Karadenizliler kizmasin nolur, boyle bir izlenim edindim ben, ozellikle kiz alip verme,evlenme islerinde maddiyat cok on planda sanki,bana mi oyle geldi, sizin tecrubeleriniz neler?




 

Bir arkadaşım Karadenizli bir kızla evlendi. Sırf 10000 TL civarı nişan bohçası, ona yakın da bir gelin bohçası tuttu. Kuzenine gömlek, bununa saat, şununa parfüm almadan vermediler kızı. Ama başka bir kız arkadaşım da Doğulu bir kişi ile evlendi. Kayınvalide düğünden önce "Ama az takı ile nasıl düğün yapılır ki, rezil oluruz elaleme" dediler. Kızcağız bir kuyumcu ile anlaştı, bir gecelik mücevher kiraladı bir ton düğün için. Takısız düğün olunca düğüne gelen hemşehriler arkalarından konuşuyormuş "Fakirler herhalde bunlar" diye. Kayserili bir arkadaşım 10 sene kadar İstanbul'da yaşadıktan sonra memleketine döndü. Sapsade hatun şıkır şıkır gelince şaşırdık, "Kayserililerin olayı bu. Orada buradaki gibi giyinsem yolda 40 kişi "Neyin var, solgunsun" diye durduruyor Oradakiler parayı harcayacak yer bulamadığı için kendilerine harcıyorlar" dedi. Bunlar benim bildiğim örnekler ama karıştırsak memleketimin dört tarafından böyle şeyler buluruz bence. Sadece Karadeniz'e özgü bir durum olduğunu sanmıyorum. Gösteriş tüm illerimizde yaygın.

aychovsky

Standart sünni türk kültürünün etkisi. Pek fark etmiyor nereli olduğu. Fark ettiği yerelere baktığında ise hep sünni türk etkisini kıracak bir dış etken varlığı dikkat çekiyor.

rygard

sünnilik ile ne ilgisi varsa artık...


karadenizliyim, o kadar da düğünümüz oldu, o kadar da düğüne gittik ben bir kez olsun aşiret düğünlerinde yapıldığı gibi sahnelere tanıklık etmedim. kuzenlerimden, akrabalarımdan her kim evlendiyse gayet sade bir düğünle evlendiler. tabii ki geleneksel olarak gelini odadan çıkarma parası, görümlük parası, gelinin eş-dostuna kıyafet alınma süreci de vardı. ancak bunlar zaten her bölgemizde yok mu?

m e b

Karadenizlilikten ziyade kişisel ailesel bi durum. kimi aileler istek işini abartabiliyor. Karadenizli olup abartısız düğün, takı, isteklerle evlenen bildiğim de var, Bursalı olup bokunu çıkaran da. Bizde böyle diye direttilermi karşı tarafa yapacak bişey kalmıyor.

hala mi ceren yahu

Evet. Genelde damat zengin olsun istenir ya bunlar gelinin de zengin olmasını ister. Paranın gözü çıksın.

Silsile
1

mobil görünümden çık