mesela ben antep karası denilen büyük siyah uzum kurusunu çok seviyorum. ofiste çayla kahveyle çok güzel gidiyor.
şu: www.haleplioglu.com.tr
hayatımdan mümkün olduğunca şekeri çıkarmaya çalışıyorum ama genelde kuru meyvelerin tadı çok şekerli oluyor bunun anlamı sağlıksız olması mı yemeyelim mi, ne yapalım?
Meyve şekerinden zarar gelmez benim bildiğim.
meyve niye sağlıksız birşey olsu yahu - fruktozun sağlıksız olması, belli miktarın üzerine çıkılınca ki o belli miktarın üzerine çıkman meyvenin kendisini yiyerek pek de kolay değil - oturup günde 6 tüm meyveyi geçmen gerekiyor. kalkıp konsantre meyve suyu yahut fruktoz şurubu olan birşey tüketirsen, sorunla o zaman karşılaşırsın hakeza onlar ile söylediğim sınırı aşman işten bile değil.
şeker yüzünden sağlıksız deniyorsa
kuru yemişler daha yoğun şekerli, dikkatini çekerim.
kuru meyvenin hacmi küçük, çerez gibi yemesi kolay olduğundan aynı meyvenin yaş haline göre daha fazla yeniyor. çok şekerli olmasının nedeni bu. yoksa meyve kurudukça içine görünmez yaratıklar tarafından şeker basılmıyor. herkes sanki meyve kuruyunca şekeri artar gibi bahseder bundan. niye artsın, nasıl artsın? kuruyunca şeker aynı kalırken meyvenin hacim ve ağırlığı azalıyor. hacmen ve ağırlık olarak yaşı ile aynı miktarı yersen çok şeker almış oluyorsun. aynı miktar yersen yaşından farkı olmaz.
suni yolla kurutulanları evet. sarartıcı falan kullanıyorlar.
gün kuruları için hayır.
evet bence de meyveler mis gibi ama artık ara öğünlerde falan meyve yemeyin şeker deposundan başka bir şey değil diyorlar pek çok duyuruda görebilirsiniz bunu.
kibritsuyu,
bence orada ekstradan bi şekerlenme olayı var kimyasal tepkimeye mi giriyo ne oluyor öyle bir şey. mesela kivi ve muzun bekledikçe daha şekerli olması gibi.
genelde meyvelerin kurusu, sulusundan daha şekerlidir çünkü
1) güneşte kurutulurken iyice olgunlaşıp şekerleniyorlar. (fırınlanıp kurutulanlar hariç)
2) bazılarına da kolay bozulmasın diye şeker ekleniyor. (nadiren de olsa)
Fruktoz vücut/ince bağırsak tarafından sindirilemeyen, sindirilemediği için direkt karaciğere gönderilen bir şeker türüdür. Karaciğer de fruktozla uğraşmayı sevmediği için, zira alkolünün benzer zararları fruktoz yüzünden de olmaktadır karaciğerde, fruktozu trigliserit'e dönüştürür; o da sizdeki vücut yağlarının oluşumuna, kötü kolesterole/ldl'ye, insülin direncine, damarlarda plak oluşumuna, kalp krizine, felce neden olur. Ayrıca, aşırı tüketimde gut hastalığına da neden olduğu bilinmektedir. Bir de sindirimi olmadığı için ishale gaz problemlerine de neden olur ama bu konuya girmiyorum. Bu saydıklarım sanayi tipi fruktoz için de böyledir meyve bazlı fruktoz için de. Buraya kadar olan kısmı "Meyve şekeri niye zararlı olsun yea" diyenler içindi.
Sizin sorunuza gelecek olursak; aşırı tüketmediğiniz, yani günde 5/10 taneyi geçmediğiniz sürece sorun yok. Aksi durumda yukarıda saydığım şeyler geçerli.
üzüm, kayısı gibi kurular değil de şimdi kuruyemişçilerde moda olan yok avokado, yok ananas yok papaya kurusu gibi şeyleri glikozla yıkadıklarını söylemişti kuruyemişçi. Onun dışında hakiki kuru meyvenin sağlıksız olma ihtimali pek umrumda olmaz.
Esas kuru meyvedeki şeker sağlıksız. Taze meyvenin şekeri iyi şeker. Normalde tatlı, şeker vb. tüketmeyip de bir tek meyvedeki doğal şekeri alınca bir zararı olmuyor. Tabi abartmamak lazım.
Edit: Benim abartmamaktan kastım 1-2 porsiyonu aşmamak. 1 elma, 1 muz, 1 greyfurt, küçük bir salkım üzüm gibi... 3-5 elma, 2 muz, 2 greyfurt, 1 kilo üzüm filan değil. :)
Her gün yeniyorsa 1 porsiyon ideal bence.
Ben yemiyorum çünkü ben de şekeri bıraktım ve kurumeyve yiyince canım daha fazla tatlı çekiyor, yedikçe yiyesim geliyor ve sonra gelsin çikolatalar, sütlaçlar..
abartmadığın sürece ye gitsin. Onu yeme bunu yeme, yiyecek birşey kalmıyor.
çeşitli vitamin-mineral içerikleri sebebiyle özellikle kuru eriği abartmadan dönem dönem tüketen birisi olarak fruktoz üzerine şu yazı da bir fikir verebilir diye düşünüyorum www.eufic.org
Meyvenin kuruması içindeki şekeri azaltmıyor, tam tersine gram başına aldığın miktarı arttırıyor bile. Lif oranı yüksek olanlardan az olmak kaydıyla yiyebilirsin ama abartma.