Soracağım sorular aptalca gelebilir ama cevaplarsaniz sevinirim.
1. Plüton'da buz dağları varmış. Bu dağlardaki buz nasıl meydana gelmiş? Hava olayları mevcut mu? Buzlarin erimesi suyu ortaya çıkarmaz mı?
2. Plüton'a gönderilen new horizons'un Plüton cevresinde dolanırken fotolar mevcut. Bunlar gerçek foto mu? Montaj mı? Yani uydu kendi fotosunu uzaktan cekecek hâli yok gbime geliyor.
3. New horizons neden Plüton'a iniş yapmıyor?
Sorular abes geldiyse affola.
(Yazım hatasi varsa telefon klavyesine suçu atabilirim)
1- buzların hangi maddeden oluştuğunu biliyorlar mı bilmiyorum ama buz var demek her zaman hayat kaynağı su var demek değildir. metan gazı da gayet buz olabilir ki yanlış hatırlamıyorsam jüpiter'in veya satürn'ün uydularından birinde durum böyle. uyduda bildiğin dağlar, ovalar, denizler var ama bu su tamamen metan gazından oluşuyor. ki dünyanın yeterince suyu bulunduğu dönemlerde bile ortam hiçbir canlının oluşmasına izin vermeyecek kadar elverişsizdi.
2-plüton fotoğrafları gerçek. new horizons'ın göründüğü fotoğraflar ise montaj/simülasyon. ekstradan new horizons uzay aracını görüntüleyebilecek bir araç gönderilmedi.
3-amacı plüton sonrası ve kuiper kuşağı gök cisimlerinin yanından geçerek hepsiyle ilgili fotoğraf ve bilgiler göndermek. sadece plüton odaklı bir proje değil.
1- buz olması için hava olayına gerek yok. soğuk olması yeterli.
buzdan anladığın su buzu olmasın. başka elementler de buz halinde bulunabilir.
2- montajdır muhtemelen
3- iniş yapacak ekipman yoktur. fotoğraflarını çekip güneş sistemi dışına doğru yola devam edecek. kuiper kuşağını inceleyecek.
Peki bir şey daha çekilen fotoğraflar dünyaya nasıl yollanıyor? Hangi sistem kullanılıyor bunun için?
@cemallamec
tam olarak bu konulara hakim değilim ama ekstradan bir sisteme gerek yok onun için yahu. wireless gibi düşün, bu gibi dalgalarla gönderiyor. zaten öyle hemen gelmiyor, o uzaklıktan gelmesi 4.5 saat sürüyor.
inme meselesi için de; new horizons şu an plütonun çekim alanında olsa bile inebilmesi için yavaşlaması lazım. oraya kadar gittiği hız bi yörüngeye girmesi için çok fazla ve uydu üzerinde şu an yakıt yok. zaten giderken de bütün ivmelenmeyi dünyanın yörüngesindeyken yaptı.
bu konuları merak ediyosan kerbal space program diye bir oyun var, hem zevkli hem de yörünge mekaniği öğretir.
biraz ekleme yapalım:
1- new horizon'un motoru plutonyum maddesinin bozunmasıyla sağlanan enerjiyle çalışır. 20 yıl yetecek yakıt var. yani 9 yıl daha görev yapabilir.
2- yolda giderken jupiterin çekim alanından yararlanarak hız kazandı. eğer pluto'ya inerse hızlanacağı başka gezegen yok. kuipler kuşağına bakınacak biraz.
3- uzay aracının veri gönderim hızı saniyede sadece 1 bit. şimdi çektiği fotoğrafları sıraya koydu. yoldan göndermeye devam edecek. 1 yıldan fazla sürecek yollama işlemi.
veri gönderimini de x bandında çalışan uzun menzilli bir çanak anten vasıtasıyla radyo sinyali olarak göndererek yapıyor.