Hukukcu değilim ama akla mantığa ters bir durum, çocuğun babası ya da annesi varken başka birine neden velayet verilsin.
ekstrem durumlar hariç tabi ki.
ben de merak ettim cevabını.
Peki babanin ciddi siddet/asabiyet sorunlari varsa mahkeme bunu nasil tespit edecek. Turkiye gibi bir.yerde bir de, cok titiz olaxaklarini sanmiyorum. Bu durumda madur olan kucucuk cocuk olur.
cocugu psikolog eşliğinden dinleyip tespiti yapılır.
Hukuken cocugun velayetini sanki mirasla aciklanabilen bir tasarruf gibi bir kisiye birakmak mumkun degildir. Annenin vefati ile 18 yas altindaki cocugun velayeti tek basina babaya kalir. Eger annenin yakinlari cocuga fiilen bakmak istegi ve yeterliligine sahipse ve velayetin babadan alinmasini gerektirecek durumlar varsa bu kisiler aile mahkemesinde babaya karsi bir dava ikame etmelidir. Bu davada psikolog cocugu dinler cocugun beyani cok belirleyicidir. Gerekirse velayet talep eden kisilerin yasadigi yeri yahut babanin yasadigi yeri gorur. Annenin yakinlari bu davayi acacaksa ve baba alkolikse ilgisizse siddet egilimli ise bu hususta dava icinde tanik ve delil sunmak cok onemlidir. Anne hayatta iken tavsiyem el yazisi ile her ne kadar hukuki gecerliligi olmasa da babanin velayeti almamasini gerektirecek somut olaylari kaleme alsin yakinlarina bir mektup ile anlatsin yahut bir gunluk tutsun. Bunu noterde tasdikletsin yahut hayattayken imza sirkuleri cikarsin ki mektubun altindaki imzanin onun oldugu kolay delillendirilsin. Onemli bir takdiri delil olacaktir. Babayi soyut ithamla yargilamak yerine somut vakialardan soz edilmeli. Ve bu hususlarda ileride tanik olacak kisiler gerekebilir