alternatif yöntemleri olan?
makine müsaade ediyorsa raw+jpeg çekmek, jpegleri baskıya verip raw'ları saklamak. jpeg'den istediği kadar kopyalasın. raw, ham halidir. dijital negatiftir. orijinaldir. elinde bulunduran fotoğrafın sahibidir diyebiliriz.
veya watermark yani filigran konabilir. bir köşesine ya da belki en ortasına baskıda görünmeyecek şekilde şeffaf bir imza atılır. anca fotoşokta channel kapatınca falan görünür hale gelir. dijital ortamda kullanılıyorsa fotoşokla imza görünür hale getirilip kopyalayanın gözüne sokulabilir.
yukarıdaki cevabı gördükten sonra edit. klasik aile fotoğraflarda fotoğrafçıya güvenelim de mesela ben eşimi bikinili çekmiş olabilirim. ya da son derece magazinsel ve bizden kaçmaz'a satılabilecek süper bir olay çekmiş olabilirim. fotoğrafçının benden apartıp kendi kullanmayacağına asla güvenemem. yeminli meminli bir meslek değil sonuçta.
Fotoğrafları orijinal formatında (NEF, DNG her ne ise RAW)olarak saklayın ve baskıya sadece JPG olarak verin. Ticari değere sahip olduğuna inandığınız işleriniz için teslim tesellüm belgesi gibi bir protokol imzalatın. Çok değerli olduğuna inandığınız eserleri bir şekilde tescil ettirin, eser üzerinde watermark veya imza uygulayın.
teknik yöntemleri boşver başında bekle.
www.tasdix.com
arkadaşlar raw ne oluyor? bendeki makinede direkt jpg olarak görünüyor?
raw fotoğrafın ham, işlenmemiş halidir. normalde fotoğrafı çekersiniz, makine işlemcisi o çekilen fotoğrafı jpeg olacak şekilde sıkıştırır, bu arada ayarladığınız beyazayarını, picture style'ı falan uygular kaydeder jpeg olarak. ama raw'da çekimden sonra yapılan beyaz ayarı, picture style gibi ek ayarlar yoktur. makinenin sensörüne düşen ışığın ilk hali vardır. sıkıştırılmış da değildir. bu yüzden boyutu da çok büyüktür (2 megapikselle çektiğim jpeg fotoğraflarım en fazla 1 mb yer kaplarken, aynı çözünürlükte raw çektiklerim 7 mb yer kaplıyor.
kompakt makinelerin çoğu raw çekemez. dslr-like ve dslr'ler çeker.