Ailesi de bilinçli diyebileceğim insanlar. Büyük bir problem görüyorum ama anne babası sanırım biraz çekingen biri deyip geçiyor. Reşit olacak çocuk, hayatında tek başına bir yere gitmemiş, bir arkadaşı bile olmamış, ileride ne olacak düşünmek bile istemiyorum. Koleje gidiyor şu an, dersleri bir şekilde geçiyor.
Ne yapılması gerekir, problem ne gibi gözüküyor?
edit: bir de aseksüel sanırım. hep kısa yanıtlar veriyor ama kızları hiç sevmiyor. televizyonda falan hoş bir kadın gösteriyorum, of memelere bak diyorum hiç tınlamıyor. sıfır.
diğer cinse de ilgi yok. hiçbir şeye ilgi yok. sadece darkorbit.
beslenmesi de çok çok kötü. sadece ekmek yiyor. iskeleti belli olacak şekilde zayıf.
sağlı-sollu girişçeksin rüyadan anca kalkar.
tanısal görüşme yapmak lazım net bir şey söylemek için ama bahsettikleriniz şunu düşündürüyor:
eksisozluk.com
edit: 4-5 yaşında bilgisayar ve oyunlarla tanışmış olmanın problem değil, altta yatan kişilik yapısının sonucu olduğunu düşünüyorum. benzer problemler hiç yaşamayan, ben dahil pek çok tanıdığım var 4-5 yaşında oyunlarla tanışan. (3 yaşında commodore ile tanışmıştım ben mesela)
Öncelikle 4-5 yaşlarında oyunlarla tanışması problem değil. gibicibicis gibi ben de 3 yaşlarında commodore oynuyordum. Daha sonra nes, gameboy, bilgisayar, ps derken gitti öyle.
Şu an yaşadığı şey için psikolojik destek alması lazım bence. Zira durum dediğiniz gibiyse ileride hayatını idame ettiremez. Sırf çekingen diyerek geçiştirmek büyük bir sorumsuzluk olur.
şizoid olabileceği gibi asperger de olabilir.
hiçbişeyi turp gibi çocuk- yeni nesil böyle
şöyle ciddi olabilecek durumlarla alakalı tıbbi eğitimi falan olmaksızın insanları yalan yanlış yönlendiren insanlara bayılıyorum ya.
şizoid, asperger belirtisi değil diyen arkadaşım, şizoid kişilik bozukluğu dsm 5 tanı kriterlerinden haberin var mı bilemiyorum ama ben yazayım hiç üşenmeden, sen seçersin bu çocukta kaç tanesi var.
1. ailenin bir üyesi olmak da içinde olmak üzere, ne yakın ilişkilere girmek ister, ne de yakın ilişkilerden hoşlanır
2. neredeyse her zaman tek başına etkinlikte bulunmayı yeğler
3. bir başkasıyla cinsel yakınlaşmaya, duysa bile, çok az ilgi duyar
4. alsa bile, çok az etkinlikten zevk alır
5. birinci derece akrabaları dışında yakın arkadaşları ya da sırdaşları yoktur
6. başkalarının övgülerine ya da yergilerine aldırmaz
7. duygusal olarak soğuktur, kopuktur ya da tekdüze bir duygulanımı vardır
ayrıca bu tip kişilik yapısı şizofreni için predispozandır. psikiyatri servislerinde de psikiyatristler olarak sıkça görürüz, ergenlik gibi başlayan bu sosyal çekilme hali zamanla kendini negatif belirtilere bırakır, duygusal bir stres durumunda da (ki genelde bu 20'li yaşlar ve üniversite olur) pozitif belirtiler olan sanrılar ve halüsinasyonlar ortaya çıkmaya başlar. yani öneriniz olan zorla insan içine çıkarmak, bu çocukta, şayet şizoid kişilik bozukluğu mevcutsa, hayatını çok ciddi bir şekilde etkileyebilir. evet beslenme ve hormonal problemler de eşlik edebilir, ancak bu altta yatan ruhsal durumu açıklamaz.
turp gibi diyen arkadaşa da aynı şeyleri söyleyebilirim. yeni neslin hepsi böyle değil.
özet: psikiyatriste götürün.
takım veya bireysel sporlara yönlendirilmesi şart.
masa tenisi olur kort tenisi olur
basketbol olur futbol bile olabilir.
sevgili acediac,
psikiyatri doktoruyum diyorum, okulda oyun bağımlılığı işlenirken bir yerlerde duyar kasıyordun herhalde diyorsunuz. (ayrıca oyun bağımlılığı derken ne dediğini bildiğinizi de zannetmiyorum. 2013 yılında apa, henüz oyun bağımlılığı diye bir kavramı zihinsel bir rahatsızlık olarak ele alacak kadar yeterli kanıt olmadığını söyledi ve günümüzde psikiyatrik tanılarda referans alınan dsm'de -en son çıkan baskısı olan dsm 5'te- oyun bağımlılığı diye bir madde yok. öte yandan oyun bağımlılığı başlığı altında çeşitli araştırmalarda öne sürülen semptomlar, yukarıda bahsedilen tabloyla uyumlu değil) tıbbi bir problem olabilir ortada, dolayısıyla bu konuda eğitimi olmayan birisinin kesin ifadelerle yalan yanlış yönlendirmeleri hayatını olumsuz etkileyebilir diyorum, bu konuda uzmanım en çok bana soracaksınız tavrından vazgeç diyorsunuz. daha da denilebilecek bir şey yok gerçekten.
doğru veya yanlış, bu sitede yazdıklarınız insanları yönlendiriyor. insanların hayatını etkileyebilecek kadar önemli konularda doğru olmayan yönlendirmelerin zararını da başkaları çekiyor. alınganlıkla klavyeye sarılıp saldırmaktansa aynı olay sizin başınıza gelse ne düşüneceğinizi düşünün, belki ne demek istediğimi anlarsınız.
Ben de 4-5 yaşında tanıştım bilgisayarlarla. Yaşla çok alakası yok, ne yapacaksınız bilgisayarın etrafına tel mi öreceksiniz? Asıl sorun Darkorbit bence. Yıl olmuş 2015 Darkorbit mi kaldı lan?
Şaka maka eleman korumacılığın kurbanı olmuş bence. "Dışarıda oynayacağına bilgisayar oynasın." diye daha da vermişlerdir küsküyü kesin. Hafif hafif özgüveni yerine gelsin. İçten içe o da yanıp bitiyordur kesin o of memelere bak dediğin kadınlara. Ama özgüven olmayınca televizyon karşısından bile arzulayamaz çocuk.
Özgüven diyorum ben.
pardon da gerçekten oyun bağımlılığından kast ettiğiniz nedir? bağımlılık normal gelişim sürecinde olabilir belki ama arkadaşın anlattığı durumda normal gelişime aykırı bir çok öğe var, örneğin 4-5 yaşında çocuklar gibi konuşuyor, beslenmesi tek tip, arkadaş edinemiyor, ötekine ilgi ve merakı yok.
ayrıca aile de ciddi anlamda neglect ya da inkar içinde. belki de ailenin de duygulanımlarında sorun var ev içinde duygu paylaşımı yok vb. o yüzden öncelikle aileye problemin varlığı kabul ettirilmeli daha sonra da psikiyatri ve psikolojiden fayda sağlanmalı. özellikle psikososyal beceriler konusunda yardım alması çok önemli, zaten geç kalınmış durumlar belli ki, daha da geç kalırsa bazı davranışların gelişmesi mümkün olmayacaktır.