selam arkadaşlar. bir dünya tatlısı olan 3 buçuk aylık kedimizin dün itibariyle yıllık aşıları tamamlandı. karma 1, karma 2, lösemi ve kuduz aşısı oldu. 22 haziranda da iç parazit aşısı ve dış parazit damlası yapıldı. ben parazit aşısını 2 ayda bir sanıyodum ama veteriner 22 ağustosa gün vermiş 2 ay arası olmuş acaba kafası karıştı da yanlış mı verdi yoksa yavru olunca daha mı sık yapılıyo emin olamadım. telefon etmeye de üşeniyorum bilen vardır diye size sorayım dedim.

bi de vet bize hem çok uzak, taksiyle git gel yapmak gerekiyo bi de üstüne aşı, ilaç masrafları binince yükümüzü bi hayli zorluyo açıkçası.

dediğim gibi tüm aşıları tam, asla çiğ bişey vermiyoruz. yalnızca kuru mama, arada bir yaş mama, zaman zaman yoğurt ve 1-2 lokmayı geçmeyecek şekilde sulu yemeklerin suyuna ekmeğin içini batırıp yediriyoruz. dışarıya çıkmıyo, başka kedilerle de birarada bulunmuyo.

yine de 2 ayda bir droncit aşı yaptırmak şart mı, yoksa bu şartlarda uygun dozda kontil ile de parazitle mücadele edebilir miyiz?

bi de vet droncit için kist aşısı dedi yani kedi tüyünü yutunca insanlarda kist oluşmasına sebep olan bakterinin oluşmasını engelliyo dedi. kontil bunu da engeller mi? koyun koyuna yatıyoruz çünkü, sarmaş dolaş haldeyiz bütün gece.

 

kontil hayvandaki iç paraziti döker size bir etkisi olmaz diye biliyorum.

65 derece

paraziter ilaçlar parazitlerin yumurtalarına etki ETMEZ. erişkinleri öldürür. parazitlerin yaşam çemberi de 30-45 gün arasında değişiklik gösterir. 30 gün, 60 gün 45 gün gibi periyodik uygulamalarla sürekli olarak erişkinler öldürülür. sistemde kalan yumurtalar da bir sonraki döneme erişkin olduklarında öldürülmek üzere kalır. 30-60-45 neyse rutininiz, o zaman geldiğinde yeni parazitler ölür, eğer oluşmuş yumurta varsa bir sonraki döneme kalır. böylece parazitler kontrol altında tutulur ve enfeksiyon yapmaları önlenir.

bu paragrafran ne anlıyoruz?
1- Parazit ilaçları aşı değildir koruyuculuğu yoktur. kist aşısı millet anlasın diye düdük makarnasının tekinin çıkardığı bir laftır. parazit ilacı uygulamadır.
2- parazit sayısı asla 0 olmaz. her zaman vardır. kontrol altında tutmak gerekir. hastalık yapmaması orada olmadığı anlamına gelmez. size yumurtaların geçmeyeceği anlamına gelmez.

dışarıda gezerken bir su birikintisine basıp ayak tabanınız ile sudaki parazit yumurtalarını kediye taşımayacağınızın garantisini de verin unutmadan.

kontil meselesi: kontil ekinekok parazitine karşı ETKİSİZ bir insan parazit ilacıdır. hayvanlarda da kullanılabilir. tadı güzeldir (muzlu); askaritlere, tenyalara falan etkilidir. anlayacağınız yetersizdir. sizin ilacınız praziquantel yani droncit. hatta bağzı durumlarda o da yetersizdir. bağzı parazitler için piperazin, albendazol, fenbendazol, ivermectin falan da gerekebilir...

unique hint kumasi

@unique hint kumasi bu durumda kediye parazit ilacı ne kadar sıklıkta yapılmalı her ay mı?

bir de bulaşıcılığın başlama sürecinin 3 ayı bulduğunu okumuştum o doğru mu peki?

bir de kist ile kasıt kist hidatik ise o köpekten bulaşmıyor mu? benim okuduğum kaynaklarda hep köpek olarak yazıyordu.

Edit: tipleri farklıymış

The only form of Echinococcus transmissable by cats is that causing alveolar echinococcus. Hydatid disease is another form of Echinococcus, but this form is only transmitted by dogs.

neferkitty

en az 1 ay en fazla 2 ay arasında rutin belirleyin o rutinde devam edin. ama tedavi değil kontrol altında tutmak. tedavi diye bir seçenek yok daha doğrusu anlamsız.

bulaşıcılık için süre yalan. burada olay ne kadar yumurta olduğu ve parazitin patojenitesi... bağğzı parazitler 10 yumurta ile sizi hasta ederken bağğzısı için binlerce gerekir.

hayvanda parazit varsa ve erişkin sayısı fazla, patojenite yüksek, attığı yumurta fazlaysa sizi ya da diğer canlıyı 1 haftada da hasta eder... erişkin sayısı azdır, atılan yumurta azdır, patojenite düşüktür 10 sene geçer hiçbir şey olmaz...

özetle önlemini alın gerisini düşünmeyin..

unique hint kumasi

peki kedinin dışkısında kurt gözükür mü paraziti varsa?

hiçbir şey gözükmüyor ben baktığımda ancak mikroskobik inceleme ile gözükür?

Cevaplar için teşekkürler bu arada

ya bir de hazır yetkili birisini bulmuşken bir kaç soru daha sormam lazım asdad

bu Echinococcus alveolaris için kedilerin fare yemesi ile geçiyor demiş, hiç sokak görmemiş ve doğumundan itibaren evde bakılan bir kedide bu yine olabilir mi?

neferkitty

parazit ilacı uygulandıktan sonra susam tanesi şeklinde, çok ince spagetti makarna şeklinde gözlenebilir. hatta ben yavru bir terrierin boyu kadar parazit çıkardığını görmüştüm.

kesin tanı semptomların yanında dışkı muayenesi ile yapılıyor. çeşitli yöntemler mevcut yüzdürme, süzme falan.. orada yumurtayı görürlerse parazit %100 var demek. ama yumurtayı görmemek parazit %100 yok demek değil maalesef. -çok zor bir iş yumurtayı görebilmek ve iyi tecrübe istiyor- yine semptomlar üzerinden tedavi gerekiyorsa yapılmalı...

ecinococ olayında da evde lağım faresi beslemiyorsanız çok düşük ihtimal. kediniz için ekinekok riski dışardan sizin taşımanız. ölü fare, dışkısı vs ile gelen yumurtaları sizin ona taşımanız. kedilerde ecinococcus gördüm ama tür ayrımına hiç gitmedim, gideni de görmedim... (Türkiye'de araştırmalar haricinde gidecek kimse de yoktur.)

unique hint kumasi

hocam bir de son bir soru daha soracağım:

şimdi ben geçen hafta bir kaç kara sinek öldürdüğümde içlerinde hep larva taşıdıklarını gördüm, internetten de baktım bu sinekler dışkıya filan konup ekinokok taşıyabiliyormuş.

kedim önceden 1-2 kez sinek yemişti,onlardan ekinokok bulaşma ihtimali olabilir mi? o sineklerin içindeki larvalar da parazit yapıyor mu?

düzenli parazit ilaçlaması yapsak da sinek yemesin değil mi?

neferkitty
1

mobil görünümden çık