merhaba,

okuduğum bölümde biçok dr. ünvanlı araştırma görevlisi var. mesela bu insanlar yrd doç. olduklarında da araştırma görevlisi mi kalacaklar. ıolaylar nasıl işliyor. ağır cahilim bu konuda cevaplarınızı bekliyorum.


 

öğretim görevlisi: doktoralı olmak zorunda değil. derslere girer.
araştırma görevlisi: genelde öğrencidir ancak doktoralı da olabilir. derslere girmez.
öğretim üyesi: yard. doc., doc. ya da prof. olabilir. hepsi doktoralıdır. derslere girerler.

cek

Araştırma Görevlisi resmi olarak ders verme hakkına sahip değildir.
Öğretim Görevlisi ders vermek için vardır.
Araştırma görevlisi doktorasını bitirdikten sonra Araş.Gör.Dr olarak görevine devam eder.
Bunun bir üstü Yrd.Doç.Dr kadrosudur ama bunun için önce bu kadronun açılması ve ilgili kişinin sınavlardan geçerek bu kadroyu hak etmesi gerekir.
Daha sonraki aşama yine bir sınav ile Doç. olmaktır. Sonrası yayın ve yıla bağlı olarak Prof.luktur.

astronom olmak isteyen makina muhendisi

bir ekleme daha yapayım. araştırma görevlisi kadrosu iki çeşittir. birisi doktora bitince sona erer ve işsiz kalınır. ikincisi araştırma görevlisi dr. olarak ömür boyu devam eder. bir bölümde ikincisi ne kadar çoksa bölüm o kadar dandiktir denilebilir.

cek

Doktora kisinin yalnizca egitidir. Doktor muhendis olabilsiniz ya da universitede arastirma yapip doktor ve arastirma gorevlisi olabilirsiniz. Ogretim gorevliligi (okutman, docent, profesor) isle ilgili etiketlerdir. Ornegin docent olmanin onlarca olcutunden biri de doktorasini bitirmis olmaktir.

Traveller

örneğin yardımcı doçentlik sınavını geçen araştırma görevlisi dr. kadro olmadığı için yrd doç olamıyor mu?

cemlemikonusuyorsun

Yardımcı doçentlik sınavı yok ki :/ doktoradan sonra yayın sayın tamamsa ve kadro açılırsa yrd.doç. Oluyorsun

ekaterina

sınav şöyle oluyor. 1 kişilik kadroya 2 kişi başvurmuş olsun mesela. istenen belgeleri, yayınları dosya halinde jüri üyelerine gönderilir. kadroyu açan üniversite de genelde ingilizce testi falan yapar. bir nevi sınav işte.

astronom olmak isteyen makina muhendisi

Okulun diyelin yrd.doc.a ihtiyaci var. Bu durumda alanda doktorayi bitiren herkes ilana basvurabilir. Okulun yrd.doc.a ihtiyaci yoksa 10000 uluslararasi hakemli dergide yayinin NASA butceli doktora tezin de olsa isin ne ise (ar.gor. ornegin) oyle kalirsin. Yani her sey kadroya kaliyor ve ne yazik ki universitelerde dinazorlasmak diye bir terim var. Bu sebeple 70'li yaslarda bircok ogretim gorevlisi var. Ya emekli olacaklar ya da ... kadro isi yani cok da kolay degil.

Traveller
1

mobil görünümden çık