gittiğim bir psikolog bana yorgunluklarımın üstesinden gelebilmem için omega 3 takviyesi almam gerektiğini söyledi. Vejetaryenken nasıl olacak o iş?
Bir de onun dışında ben bu gıda takviyelerine pek olumlu bakmıyorum genel olarak. Gerçekten gerekli mi? Veya işe yarıyor mu?

Ceviz, keten tohumu gibi kaynaklar var.


omega 3 önemli bişi beyin ve vücut için, tabii illa yapay takviye olarak değil balıktan almak daha kolay ama vejetaryenseniz solgar'ın falan kesin vejetaryenlere uygun versiyonları vardır.
Bitkilerden alımı hakkında şöyle bir paragraf var bu adrete www.medimagazin.com.tr
"Balık ve yumurta tüketmeyen vejetaryenler (yani veganlar ve lakto-vejetaryenler) büyük miktarda deniz yosunu yemiyorlarsa, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) omega-3 yağ asitlerini yeterince alamazlar. Buna karşılık, vejetaryenler vejetaryen olmayanlara göre daha fazla miktarda omega-6 yağ asidi almaktadırlar. Bu yüzden istenmeyen bir durum olan, yangıya eğilimi artıran omega-6 yağ asidi/omega-3 yağ asidi oranının fazlalığı söz konusudur. Yine bir omega-3 yağ asidi olan alfa linolenik asidi (ALA) bol miktarda içeren keten tohumu gibi maddelerin alımı ve ALA’nın vücutta DHA ve EPA’ya dönüşümüyle bu problemin aşılabileceği düşünülmüştür. Ancak, kişiden kişiye değişmekle birlikte, ALA’nın EPA’ya ve daha sonra DHA’ya dönüşümünün kısıtlı olduğu anlaşılmıştır. Geriye alternatif olarak alglerden (su yosunlarından) DHA ve EPA elde edilmesi kalmaktadır."


omega 3 sadece balıkta olmuyor, balıkta daha çok oluyor tabi.
ayrıca gıda takviyesini en en son tercih olarak görüyorum.


Bugünkü bitkisel ve tahıl ürünleriyle beslendikleri için hayvansal beslenme nedeniyle vücutta yoğun şekilde omega 6 birikimi oluyor. Doğal şartlarda omega 3 ve omega 6 alımı 1:1 oranında olması gerekirken bugünün şartlarında 1:1000 oranında oluyor. Omega 6'nın fazla alımı, omega 3'ün işlevselliğini bloke ettiği gibi vücut içinde enflamasyona neden oluyor. Omega 3'ün alımından çok omega 6'nın alımını düşürmek gerekir. Omega 6 alımı düşmediğinde kilo kilo omega 3 alsanız bile çok işe yaramıyor ne yazık ki ama takviye omega 3 alımı en azından omega 6'nın kötü etkilerini bir nebze oranlayabiliyor. O nedenle asıl önemli olan omega 3 almak değil omega 6 alımını kısıtlamak.


YOrgunlukların sebebi b12 de olabilir. Kan testi yaptırman daha iyi oluır psikolog tavsiyesi yerine.
Veganlarda omega 6 ve omega 3 ün 12:3 olması öneriliyor. Normalde 12:1 civarıyken öneri.
Yosunlarda mesela epa dha yüksek. Keten tohumu var aktarlarda, onda var vbayağı omega 6 ama yağ da fazla, kilo aldırabilir. Her gün bir iki kaşık ymekle veyha sade yenebilir.
ve ceviz tabiNormal bedenler çevirebiliyıor çünkü birbirine.


Semizotunda vardı sanırım Omega3. Ancak elbette ki hayvansal/bitkisel oranını tutturmak da şart.
Kullananlar işe yaradığını söylüyorlar. Ancak markası ve omega 3-6 oranlarının vs. de iyi incelenmesi gerek.
