olabilir mi? Yani kafadan uydurma bilimsel bir habere ornek verebilir misiniz? Calismaya gercekci bir isim verip, gercek bir bilimadaminin ismini vererek hatta?




 

tam sorduğunu karşılamıyor sanırım ama birkaç yıl önce ecstasy kullanıcılarıyla yapılmış bir nörogörüntüleme çalışmasının sonuçları bayağı ses getirmiş hatta delik deşik beyinlerin resimleri times'a kapak olmuş. diğer hiçbir çalışmayla tutarlılık göstermediği için meselenin biraz üstüne gittiklerinde çalışmayı yapan herifin mdma (ecstasy) ile metanfetamini birbirine karıştırdığını ortaya koymuşlar.

yanlışlık gibi görünüyor ama anti-drug policyler gereği bu tür dezenformasyonlar çok oluyor. esrarla ilgili çalışmaların da birçoğu yalan yanlış.


bir de onun dışında ıspanak hikayesi vardı, hesaplama sırasında bir sıfırı fazla koydukları için yıllar yılı ıspanakta bol miktarda demir olduğuna inandırıldık hikayeymiş baştan aşağı.

sonuç olarak bilimsel görünümlü yanlış bilgilerin yayılması çok zor değil ama hani uydurup yazmışlar mıdır, rastladıysam da hatırlamıyorum öyle bir örnek. bir ara 2000'de "kansere çare bulundu" diye bi haber çıkmıştı, sonra o yalanlandı ama onun da ilaç sektörünün manipulasyonu olduğu söylenmişti.

klinik farmakoloji alanında da epey şaibe dolaşıyor. birkaç yıl önce avrupalı bi akademisyen ilaç firmalarının bilim insanlarına para ödeyip adlarını kullanarak deney, araştırma falan yayınlattığını ortaya çıkarmıştı. söz konusu insanların herhangi bir sürecinde bulunmadıkları yapılıp yapılmadığı bile belli olmayan bir sürü klinik çalışma yayınlarda yer bulmuş sonuç olarak.

hayali arkadaş

gerçek bir biliminsanının ismini vererek kafadan uydurma haber yapılacağını sanmıyorum açıkçası. varsa da nadirdir örneği geçmişte kalmıştır.

ama atıyorum domates kansere çare imiş, işte londradaki bilmemne üniversitesi prfesörü bilmemkimin yaptığı çalışmaya göre diye başlayan haberlerin kendisi yalan değil ama yorumlanması yalan oluyor çoğu zaman. bir kimyasalın kanserin belli bir çeşidine yol açan zilyon tane enzimin bir tanesinin aktivitesini azalttığı bulunuyor, bu kimyasalında domateste bir miktar olduğu biliniyor, kocaman başlık atıyorlar "domates prostat kanserini önlüyor" diye. bu tarz, besinlerin hastalıklarla ilişkilendirildiği neredeyse tüm haberler yalan sayılabilir.

efe

türk gazetelerinin internet sitelerindeki uzay haberleri genelde yalan dolan :p

deckard

1 nisan şakası olarak yapılıyor. bbc'nin uçan penguenleri vardı mesela. türk tvleri ve gazetelerinin yarısı da atladıydı habere...

ikinci ihtimal
1

mobil görünümden çık