biraz önce şöyle bi linke denk geldim.
arkeofili.com

bu dillerin nasıl okunduğu hakkında nasıl bir çıkarım yapılıyor ki? yani okunup bi şekilde anlamlar çıkarılabilir belki ama çıkardıkları sesler hakkında nasıl bi sonuca varılabiliyor ki böyle bişey var?

üniversitelerde antik yunanca filan var biliyorum da onun bugünkü yunancayla bi alakası var sonuçta belki öyle çıkarımlar yapılmıştır onda. diğer diller de mi böyle acaba? nasıl oluyor?

 

dünyada eskiden şimdiki olduğu kadar çok insan ve dolayısıyla çok dil yoktu. var olan dillerin de bir çok ortak karakteristik özellikleri vardı hem telafuz hem de yazım açısından. ( bu kadar dil olmasına rağmen hala da var)

dolayısıyla aynı dönemdeki dillerin birbiriyle etkileşimler, şekiller üzerine yazılan harflar ya da o dille yazıldığı tespit edilen başka yazıların karşılaştırılması da dahil onlarca metod uygulandığını biliyorum bu iş için.

dahili meddah

yani eski bir yazıdan bir şekilde anlamlar çıkarılabilir ama telaffuzu konusunda nasıl bi yere varılabilir, bana enteresan gelen o.

tepedeki psychedelic adam

Dünya'da eskiden şimdikinden daha fazla topluluk ve dil vardı

efrasiyab87

abi sen ingilizce de bilen adamsın, burada bu soruya ciddi bir cevap bulmayı ummuyorsun değil mi? bak buyur senin için arama yaptım:

www.google.fr

www.youtube.com

mistreated

ayrıca dünyada insanın ortaya çıktığı bir dönem çok az, dünyaya yayıldığı bir dönem daha çok, sonra bugün gibi dillerin git gide ortadan kaybolduğu bir dönem de daha az dil vardı. tabii dil derken ne kastettiğimize göre bu sayı değişebilir. keşke ilk dili, ortak dilleri bilseydik. bu konuda merritt ruhlen'in dilin kökeni adlı kitabını tavsiye edebilirim. biraz deli işi gibi ama akılda kalıcı ilginç fikirleri var.

mistreated

@mistreated
ya şu an araştıracak durumum yok çalışıyorum belki daha önce bakıp bişeyler bulmuş olan vardır diye sordum. bak kitap filan da öğrendim işte :) akşam da linklere bi bakarım.

tepedeki psychedelic adam

eski yunancada nefes ve ton işaretleri vardır. sanıyorum byzantionlu aristofanes diye biri bulmuştu bunları. antikçağda bir sürü dilbilgisi uzmanı vardı. bununla alakalı yazılmış bir çok eser var. eğer ilgileniyorsan nerden bulabileceğini anlatabilirim.

iyiaksamlarbayan
1

mobil görünümden çık