kendisine ufak bir soru soracagim. soyle ki 6 yillik tip egitimini bitirdikten sonra tus'a girmediginiz vakit istediginiz herhangi bir yerde doktor olarak ataniyor musunuz? yoksa zorunlu gorev var mi? bu zorunlu gorevler illa ki doguda mi?


'ben hayatim boyunca tusa girmeyecegim ama yuksek lisans da yapayim' derseniz size herhangi bir katkisi oluyor mu? yoksa kendinizi tatmin icin mi yuksek lisans yapmis oluyorsunuz?

pratisyen hekim olarak ozel hastanelerde is bulma sansiniz nedir? maaslari, sartlari cok mu kotudur?


velhasil hayatini cok kisitlamadan standart bir doktor olmanin bir yolu yok mudur?

 

6 yılı bitirdikten sonra 10 yer mi ne seçiyosun açıklanan yerlerden ama onlardan birine değil de tamamen alakasız başka bi yere çıkma ihtimali de var zorunlu görevin. zorunlu görev illa doğu değil istanbulun uzak ilçeleri de mesela doğu görevi kapsamına giriyor.

bilgim bitti. :)

10032007

Doktor değilim. Sağlık bakanlığında, hastanelerde doktor olarak çalışmak veya mesleğini uygulamak için mecburi hizmete gitmek zorunlu.

Ben hasta bakmayacagim kendimi bilime vereceğim derse doktora programına başvurabilir veya yurtdışında uzmanlık yapabilir. (Sizin ornek teki kişi sanırım uzmanlasmak istemiyordu ama bu da bir seçenek.) Eskiden diplomasinin fotokopisini dilekçeyle istiyordu, diploma verilmiyordu. Simdi diploma mecburi hizmetten önce teslim ediliyormuş galiba. Yine hasta bakip mesleğini uygulayamaz, bilim insanı olur. İleride çalışmak isterse mecburi hizmetini yapmasi gerekir.

Pratisyenlerin is imkanları hakkında çok bilgim yok.

Lim5

tek bilgim arkadaşım pratisyen hekim. zorunlu görevini istanbulda yaptı şimdi aile hekimi 8k civarı maaş alıyor. yine istanbulda çalışıyor

sta

6 yıllık eğitim bittikten sonra devlet hizmet yükümlülüğü, yani mecburi hizmet ile görevlendirilme var. çoğunlukla acil servislerde, daha az olarak da halk sağlığı veya sağlık ocağında görevlendirmeler oluyor ama tahminim %70 filan acile çıkıyor atama. kuraya girmeden önce kadrolar açıklanıyor, onların arasından seçim yapıyor herkes. kadroların hepsi doğu değil ama batıda olan yerlerin çoğu ilçe falan. istanbul'da da mecburi hizmet var mesela, ığdır'da da var, tabi kadroların büyük çoğunluğunun doğuda olduğunu da belirtmek lazım. seçilen yerlerden biri çıkmazsa genel kuradan neresi çıkarsa oraya atama yapılıyor, orası da genellikle doğu oluyor. (benimki bitlis - hizan'a çıkmıştı mesela)

zorunlu hizmeti bitirmeden, tıp eğitimini tamamladıktan sonra, (asistan falan da değilse) bir hekim resmi olarak herhangi bir yerde çalışamaz. mecburi hizmet bittikten sonra özel hastanelerde pratisyen olarak iş bulabilir (bildiğim kadarıyla acillerde ve servislerde pratisyen çalıştırıyor bazı özeller, yoğun bakımlarda falan), acillerde veya ambulanslarda 112'de falan iş bulabilir, ilaç firmasında danışman olarak çalışabilir. maaşı-şartları mecburi hizmet kadar kötü değil genelde bunların ama acil serviste çalışmak herkes için uygun - rahat bir çalışma şekli değil, stresi ve sorumluluğu çok.

yüksek lisans konusunun da akademik kariyer dışında pek bir artısı yok diye biliyorum. kaliteli özel hastanelerde iş bulma konusunda belki bir artısı olabilir. çok net bilgim yok ama o konuda.

hayatını çok kısıtlamadan standart bir doktor olmanın bir yolu yok mu sorusuna gelince.. bir kere, çoğu fakülte açısından, hayatını belli ölçüde kısıtlamadan mezun olabilmek mümkün değil. yeni açılan tabela üniversitelerinin tıp fakülteleri için geçerli olmayabilir bu durum ama özellikle 4. sınıfta alınan büyük stajlarda (dahiliye, pediatri, kadın doğum, genel cerrahi) ciddi bir çalışma gerekiyor. ilerisi için kısıtlanmadan yaşamak konusu da hasta bakılmayan alanlarda mümkün olabilir diye düşünüyorum. temel bilimlerde uzmanlık (biyokimya vs.) veya tıp dışı özel sektörde çalışma gibi (ilaç firmaları örneğin). veya uzmanlığı rahat, nöbeti ve sorumluluğu nispeten daha az olan uzmanlık alanlarında olabilir. (ftr, spor hekimliği, dermatoloji)

gelecek planı yapmakta olan tıp öğrencisi olduğunuzu varsayarak bir asistan olarak bu konudaki tavsiyem, eğer aklınızda çok spesifik bir branş yok ve pek çok kişinin yaşadığı tıp seçmiş olmanın pişmanlığını yaşıyorsanız, tus'ta yardırın. derma yazın. mecburiye gitmeyin, müstafi olun bir şey olmaz. işin başındayken tus insanın gözünde çok büyüyor ama 1 senede falan olmayacak iş değil, oluyor.

kolay gelsin.

gibicibicis
1

mobil görünümden çık