hafızasının tümünü kaybeden insanlar konuştukları dili nasıl unutmuyorlar? bu insanlar anadillerinin dışında bildikleri diğer dilleri hafıza kaybı sonrası unuturlar mı? dil bilmek refleks ile aynı mantığa mı sahiptir? tarihte hafızasını kaybedip konuşmayı unutan kişiler var mıdır?




 

sallıyorum ancak dil , bisiklete binmek vb yetenekler anıların tutuldugu yerle aynı degil sanırım. hafıza kaybında o bolge hasar alıyor ve anılar gidiyor.

vazovski

bildiğim kadarıyla anadil, sonradan öğrenilen diller ve kastettiğiniz anlamda hafıza farklı yerlerde olduğundan, oluşan beyin hasarına göre birbirlerinden bağımsız olarak etkilenebiliyorlar.

daha çok kafayı yemek isterseniz aphasia-afazi'yi araştırın derim. örneğin maalesef babamda pıhtı atması sonucu bir tür afazi meydana geldi. hafıza, şuur, bilinç, her şey yerinde fakat konuşma, anlama ve okuma yetisini ciddi ölçüde kaybetti. özellikle işitsel algılama baya zayıf. ama konuşması kısmen anlamsız da olsa akıcı, derdini anlatıyor yani. "her şey kafamda var ama (anlatamıyorum)" diyor.

farklı tür afazilerde ise anadili tamamen kaybetmesine rağmen sonradan öğrendiği bir dil varsa, hayatını o dili konuşarak devam ettirebilen vakalar mevcut (hafıza tamamen sağlam).

orient blue
1

mobil görünümden çık