tabii ki son tahlilde herkes 'doğru' yolu bulsun isteriz. ama iletişim yolu olarak yumuşak bir yolu seçmek son tahlilde daha faydalı olmaz mı?
not: dine inanmıyorum

iletişim yolunun yumuşaklığına gelince inançlı -gerçekten inançlı- birinden daha anaç birini bulamazsınız fakat günümüzde özellikle akp ile şekilci müslümanlar o kadar çoğaldıki... cevabım soruna, ne evet ne de hayır bana göre.


hiçbir konuda aşağılamama seviyesine varmamak lazım, dine özel bir hassasiyetten ziyade.


Değildir, olmaz.


bu, işine geleni yapıp işine gelmeyeni yapmamak olur. din doğruyu ister. peki "doğru" nedir? kime göre. etik mi?


Kesinlikle değildir. Dini iyi taraflarını alalım dediğin anda dinin var olduğuna ama hatalı olduğuna ya da hatalı uygulandığına inanıyorsundur diye düşünüyorum.
İletişim yolu diye bir şey yok. Dindar biri ile din üzerinden iki türlü iletişim vardır. Biri kavgaya veya tartışmaya yönelen, diğeri de tarafların birbirini kırmaması için alttan alınan ama gerçekte kabul edilecek şekilde dinlenmeyen. Hani en fazla bir masal anlatıyormuş kadar önemsenen.
Herhangi bir konuda aşağılamak insanların refleks olarak sert savunma yapmasına sebep olur. Aşağılamak hoş bir şey değil. Fakat abartıya, aşağılamaya vs. kaçmadıkça her şeyin dalga geçilebilir ya da mizah malzemesi yapılabilir olması gerektiğini düşünüyorum.
