam dünyasına yerleşen bağnaz ve köktenci bakış açıları islamcılık davasının hayata geçirilmesini geçtim, anlaşılıp tartışılmasını bile engellemektedir. Bu son cümle benim yargımdır. İslamcılık üzerine bir şeyler okumak isteyenler işin içerisindeki ali bulaç, hayrettin karaman gibi isimlere göz atabilirler. Dışarıdan bir göz isterseniz ruşen çakır'ı takip edebilirsiniz. Yeni şafak adlı gazete kadrosu ve söylemi bakımından islamcılığa en çok yaklaşan gazete denebilir fakat akp yanlısı basının en dolu örneği sayılabilecek bu gazete yalan, çarpıtma haberler ve röportajlar, seviyesiz ve batı kompleksli yazarlardan geçilmemekter. İslamcıların hali içler acısıdır. Özellikle parayı bulan islamcıların imtihanı en zorudur.
Kaynaksız yazdım.
Not: inançsızım