Okulda hepimizin ebesi sikildi matematik derslerinden. Kaçınız işinizde türev,integral,diferansiyel denklemler,istatistik gibi konuları kullanıyorsunuz ?
edit : bu dersleri gereksiz gördüğümden değil meraktan soruyorum.
betonarme hocamız anlatmıştı. geometrik şekillere ayrılamayan bir kolonun alanını integralle bulmuş. ama artık herkes modelleyip tolerans dahilinde sonuca ulaşıyor.
mühendislik disiplinler topluluğudur. sadece konu olarak bakmayın. analitik çözüm geliştirmeyi öğretir. bunları iyi öğrenin, başka başka konularda o düşünce tarzı çok işinize yarayacaktır.
Mühendislik demişsin ama biz bunları lisede gördük hocam. O yüzden BOUN'da calculus herkese kabus olurken bize güle oynaya geçiyorduk.
Soruya cevap: İstatistiği kullandım bir ara.
Mod almak disinda bisey kullanmadim onu da program kendi yapiyor
Kullansam kullanırdım ama beraber çalıştığım matematikçi bir iş arkadaşım var. Bende pek mühendis kafası olmadığından matematiksel işleri ona paslıyorum.
Geçen cnc programlarken doğrunun eğimi gibi analitik geometri formüllerinden yararlandım. Başka bir iş için temel trigonometri kullandım. Arada bazen farklı geometrik şekillerin hacim kütle hesaplarını yapmam gerekiyor.
zombi istilası, uzaylı saldırısı, tüm teknolojiyi yok edecek güneş fırtınası vb sonrası medeniyeti baştan kurmak için lazım onlar.
Muhendisin kelime anlami "hendese bilen" demek. Yani geometriden, olcmeden bicmeden anlayan kisi. Gunumuz problemlerinde hangi alanda olursaniz olun analiz (turev, integral, diferansiyel) ile olasilik ve istatistik sıklıkla karsimiza cikiyor. Bunlarin temellerini anlamis olmak ve gerektiginde detaylarina inebilmek iyi bir muhendis olmak icin cok onemli diye dusunuyorum. Aksi takdirde ne yaptigindan tam olarak emin olmayan ve yenilik uretemeyen (veya urettigini sanan) bir muhendisimsi oluyor insan.
bir arkadaş vizyon veriyor demiş. çok doğru yorum. mesela limit konusu ufkunu sonsuza açar. ben de bugüne kadar açıkcası kullanmadım iş hayatımda böyle bişey. ancak hesaplama kullanmadım integralin türevin mantığı heryerde karşına çıkar tabi branşa da bağlı biraz.
biraz da ülkeye göre değişir. ülkemizde hep sk sok işler yapıldığı için pek kimseler kullanmıyor ancak yurtdışında kritik noktalarda bulunan mühendislerin çok işine yarıyordur. aslında olay programlamanın temeline oturtmak. mesela makina mühendisliğinde ABAQUS diye bi program var CAE yazılımıdır kendisi, bunu hakkını vererek kullanmak istiyorsan matriksi türevi cartı curtu iyi bilmen gerekiyor.
Okulda devam ettiğim için hepsini kullanıyorum. İşin fenası endüstri ve sanayi projelerimde de optimizasyon yaparken bol bol kullanıyorum.
ona bakarsan ce498 diye bir dersimiz vardı bildiğin autocad'de çizilmiş 2 katlı villanın statiğini , mimarisini elle çizmiş adamız. autocad'le 2 saat sürüyordu elle 1 dönem :) cb ile geçmiştim
Bence bu durum Türkiye'de gerçek anlamda mühendislik yapılan işlerin azlığından kaynaklanıyor. Mühendis kadrosunda çalışan çoğu kişi aslında mühendislik yapmıyor. Kimse öğretim hayatı boyunca öğrendiği formülleri vs. ezbere bilmek ve kullanmak zorunda demiyorum ama en azından bu işleri yapan programları kullanmayı bilmeli. Mesela çalıştığım yerde makinalar için fanlar kullanıyoruz makina mühendisi olduğunu iddia eden bir çok kişi hava akımı ile ilgili basit hesaplar hakkında bilgi sahibi değil. Basit bir makineyi bile tasarlarken hiçbir fikir üretemiyorlar, çoğu işi ortaokul mezunu ustalar tecrübe ile çözüyor. Aslında hesap kitap bilen insanlar için iş hayatında kullanabilecekleri bir çok alan var. Hatta işinde iyi insanlar bu yetenekleri ile çok büyük işler yapabilirler.
istatistik ciddi kullanılıyor. diğerlerini salla