[q]
(17) 

Göç eden doktor

grv #972464
Türkiye'de doktorluk yapan biri Avrupa/ABD/Avustralya/Kanada gibi yerlere göç etmek istediğinde mesleğini oralarda icra edebiliyor mu? Belki yerel dil yeterlilik sınavı ve ekstra bilimsel sınavlarla falan?




 

Hayır. Evet.

biarkadastanduydum

ABD icin orada onlarin zorlu sinavlarini gecmen gerekiyor diye biliyorum. Buradaki diplamonla orada doktorluk yapamiyorsun. Zaten orada doktorlar bizdekilerden daha yasli hep, daha zor doktor olmak.

stavro

www.hurriyet.com.tr

raskolnikov2

Ülkesine göre değişiyor. Diploma denkliği için Amerika, İngiltere, Avusturalya önce sınav istiyor. Almanya istemiyor. Diğer ab ülkelerini çok net bilmiyorum. Diploma denkliğini aldıktan sonra da meslek tabi ki icra ediliyor.

fayfim

Usmle denilen bi sınav var abd için denklik almada kullanilan birkaç aşamalı ona girmek gerekiyor

nundu

@fayfim, almanya'nın türk hekimlerine dair dil dışında (en azından bazı bölgelerinde) çeşitli sınırlamalar getireceğini duydum.

mdmfk

yanlış duymuşsunuz. tam aksine arap, afganistanlı falan değil türk doktor gelmesini istiyorlar çünkü buradaki türkler doğru düzgün almanca konuşamıyor. pek çok türkçe bilen doktor aranıyor ilanları görebiliyorsunuz. iş görüşmesine gittiğinizde türk olarak diğer yabancılardan önde oluyorsunuz.

eğer almancanız iyiyse türk olarak diğer yabancılardan bir adım öndesiniz. hatta bazı azeriler türküz biz diyorlar :) tabi ab üyesi ülkelerden yine malesef 8 adım gerideyiz.

onun dışında türklere özel değil ama yabancı doktor alımını biraz zorlaştırma düşünceleri var. eskiden b2 seviyesi yeterli görülürken artık çoğu eyalet c1 istiyor. hastalardan doktorların iyi almanca bilmediklerine dair yoğun şikayetler geliyor. hala doktor açığı ciddi seviyelerde ama biraz da mecburen çıtayı yükseltiyorlar.

fayfim

@fayfim, doğrudur. Yani çok emin değildim o konuda. Almanya halen avantajlı o vakit?

mdmfk

almanca biliyorsanız son derece avantajlı evet. ama bilmiyorsanız almanca öğrenmek de malesef tus kadar meşakkatli bir iş.

fayfim

bence almanca ogrenmek tus'tan da mesakkatli bir is. almanca ogrenmek tabii burda working level manasinda en azindan.

hot potato

almanca öğrenmenin tek artısı tus çalışmak göreceli olarak sıkıcı bir işlemken almanca özellikle yurtdışında dil kursunda öğreniyorsanız eğlenceli olabiliyor. tabi kurs olayları bittikten sonra sonradan öğrenilmiş almanca gibi bir leş dilde çalışmak bayağı zahmet isteyen, insanı yoran bir iş. o da var.

yine de sessiz, sakin çalışma ortamı, sopa yeme riski olmaması falan güzel şeyler.

fayfim

bu arada anlamadim. neden c1 level almanca vs. tus diye konusuyoruz? ikisinin de olmasi gerekmiyor mu zaten?

hot potato

edebilir ama gitmek istediğiniz ülkenin özel şartlarına bakmanız lazım. örneğin hollanda c2 seviyesinde hollandaca istiyor.

ek: c2 istediklerinden neredeyse emindim ama şimdi kontrol ettim c1'miş. yanlış bilgi olmasın.

lily briscoe

niye ikisi de olsun? ben almanyaya gideceğim, orada uzmanlık yapacağım diyen adam tus'u bırakabilir. ben tus çalışacağım, almanyayla işim olmaz diyen adama da c1 almanca lazım değil.

fayfim

ahah yalniz c2 seviye hollandaca tam komediymis. turkiyedeki insanlarin %40'i c2 seviye turkce konusamiyor mesela.

hot potato

yani doktor olarak almanyaya gocmek icin once burda ihtisas yapmis olmak luzumlu degil mi?

hot potato

hayır tabi ki. uzman doktor açıkları da var ama doktor arıyor adamlar. uzman veya asistan olarak ayırmaya gerek yok :)

fayfim
1

mobil görünümden çık