Oncelikle "nerelisin?" diye bir soru sormanin sebebini zaten anlamis degilim, insanlar neden birbirine nereli oldugunu sorarlar hicbir fikrim yok, nedense bu zamana kadar kimsenin nereli oldugunu merak ettigim olmadi da konu bu degil, baska bir sey soracagim;

Bu konuda bazi bolgeden insanlarda il-ilce ayrimi var. Soyle ki, Sinop'lu bir suru insan var, bu insanlar bu ilin farkli farkli ilcelerinden. Herhangi birine soruludugunda Sinop'lu oldugunu soyluyor. Fakat buranin Boyabat ilcesinden olan bir tanesine denk geliyorsunuz, "Boyabat'liyim" diyor, "Sinop degil, Boyat'liyim" diyor israrla. Sinop'lu oldugunu soylerseniz itiraz ediyor, ilcesinin ismini soyleyerek ben buraliyim diyor. Rize'nin Findikli ilcesinden gelen insanlar da kesinlikle Rize lafini agzina almiyorlar, ilcesinin ismini soyluyorlar. O ilin ismiyle anilmak bu insanlari bariz rahatsiz ediyor.

Bunun sebebi nedir, neden ilceyi ayiriyor bazi bolgelerin insanlari? Bir tur fanatiklik midir bu? Gercekten bilenler beni aydinlatabilir mi?

 

fanatiklik de var bir de bazı ilçeler ilinden daha ünlü ve bilinir

limoncello

Uzun ve gergin bekleyişin gereksiz kasvetini dagıtma çabasından dolyı ilk soru, sen nerelisin, oluyor.

Bazı illerde il merkezi ve ilçedeki insanların kökeni farklı
Merkrzde ermeni ilçede türkmüş veya ilçede arap merkezde türkmüş ya da merkez gürcü ilçe türkmüş... Bu farkı bildikleri ve herkesin de bildiğini düşündükleri için çoğu zaman bu vurgunun sebebi

cecilia

mikro-milliyetçilik

efrasiyab87

Net bir sebebini bilen var mi arkadaslar bu olayin?

stavro

Bir sebebi, bazı ilçelerin insanlarının, ilin genel karakterine, dini etnik ve/veya siyasi bakımdan dahil olmamaları ve il söylendiğinde -ki genelde sorunun soruluş amaçlarından biri kişinin aile yapısı/kültürü hakkında genel geçer de olsa bilgi edinmek, bir önyargıya varmak olduğundan- kendilerine göre yanlış tanımlanmak istemezler.
Ürgüplüler pek Nevşehirliyim demezler mesela (alevi sünni ayrımı sanırım buradaki)

pascha d

Arkadaslar soru anlasilmamis, "nersindensin?" sorusu degil anlayamadigim. Soru soran degil, soru sorulanin verdigi yanitile ilgili bir ssey sordum dikkat ederseniz.

stavro

@stavro, soru gayet anlaşıldı. Neresinden olduğunu sormak ve neresinden olduğunu söylemenin nedeni aynı; sizin anlayamadığınız bu.

innatedesire

Baba tarafı Sinoplu olan biri olarak söyleyeyim. Sinop içinin ve Boyabat'ın demografisi çok farklı. Resmen bir İzmir-Konya kadar olmasa da ele gelir, bıçakla kesilir somutlukta bir fark var. İlçeyi söyleyen kişi o şehrin demografisinden mutlu olmadığını, o ilçenin sosyal dinamiklerinin kendine daha uygun olduğunu vurgulamak istiyor olabilir.

Çoğunlukla mikro-milliyetçilik yatar ama böyle farklar da olabiliyor.

aychovsky

ankara'yı düşünün mesela. bir merkez ilçeleri var, bir de ankara'ya bağlı olmakla birlikte merkezde olmayan ilçeleri var. ankara'nın çankaya, altındağ, keçiören vs. gibi ilçelerinden olan adam ankaralıyım diyor. ben mesela, yedi göbek ankaralıyım, anamın da, babamın da, sülalemin de, nüfus cüdanında il ankara ilçe altındağ yazıyor. ama ben ankaralıyım diyorum.

bir de ankara'nın dış ilçeleri var. kızılcahamam, beypazarı, polatlı, şereflikoçhisar vs. evet ankara'ya bağlı ama oralar ankara değil ki artık. il statüsü yok ama bambaşka bir şehir orası.

bodrum muğla'ya bağlı ama muğla ile alakasız bambaşka bir şehir. çorlu öyle, ereğli öyle, ürgüp öyle. hatta ürgüp eskiden kayseri'ye bağlı idi, sonradan nevşehir'e bağlandı. şimdi siyasi nedenlerden dolayı bağlı olduğu il değişince adamın memleketi niye değişsin ki. eskiden kayseriliydi, şimdi nevşehirli mi oldu durup dururken? hayır o ürgüplüydü, hala ürgüplü.

kibritsuyu
1

mobil görünümden çık