Dibine tutmayan kısık ateşteki çorbayı kendi haline bıraktım ve taştı.

Kinetiğinin artması mı, yüzey gerilimini patlatıp geçmesi mi? Sebebi neydi?


 

karıştırmamak.

quanche

Hg hemşo:) kendi halinde biraktim diye o yuzden dedim karistirmak hangisini engelliyor yani, sorum bu.

fallopian

Çorbaya bilimsel yaklaşmadım hiç, tıkandım. İçiyorsan karıştır bence :D

quanche

kıvanç haklı (ismini salladım)
adam gibi iç mundar edicen çorbayı

Tears of Devil

çorbanın taşmasını önlemek için tencerenin içine metal bir şey atmalıydınız. çay kaşığı-çatal vs. gibi.

kakao

@kakao Metal kasik corbadan disari cikiyor mu, tamami iceride olsa da oluyor mu? Mantigi nedir? Özısı mi? Yuzey gerilimi mi?

fallopian

Mantığı kaynama diye biliyorum. Çorbanın içindeki suyun su buharı haline geçmesi. Karıştırırken su buharının kaçmasını sağlıyorsun. Böylece çorba kabarmıyor. Yanlış cevap mı?

zombi

@zombi dogru dediniz, buharin hareketi zaten isidan dolayi kitetik enerjisinin artmasi, karisistirinca corbanin yuzeyi uzerinde delikler aciyoruz, buhar ciktigi icin tasmiyor. Yani iki teorimi de icine aliyor bu. Ama kakao'nun soyledigi metal kasik aklima takildi. Belki de butun bunlar ders çalışmamak için yapılan anlamsız hareketlerdir

fallopian

tamamı içerisinde zaten içine atıyorsun. hanımlar arasında uygulanan bi yöntem kinetiğini minetiğini anlamam ben.

kakao

kaynama demek, sivinin buhar basincinin atmosfer basinciyla esitlenmesi demek. sivi isi aldikca buhar basinci yukselir, atmosferik basinca esit oldugu anda da kaynama baslar. corbanin icindeki su molekulleri de buhara donusup yuzeyden salinir.

su buharinin ozgul agirligi sudan daha az oldugu icin ayni kutledeki su buhari sudan daha fazla yer kaplar. dolayisiyla kaynayan corbanin hacmi artmis olur. fokur fokur eder, tasar :D karistirarak olusan su buharini corbadan daha cabuk uzaklastiririz, corbamiz tasmaz :D huahua

osuruklu
1

mobil görünümden çık