[q]
(3) 

ey tarihçiler

sarper361 #96188
www.facebook.com

bu videodakilerin doğruluk payı var mı?(izlanda meselesini ben daha önce de duymuştum diğerlerini ilk defa duydum)


 

1-adakale doğru. baraj suları altında kalmış, şimdinin romanya topraklarındaki bir ada. nufüsu da çoğunlukla türk. lozan'da romanya'ya bırakılmış.

2-amerika'yı haraca bağlaması da doğru. amerika'dan yıllık haraç alınacağına dair anlaşma yapılmış. sanırım 1700'lerin sonu olmalı. ama çok sürmemiş, amerika tek taraflı fesh etmiş. tabi osmanlı da ters gidememiş. hatırladığım kadarıyla bir deniz savaşından sonra oluyor bu olay.

3-amerikan tarihindeki tek yabancı dildeki anlaşmanın türkçe olduğuna emin değilim. üstelik bu, bugünkü anlamda türkçe sayılmaz. doğru tabir osmanlıca'dır. anlaşmalar iki tarafın dilinde de yapılabilir, ortak bir dil de kullanılabilir.

4-izlanda ile ilgili böyle bir şey ilk defa duyuyorum. biraz internetten de baktım şimdi. wikipedia'dan böyle bir bilgi doğrulayamadım. izlanda sahiden uzak yav.

5-barbaros'un fransa kıyılarına gelerek, fransa'ya yardım ettiği doğrudur. ama köylünün müslüman olmasından korktular da köylüyü sürgün ettiler, olayını kim nasıl doğrular bilmiyorum. o dönemin tarihçilerinden okumak lazım. böyle bir bilgi de bulamadım ben.

6-londra sokaklarında bir osmanlı'nın insan sayılmadığı zaman, tam olarak hangi dönem acaba. bu da önemli olmalı. osmanlı'nın güçlü zamanı ise, elbette saygı görür. ancak osmanlı vatandaşı bir insan londra'da ya diplomatik ya da eğitim amaçlı bulunur. eh bu insanlar da sokaklarda yatmıyordu herhalde. ama bolluk içinde de yüzmüyordu herhalde. paran varsa, her zaman her yerde iyi olursun. iyi muamele görürsün. tarihin her devrinde böyledir. ha, ipin ucu kaçarsa, parandan da olursun, canından da. osmanlı'da da din gerekçeli olarak insanlara kötü muameleler yapıldığı oldu.

7-marks ve engels'in silistre savunmasıyla ilgili yazıları var.

8-bizans imparator'unu yeniçeriler korudu! iddialı bir söz ama belgeli mi, onu bilmek lazım. kronolojik olarak mümkün gözüküyor. belki, orhan gazi döneminde, bizanslılara yapılan yardımlarda böyle bir durum söz konusu olabilir ama orada da bizans tekfuruna yardım edilmiştir, doğrudan imparatoru korumak gibi bir durum söz konusu değildir.

belki de istanbul'un fethinden sonra, böyle bir koruma olmuş olabilir. o da esaretle ilgili bir durumdur.

9-yemen de bir zamanlar osmanlı toprağıydı. tabi ki osmanlı sayesinde işledi, sattı, aldı, vs. ama o toprağın ürünü sonuçta bu da. şimdi bu mantıkla, ırak'ın en önemli geliri petrolü ingilizler'e borçludur, demek lazım.

10-93 metre yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı ilk olarak 1860’lerde, o zamanlar Osmanlı Devleti toprağı olan Mısır’da Süveyş Kanalı’nın açılışı anısına Mısır Hidivi tarafından Fransız bir heykeltraşa (Frederic Auguste Bartholdi) ısmarlanmış, bakır ve çelikten yapılarak tamamlanmış, ama sonradan yaşanan bazı korkular yüzünden (müslüman bir ülkede bu kadar büyük bir heykelin tepki göreceği düşüncesiyle ) Mısır’a dikilmesinden vazgeçilmiş ve Paris’te bir depoya kaldırılmış. Tasarlanan bu ilk heykel Kızıldeniz ile Akdeniz’in birleştiği yere koyulacak firavunlar zamanının giysilerine bürünmüş bir kadın şeklindeymiş ve elinde 'Asya'nın ışığının Mısır'dan geldiğini' sembolize eden bir meşale tutuyormuş. Bu olaydan 20 yıl sonra 1885’te Fransa hükümeti A.B.D ile olan iyi ilişkilerinin bir göstergesi olarak büyük bir heykel yaptırmak istediğinde yine aynı heykeltraşın kapısı çalınmış. Hazır durumda olan heykel depodan çıkarılmış, heykeltraş Bartholdi ve Gustave Eiffel (Eyfel kulesinin mühendisi) birlikte çalışarak bazı değişikliklerle heykeli yenilemişler ve New York sahilinde Liberty Adasına yerleştirilmiş.

11- 1914 yılının döviz kurunu incelemek lazım. net bir bilgi yok.

umarım yardımcı olmuşumdur. iyi geceler.

pomolilik

Tarihçi değilim ancak;

George Washington ve Cezayir Beylerbeyi Hasan Paşa/Dayı arasında imzalanan anlaşmanın İngilizce versiyonunu şurdan görebilirsiniz. avalon.law.yale.edu

edit: ben yazamayı bitirene kadar üstteki cevap çoktan verilmiş olduğundan artık işe yarayacak tek kısmı bıraktım :)

lazor

5- (bkz: #16557827)

11- wikiden
Between 1844 and 1881, the lira was on a bimetallic standard, with 1 lira = 6.61519 grams pure gold = 99.8292 grams pure silver. In 1881, the gold standard was adopted and continued until 1914. World War I saw Turkey effectively depart from the gold standard with the gold lira being worth about nine lira in paper money by the early 1920s

muhtemelen videoda bahsedilen lira, altın sikke liradır

obez kirpi george
1

mobil görünümden çık