(Bazı cerrahi müdahaleler,ameliyatlar dışında) tedavi olmak derken, benim anladığım hastalığın seyrine, çeşidine göre özellikle ağız yoluyla alınan ilaçların 6 ay, ya da en fazla bir- iki yıl içinde hastalığı, normal şartlar altında ortadan kaldırmasıdır. Bundan öte, senelerce ilaç kullanma, tedavi olmak anlamına mı geliyor ? Çoğu zaman çevremde gördüğüm ise ilaç kullanımı, hastalığın kendisini değil, olumsuz etkisini kaldırmaya yönelik olması. yani hasta iyi olmasında, kendisini iyi hissetsin tarzı bir düşünce var gibi. emin değilim tabii bunlardan.
yine aklıma gelen; ilaç üretimi yapan şirketlerin bir hastalığı tamamen iyileştirecek türde ilaç yapmasını düşünmek, fazla iyimser olmak değil mi ?



 

Hastalığın etkenini kaldırabiliyorsan kaldırırsın = ideal/radikal tedavi

Etkeni ortadan kaldıramıyorsan şikayetleri ortadan kaldırırsın = semptomatik tedavi

Örneğin gripsin, burnun tıkanmış nefes alamıyorsun,a teşin var, e virüsü anında temizleyecek bir ilaç yok, bu durumda sen böyle bekle 1 haftaya geçer demek yerine ateşi düşürüp, burun tıkanıklığını gideriyorlar.

Bu çok basit bir örnek, hiv'den hepatit'e kadar bu örnek geçerli.

Hastayı iyi yapabiliyorsa yapıyorlar, mümkün değilse de iyi hissetsin/hayat kalitesi artsın/ şikayetleri geçsin/ bu hastalıktan ötürü hayat boyu sürünmesin deniliyor.

neferkitty

tedavi olmak eşittir iyi olmaktır bence. şimdi daha iyiyim diyebilmek.

bigbadabum

tedavi olmak iyileşme sağlamak için girilen yoldur. ilaçlı ilaçsız ya da ameliyat.
tedavi süreci iyi olana kadar geçen süreçtir.
yani aslında ilaçla hafifletme dediğin olay da bi tedavi. bi bakıyosun adam 5 yıl kanser ilacı kullanıyor sırf ağrıları dunsun diye 6. yıl kanser yok olmaya başlıyor. e tedavi olmuş oldu işte. bu evrelerin bilimsel adlarını da doktorlar bilir zaten. yukarıda da yazılmış. ben türkçe bilgisiyle cevapladım :)

ergenpezeveng

belki tedavi görmek deyince daha farklı bir çağrışım yapıyordur. çünkü kronik rahatsızlıklar da var, diyabettir tansiyondur gibi, sonuçta onlar da bir tedavi alıyor ama hayat boyu sürecek.

red g

@red g
dediğin rahatsızlıkların da hayat boyu sürmesini, daha çok kesin tedavisinin bilinmemesi olarak görüyorum.
yani hayatta, bunlara benzer sürekli bir hastalık/rahatsızlık içerisinde olma, ölene kadar bu derdi çekme genel olarak yok, olmaması lazım (istisnalar tabii ki olacak). çünkü hayatta sadece sağlık açısından değil her konuda (olumsuzluklar da yaşansa) asıl olarak ilerleyiş olumlu pozitif doğrultudadır.

1adam

Kesin tedavisi sadece klonlanmaktan, yeniden sıfırdan, birebir kendi genetiğine uygun organa sahip olmaktan geçen hastalıklar var tip 1 diabet onlardan biri. O aşamaya geldiğimizde ölümsüz olacağız zaten endişelenme.

neferkitty
1

mobil görünümden çık