nerden geliyor amk. nasıl satılıyor? satmak için ne yapılıyor, bu ttnetler superonline'lar ne yapıyor internet için? kendi internetimi kendim üretemem mi?

geçen gün biri 'yer çekimi varsa uçaklar nasıl uçuyor' diye bir başlık açmış sözlükte. altına yazanların %90'ı 'peh salak' minvalinde karalamış. sanki hepimiz uçağın nasıl bir sistemle uçabildiğini, çalışma prensibini biliyormuşuz gibi..

bunu dikkate alıp yanıtlamanızı dilerim.

 

telefon ile aynı şekil, internet sonuç itibari ile telefon hattından geliyor (illaki telefon olmak zorunda değil elbette ama örnek teşkil edilmesi açısından) türk telekom santralden senin evine döşediği hattı san "kiralıyor" böylece sen internet için gerekli olan sinyalleri o hat üzerinden "gönderip" "alabiliyorsun", uydu net evine yine kablo çekiyor ve o kabloyu sana belli bir hizmet karşılığı "kiralıyor".


süper online vb. servislerde türk telekomdan lisans adı altında o kabloları kullanma hakkı alıyorlar böylece internet satılabilir hale geliyor.

minik bir interneti (intranet diyoruz biz) kendi çabalarınla evinde de kurabilirsin.

selam

@hayirsiz

hocam allah razı olsun hazmede hazmede okuyorum.

bu arada bir sorum daha var: explorer'dan önce bir kaynak var mıydı internete girmede. yani atıyorum google gibi bir arama motoru yoktu ve www.xxxx.com diyerek giriyorduk bildiğimiz sitelere. bu sitelere girmek için açtığımız bir internet programı var mıydı explorer'dan önce? ilk olan program ne olursa olsun, insanlar bunu bilgisayarına nasıl yüklüyordu? mesela biz explorer'ı bilgisayarı aldığımız gibi sahibiz. eskiden de bilgisayarda mıydı?

yüz buldukça sorularım ilkokula inecek :) ama merak ediyorum valla, teşekkür ederim tekrardan...

@selam

teşekkür ettim çok :) peki telefon olmazsa hangi hatlar olabilir? biz kurabilir miyiz alternatif hatları?

bütün bunları internet ve telefon gibi kaynakların neden satılabilir olduğunu merak ederken merak etmeye başladım. bence bunlar haktır. ne hakla satılıyor, kiralanıyor anlamıyorum. insan elektrik bedelini ödedikten sonra kendi yararlanabilmeli bunlardan yani.

gang leader of wasseypur

tim berners lee denen adam, ilk web sunucusunu (web sayfalarını sunan programı) hemde ilk browser'ı yazdı, spec açık olduğu için zamanla başkalarıda browser yazdı, bunlardan biri microsoft tarafından alındı ve ie olarak devam etti, diğeri ise netscape oldu, arada 3/5 yıl geliştirilip tarihe gömülenlerde var tabii.

upload.wikimedia.org

selam

Bi de ben muhendisim. Ucak olayina aklim ermiyor yani. Koca sey abi sonucta.

brad pitt

Tam da haberleşme ağları dersinin sınavı vardı bugün. Soruya cevap verecektim sonra biraz erindim dersten kaynaklanan bezginlikten ama sağolsun arkadaşlar süper anlatmış. Şu anki ruh halim bunu söylüyor yalnız:

alkislarlayasiyorum.com

spektrum9000

Oo Netscape'i gördüm geldim. Mini bir hikaye anlatayım o zaman ben de. Zamanında Netscape pazar lideri, en mükemmel tarayıcı, herkeste ondan var. Tabi o zamanlar internet falan herkeste yok veya çok çok yavaş. Dolayısıyla gidip parasıyla diskini alıp programı yükleyebiliyorsun.
Sonra Microsoft IE'i çıkarıyor ama Netscape kadar tutmuyor. Microsoft bunun üzerine Windows ürünlerini içinde IE yüklü şekilde satmaya başlıyor. Tabi Windows'unda beleş tarayıcısı varken kimse para verip başka tarayıcı almaya ihtiyaç duymuyor. Ve zamanla Netscape git gide pazar payı kaybediyor ve önce satılması sonra da batmasına yol açacak sürece giriyor.
Microsoft'a işletim sistemi pazarındaki tekel pozisyonunu kötüye kullanarak tarayıcı pazarını ele geçirmeye çalıştığı için rekabet ihlali davaları açılıyor. Dava yıllar yıllar sürüyor ve Microsoft ciddi yaptırımlar alıyor.
Olan garibim Netscape'e oluyor. :)

kingdom of rust

benim de aklima takiliyordu bu varya. tebrikler

Belki cevabini yazmissinizdir yeni okuyorum yinede soruyum. internetin tamamen kapatilmasi mumkun mu. yani tum dunyada. biri kapatiyorum aq dese kapatabilir mi.

kutsalbok

konuyla biraz alakasız olacaka ama şimdi microsoft bu explorerı direk windowsun içine gömdü öyle sürdü diye dava falan açıldı ya saçma değilmi? o zaman bende paint gibi bir program yapıyım windows bunu ücretsiz vermesin haksız rekabet diyim olurmu? mantıksız bir soru olabilir ama bana sorarken mantıklı geliyor şuan:)

lprytk

birde ben bir not düşeyim, netscape mozilla vakfını kurdu ve kodları buraya bağışladı (batmadan önce), bu sayede bu gün firefox var, netscape, sadece browser değildi, aynı zamanda e-posta istemicisi, ftp istemcisi, irc istencisi idi, mozillanin ilk yaptığı iş bunları ayırmak oldu.

@lprytk, microsoft evil idi, ki hala öyle ancak şu anda bir başka büyük evil da google, arkadaş sadece google ürünleri yada google'ın desteklediği (wikipedia misalen) ürünlerin ön sırada olmasını söylemiş ama aynı zamanda google kocaman bir giriş kapısı ve trafiği istediği gibi manüpile etme şansı var, yarın sen bir haber aradığında o habere seni hiç ulaştırmayacağı gibi o haberi tarafsız olduğun kaynaklardan değil kendi istediği kaynaklardan san ulaştırabilme şansı var. google an itibari ile büyük tehlike aslında.

yine paint örneği vermişsin ama örneğin avrupadaki bazı ülkelerde windows browser olmadan geliyor ve kurulumda hangi browser'ı istediğini soruyor, senin seçtiğinide download edip kuruyor sisteme. bununla birlikte eskiden dosya yöneticisi olan explorer ile internet explorer aynı kaynak kodu paylaşıyordu bu da ie nin sisteme entegrasyonu demekti bu davalar sonucu kaynak kodu ayırmak zorunda kaldılar. her browser üreticisinin eşit derecede entegrasyonu sağlandı böylece.

selam

www.youtube.com

yirmisantim

@hayırsız ve @selam

ikinizinde dediklerini gayet iyi anlıyorum ayrıca katılıyorumda. tekelleşme gayet tehlikeli bir durum. bu tekelleşmeler ne kadar kırılırsa bizde daha özgür yazılımlar kullanırız.

benim demek istediğim bu tekelleşmelere hangi alanlarda kime göre neye göre karşı çıkılmalı? internet explorer çok daha kesin bir şekilde insanların kullanımını etkiliyor evet ama neden windowsa gömülü gelen paint yada hesap makinesi yazılımı vs. bu işin dışında kalıyor?mesela hiç böyle eklentilerin olmadığı bir sürüm neden yok?(varsada ben bilmiyorum) sonuçta bu programların karşılığı olabilicek programlarıda biri yazabilir ve windowsun bu yaptığı adil değil deme hakkı var. sonuçta windows internet explorerı kullanmayı zorunlu tutmuyor farklı şeyler indirilebiliyor ama bu tekelleşme oluyor. neden diğer şeyler için tekelleşme denmiyor?

güzel bir tartışma ortamı yakaladığımız için soruyorum yoksa ters bir amacım vs yok gayet merak ediyorum. şimdiden teşekkürler ilgi için. bu arada soru sahibindende özür dilerim biraz kirlettim soruyu.

lprytk

yani benim anladığım esas şuan konuşulan hizmetler çok daha büyük etkileri var ve daha büyük para hacmi yada kişisel bilgi hacimeri var o yüzden bu şekilde davalara konu oluyor. paint vs önemsiz ve işlevsiz kalıyor o yüzden bunlar hakkında bir tartışma yok. bunlardan da ya para yada bilgi akışı olsa bu programlarda kurulu gelmeyebilirdi. cevaplardan tatmin oldum ben teşekkürler.

lprytk
1

mobil görünümden çık