Örneğin dijital surround ses işlemcili bir multimedya sistemim var ben bu sistemi 3.5mm kablosunu kırmızı beyaz analog' çevirip, bir adaptör vasıtası ile toslink dijital kablo ile çıkış alacağım. sorum şu; bağlayacağım kaynaktan DTS aldığım çevresel/surround sesi, multimedya hoparlörlerim bana iletebilir mi ?
teşekkürler.
şemasını çizdim paint ile; daha anlaşılır olmuştur.
imgur.com

kablodaki her pin/plaka bir hoparlöre denk gelir genelde. yani stereo kablolar 2 hoparlöre ayrı ses taşıyabilir. ha virtual surround sistemlerini ayrı tutuyorum, çünkü onlar sesi ayrıca işliyorlar. ama direkt kablo ile ileteceğin ses için, stereo kablo ile sadece 2 ayrı ses kanalı taşıyabilirsin, diğer hoparlörlerden de muhtemelen hangi taraftaysa o kanalın sesi eş olarak gelir. yani evin içine yayılmış hoparlörlerle stereo dinliyormuş gibi olursun.


merhaba,
yanıt için teşekkür ederim, şemayı ekledim.
hoparlörlerim stereo, 2 adet.
fakat hoparlörlerin içerisinde gizli fazladan 3 sürücü daha var.
işlemci afi ile beraber çalışıp sanal surroud yaratıryor.
fakat normalde bu işlemi usb audio ile yapıyor, ama benim bağlamak istediğim kaynağın toslink çıkış/girişi var.
bende sistemi 3.5mm jack üzerinden RCA ya çeivirip, bunu toslinke çeviricem adaptör sayesinde.
fakat aklımdaki soru, 3.5mm toslink çeviriciye sanal surrond sinyali iletebilir mi ?
eğer iletirse, hoparlörler bunu işleyip sanal yaratabiliyor çünkü.


şemaya göre, dts ses çeviriciden çıktığı anda 2.0 stereo ya dönüşmüştür. bunu sanal olarak çevresel sese çoklayacak amfin kaynağı 2.0 olarak görecek. yani kaynağın dts olması bir artı sağlamayacak, stereo dan farkı kalmayacak. yani şöyle, elinde 2 film var, ikiside aynı. biri 5.1 biri 2.0 stereo. senin kurduğun düzenekte 5.1 ile 2.0 arasında pek bir fark olmaz. sonuçta amfin 2.0 stereodan çokluyor her türlü. hatta bu yapat çoklama 2.0 a göre programlandığından direk stereo kaynaktan daha iyi sonuç alırsın.
özet: kurduğun düzenek 2.0 stereo upmix yapıyor, amfin onu kafasına göre çoğaltıyor.
sonuç: kaynağında analog stereo çıkış varsa, amfine onu direk bağla, daha iyi sonuç alırsın. yoksa böyle kullanmaya devam et, sönen dinamik aralık harici çok bir kaybın olmaz direk stereo ya göre.
zamanında bende çok uğraştım böyle şeylerle. kişisel tecrübelerden yola çıkıyorum, teknisyen yada uzman değilim, yanılma payım var, hatırlatayım.


selamlar,
öncelikle değerli yanıtlanırınız için teşekkür ederim, sanırım cihazlarımı yazarsam daha net sonuçlar alırım zira sonuca ulaşamadım hala.
şöyleki;
bose companion 5 2+1 multimedya sistemim var. bu sistemin içerisinde dijital işlemci mevcut ve bu işlemci sanal olarak çevresel ses veriyor. fakat bu sesi (efekti) alabilmek için usb audio kablosu (lpt) kullanmak gerekiyor.
televizyonun usb girişleri de ses arayüzlü olmadığı için televizyona bose kolonlarımı 3.5mm jack üzerinden bağlıyorum. stereo ses alıyorum fakat, film izlerek çevresel ses alamıyorum.
ben de şöyle bir yöntem geliştridim, bose kolonları 3.5mm jack ucunu rca ya çevirip bu çevirdiğimi adaptör vasıtası ile toslink ile televizyona bağlarsam (dts çözücüm var) hoparlörlerden usb ile bağlamama gerek kalmadan çevresel ses alabilirim.
yoksa alamaz mıyım, aldığım çeviricinin linki aşşağıda;
www.ebay.com
acaba usb audio arayüzünü toslink'e çeviren bir aparat mı işimi görürdü ?


bekliyorum.
