Einstain mı?
İkisi de farklı demeyin kendi içinde değerlendirin hepsini alt alta toplayıp sonucu söyleyin.
İkisi hakkında da ayrıntılı araştırma yaptım.
Merak ettiğim sizin fikirleriniz.
bence newton'un yaptıklarını newton yapmasaydı zamanla başkaları da yapardı.
ama einstain öyle mi?
Bilim alanındaki başarılar sayılarla ölçülemedikleri gibi, sıralanamazlar.
yahu teslayı da biliyorum ama sorum iki kişi arasında hangisi daha büyük başarılara imza attı? Hangisi en büyük demiyorum, basit bir soru.
tesla demeye gelmiştim demişler. yine de tesla.
edit: sadece ikisi arasındaysa bence newton, newtonun yasaları olmasa einstain'ın yasaları olmayacaktı.
newton değil başkası yapardı yazan olmuş, einstain değil başkası yapardı da denebilir.
Tesla rules
Einstein'in fiziğe kattıkları ve prestiji, manhattan projesini ve atom bombasını tetiklediğinden kendisine hiçbir zaman sempati duyamadım. Bu bir başarıysa, evet einstein.
Newton hem matematikçi hem fizikçiydi.einstein ise sadece fizikçiydi.newton kendi bulduğu fiziksel yapıları anlatabilmek için matematiksel yapılar da kurmuştur (calculus gibi). Bu yüzden newton ile herhangi bir fizikçi ya da matematikçiyi kıyaslasak da hemen hemen aynı şeyleri söylerdim.
teska ikisii de öper.
Nicola Tesla
Hollowlife tesla cevaplarını silse küfür edersiniz yetiş hollowlife
Newton. Sanayi devrimi, makinelesme o bu su oncelikle newton'un yolunu actiklari sayesinde olmus bence. Einstein da az degil ama oncelik newton'un.
Neticede tarihsel olaylardir. Zamanlarina gore degerlendirmek gerekir. Hadi Einstein'in donemini biraz anlayabildik diyelim, Newton'un zamanini tahayyul etmek bizim icin neredeyse mumkun degil.
albert tabıkı de. newton dunyada yolmuzu bulmamızı saglamıstır albert uzaya cıkarmıstır.
Newton bir öncü olmuştur. Sonra sırayla bir sürü buluş, düşünce, yöntem, varsayım öne atılmış ve gelişerek devam etmiştir. Halen daha devam ediyor.
Sanki Einstein bir kaç adım önde gibi, yine de Newton abimizin çalışmaları da öncüllük ve cesaretle konuların üzerine gitme, düşünme, araştırma ve tartışma anlamında büyük önem arzeder.
tesla +1
Einstein bence. Newton klasik fiziği ilerleten adam, çok şey kattı bilime tabii ki, ama Einstein çağının ötesinde bu adam. Çok sağlam teoriler üretti, şuanki gözlemlerimiz bile yarım asır önce ürettiği teorilere uygun bir şekilde gerçekleşiyor.
Bi de her iki satır okuyan bellemiş tesla. Neyse bişe demiyorum.
ikisi de buyuk isler yapmistir. bu nedenle su daha buyuktur denemez. fakat bence. ewton'un yaptiklari cok daha baska bir duzlemde degerlendirilmelidir.
newton sadece fizik kanunlari bulmakla kalmadi. kopernik, martin luther, galileo, descartes, newton, leibniz, locke, kant..
bu adamlarin dunyaya katkilari lineer bir sekilde ilerlemektedir. kilisenin alasagi edilip, boyundurugundan kurtulunmasi ile birlikte insanlarin aslinda doğanın bir dilinin olduğunu bulmasi, her doga olayinin aslinda bir açıklamasinin olduğunun kesfedilmesi ve sonrasinda gelsin aydinlanma cagi, gelsin sanayi cagi.
kopernik, galileo dunyanin güneş etrafinda döndüğünu ve insanin evrenin merkezi olmadigini kanitliyor (halbuki kiliseye gore evren insan icin yaratilmis, insanin etrafinda dönüyor her sey). luther babanin civeri kapiya cakmasi. descartes'in, newton'in dusunce ve fizige katkilari ile aslinda gokguruldemesinin tanrinin kizginliginin degil, bir doga olayi olduğunun anlasilmasi falan.
kant, locke, Rousseau, fransiz devrimi, sanayi devrimi. bin turlu sey var daha...
newton bu adamlardan biri olduğu icin gozumde yeri ayridir.
şuraya tesla yazanlara çamaşır makinesi mi alayım buzdolabı mı alayım diye sorsan komidin al derler.
şuraya tesla yazanlara karakalem mi yağlı boya mı diye sorsan suluboya diye cevap verir.
şuraya tesla yazanlara izmir mi istanbul mu diye sorsan jüpiter diye cevap verir.
einstein bence de. şuan modern fizik adı altında ne yapıyorsak einstein'ın çalışmaları sayesinde. hatta bildiğim kadarıyla kuantum fiziğinde newton'un kanunları geçerliliğini yitiriyor.
Newton'ın en büyük katkısı calculus'u geliştirmek oldu ancak rakibi de vardı; Leibniz. Newton ve Leibniz integral ve diferansiyel hesabını birbirlerinden bağımsız geliştirdiler (farklı gösterim ve sembollerle ama aynı şey).
Sonunda uzun uzun oturumlar düzenlenip tartışıldı, tarihe bunlar kimin olarak geçecek.
Newton'ın olarak geçti sonuçta ama siyasi gücünün de önemi büyük burada.
Einstein'ın teorileri ise genelde şu an adını hatırlayamadığım hocasının düşüncelerinin üzerine kurulu.
Tek bir kişinin öneminden bahsetmek zor bu nedenle, tüm insanoğlu aslında tek bir makina; birlikte yapmış her şeyi.
abi bence tekerleği bulan adam hepsine koyar ya.