Merhaba,

1. Iscinin ise girerken isverenle yaptigi sozlesme yalnizca isvereni korumaya yonelikse bir hukmu var midir? ("Isci haklarini korumayan, yalnizca isvereni korumaya yonelik sozlesmeler hukumsuzdur" gibi bir sey kalmis aklimda ama emin degilim.)

2. Sozlesmenin yaninda daha en bastan ibraname imzalatmak da yasal midir? Bu, yarin obur gun isciyi isten cikarip "kendi istifa etti" deyip tazminattan kacmak icin bir kotu niyet degil midir?

3. Isverenin, iscinin 1 maasini mutemadiyen iceride tutmasi yasal midir? (Bu madde sozlesmede de yer aliyor.) Yani soyle, isci 4.ayin 7'sinde ise basladi, kurumun maas dagitma gunleri her ayin 20-30'u arasi ve isciye ayin 30'unda, calistigi 23 gunun maasi odenmiyor, o 5.ayin 20-30'u arasi oduyor, ustelik tam maas da degil 23 gunun parasini yalnizca. Yani 1.5-2 aya yakin bir sure calistiriyor ama yalnizca 23 gunu odeniyor. Gerekce olarak ise "paraniz iceride kalmiyor, bu isten ayrilirsaniz eger, ayrildiktan sonraki ayda odeniyor" gosteriliyor.

4. Faturalandirilmayan, vergilendirilmeyen, yasal olmadigini gordugum seyler var. Bunlari nereye sikayet edebilirim?

5. Isverenin, her gun iscinin sigara ve yemek saatini kendi belirlemesi, degistirmesi, neyi ne zaman yiyecegini soylemesi ve bunu rahatsiz edici bicimde yapmasi normal midir?

Siz de cevaplarinizi sayi ile belirtirseniz cok memnun olurum.
Simdiden cok tesekkur ederim.

 

1) Genel olarak "hükümsüz" denilemez. Her madde ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Nitekim işvereni koruyan birçok maddenin geçerliliği vardır.

2)İbraname ancak iş sözleşmesinin feshini müteakip bir ay sonra imzalatılması ve içeriğinin de yasada aranan şartları taşıması halinde geçerlidir.

3) Geçerli değil, ücret ertelenemez. İşçi hizmeti ifa etmesini müteakip ücrete hak kazanır.

4) Yerine göre Maliye veya SGK.

5) Değil. Esaslı hale gelmiş iş şartları işçinin onayı olmadan değiştirilemez.

zacura

iş hukukundan zor geçmiştim, o nedenle daha usta birisi de cevaplayacaktır.

1. böyle bir sözleşme yoktur, varsa neden imzaladın? maddeleri ne mesela? genel bazı maddeler var, iş sözleşme maddeleri bunları pek aşamaz bence.
2. no. adam seni işten atsa bile istifa mı göstermeye çalışıyor, anlamadım?
3. herhangi bir maaşını 20 günden fazla süreyle elinde tutamaz, faiziyle ödemekle yükümlü. içerde tutulması olayını ilk defa duydum, depozito gibi saçmaymış.
5. işe göre belirlenebilir de adam neden belirliyor, sana güvenmiyor mu?

aithra

1. tam olarak bütün sözleşme geçersizdir denemez ama haksız maddeler mahkeme tarafından dikkate alınmıyor.
2. kötüniyet ama bundaki sorun ibranamelerde tarih de olmaması.
3. yasal değildir, ay sonunda ödenir.
4. maliye, vergi dairesi, sgk seç beğen al.
5. bu zor bir soru, eğer çok çok acayip bir durum yoksa bir yere kadar belirleyebileceği kabul ediliyor. tanınması gereken ara lar var, onları tanıyorsa şu saat verdi bu saate geçti olayını mahkeme çok sallamaz. avukat lazımsa beklerim:)

colg fusion

Cevap veren herkese cok tesekkur ederim. Buraya yazdiktan sonra sgk'ya iceri maas atma ve ibraname konusunu, maliyeye de kacirilan vergiyi ihbar ettim, umarim sonuc alirim.

eski kafasi gidiklerdenim
1

mobil görünümden çık