selamlar

et yemekten hoşlanmıyorsam da vejetaryan değilim. ancak yine de çok sık tüketmiyorum. üstelik gün be gün daha da hoşlanmamaya başlıyorum. bu gidişte önce vejetaryan sonra vegan olacak gibiyim.

et yemeden yaşamak o kadar büyük bir durum değil de, peynir-yoğurt tüketmeden nasıl yaşıyorlar vegan olanlar?

aranızda olan varsa bahsedebilir mi ne yiyorsunuz? sağlığınız nasıl? sürekli pazara çıkamıyorum. ekmek de tüketmek istemiyorum. bu durumda ne yenilebilir ki?

 

vegan olmak için zengin olmak gerek. dışarıda neredeyse hiçbir şey yememen gerek. ekmeğini vs kendin yapman gerek. vejetaryen biri vegan olmak istiyorum ama bütçem kaldırmıyor demişti mesela. bir de yumurta, süt, peynir, yoğurt, tereyağı vb bence sağlıklı besinler. bunların hepsini yememeniz gerek kek, börek, poğaça da yememeniz gerek otomatikman. bence veganlık çok zor bir iş. hem para hem zaman gerektiriyor.

tuborg yesili

vejetaryen olarak vegan olmayı denemek bile saçma geliyor, tuborg yeşilinin de dediği gibi gerçekten ciddi emek ve bütçe isteyen bir şey.

et süt yoğurt yemeden de yaşanıyor ama yan ürünler mutlaka besinlere giriyor, bundan kaçınmak için ciddi mesai harcamak gerekli, özellikle vegan kültürü zayıf olan türkiyede.

in search we trust

lisedeki en yakın arkadaşım var. et yemeyi çok sevse de bıraktı. sürekli süt yerine şunu aldım tadı alakasızdı. et yerine şunu yaptım çok lezzetli değil ama eh işte falan diye anlatır durur böyle. sıkı şekilde takip ediyor bu beslenme diyetini ama. belli bir düzeni var.
süt yumurta benzeri ürünleri kullanmak et yemek kadar saçma diyor. kesimlik hayvanların haricindekiler de çok işkence görüyor diyor (bu konuda hemfikirim)
sağlığı da, erkek ve masabaşı işte çalışıyor. kilo vermeye çalışmasa da istiyor ama her gördüğümde daha geri dönülmez bir biçimde kilo alıyor.

namus ninjası

@namus ninjası

abur cubur ya da ambalajlı market gıdaları falan mı yiyor? çünkü bu gıdaları yemeden, sebze-meyve belki makarna vs yiyerek kilo almak ne kadar mümkün?

makarna, ekmek, erişte falan yiyor mu veganlar? yapımında yumurta kullanılıyor sanırım.

dahinnotha

evet var. takviye tabletler almadan sağlığını koruman mimkin değil. kaldı ki o da garanti değil. sağlığın için az miktarda da olsa hayvansal gıda tüketmen şart.

zgrydn

abur cubur değil de.. şimd k.hidrat malum, yemekhane yemekleri unlu çorba+pilav+patatesli et yemeğidir. işte buna benzer şeyler yiyordur.
malum, yağ hücrelerini insülinle taşınan monomerler besler. şekerler yani başlıca olarak. insülin kanda pik yaparsa yağ hücreleri de bu durumda fırsat bulup hacimlenecektir. bunu en aza indirmek için yağlı-proteinli fıstık badem türü şeyler yiyor. bakliyata çok dadandı. sebze konusunda da iş yemekleri yüzünden, öğünlerinin yarısında sürekli olarak kalorili gıdalara maruz kalıyordur. bu durumda evde akşam yemeğinde kurtaramaz durumu.
gerçekten fazla kilo alıyor. spor yapsa kas kaybı da kaçınılmaz o beslenme düzeniyle.

namus ninjası

vegan olacaksan zenginleştirilmiş besinler tüketmeli veya vücuttaki düzeylerine göre vitamin/mineral takviyesi almalısın - tabi ki doktora danışarak-
süt olarak badem sütü, pirinç sütü, soya sütü gibi alternatifler var. hatta bunların kalsiyum içeriği normal süte çok yakın fakat biyoyararlanımı düşük olması nedeniyle bu sütlerdeki kalsiyumu tam olarak kullanamıyorsun.
peynir olarak da tofu gibi ürünler tüketebilirsin.
ekmek yerine daha kaliteli protein içeren tahıllara, kurubaklagillere yönelebilirsin.
kinoa buğdaya göre daha kaliteli protein içerir. ekmek yerine bunu tercih edebilirsin ama fiyatı buğdaya göre yüksektir.

domates biber patlican

çölyak falan olursa kişi, veganlık biraz patlıyor. glutenli şeyleri çıkardığında kayda değer protein içeren tahıllar çok azalıyor. gluten zaten protein, gluten giderse protien de gidiyor haliyle.
pirinç ve buğday protein içeriği epey farklı.

protein toplam enerji alımında düşük orandaysa şöyle anoreksik olup şöyle göbekli olabiliyor insan:
en.wikipedia.org

namus ninjası

sudanlı sığır çobanları da zayıftır mesela ama bir tane göbekli bulamzasın.
fotoğraflarını koymak isterdim ama adamları falan anadan üryan dolaşıyor. pipileri falan hep ortada ahlaksızların.

namus ninjası

5 sene vejetaryen kaldım ve dengeli beslenemediğim için 49 kiloya kadar düşmüştüm. şu anda et vb ürünleri hiç sevmesem de arada bir tüketiyorum ancak sebze ağırlıklı beslenmem devam ediyor.

cirkiiin

ZEngin olmaya gerek yok. İStanbulda çok alternatif var. Bayağı da seçnek eklendi vegan olmayan restoranlara.

peynir süt ayran zaten zararı konusunda çok şey var. Kalsiyum, yeşillerde daha çok.

Et yiyen biri ne yiyorsa onu yiyoruz. Fasulyeyi etsiz tereyağsız, pilavı tereyağsız tavuk bulyonsuz. yani ekstrem bir şey yok. Tabi ki burjuva veganlar var, blueberry ler tempehler filan da gerek yok.

Ben hiçbir ambalaj ürün kullanmıyorum. Etinin filan da vegan ürünlşeri var ama biraz politik duruş olarka kullanmıyorum.

Dışarda seçenek ç0k. Simit çipğ köfte ya da lokantalardaki pilav, fasulye gibi yemekler. Taksimde çoğu yerde falafel 5-6 lira, 3 liraya da Suriyelerin lokantasında var. Kadıköyde falafel rulo 6 lira.

Mantar dürüm var. Çok şey var.

SAdece b12de sıkıntı var, onun dışuında sıkıntı yok. Burda yazılanlara bakmamak lazım. b12 kullanmayan veganlar da var ve bir sıkıntılar yok gibi.

onun dışındaki demir, kalsiyum vs hepsi sebzelerde, bitkilerde bol bol var.

Bu tür soruları facebook sayfalarına da sorabilirsin. Yardımcı olacaklardır. SOnuçta orda yüzlerce vegan bu yaşamı yaşıyor ve gerçek verilere dayanarak konuşacklardır. Doktor veganlar da var.

Et yiyen bir inasıl sağlıksız olabiliyorsa, vegan biri de öyle sağlıskız olabilir. Düzensiz yerse, abur cabur hamur işi yerse.

ZEnginleştirilmiş gıdalara da gerek yok. Çok abartılmış her şey. Normal beslenen bir vegan- vejeteryan değil- bile et yiyen birinden daha sağlıklı olabilmekte ve uzun yaşayabilmekte.

EKmek ben de tüketmiyorum. Sebzeleri bazen çiğ yiyorum. Çiğe kaymak istiyorum da zor tabi. MEyve kuruyemiş baharatlar filan. Seçnek çok.

Cursed Chico
1

mobil görünümden çık