uyuşturucu, alkol vb. maddeler etkisi altındayken işlenen suçlarda indirim falan mı oluyor? şimdi şu özgecan'ın katili için "uyuşturucu hikayeleri dolaşmaya başladı, ordan da indirim alır" muhabbeti dönüyor da.
gerçek mi bu amk?
uyuşturucu veya alkol etkisi altındayken suç işlemenin cezası kat kat fazla olmalıyken indirim mi veriliyor cidden?
Hukukçu değilim ama sanırım madde etkisi altında işlenen suçlar "soğukkanlılık teorisi" çerçevesinde ele alınmıyor.
ben ömrüm hayatım boyunca bu kadar aptalca bir kanun bir karar bişi duymadım.
adalet gerçekten hiç adil değil amk.
madde bağımlılarının çoğu daha kolay suç iişleyebilmek için madde kullanıyorken, bunu hafifletici sebep saymak :)
adalet dediğiniz şeyin amk :)
hukukcular daha iyi bilir ama
mesela bir cinayeti uzun uzun planlayıp - hazırlanıp işlemekle,
aniden gelişen bir şekilde işlemek arasında fark var. planladığın zaman daha çok ceza alıyorsun.
uyuşturucu vb. etkisinde işlediğin zaman, planlı cinayet olmuyor. böyle bir fark var sanırım. yani indirim yok ama ağırlaştırmama olabilir.
kendi isteği ile aldığı uyusturucunun etkisiyle islenen suçta ceza indirimi olmaz.
yedigine içtiğine ilaç/uyuşturucu konup suça teşvik edilirse o zaman durum değişir.
indirim olur. ama böyle bir suçta değil. mesela alkol etkisindeyken yapılan eylem genelde taksirle işlenir. ama burada direk kişiye yönelik bir suç var.
kişinin bilmediği yere susması, en iyi ihtimalle "fav'a atıp beklemesi" iyidir. kişileri yanlış yönlendirmemiş de olursunuz.
tck şöyle der:
Geçici nedenler, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma
MADDE 34. - (1) Geçici bir nedenle ya da irade dışı alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle, işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
(2) İradî olarak alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisinde suç işleyen kişi hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
burada görüldüğü üzere kişinin kendi iradesiyle alkol, uyuşturucu vb. alması halinde kişiye ceza verilmiyor. yani ancak birinin ağzına eterli mendil koklatacaksınız, zorla damarın "höroin yüklemesi" yapacaksınız ve bu kişinin de fiille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli ölçüde azalmış olacak.
ikinci fıkra da açık olduğu üzere öyle "ben içki içtim, uyuşturucu aldım, ceza verilmeyecek" diye bir şey deme hakkı yok. anlamamış olanlar için vurgulayayım "ben aslında işmek istemiyordum, kaynım ısrar etti" deseniz de yırtamazsınız. velhasıl öyle kafanıza göre bu maddeden yararlanamazsınız. ancak ya bir epilepsi nöbeti olacak, ya içeceğinize bir şey katacaklar vb. ve bunula da kalmayıp davranışlarınızı (o fiille ilgili davranışlarınız hem de) önemli ölçüde yönlendiremiyor olacaksınız.
insanlar bilip bilmeden şehir efsanesi türetiyor, buradaki kişiler de - belki iyi niyetle - verdikleri cevaplarla işi daha da çetrefilleştirebiliyorlar.
Ceza hukukunda kusuru kaldıran haller CMK223/3'te düzenlenmiştir. Bunlar cezasızlık kararının verilmesini gerektiren hallerdir. Örneğin yaş küçüklüğü, akıl hastalığı vs. Tabi ki bunların da kendi içinde uygulanma koşulları vardır. Bunun yanında geçici nedenler de düzenlenmiştir. Yani bu İRADİ OLMAYAN alkol ve uyuşturucu kullanımı anlamına geliyor. Somut olayda iradi olup olmadığına bakılarak kusurun varlığı araştırılır. Buna göre karar verilir.