
tabii ki var. kadıköy'de oturuyorum ben mesela. çok mutluyum. aöf sınavı için bile olsa başka semte gittiğimde rahatsız oluyorum.


evet öyle zaten. istanbulda semt değiştirince kültür değişiyor. 1den 10a kadar skalala verebilirim hepsine.


her semtte vardır böyle bir olay ama kurtuluş ayrı bir yerde sanırım. pangaltı, kurtuluş civarlarında en az 3-4 sene geçirmiş birisi her semte uyum sağlayabilir diye düşünüyorum. yani insan ilişkileri bakımından diyorum. yoksa atıyorum beylikdüzü'nde, kurtuluş'un pratikliğini bulamaz tabii.


eskidendi o dediğin şey. şimdi var diyen sallıyordur. internet yaygınlaştı, artık herkes aynı kültürü yaşıyor. aynı hayvanı beşiktaşta, kadıköyde, bağcılarda görebilirsin.


Tabii ki değişiyor. İnternette bakılan şey insanın eğitimi, çevresi ve kültürü tarafından belirlenen bir şey. Sınırsız kullanmıyoruz ki. İnternet'in sınırsız olduğuna inanıyoruz ama onun da sınırı bizim kafamız ve onun merak ettikleri kadar. Bağcıar'daki çoğu kişi ile Moda'daki çoğu kişi internette aynı şeyle zaman geçirmiyor ki. Biri arabesk rap dinleyip bu kültüre yönelik vakit geçirme içindeyken, diğeri Monteverdi dinleyip, ne bileyim, Bach'ı avam işi bulabiliyor (var böyle tanıdığım). Herkes kendi elementinde yaşayabilir. Bu iki grubun kesiştiği yerler vardır ama ikisinin İnternet'i aynı değil.
Geçen yıllarda Tarık Mengüç "Kuştepe'de büyüdüm. Artık orada yaşamıyorum, daha güzel bir semte taşındık ama her fırsatta yeniden Kuştepe'deyim" diyordu. Adam zenginleşmiş ve daha düzgün bir semte taşınmış. Rahatça yaşıyor, orada yaşadığı için mutlu da. Ama ki çevresini ve kültürünü oraya getirememiş. Özlüyor, dayanamıyor ve orada ortamını bulup rahatlıyor; sonra da güzel evine geri dönüyor. Rahmetli bir yakınımız "Benim de canım cennet istiyor da, günahlar koyvermiyor" derdi. Bu da onun gibi.
Bir arkadaşım Uydukent diye bir yerde oturuyor. Bana "Adı Uydukent olan bir yerden neler beklersin" dedi, "Adı sanki Silikon Vadisi'nin çakmasıymış gibi" demiştim. "Sen öyle san. Ezici çoğunluk muhafazakar" dedi. Oradaki insanlar hem güzel evlere hem de kendi ortamlarına karışmış, sonucunda da rahatlar.
Hadi bu kadar uçurum olmasın. Üsküdar'dan Beylikdüzü'ne taşındım. İkisinde de hemen hemen aynı ekonomik düzeyde insanların oturduğu semtlerde oturdum (ve oturuyorum); daha çok orta sınıf var diyelim. Politik eğilim de üç aşağı beş yukarı aynı. Ama semtlerin o halde bile kişiliği var. Üsküdar'da oturduğum semt bir eski İstanbul mahallesinin havasını buram buram veriyorken, burası mahalle mahalle kokmuyor. Ama sunduğu başka şeyler var, rahat bir yaşam vaat eden. Kişisine göre değişir ama bana biraz elma-armut gibi geliyorlar. İnsan profili açısından büyük bir fark olmamasına rağmen, Üsküdar'a günübirlik gidip gelişim bile kültür şokuna sokuyor beni.


ataköy-şirinevler-medeniyet köprüsü
anahtar kelimeleriniz bunlar. BU üç kelimeyi aratın googleda karşınıza bilgilenirici şeyler çıkar.
