www.radikal.com.tr

Şunu okudum da baya ilgimi çekti. Aramızda çekip gidenler var mı?


 

ben gittim şimdilik. bilmiyorum döner miyim

hophophoba

Nereye gittiniz nasıl gittiniz napıyorsunuz? Biraz bilgi verirseniz iyi olur aslında.

tavish11

akademik ya klasik, doktora şu an. almanyadayım. hayat güzel. almanlar biraz acayip.

edit: alttaki arkadaşa da cevap vereyim. Kültür tabi ki farklı.İnsanın farklı bir kültüre alışması kolay değil + aynı kültürü paylaştığın insanlarla yaptığın muhabbet her zaman farklıdır. Ama o kadar yani. Onun dışında her açıdan Tr'den daha iyi bir hayat yaşıyorsun. Gerisi romantizm.

hophophoba

onlarin hepsi istisna. gidip de tutunamayan, donen bir suru insan var. bircok ulkede yabancilara karsi onyargi var. hollandalilar mesela asiri milliyetci. boyle cennet gibi anlatmislar; ama turk yemekleri, kulturu, sicakligi vs..yok. tacizciler, krolar vs..istisna; ama bugun arkadaslarla esnaf lokantasina gidip ucuzundan leziz turk yemeklerini yiyebilecegin bi yer yok avrupda'da.

mayeskuel

gitmek isteyenler var, bu sene amsterdam ve berlinde toplam 11 gün kaldım ve berlini fazlasıyla sevdim. kovalıyoruz.

bruceandwayne

imkan olsa çekip gideceğim ama olmuyor. istikamet rusya!
bir süre yaşadım saint-petersburgda ama geri geldim hep. şehrin resimlerini görünce bile avuç içlerim terliyor, heyecanlanıyorum. ama dışarıdan gidip ikamet etmek için oldukça zor bir şehir.

lesmiserables

@mayeskuel


Evet hocam bana da aşırı ılımlı geldi yazı. O yüzden buradaki subjektif yorumları merak ettim. Biliyorsunuz medyamız goygoyu sever. Mesela Amerikada Chobani yoğurdu kuran adamı sıfırdan bu noktaya geldi ŞOK ŞOK ŞOK diye yazmışlardı. Halbuki adam zaten zengin. Gidip orada iş kuruyor sadece.

tavish11

bizim sirket uluslararasi sirket. hep akilli, gormus, okumus, modern kisiler calisiyor. 1 kisi almanya digeri hollanda ya gitti. yapamadiklari icin geri donduler. ha kalan 2 kisi vardi; ama biri sevgili yapmisti. yani maddi-manevi olarak iyi durumdakiler bile tahamul edemiyor. sen bakma medyanin pohpohlamasina yada kapikuleden disari cikamayip da twitter' dan siktirolup gidicem bu ulkeden diyenlere.... orayi cennet saniyorlar; ama orada is hayatinda 2. sinif insan muamelesi goreceklerini bilmiyorlar.

mayeskuel

ya kim 2. sınıf insan muamelesi görüyor, nerden çıktı? Ben burada çalıştığım yerlerde hep inanılmaz güzel muamele gördüm. Çalışma şartları da gayet iyi. Muhalefet şerhimi koyuyorum :)

hophophoba

ee burda kendi memleketimdede ikinci sınıf insan muamelesi görüyorum zaten. türkiyede;
-aleviysen
-kürtsen
-muhalifsen
-inançsızsan zaten otomatikman ötekisin. ki beyaz türküm, düşün.

bruceandwayne

3-5 kisilik sicak ortamlar istisna. daha kurumsal, 100+ isyerlerinde hep bir milliyetcilik vardir.

mayeskuel

ben hep 100+ işyerlerinde çalıştım. Aslında tam tersi, 100+ şirketler daha uluslararası olduğu için çok daha açık oluyorlar.

hophophoba

valla bizim isyerinde hollanda, almanya, amerika, japonya vs..calisan cogu insan yanlizliktan sikayetciydi. bizdeki gibi, sicak karsilama, bizimle yemege cikmak ister misin gibi durumlar olmadigindan sikayetcilerdi.

mayeskuel

bu haberin yanlı bir şekilde yapıldığını düşünüyorum. başka bir ülkeye gitmek tabi ki her insanda aynı tepkiyi vermez. ama haberde yer alan tiplerin hepsi neden aynı fikirde diye de sormak lazım. hiç mi tamamen mutsuz veya tamamen mutlu olan insanlar yok gittikleri için. tanıdığım gidip de çok mutlu olan insanlarda var. imkan olduğu an bende gideceğim ve bir an bile gözümü kırpacağımı sanmıyorum.

greenshadow

buradan da anladığımız üzere kişiden kişiye değişen bir durum söz konusu işte, denemeden bilemezsin sonuç olarak. halihazırda yalnızlığa alışkın, farklı kültürleri tanıma hevesinde olan kişiler daha rahat uyum sağlıyor sanırım. 3-4 ay sonra yazarım istersen ben de kendi durumumu :)

soso

1.5 aydir abd'deyim, 1.5 ay daha kalacagim. Zaten yillardir, okuduklarimiz, duyduklarimiz yetiyor. Karar vermistim burada yasamaya ama geldikten 2 hafta sonra falan bekledigimden de fazlasini gordum. Kesinlikle yerlesiyorum.

En buyuk zorluk dendigi gibi muhabbetleri, esprileri ister istemez yakalayamiyorsun bazen. Ingilizceyle alakali degil ama kulturel bi sey. Yani adam bir deyim gibi bi sey soyluyor, taa ilkokul zamaninda cocuklara ogretilen bir sarkinin komik bi yeri mesela. Hepsi anlayip guluyor, sen bakiyorsun.

Ha ben her halukarda yalnizligi daha cok seven bi insanim zaten. O yuzden bu sosyallik eksisi umrumda degil.

Tutunamayanlarla ilgili de bir sey soyleyeyim, tamamen tembellikten.

Gercekten caliskan adam her yerde tutunur. Benim babam 15 sene once yerlesti buraya hem de turkiye'de iyi para kazanirken. Yani bugunun sartlarinda 5-6bin kazanirken diyim. Ortalama ustu. Geldi burada benzin istasyonunda pompacilik yapti, coffee truckta sabahtan aksama kadar gezdi arabayla vs. Ama isini cok iyi ve temiz yapti, patronlari daha iyi ise yonlendirdi vs su an cok daha ustduzey bir hayati var. Hala daha sabah 4'te kalkiyoruz 13-14 saat acik alanda gunes altinda ve fizik gucu gerektiren bir iste calisiyoruz. Calismayana ekmek yok burada da ama calisinca karsiligini cok iyi aliyorsun.

xenophobe

ben dönüp gelmişlerdenim. Çünkü şu anda yaptığım işi orada hiç bir kurum bana teklif etmeyecek ya da sınırlı teklif edecek vatandaş olmadığım için. Bir de alanın ne olursa olsun iyinin iyisi var avrupada falan. Çok da üstün kalamıyorsun.

Ömür boyu yükselmemeyi göze alıyorsan ve maksimum ortalama bir hayat yaşamak istiyorsan git bence ama ingiltere dışında başka bir yere değmez. Türkiyede para/güç kazanma şansın varsa neden gidesin ki?

Mirabel

avrupada kariyer yapmak amerikadan daha zor.
gidip bikaç ay kalmadan başkalarının deneyimlerini dinlemek çok fayda etmiyor.

sttc

anası ingiliz babası hollandalı amsterdam'da doğmuş büyümüş civciv gibi sarışın psikolog arkadaşım "mına kodumun avrupası" diye kendi insanından, kendi kültüründen kaçıp önce türkiye'ye, sonra lübnan'a taşındığından, ve sebep olarak "biraz samimiyet, yakınlık istiyorum" dediğinden;
ve
almanya'da yaşamaya, bi mühendis olarak ancak bikaç ay dayanıp, sonra geri dönen ve her gün üsküdar'dan gebze'ye gitmeyi yeğleyen kardeşimden dolayı yurtdışını bir kaçış olarak görmüyorum artık sanırım.

littlejack

ilgimi cektin diyorsun da bir tanesi zaten neredeyse yabanci biriyle evlenmis. bir tanesi zaten 19 yasinda dunyanin en iyi sinema okuluna kaydolmus. baban bu kadar zenginse sen de gidersin zaten.

gerceklere gelince, kolay degil, klasik fedakarlik, maddi guc falan sart. cebimde 200 euro ile gittim diyenler salliyor bence.

baldur2

2-3 yıllığına çalışmak hem farklı kültürleri tanımak açısından hem de yurtdışı tecrübesi açısından faydalı ama ben olsam temelli gitmezdim. imkanım olmadı ama olsa bu şekilde yapardım.

Türkiye'de iyi şartlarda çalışmak mümkünse neden hem ikinci sınıf insan olup hem de sürüneyim.

@xenophobe sen sabah 4'te kalkıp 13-14 saat çalışmaya yaşamak mı diyorsun? yaşam kalitesinin iyi olmadıktan sonra amerika'da olsan ne farkeder?

merhum

@merhum babamin masraflari ciddi sekilde cok oldugu icin o sekilde calisiyor. 4-5 farkli.kisiye para gonderiyor. Turkiye'deki bana, abime, ukrayna'da esinin ailesine vs ayda 25.000$ dolardan fazla bir geliri var, takdit edersin ki abd icin bile yuksek sayilabilecek bir gelir. Sadece caliskanligini gostermek icin soyledim, bu yasimda bile masraflari cok oldugu icin o sekilde calisiyor. Haliyle buraya ilk geldiginde de ayni sekilde ozveriliydi ki tutunabildi.

Edit: bu arada 13-14 saat calisma derken isten eve gidis, evden ise gelis vs de kattim. Aslinda 11 saat fln calisiyor. Zaten turkiye'de de 9-10 saat calisiliyor. Sadece saati ters ve fiziksel olarak daha yorucu.

xenophobe
1

mobil görünümden çık