Üyelik gerektiren, ios ve androidde sunulubilen, ayrıca internetden de erişimi olabilecek, global pazara hitap eden bir uygulama. Şimdi bununla ilgili kafamda bir çok soru var. Hemen başlayayım.
1. Bir uygulamanın geliştirilmesi için minimum ve ortalama maliyet ne civarda olabilir ios ve android için? (Kendim yapamam, profesyonel bir şirket yaparsa) Maliyeti etkileyen temel kriterler nelerdir?
2. Uygulayamayı yaptık diyelim. Bunun tanıtımı, ön plana çıkması için neler yapılıyor? Ne kadarlık bir bitçe gerekir?
3. Daha sonra taklitlerinin oluşmasını engellemek için ne gibi önlemler alınabilir?
4. Bir uygulamadan kazanılabilecek para indirme sayısıyla doğru orantılıdır sanırım. Kaç bin indirme tahmini ne kadar kazandırır?
Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler...
Merhaba,
1 - (git: www.kinvey.com) Buradan yaklaşık bir maliyet hesaplaması yapabilirsin.
2 - Tanıtım için en ucuz yol uygulama içi reklam gösterimleri kiralayabilirsin. Ücret hesaplamaları farklı parametreler gözetilerek belirleniyor. Stratejini belirledikten sonra ilgili şirketlerden fiyat alabilirsin.
Tanıtım için bir diğer yol da, bazı siteler/bloglar ile görüşerek uygulamanı inceleyip yayınlamaları için anlaşmak. Burada ki fiyatlar siteden siteye değişecektir Bunun dışında Twitter'a reklam verebilirsin. Pazarlama ve tanıtım çok farklı şekillerde yapılabildiği için ayırdığın bütçe önemli.
3 - hiç bir şey yapamazsın. Sadece onlar yapana kadar yeterince büyümeye/tanınmaya çalışabilirsin.
4 - Bir mobil uygulamadan 3 farklı şekilde para kazanabilirsin:
a - uygulamanı ücretli yaparak (indirme sayısı ile doğru orantılı)
b - bedava uygulama, uygulama içi reklam göstererek (indirme sayısı ve kaç adet reklam gösterebildiğin belirleyici olur. amaç en fazla reklamı gösterebilmen. bu da uygulaman ne kadar süre açık kalırsa o kadar çok reklam göstermen ve o kadar olası tıklanma alman demek. Kazancın hesaplanırken farklı ağırlıklandırmalar kullanılıyor bu arada. Bunun için çeşitli şirketler var araştırarak sana en uygun olanı kullanabilirsin. Bilindik olanlar görece az kazanç sağlarken, bu işe yeni girenler daha çok ödeme verebiliyor.)
c - uygulama içi satış ile: Uygulamanın içinden ek özellik satabilirsin kullanıcılara. (Uygulamanın türüne göre bunlar değişebilir. Kullanıcıya kredi, hediye yollama hakkı vs. şeklinde)
a,b ve c seçeneklerini beraber veya ayrı ayrı kullanabilirsin iş modeline göre.
Şimdilik aklıma gelenler kısaca bu kadar.
@ventruefox açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürler.
Ayrıca bu konuda destek alabileceğim melek yatırımcı vs var mı?
Edit: DIY 230bin; kinvey 103bin civarında çıktı. :(
1. Maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden biri uygulama server baglantisi isteyen bir uygulama mi olacak yoksa telefonda mi tutacak datayi. örnegin facebook server baglantisi gereken bir uygulama, data serverda duruyor, uygulama cekiyor. Ama mesela angrybirds bir cok durum icin serverla herhangi bir alisverise girmiyor sadece reklamlari felan alip veriyor. Eger server gelistirmesi, web service ihtiyaci varsa hem isletme hem gelistirme maliyeti artacaktir. Bunun yaninda uygulama üyelik gerektirecek mi, tasarim ne kadar zor animasyonlar gerektiriyor, tasarim elementlerini ne kadar profeyonel tasarlanmali yada internetten bulunan icon image kullanilabilir mi? isin icinde para dönecek mi, güvenlik ne kadar önemli? bunlar ilk aklima gelenler.
3. buna önlem yok.
4. buna tam olarak birsey söyleyemezsin, uygulamayi kim indiriyor, hangi gruptan insanlar indiriyor. Elbise üretsem satsam ne kac elbise satarsam 1000 tl kazanirim demek gibi. Kime satiyorsun, kim kaca alacak gibi ucu acik sorular var. Uygulamana reklam alirken de öyle, kimi reklam tiklama basina 10dolar kazandirir kimisi 10cent. uygulamana ve hedef kullanicina göre degisir.