1 dönüm arsa %35 imar izni var.
bir de tek problem elektrik mi olur? Su tuvalet için depo filan ayarlarım.
bildiğim kadarıyla olmaz, hatta özel üretim ev gibi konteynerler var.
Firmalar özel üretim ne istiyorsan yapıyorlar.
Elektrik problemini de jeneratörle çözebilirsin
bu konuda çok net bir ifade yok işin aslı. bence belediye ile görüşmek lazım öncesinde.
ancak şunu söyleyebilirim, elektrik su bağlatmak için sıkıntı çıkabilir.
%35 imar izni çok iyi bir oran ya hu.
yap şöyle küçük bir ev kendine, konteyner da yaşanmaz. zamanla tuvalet ekliyim verenda ekliyim şunu yapayım bunu yapayım derken ev parası harcarsın zaten.
olmadı prefabrik ev yaptır, 20 -25 bine küçük güzel evler var.
sorunu cevaplamamışım farkettimde :)
şimdi yasal olarak bir yerde yaşayabilmen için iskanlı bir yer olması lazım, ki oraya belediye tarafından burada insan yaşayabilir denmeli resmi olarak.
su işi kolay kuyu açar sondaj vurursun, tuvalette kolay bir çukur açar tesisatı çekersin. toprak zaten emer atıkları, tuvalete sentetik birşeyler atmadığın sürece kolay kolay sıkıntı çıkmaz.
ama elektrik yoksa arsada büyük problem, su için de lazım, ısınma içinde. elektriksiz hayat zor.
jeneratör, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi filan da masraflı işler.
günlüşk ne kadar kw elektrik harcanacağı hesap edilip bir jeneratör ile ne kadarlık yakıt gideri olacağı hesap edilmeli.
askerliğimin bir bölümünde çölde, üç tane konteyner'ın birbirine kaynatılmasıyla oluşturulmuş bir karakolda yaşadım. 15 askere yetecek bir koğuş, ofis, mutfak, banyo, tuvalet, yemekhane, tv odası hepsi sığdırılmıştı. su tesisatı, atık su gideri, elektrik şebekesi... hiçbir eksiği yoktu. bunu yapan şirketler var.
imar izni olan bir arsadan bahsediyorsunuz. bu da demektir belediye size yol, su, elektrik, atık su vb. altyapı hizmetleri sunmuş olmalı. yoksa belediyenin gerekli birimlerine dilekçe vererek yapılmasını isteme hakkınız var. (imar izni yapılaşma ve yerleşim izni anlamına gelir)
iskan yapı yapıldıktan sonraki kullanım iznidir ki zaten prefabrik yapı kullanasınız ve bizim imar mevzuatımızda bunun yeri olmadığı için iskan alamayacaksınız. ama belediye genelde gelip yıkmaz bulunduğunuz bölge ranta açılmadıkça. türkiye'deki yapıların %8o'e yakının iskansız zaten.
Konteyner icin imar iznine gerek falan yok, müstemilat olarak kullanmis olacaksin cunku.
yasal hiç bir engel yok. elektriğini de solar yada rüzgarla üretebilirsin. 2 3 bin tl masrafla günlük kullanılan elektriği üretebilirsin. tuvalet vs çok sorun değil halloluyor bir süre sonra.
alakırın sesi diye bir arat google da.
istanbul'da kartal-tuzla arası bir sürü firma var. konteyner'dan tut triplekslere kadar. araştırmıştık zamanında, 30 bin lira civarındaydı. temel betonuna karışmıyorlar geri kalan her şeyi hallediyorlar. ayrıca tarım yapacağım falan dersen elektrik işini de halledebilirsin. ama emin değilim tarım krediden belge isteyebilirler
Çekilin ben mimarım
Şaka yollu gerçekten mimarım ve biraz da imar mevzuatı filan bilirim.
Kanun şu:
3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesine göre; Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler olarak ifade ediliyor.
Şimdi konteyner'ler müteharrik ama yine de yapı sayılıyor ve belediye mücavir sınırları içindeyseniz inşaat ruhsatı alıp sonra efendim iskan almanız gerekiyor.
Her türlü harcı da yatırmanız gerekiyor. İleride başınızı ağrımasın.
Yaa ben sordum öyle işte vinç ilen getirip koyuyorsun iş bitiyor kimse de bir şey demiyormuş gibi bir haliniz varsa tabii ki yapınız, ediniz ben bilmem.
İnşaat ruhsatı alacaksınız.
Bunu için 1/50 mimari proje ona istinaden çizilmiş statik (ki çelik yapı sayılacak çok kolay) Elektirik (ki zaten zayıf akım) bir de mekanik ki bence gerek bile yok bunlarla, tapunuzla (tabii yoksa arsanın size ait olduğuna dair belge) ile başvuruyorsunuz.
Mimari proje önceden adlığınız imar durumuna uygun olmalı. Vaziyet planı ve çevre düzeni de olmalıdır.
Bildiğin bina yani. O zamn ben neden uğraşayım derseniz bakın bunu da anlatıyorum.
1- Konteyner için bir beton altık yapmanız yeterli bunun için beton miksreine bile gerek yok aslında.
2- Betonarme kalıp malıp, beton mikseri filan para demek.
3- Konteyner'in cillop gibi sıfırı büyük para ama çıkma alırsanız daha iyi. Ancak paslı olmasın dikkat edin.
4- Boyutları pek bir biçimsizdir. Burada rahat yaşamak için Pinterest'ten plan bakalbilir ya da iyi bir mimar bulmanız gereklidir. (İŞbu cevap sizden iş almak için yazılmamıştır. Ben iş aramıyorum ama iyi mimar sayılırım tevazuya gerek yok. Severim bu az alanda iyi çözüm yapmayı)
5- Betonarme Türkiye'de her yerde yaopıldığı için daha ucuza çıkar derlerse de (haklı olduğu konular var) 10 lira diye başladığınız iş 20 liraları da geçer. KOnteyner'da bellidir. İkinci el konteyner onu demirciye kaynak. Vinç ve altındaki beton su basman işi.
6- Elektirik ve su bağlatıyorsnuz. Gider için uzakta bir yerde foseptik kazıdırın etrafını betonla kalpatın altı delik olsun o yolunu bulur gider. Fazla kimyasal dökmeyin gidere bence filtre dahi kullanabilirsiniz. Su bağlatamadıysanız yağmur suyu depolama yöntemleri deneyin. Çok başarılı olur. Ya da tanker ile su gelir. Hayvan gibi harcamazsanız çok uygun olacaktır. Elektirik içinse güneç enerjisi mümkünse süper olur.
7- Yani eğer becerebiliyorsanız izinsiz hallediniz yoksa iş büyüyor.
Öyle işte.