öznel olarak gözlemim önce düşüncelerin ve bunun sonucunda da duygu-davranışların oluştuğu yönünde.
bilimsel açıdan doğru olan hangisi?
o zaman duyguların tek kaynağının kafamızdaki düşünceler olduğunu söylemiş oluruz, bu da hormonlar, beyindeki sinirsel bağlantılar, vs. fiziksel süreçleri yok saymak olur. bu kadar basit bir bağlantı yok bence, çok daha fazla faktör var.
mutlaka çok daha komplik: duygu-düşünce-hormonlar-davranışlar ve bedenimizdeki olumsuz veya dengeleyici etkiler(psikosomatik) ben en yalın haliyle öğrenmek istiyorum. hormonlarla duyguların ilişkisi bile başlı başına bir konu.
ama en basit haliyle öncesi hangisidir meraktayım. internette okuduklarım hep farklı yorumlar getiriyor..
bununla ilgili bir sürü psikolojik teori var bir kısmı kabul edilmiş bir kısmı hala teori halinde kalmış, birazdan bilgili arkadaşlar daha uzun cevap verirler.
fizyolojik olarak duygularımız ilk planda kalsa da düşünceler ile bunları şekillendirebileceğimizde karar kılınıyordu en son.
Teorinin adını hatırladığımda editleyeceğim.
sallama olacak ama sallayayım;
id > ego > süperego
içgüdüler ve duygular önce oluşur. vardır.
düşünceler, bu duygu ve içgüdüleri hizaya sokmak veya yolundan saptırmak üzere sonradan gelirler.
kanıtlanmış bir şey yok. bunlar hala hipotez seviyesinde.
hayatta iki gerçeklik var, serotonin ve dopamin, gerisi yalan.
bunun haricinde, somatik imleç hipotezini araştırabilirsiniz. derli toplu yakışıklı bir deneme.
okumakta olduğum "iyi hissetmek-david burns" kitabında yazar düşüncelerin duyguları oluşturduğundan bahsetmiş ve düşüncelerimizi kontrol ederek,örneğin daha olumlu bakış açıları geliştirerek duygu durumumuzu düzenleyebileceğimizi söylemiş.bana da mantıklı geldi açıkçası.
merhaba, once duygu diye okudum ben de. Hatta @compadrito bana guzel bir kitap onermisti, beynin isleyisi ile ilgili kisimlari da var kitabin. Merak ettigin konulari ele aliyor.
Adi duygusal zeka
Bilimsel olarak her ikisi de mümkün