kağıt, metal, plastik şeklinde ayırdığınız oluyor mu? özellikle kağıtların diğer çöplerle karışması ve geri dönüşümde kullanılamaması, sizi düşündürüyor mu? bu konuda neler yapıyorsunuz?

pillerin ve kullanılmış yağların evden uzaklaştırılma konusunda tutumunuz ne?

kendimden örnek vereyim: kağıt, metal ve plastikleri bunları toplayanları çağırıp veriyorum. ya da çöpün yanına bırakıyorum. bazen de görevliye veriyorum. camları cam kumbarasına atıyorum. pilleri de ilgili kutulara bırakıyorum. bizde atık yağ olmuyor, kızartma yapmıyoruz.

giysi ve eşyalar konusunda biraz sıkıntı yaşıyoruz. gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması konusunda ekşi duyuru'dan öğrendiklerim de oldu. siz neler yapıyorsunuz?

 

organik çöplerle, kağıt cam plastik ambalaj çöplerini ayrı torbalayıp geri dönüşüm çöpüne atıyorum.

pilleri pil atık kutularına götürüyorum

freebird5406_2

Çok örnek bi insansınız. Buyrun nobeliniz.

Biz karman çorman atıyoruz. Salona sıçan insanlarız zaten, yadırgamıyoruz.

Striker

TR'de recycling yaş sayın bay/bayan.

Odunla plastiği ayırt edemiyecek adamlarla aynı nefesi alıyoruz..

Şahsen ben geri donusum yapmak istesem bile cevremde geri donusturme unitesi yok. Motor yağımı veririm ama toplayan kişilere.

anonymice

Pili atık kutularına atıyorum, kızartma yağını da camiye götürüyoruz belediye oradan topluyor sanırım. Bir de organik atıklarla geri dönüşebilecek kağıt-plastik-camları 2 ayrı poşetle atıyorum ama ayrı çöp kutusu olmadığı için ne kadar işe yarar emin değilim.

doxanikee

Sadece kağıt ve plastikleri ayırıyoruz. Hatta bir belgeselde izlemiştik yoğurt kapları yıkamadan atmayın gerş dönüşümde işe yaramıyor denmişti o yuzden yoğurt kaplarınıda yıkayıp atıyoruz.

ayhsegul

erzurumdayım burda yok öyle uygulama. te ebesinin mınında migros var oraya da gidemiyorum. zaten gittiğimde "oraya bırak" diye tafra yapıyorlar. herifler kendi memleketini düşünmüyor. defalarca dışarı çöp sallayan erzurumlu gördüm. adamlar düşünmüyor memleketini ben mi düşünücem amk?

ya ben lan neyse

kağıtları ve plastikleri evime yakın lokasyondaki geri dönüşüm noktasına atıyorum veya kenara bırakıyorum ki, kağıt toplayanlar kolayca alabilsin. ancak ayırma gibi bir durum sözkonusu değil, çünkü geri dönüşüm noktasının ilginç bir bugu da kağıt, cam, plastik girişi olarak belirlenen yerlerden ne atarsanız atın ortada karışık şekilde buluşması :)

sevgikusunkanadinda

atık yağı belediyeye veriyorum. şarjlı pil kullanıyorum ama yeni birşey aldığımda içinden çıkan pilleri pil atık ünitesine atıyorum.
evsel atıkları çöpe, kağıt, plastik vb... aynı poşet içinde ayırmadan çöpün yanına koyuyorum. giysiyi iyi durumdaysa vereceğim kişiler varonlara veriyorum yoksa annem yer bezi yapıp atıyor.

kuzey li

kağıtları ve plastikleri ayırıyoruz sadece. bir de sıvı yağları dökmüyor annem kavanoza biriktiriyor, belediye topluyormuş.

1a2b3c4d

kağıtlar için geçen burada geri dönüşüm kutusu sordum. belediyeyi aradım hiçbr şey elde edemedim. çöp karıştıran adamları da bulamıyorum hiç denk gelemedim. hiç hiç içime sinmeyerek atıyorum.

plastik kapakları asla atmaz yerde görürsem bile alır çantama atar sonra onu kütüphanede kutuya atardım. ama artık orası da uzak gidemiyorum.

yağ kalmıyor.

elbiseleri de gerçek ihtiyaç sahibini tanıdığın tanıdığı gibi şeylerle bulabiliyorum.

ama etrafta geri dönüşüm namına hiçbir şey yok. keşke olsa kapı kapı dolaşır bilinçlendirmek için gönüllülük bile yapardım. gel gör ben bile atacak yer bulamayıp karıştırıyorum atıkları.

uzunuzunilgi

Salona sıçıyoz +1

emirkulu2

ayırıyorum. türkiye'de değilim.

ermanen

cam konteynerları olduğu için camları ayırıyorum. eski kıyafetleri geri dönüşüme götürüyorum h&m'e. diğerleri için elimin altında atabileceğim bir yer olmadığı için ayırmıyorum haliyle.

zannedersem tek eksiginiz bendim

cam, plastik ve kartonları ayırıp farklı yere koyuyorum.

nuisance

söylemeyi unuttum, bayat ekmek kutusu var binanın önünde.

ayrıca, sokağınıza bağlı bulunduğunuz belediyeniz aracılığı ile, şişecam'ın belediyelere hibe ettiği cam kumbara talebinde bulunabilirsiniz. cam tamamen geri dönüşebilen bir üründür. belediyelerden talep edin. bunu da yapsınlar bir zahmet.

ilk rastladığım küçük bir haber sadece, fikir olsun diye.

www.cerkezkoyhaber.com.tr

oinone pe

bahçeli evlerde oturanlar organik çöplerini bahçede bir çukur açıp içine atabilirler. üzerine biraz toprak, o şekilde çürümeye bırakabilirler. çok yararlı bir gübreye dönüşür.

oinone pe

kağıt, plastik, cam, mutfak/banyo çöpü ve pil olarak ayırıp kumbaralara atıyorum.
yaşadığım yerde birer km. arayla hepsinin kumbaraları var. giysi kumbaraları da var. bana ayırması ve gidip atması kalıyor sadece.

lily briscoe

lily briscoe önce sizi, sonra da belediyenizi tebrik etmeli. aslında bina yöneticisinden başlayarak, muhtar ve belediyeden talep etmeliyiz bütün bunları değil mi?

oinone pe

Evet, yaşadığımız yerdeki belediyenin bir uygulaması var. Yaklaşık 3 senedir geri dönüşüm için çöp poşeti dağıtıyor. Kağıt, cam, plastik gibi geri dönüşümü olan şeyleri o poşete atıyoruz. Haftada 2 gün çöp toplarken o poşetleri de alıyor belediye. Görevli çöpleri alırken o poşetleri de topluyor. Ben ayrıca iş yerinde de biriktiriyorum. Poşete koyuyorum geri dönüşüm olacak şeyleri. Poşet doldukça eve getiriyorum. Şarj edilebilir pil kullanıyoruz genelde. Ama arada oluyor muhakkak, onları da Bim'e götürüyoruz, geri dönüşüm kutusu var.

elikası

okulumuzda bu konuda pek çok proje yapılıyor, benim ve ailemin ayrı ayrı yaşadığı semtlerde de pek çok geri dönüşüm çalışması yapılıyor, atık yağlar, piller, kağıt-plastik-metal-cam gibi, o yüzden evlerimizdeki çöpleri de okuldaki çöpleri de ayırıyoruz, yemek artıklarını sokak hayvanlarına veriyoruz -tabi onların yiyebileceği hale getirdikten sonra- kitapları bazen sahaflara verioruz ya da satıyoruz -kardeşim bazen harçlığına ek olsun diye yapıyor- ya da ihtiyaç sahiplerine veriyoruz -test kitaplarını, çocuk kitaplarını, ne bileyim, annem bulmaca eklerini bile ayırıp huzurevine götürüyor-, kıyafetleri de gene etraftan duyduğumuz ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. ha, belediyelerin kullanılmayan oyuncak, kitap ve giysiler için kocaman kumbaraları var -başka ne desem bilemedim?-, annem hiç kimseyi bulamazsa oralara koyuyordu en son -bizde inanılmaz derecede çok eşya vardı da annem çoğunu dağıttı artık bıktığı için başkasının işine yarasın diye, o da var. durumu iyi olmayan yeni evlilere kullanılmamış eşyalardan verdiğini biliyorum -herkesi dolaşan borcam gibi :D ama o borcamlardan çok vardı misal, her yeni taşındığımızda gelirdi :D - böyleyken böyle. ha, biz yapmıyoruz öyle afilli kıyafetlerimiz olmadığı için ama, ikinci el dükkanlarına kıyafetlerini satan arkadaşlarım vardı, bu da bir çözüm tabi.

pasp

sadece kağıdı ayırıyorum.

annem babam öğretmen. ama bu sene başladım ayırmaya, onları da zorladım odama gelip o koliye atıyorlar kağıdı. onların bile çok çıkıyor ama, asıl çıkartan benim. lise son öğrencisiyim, üniversite hazırlık olayına baya bi kağıt gidiyor.

www.kolici.com

3 haftada bu rahat doluyor. üstüne presleyerek koymuyorum tabi, o fireyi veriyorumdur sanırım. ama doluyor yani baya. toplayan birisi bulup veriyorum. suriyeli olmamasına dikkat ediyorum.

günde 3 litre kola içen adam

evet.
yağ, kağıt, plastik ve pilleri ayırıyoruz.

hayat aklini konusacak bir filozof uret
1

mobil görünümden çık